icon

Koľko slabík má slovo Eva?

mamahanka
30. okt 2014

Ja som predpokladala, že dvojslabičné (E-VA), ale dozvedela som sa, že pani učiteľka poučila deti v škole, že je to jednoslabičné slovo.
Zdôvodniť si to majú sami za domácu úlohu.
Je tu niekto, kto by nám s tým pomohol?

kubko
26. okt 2018

Prosím Vás o radu deti sa učia rozdeľovanie slov. S kamoškou sa nevieme dohodnúť ako sa správne rozdelí slovo mrkva. Na nete som to nenašla. Môžem aj nejaké odôvodnenie? Ďakujem

lenkaam_1
26. okt 2018

@kubko mr-kva ale preco je to tak nevien

sense
26. okt 2018

@kubko mr-kva, odovodnit neviem

kikikat
26. okt 2018

povedy slovo a kolkokrat otvoris usta,teda pohne sa ti sanka na dol tolko slabik ma slovo , taky slon sa rozdelit neda😉

kubko
26. okt 2018

to, že je dvojslabičné, je jasné ale či sú tie slabiky mr-kva alebo mrk-va, to nevieme

ibrunova
26. okt 2018

mrk-va

kubko
26. okt 2018

@ibrunova môj názor je tiež, že mrk-va ale kamoška tvrdí mr-kva a nevieme sa dohodnuť. Vieš to aj nejako odborne odôvodniť, prečo je to tak?

dankamg
26. okt 2018

mrk-va a e-va, jednoznačne.

ibrunova
26. okt 2018

@kubko je to nejaké pravidlo so znelými a neznelými spoluhláskami. Sa mi niečo marí.

alivoda7
26. okt 2018

kopirujem poucku: okrem samohlások a dvojhlások však môžu byť slabikotvorné aj spoluhlásky r, ŕ, l, ĺ- cize (toto je moje laicke vysvetlenie)tieto spoluhlasky su chapane v slovach ako samohlasky z pohladu rozdelovania slov- a teda slovo mrkva by podla toho malo byt rozdelene mrk-va

nelamol
26. okt 2018

Správne Je to mrk-va. Alebo napríklad práč-ka, nie prá-čka. Pri rozdeľovaní na slabiky sa vždy vyhýbame tomu, aby zostávali zhluky spoluhlások, a pokiaľ sa to dá a výslovnosť to dovolí, skupiny spoluhlások sa rozdelia medzi dve slabiky. A Eva je jednoznačne dvojslabičné slovo, to neviem aká pani učiteľka pred 4 rokmi toto deti učila.... Dúfam, že to bol len žart alebo že už neučí 🙂

katkov
26. okt 2018

@kubko mrk-va
Ak medzi dvoma samohláskami (dvojhláskami, samohláskou a dvojhláskou, slabičnými r, l, ŕ, ĺ a samohláskou alebo dvojhláskou) je jedna spoluhláska, slovo rozdeľujeme pred spoluhláskou, napr. že-na, pra-co-vať, bie-ly, vl-na, vrtieť, vŕ-ba, Sĺ-ňa-va, ka-me-nár, pa-ra-bo-la, čia-ra, bie-lia-reň, zna-me-niu (tvar podst. mena znamenie).

Ak medzi dvoma samohláskami (dvojhláskami, samohláskou a dvojhláskou alebo slabičnými r, l, ŕ, ĺ a samohláskou alebo dvojhláskou) je skupina dvoch spoluhlások, slovo rozdeľujeme na rozhraní medzi obidvoma spoluhláskami, napr. všet-ci, všet-ky, žat-va, mas-lo, lás-ka, prch-ký, mĺk-vy, maš-lička, ot-cami (tvar podst. mena otec), chlap-cami (tvar. podst. mena chlapec), kviet-kami (tvar podst. mena kvietok), chrb-tami (tvar podst. mena chrbát), pas-ca, Pop-rad, An-na, mot-to.

kubko
26. okt 2018

Ďakujem Vám veľmi pekne za vysvetlenie a Váš čas....

mircalla
26. okt 2018

@sense ked uz tak mrk-va

mrkvicka060
26. okt 2018

@nelamol My sme sa v skole tiez ucili E-va, ale zda sa mi, ze podla nejakych novych pravidiel sl. pravopisu sa nejake veci menili oproti tomu, co sme sa ucili my. A taketo slova ako Eva, oko a pod, tusim boli zmenene na jednoslabicne. Lebo asi "E" nie je slabika alebo co. Ale nie som si ista ci neklamem nahodou. 😃 je tu nejaka ucitelka??? Ano a mrkvu by som tiez dala MRK-VA 😀

erinne
Autor odpoveď zmazal
erinne
Autor odpoveď zmazal
dahra
26. okt 2018

@mrkvicka060 - študovala som SJ, štátka 2003 🙂 odvtedy ale sj neučím, ani s ňou priamo nepracujem, hoci gramatiku mám rada. Tiež som si u syna vlani všimla, že ich učiteľ učil, že osa je jednoslabičné a pozastavila som sa nad tým. Ja to pokladám za dvojslabičné. Ale 15 rokov mimo teórie môže spraviť svoje. 🙂

nelamol
26. okt 2018

@mrkvicka060 Tak to si musím nejaké veci ešte doštudovať 🙂 Ale príde mi to proti sedliackemu rozumu.... Vždy som mala slovenčinu rada a aj teraz pracujem s jazykom, ale pravda je, že počtom slabík sa nezaoberám. Dcéra je zatiaľ ešte len prváčka, tak uvidím, čo bude nosiť zo školy 😉

mrkvicka060
26. okt 2018

Ja uz sa desim toho, ked moji pojdu do skoly, lebo tiez som vedela SJ celkom dobre, ale uz sa bojim, ze im aj zle budem radit pri domacich ulohach 😀 a v skole povedia, ze to ,,mama nam tak poradila" 😀

malzeville
26. okt 2018

Od-znak alebo odz-nak ?

sasesoe
26. okt 2018

@malzeville podla mna od-znak, lebo "od" je predpona

kubko
26. okt 2018

@sasesoe Aj ja si tak myslím, tiež viem SJ celkom dobre, ale rozdelovanie na slabiky a teoria spodobovania boli pre mna španielska dedina. Spodobovanie aj je, to viem len ako mi zobák narástol, ale rozdelovanie slov som pochopila až pri druhom dieťati aj to nie na 100%, lebo keď sa v tom začneš rýpať tak je tam kopec výnimiek, keď sa aj ia rozdelí. A je rozdiel rozdelenie slov kvoli počtu slabík a kvôli tomu, že končí riadok (vtedy nemôžu na začiatku a konci riadku poletovať samostatné písmenká aj keď sú slabikou. A mrkvu som si bola istá až vdaka vám, lebo ja som tvrdila mrk-va a kamoška mr-kva. Vdaka ešte raz

sense
26. okt 2018

@mircalla vdaka za upozornenie....nastastie u nas je mrkva ruebli...

katkov
26. okt 2018

@mrkvicka060 samohlasky a dvojhlasky su vzdy slabikotvorne, takisto aj r,l...v cudzich slovach je to ine, napr. har-mo-ni-a

maluri
26. okt 2018

@kubko slovo mrkva sa rozdeľuje mrk-va a to z toho dôvodu, že v SJ je písmeno r slabikotvorné (rovnako ako l) ak máme na hranici dvoch slabík 2 spoluhlásky, jedna spoluhlásky sa pridružuje k prvej slabike a druhá spoluhláska sa pridružuje k druhej slabike 🙂

maluri
26. okt 2018

@katkov v cudzích slovách nie sú dvojhlásky. Síce sa to tak môže zdať, ale z pohľadu SJ ide o samohláskovú skupinu, ktorá je rozdeliteľná. Sú to hlúposti, ale takých je, žiaľ, v slovenčine veľa 😔

katkov
26. okt 2018

@maluri ano, tak to je, preto sa aj rozdeluju, sem-tam to byva ako chytacik na maturite😉

sumzpien
5. jan 2021

https://jazykovaporadna.sme.sk/q/6255/ podla jazykovedneho ustavu su to 2 slabiky.

basska_b
5. jan 2021

Je to už stará téma, ale k tej mrkve - R a L v slovenčine sú slabikotvorne spoluhlasky. Preto tvoria samostatnú slabiku. V tomto sme pre zaujímavosť úplne iní ako iné slovanské jazyky. Každá gramatika je o logike. Eva je preto jednoslabična a Leo dvojslabičný, lebo pri rozdeľovaní na konci riadka nesmie zostať osamotene jedno písmeno...