icon

Kedy sa vrátia deti konečne do škôl?

simoncik
27. jan 2021

Zaregiatrovali ste tu niektora, ci sa deti vratia konecne do skol, alebo nie? Mali nastupit k 1.februaru.jw tento datum platny? Manzel mi spominal, ze uz sa znovu bude o tom rozhodovat. Tak ako to je? Zajtra je stvrtok a mi rodicua sanozrejme nic nevieme. Rozhodnutie pride za 5 minut 12.ako vzdy

simoncik
autor
28. jan 2021

@starshopping tak ucitelia si robia svoju pracu. Moja sa o dceru zaujima. Je zlata. Len cely ten system akosi pozabuda ze mi nie sme ucitelia. Zrejme budem musiet dat bokom pracu aby sme to nejako ustali a zvladli. Preto som za otvorenie skol. Detom chyba rezim aj kontakt. Z domu sa to neda tak zvladnut.

starshopping
Odpoveď bola odstránená
hanka1505
28. jan 2021

@simoncik ja mam pocit ze ti odp matky co nemajú deti v tvojom veku.... Ja som na Rd s 2,5rocnym a ucit sa musim len s prvackou,manžel chodí večer o 6 domov každý deň takže všetko na mne celý deň (,okrem toho ja sama chodím na vš, moje učenie ide absolútne bokom) .online hodinu na dcera Jeden krát za týždeň, uz som sa sťažovala ci nemôžu byť viac lebo posledné dva týždne sa dcera nechce učit, robí to nasilu a ma pocit akoby som si tie úlohy vymýšľala ja🤦‍♀️absolútne ma to nebaví, som z toho ko, a to není o stazovani sa, odkladani deti, je to len o tom ze prvakom tým uteká celý návykový system ako funguje škola, a bude im to veľmi chybat:( neutvrdene písmenká v čítaní a písaní, a to je šikovná,neviem co slabší ziaci🤦‍♀️takže ja ta chápem na rozdiel od niektorych🤦‍♀️nikto nám matkám nevysvetlil akým spôsobom efektívne učiť, my takto ťaháme už druhý mesiac s vianočnými prázdninami, bohuzial napriek dodrziavaniu všetkých nariadení sme sa ešte aj nakazili takže ja uz len odpocitavam dni kým sa do tej školy vrátia, nie kvôli mojej pohodlnosti ale kvôli jej vedomostiam:( a v mojom okolí každá mamička je uz unavená z toho, teda u mňa hlavne prvákov. Neboj hlavu hore, treba to uz len vydrzat a dúfam ze nebudú doma do marca alebo apríla ❤️

starshopping
Odpoveď bola odstránená
hanka1505
28. jan 2021

@starshopping no asi si ešte len študentka podľa toho čo citam🤦‍♀️tak radšej ich určite ešte nemaj😂rodičov asi tým nepotešís a otravu učiteľku tiež nie😂ale keď tie deti mat budeš, a stane sa toto co tu je, potom si rada vymením názor ze ako to efektívnejšie to zvládať s úsmevom a este dobrým pocitom že robíš prácu za niekoho ineho😂😂😂🤦‍♀️

starshopping
Odpoveď bola odstránená
sante81
28. jan 2021

@simoncik ja som matka samoživitelka, na všetko sama, doma 2 deti a nesťažujem sa. Za druhý polrok má môj syn dyslektik už 6 jednotiek, a dcéra 3tiačka je doma tiež. Išlo o to nájsť spôsob ako to všetko zmenežovat, a ver mi že sa to dá. stíham vsetko aj keď večer padám dole hubou. Učenie s piatakom ktorý potrebuje veľa vysvetlit, spolupráca s učiteľmi, s asistentom, robíme veľa veci navyše a funguje to. Máš manžela , ja nie.

simoncik
autor
28. jan 2021

@sante81 ano mam manzela, ale byvam aj 3 maesiace sama. Ono je to aj o tom ci dieta chce. No a ta moja ma k uceniu odpor.

ndrag
28. jan 2021

Ja to vidim tak, ze aj ked otvoria skoly, tak max na mesiac. Znovu zacnu stupat pocty nakazenych v danom okrese a pojdu na domace vyucovanie. A takto to pojde az pokial v spolocnosti nevznikne kolektivna imunita...

maciatkolulu
28. jan 2021

@simoncik ono aspoň si aj ty trosku zopakujes slovenčinu, to musí byť naozaj náročné, keď máš problém aj ty s gramatikou učiť svoje deti, akože pardon, ale nedá mIIIIIII, po XY x píšeš vkuse MIIIIII v množnom čísle a uväääzok, inak ono to je v niečom fajn, že si rodičia zopakujú tie základy, niekedy to pomôže😉A opatrenia sú aké sú, nie si jediná, sk nie je jediny štát, sú omnoho horšie veci, kebyže si napríklad s dieťaťom v nemocnici a druhe doma a učiť ich, ja neviem, ale treba sa snažiť nájsť aj pozitíva. V iných krajinách nemáš žiadne pandemicke rodičak, ocr a iné, ved to musíš vedieť, keď ti muž robí mimo. Žiaľ je to aké to je. Skôr by ma stalo, že sa nedá ísť do prírody po tom, čo nenosís nejaký certifikát vo vrecku a podobne. Rusko na ústach v prírode v lese, kde ani zajaca nestretne a tak... To by ma stalo viac. S vlastnými deťmi, zdravými deťmi, sa dá doma pri dobrej organizacii naozaj vydržať. Nie je to na veky vekov.

maciatkolulu
28. jan 2021

@simoncik navyše nemáš až tak malé deti, aby za sebou iba bordel nechávali, tak nerozumiem tomu, že vkuse neporiadok a aj rolu manželky môžeš vynechať, keď máš muža mimo😉, tak ja neviem, rozčuľovať sa a sťažovať, keď aj tak nič nezmeníš, je zbytočné a odcerpava energiu. Nemusíš mať top poriadok, skus normálne logicky organizovať. Mam kamarátky co majú tiež dve decká a samozrejme, že nadávajú, ale organizujú si to a ide to a deti sa tešia na vyucovanie

maciatkolulu
28. jan 2021

@sante81 teraz byť samozivitel s deťmi, klobúk dole... Finančne a organizačne to majú problém zvladat dvaja....

h2
28. jan 2021

Fúha, dievčatá, nečítala som všetky príspevky, ale čo som zatiaľ čítala, tak mám dosť. Pracujete, upratujeme, varíte, učíte sa s deťmi... Čo robí chlap? Otec detí? Neverím, že ste všetky slobodné matky. Či muž "ťažko pracuje" a musí si po práci oddýchnuť?

makova333
28. jan 2021

@simoncik nie som zatial za otvorenie skol, nie je to v momentalnej situacii rozumne riesenie, nakolko je tu britska mutacia a dufajme, ze tu nie je juhoafricka a brazilska, to by len bol pruser. A teraz par veci k tomu co si napisala: "Ked boli v skole nevarila som kazdy den. Mali obedy, ja tiez, doma bol poriadok." Toto je vyhoda, ulahcenie v case ked sa to da, ked nie, musis sa prisposobit. Ja varim kazdy den 2x cely rok. Dieta ma histaminovu a laktozovu intoleranciu a tak vsavam kazdy den o 5.00 h (pred pracou) a varim mu obed kedze nemoze ohrievane jedlo ani tae, ktore varia v ŠKJ. Proste je to tak, musela som sa prisposobit. "Starsia je 5.ta ma taku dieru v ucive, ze koniec. Slovencina. Nie je samostatna, nedokaze sa sama ucit." Piatacka by uz mala byt viac menej v uceni samostatna. Ak nie je, toto je prilezitost ako ju to naucit 🙂. "Detom chyba rezim" No, ved aj doma sa da nastavit rezim. Ak ho nenastavis, tak im chyba. "Ono je to aj o tom ci dieta chce. No a ta moja ma k uceniu odpor." Nie je to o tom ci dieta chce. Toto nie je vec o ktorej ma dieta diskutovat s rodicom "chcem/nechcem" sa ucit. Ak ma odpor k uceniu, treba spravne namotivovat 🙂.

simca06022011
28. jan 2021

@simoncik a v čase nekovidu si to ako robila? Neučili ste sa, nevarili, neupratovalo sa? Ja to beriem športovo, nevidím dôvod sedieť s dieťaťom na vyučovaní, kontrolovať všetko... Trochu prvák potrebuje pomôcť, resp určite usmerniť a kontrolu, ale pamätám sa ze sme v prvom ročníku bolo 2t doma a mala sa celé to učivo naučila / do písala za dve dopoludnia, veget systémom. Nevyhovuje ti cely deň sa učiť, nerob to. Už v prvej vlne tu boli diskusie. Ty si rodič zariad si to... Aby vám bolo dobre. Kašlem ja na nejaký režim, rano pripneme malú na vyucko, skončí, dorobi si za polhodinu co treba a koniec. Prázdniny. Riadi sa ako predtým, vari sa na vaic dní. Ja pracujem popri tom všetkom, väčšou ale dorabam podvecer a po večeri ak treba tiez. Chlap je 99% dňa zavretý v pracovni. Dokonca v prvej vlne keď vyucko online ešte nešlo si robila mala uilohy podľa predmetu raz-dvakrát do týždňa... Naraz. Tak nám to proste vyhovuje.
Čítam ze máš 5tacku.. Tak ona by už toto všetko mala zvládať sama... Ak niekomu nerozumie/vyskúšať z niecoho ok. My už na jar sme si týmto prešli, mama oco pracujú situácia je aká je, jej povinnosť je škola a vyložiť naložiť umývačku, bodka...

Ja zase som radšej keď sme doma ako riešiť každú chvíľu kto kde je pozitívny a karantény...

simoncik
autor
28. jan 2021

@maciatkolulu tak prepac ze si ten uväzok na mobile zjednoduchsim. Myslim, ze slovencinu ovladam aj pravopis. Budem si davat vacsi pozor, ked sa to tak kontroluje. No a mozes si organizovat kolko chces. Dcera s atypickym autizmom je doma cca pol roka,ktora sa takto uci. A ver mi, aj ked sa postavis na hlavu ak nechce k nicomu ju nedonutis

simoncik
autor
28. jan 2021

@simca06022011 ako som uz pisala, fungovalo sa inac. Deti v skole, ja v praci. Domacnost prazdna. Nemal kto prevratit dom hore nohami. A prazdniny su o inom. Tam nemusis riesit ucenie. Zalezi od skol, co od deti vyzaduju. A ver mi, za ta nasa toho pozaduje teda dost. A ze kazda skola to m nastavene rovnako? No nema. Svagrina taketo veci co ja kvoli skole riesit nemusi.ucitela,teda cest vynimkam sa doma zrejme nudia.

simca06022011
28. jan 2021

@simoncik no ja neviem, podla mna kazda skola ma rovnake osnovy a idu podla toho. Ale jasne, aj na dietati zalezi, ci je samostatne, chce/musi/vie si nieco urobit same... moja napriklad sa ani za oneho nechce naucit basnicky alebo daco a odrecitovat to ucitelke, uz ju nahanam mesiac, mozem si piskat. Tak som to nechala tak, nech si to riesi ucitelka. Teraz na matike urobili 4strany, dve maju na ulohu, SJ este maju chvilu, ulohu budu mat nejaku tiez... napriklad, mala to bude mat za chvilu hotove, takmer kazdy den o 11-12tej neviem ze mala ulohy a skolu. Ostatne predmety vobec neriesim, uci sa to ked treba napr. cez vikend, vyskusam ju jednu dve látky dozadu a vybavene. POobede mavaju este taku "skusaciu" hodinu, a jasne ZUS online... ale nad tym vobec nepotrebujem mat prehlad, reziruju si to ucitelia a mala vie o kolkej a sama pride ze ide mat hodinu. Na projekt ma nepotrebuje, ak nieco treba odo mna, tak je to poslat emailom ulohy. Samozrejme, kazdy to ma inak nastavene, aj doma... mam kamosky co maju hotove harmonogramy doma a travia cely den obsluhouo a kontrolou deti. A neporiadok... u nas sa robi uplne rovnaky ako ine pracovne dni, max tak detska izba je hore nohami denno denne a to teda 4tacke nebudem upratovat, vie kde najde vysavac atd.. este aj pracka ide menej ako pocas bezneho rezimu. Dokonca dost dobre fungujeme, aj v kuchyni aj s pokazenou umyvackou riadu :DDD
Ak mate problem s ucitelkou, ze im dava vela veci robit "samostatne" a nezvlada sa to, tak sa treba ozvat tam.

mogaa
28. jan 2021

@simoncik tak máme tu britskú mutáciu, ak sa neuvolnia miesta v nemocniciach, školy sa nemôžu otvoriť.....teda pokiaľ nechceme aby skolabovalo zdravotníctvo.....ak aj deti pustia do škôl tak určite nie hneď celý prvý stupeň.....tú britskú mutáciu čo je infekčnejšia chcú vyvážiť očkovaním, ale v celej EU je málo vakcín.......

maximilie
28. jan 2021

Kiežby cela tato situácia bola dobra aspon na to, aby konečne opäť stúpol status učiteľa....
Uz to bolo len o tom, ako učitelia len štrajkujú, chcú vyššie platy za NIC, a plne siete staznostami na učiteľov. . .
Veľmi by som si priala, aby si ľudia uvedomili dôležitosť tohto povolania a opäť si začali vážiť učiteľa a aby nikomu nechýbala úcta. Ci je starý , alebo mlady
Nehovoriac o materských školách, kde pani učiteľky pracujú aj počas pandémie.

luccija
28. jan 2021

@simoncik mas to tazke, ale to mame vsetky🙂s prvackou nemusis sediet 2 hodiny pri PC a piatacka je velka baba.Vlastne mas obe deti uz velke, samostatne mas dohliadat nie robit za ne.Navarit na 2 dni, upratovat Ti pomoze aj starsia...zeny chcu byt dokonale ja nevien co sa tolko stale upratuje.ak je starsia autistka tak ucitelka musi pochopit, ze jej ucivo nejde tak lahko a niektore ulohy poslete neskor.

simoncik
autor
28. jan 2021

@luccija vies ska by som bola stastna, ak by mi starsia pomohla. Aspon po sebe upratat. Priznam sa, ze som to uz vzdala. Je neskutocny bordelar. Ak ju aj prinitim upratat po sebe, nevies si predstavit ako to dopadne. Clovek by neveril. Mam po tom robit dvojnasobnu robotu radsej to spravim sama.

luccija
28. jan 2021

@simoncik tak deti motivuj k uceniu podplacaj....ano verim, ze su lahostajne a zleniveli, lebo sme doma.Vacsia hanba by bola stat pred tabulou a dostat 5.
Verim, ze mas toho plne zuby, tak hladaj riesenia bud nepracuj, nech deti pomahaju , nech sa muz vrati...nevar davaj si jedlo doviezt, upratujte spolu ja teraz dbam na jedine poctivo nech sme kazdy den aspon hodinu aj pol vonku, lebo to tie deti potrebuju najviac.Upratovacka, kucharka, ucitelka prepac, ale toto sa zena stava automaticky akonahle chce mat dieta.Predvcerom som v televiznych novinach videla pani, ktora mala 2 ci 3 mensie deti okolo seba a rozculovala sa, ze dovari obed a uz za chvilu olovrant ako ja neviem, ale ved to robia vsetky matky nie?ze pripravuju detom stravu
Ludia su zvyknuti supnut deti do skolky, skoly druziny a byt s nimi 3 hodiny denne a potom takyto sok.

luccija
28. jan 2021

@simoncik Tak som si aj myslela, ze si typ zeny, ktora robi vsetko za deti🙂tak to bude upratovat tak, aby to bolo dobre a ty upusti z pedantnosti.Je najvyssi cas, aby Ti pomahali a zapojili sa.Oni nepomozu tebe a ty este robis aj ich povinnnosti o par rokov sa zblaznis, ked to teraz nepodchytis

bukajka_mata
28. jan 2021

Mali sa no ja som počula, že vzhľadom k tejto situácií sa tak pravdepodobne nestane, no ešte o tom nerozhodli. No myslím, si, že ostanú ešte doma. Deti treba motivovať, či už odmenami alebo zákazmi 🙂 podľa veku heh

kristina2015
28. jan 2021

Po 8 februári teraz sa vyjadril min školstva

luccija
28. jan 2021

@kristina2015 dobre si to pochopila?lebo povedal, ze by boli radi, aby to bolo po 8.2.ale vsetko zalezi od cisiel, ktore su zle a neklesaju, takze kludne to moze byt aj o dalsi tyzden ci viac neskor.Nic nepovedali definitivne a zavazne

katulienkax
28. jan 2021

@mogaa aj tak tu mutaciu mala uzpolka triedy a vsetci prezili ... je to cele nafuknute ta pandemia len aby nas zavreli a deti osprosteli

kristina2015
28. jan 2021

@luccija Áno máš pravdu zle som to napísala . Po 8 februári som myslela . Spomínali materské škôlky ZS 1stupen a dajú nejaký zoznam pre ostatok ako ďalej . Ale rozhodne sa po 8 februári.

mogaa
28. jan 2021

@katulienkax ty si vtipná.....celý svet preháňa a vlastne ani pandémia neexistuje

sticker