icon

Lockdown - otvorené školy

23. nov 2021

Čo si myslíte o tom, že školy by mali byť otvorené?Podľa mňa je to zase paskvil.Ked lockdown, tak znížiť mobilitu a nie, že deti do školy, ľudia do práce veľa ľuďom nedovolia HO.Ak by deti boli doma rodičia ui nútení zostať s nimi doma a budú pracovať z domu.Co bude vlastne zatvorené reštaurácie, obchody?a aj tak milión ľudí ráno na cestách do školy, práce...

vroni
25. nov 2021

@makova333, a teraz tu o Červenej Ciapocke. Akože všetky domácnosti majú doma vybavenie, aby mohli byť všetky deti online a rodičia na home Office (čiže nie len dosť počítačov, ale aj dostatočne silný a stabilný net na niekoľko tisíc násobne okamžite zaťaženie) A skoly samozrejme tiež. Moje deti mali online vyučovanie minulý rok. Obdivovala som učiteľky, ktoré fakt robili psie kusky, aby aspoň niečo deti naučili, ale bola to bieda. Online vyučovanie dávajú možno vysokoškoláci, ale základné a stredné školy vôbec. Fakt je potom jednoduchšie o týžden predĺžiť prazdniny a zavrieť republiku. Tým sa ešte napacha najmenej škôd.

vroni
25. nov 2021

@mircalla, aj ja sa sama seba pýtam, medzi akými ľuďmi sa to pohybujem. Mala som za to, že medzi vzdelanými a inteligentnými. Teraz si často myslím, že len medzi vzdelanými (nie všetci, pochopiteľne, ale počet jednoduchších v týchto radoch ma vážne prekvapil. A to aj u ľudí s nejakým tym postavením)

mircalla
25. nov 2021

@vroni Nastastie ja nemam tuto skusesnost. Vobec. Aspon zatial

vivincek
25. nov 2021

@mircalla ja osobne tu skusenost negativnu s ockovanymi mam. Bohuzial.Nie kazdy rozmysla ako ty. Doma pozitivny clen a ostatni ockovani pobehuju. A priznaky...? pocujem,ako kaslu ako tuberaci.....vojdu do obchodu,respirator pod nosom....uz len to o niecom svedci. ale budme fer,toto je aj v jednom aj v druhom tabore,aj tam aj tam su ludia co nedodrziavaju,co maju.....keby kazdy robil,co ma a spraval sa zodpovedne,bolo by vela veci inak.....

maciatkolulu
25. nov 2021

@mircalla ja hystericky a ani agresívna nie som, ale po tomto tvojom príspevku som usúdila, že máš malinke deti.... Nemáš teda. No nič. Tak aký problém s testami? Môj syn a veľa mladších pred každým krúžkom, divadlom, plavárni, áno, aj v lete, múzeom, zoo, návštevou reštaurácie musel mať test. Aj my sme prekonali a áno musí mať test. Ale som rada, že si zmenila názor s testovaním...
Úplne kľudne ti môžem napísať, že moje dieťa má týždenne jeden pcr a 2 antigeny a už teraz 4 antigeny. A je to dobrá voľba.

makova333
25. nov 2021

@vroni comu vo vete: "Kto si to moze dovolit, nechat deti doma." si nerozumela? Ucenie online funguje aj tak, ze ucitelka normalne uci deti v triede aj tie, ktore su doma naraz. Normalne je decko na vyucovani.

makova333
25. nov 2021

Kazdopadne, kto chce nech si svoje deti premoruje, je to kazdeho osobne rozhodnutie.

maciatkolulu
25. nov 2021

@makova333 áno a ten kto nechce a chce vyliezť s deckom medzi druhé, nech si ho otestuje. Tie čo by mali sedieť v škole len s testom a vec je vybavená. Žiadne plošné zatváranie atď. Fakt to funguje.

vroni
25. nov 2021

@makova333, viem, ako funguje vyučovanie online. Resp. nefunguje. Kto si o sebe mysli, ze plnohodnotne nahradí školu, môže kľudne robiť, čo chce. Sú to jeho deti. Mam len výhrady proti tomu, aby to vyhlasoval za vseobjimajucu pravdu a odovodnoval tým oprávnenosť zatvárania skol.

hefo
25. nov 2021

Online vzdelávanie nefunguje moc dobre, najmä na 1. stupni ZŠ. Čo ale funguje dobre (a to práve pre 1. stupeň) je, keď deti vzdeláva rodič - u nás manželka má celú výuku pre štvrtáčku, prváčku a škôlkarku zmáknutú za hodinku, hodinku a pol denne. Ale nie každý má to šťastie a možnosť ostať doma s deťmi.

maciatkolulu
25. nov 2021

@hefo ma zamknuté 3 deti za hodinku, celodenné látku.... Aha. Dobre 🤣🤣🤣

maciatkolulu
25. nov 2021

@hefo zmaknute

mircalla
25. nov 2021

@maciatkolulu Moje deti su po prekonani covidu. Cerstvo. Takze podla tvojho nazoru ich mam neustale testovat, i ked mali pred mesiacom covid? Evidentne ti hrabe. No nic. Nevadi. Mas inak nejaky dovod sem kopirovat moje statusy ohladom parfemov? Chod sa liecit.
Pre mna je inak 5 rocne dieta stale male.

mircalla
25. nov 2021

@maciatkolulu Zijes v zahranici, ine pravidla, testy mate zadarmo. Ja viem, ze kamoska v Rakusku sa vkuse testuje tiez. Ale ked si ozaj myslis, ze budem 2 krat tyzdenne testovat deti, ktore maju protilatky (potvrdene) a prekonali covid, ozaj nemam slov...Mimocjodom, na skolach je akutny nedostatok testov a uz je problem aj v lekarnach, ale to by si musela vediet, kedze tu nezijes, tak nevies nic

mircalla
25. nov 2021

@maciatkolulu A pre tvoju info, antigen a dobra volba si ma ozaj pobavila. Nakolko ten antigen ti v drivej vacsine neukaze vobec nic, ak ukaze tak 5-6 dni po nakaze. Je x deti, co ukazal pozitivitu neskor, x deti co mali PCR pozit a antigen im neukazal nic ani pri rozvinutom covide.
Moj syn mal antigen negat, pozit az PCR. Takze sa testuj dalej 10 krat tyzdenne totalne nespolahlivymi testami, ozaj dobra volba. A mysli si dalej, ze ved mas antigen a neni problem.....My sme testovali antigenom predtym do skoly, skolka nie. Ale ozaj si mysliet, ze tie testy ti nieco ukazu, musim sa zasmiat

mircalla
25. nov 2021

@maciatkolulu Mozem ti zodpovedne povedat, ze najma u deti ti antigen neukaze ani tuk v drvivej vacsine pripadov. Ja by som antigenove testy uplne zrusila. Davaju ludom falosny pocit, ze su ok

maciatkolulu
25. nov 2021

@mircalla takže agresívny prejav máš ty, verbálne dosť utocis. Nie nehrabe mi, aj prekonané deti si musia robiť testy. Aj s protilatkami, tak sa dá zachytiť možný prenos. Päťročné dieťa v pohode zvládne testy, bežné robia v škôlke, našťastie a áno aj antigeny a aj pcr robia v škole. Prepáč za ten parfém, ale myslím ze každý pochopí, že som ti len chcela pripomenúť, že si opisovala, že máš malé deti, ktoré nie veľmi rada by si dala testovať. A presne pre takýto prístup je sk tam kde je.
Apropo, môj syn aj my sme prekonali a nejako nám to nepomáha, musíme sa testovať, ale vieš co, aj chceme. Reálne chorobu preniesť môžeme.
Preto fungujú skoly, pre deti je určite lepšie sedieť so spolužiakmi a učiť sa s učiteľkou a tešiť sa na advent, ako sedieť doma.
A odporúčam ti, ukludni sa, fakt v dobrom. Jedovaté prskanie nie je zdrave

mircalla
25. nov 2021

@maciatkolulu S osobou, co si mysli, ze antigenove testy su spolahlive a ze sa treba tymito extremne nespolahlivymi testami testovat aj po prekonani covidu a povazovat ich za bernu mincu ozaj nemam co riesit. Nazor nech si robi kazdy sam.
To, ze si urobis 10 antigenovych testov totiz vobec neznamena, ze nemas covid. Skus sa poradit s odbornikmi,co si myslia o antigen testoch - Cekan napriklad

janka1011
25. nov 2021

Som rada, že zvíťazil zdravý rozum aspoň v tomto a školy ponechali otvorené. Ale nepáči sa mi ani ten cirkus s karanténou, že za 1 dieťa celá trieda 10 dní doma. Teda nemám pocit, žeby tie deti boli až takí superšíritelia, ako to média prezentujú. Aspoň v mojom okolí nie.

mircalla
25. nov 2021

@janka1011 Zial je to nutne....ja som v tomto za

makova333
25. nov 2021

@vroni
@maciatkolulu tak len pre to, ze ani jedna z vas nezije na SK zopakujem. Tu testy nie su POVINNE. Cize sa nerobia resp. robia minimalne. Nik nekontroluje ci ich rodic doma spravil a ani si ich nemusel na zaciatku roka objednat. Aj ti co si ich objednali, ich nedostali alebo len minimum. Ano, ak by sa testovalo, cas deti by sa nenakazila. Ale tu sa NETESTOVALO, NEPLANUJE SA povinne testovat, deti doteraz ani nemuseli ruska mat v triede a tak sme v srackach. Takze to, ze sa u vas testuje je uplne irelevantne, lebo u nas nie a clovek to ani nema ako ovplyvnit. Uz sa chapeme dievcata? Odpovedat mi nemusite.

mircalla
25. nov 2021

@makova333 Presne tak. Celkom nechapem tie agresivne utoky @maciatkolulu, ze ako to, ze netestujem dieta, ked ide na zachod. Okrem ineho si o antigen testoch uz nieen na zaklade nazorov odbornikov ale aj vlastnej skusenosti a skusenosti kamosiek myslim svoje. Nejaka posadnutost extremne nespolahlivymi testami mi zdrava nepride. Spoliehanie sa na vysledok antigen testu sa neda ani omylom, covid zachyti neskoro alebo vobec. Presvedcila som sa o tom sama, tiez v okoli 5 pozit deti a ani jednemu antigen vobec nic neukazal.

maciatkolulu
25. nov 2021

@makova333 ja rozumiem, ale.... Určite lepšie riešenie je testovanie. Žiaľ...

maciatkolulu
25. nov 2021

@mircalla no, zaujímavé, že na školách to funguje, plus pcr. Zázrak, ale ono v AT je avivaz vonavsia, maslo maslovejsie a pečene holuby padajú každú nedeľu napoludnie 👍😉. Každopádne predtym ako ti dieťa ide na záchod doma podľa mňa netreba testovať, fakt nie, ale keď už ide do kolektívu nebolo by to zle. Bolo by menej zatvorených tried, karantény a paniky, ale na záchod doma nie, to stačí umyť ruky po pouziti. To sa robí aj na sk snáď.

mircalla
25. nov 2021

@maciatkolulu Neviem, ci mate v skolach PCR testy, dost pochybujem, ale opytam sa hned, kamoska zije vo Viedni, ci potvrdi tvoje tvrdenie. My nie. Antigenove testy ja za testy nepovazujem. Dokonca som citala, ze sa ma od nich upustit. Jediny dovod preco sa nimi testuje je nizka cena. Pre tvoju info, nie sme v Rakusku, nemame kazdy na to, aby sme tak 6 krat mesacne testovali PCR testami v sukromnom labaku za 50-70 eur. Tu su preplacane statom jedine, ak si bola v kontakte s nakazenym, alebo mas priznaky. Cize testovat celu rodinu par krat mesacne PCR testami si to 99% ludi nemoze dovolit. Vyslo by to na niekolko stoviek eur mesacne. Chapeme? Inak ak to na skolach funguje, preco mate lockdown a tisicky nakazenych?

jana_eyre_2
25. nov 2021

@maciatkolulu v tomto rozbehnutom vlaku už je to jedno.. to sa malo riešiť pred dvoma mesiacmi a mal sa nastaviť správny systém aby malo testovanie efekt.. ale to sa nespravilo, tak teraz je to jedno a spomalí to jedine lockdown, uplny, nie dlhý, ale silný.. nezastaví to nič ale spomalí a mozno si lekári a sestry trocha vydýchnu, nech majú silu naďalej..

vroni
25. nov 2021

@makova333, ja skúsim písať celkom pomaly, ok? Corona je corona. Reaguje úplne rovnako na Slováka, Američana alebo Hotentota. Takže ak viem, že u Hotentotov funguje počítať do sto, tak skúsim počítať do sto. A nezačnem hľadať milión výhovoriek, prečo sa to nedá. Ak vidím, že u susedov niečo funguje, tak to obkukám. A nie ze si nájdem dôvod, prečo je sused debil. Hovorím, že je choré zatvárať školy NAMIESTO toho, aby sa zaviedlo povinné testovanie. Viem, že na SK nie je povinné a presne v tom vidím tu chybu. Lockdown a zatvorené školy nepomohli prvýkrát, druhýkrát, nepomôžu ani teraz. Nepomôžu ani o rok, o dva a ani o tridsať. Ani testovanie nezabráni šíreniu. Ale je schopné ho výrazne obmedziť. A to je to, čo je momentálne potrebné.
@mircalla, antigenovy test nie je modla. Ani diagnostika. Je to len screeningovy test so spoľahlivosťou medzi 80 - 95% (podľa výrobcu a spôsobu testovania) V porovnaní so stonanim, ako sa to nedá a na Slovensku je to inak, lebo medveď, je to o minimálne 80 zo 100 nakazených viac, ako nerobiť nič.

mircalla
25. nov 2021

@vroni Realita bola ale taka, ze diagnostika nula. Zo 6 deti 6 krat negativ, PCR pozitiv. Asi tak. Potvrdi ti to kazdy, kto si testoval dieta. Nemam preco si to vymyslat. Ale urcity vyznam nepopieram....

maciatkolulu
25. nov 2021

@jana_eyre_2 vieš, lock a lock je rozdiel, videla si ako to funguje v realite, ako ľudia obchádzajú co sa da? Ako kašlú na karantény? Ako sa snažia nájsť cestičky, ako naozaj 100 dôvodov ako nie, lebo hento a tamto.

vroni
25. nov 2021

@mircalla, na školách pcr testy sú. Štát sú vypočítal, že testovanie je lacnejšie ako kolaps zdravotníctva. Ale tiež vláda populisticky pridlho čakala s lockdownom a nechceli sa pustiť mantry "očkovaní sú bezrizikovi" Až keď sa minister zdravotníctva vyhrážal "hrubým násilím" (preháňam, pochopiteľne), ustúpili a bol vyhlásený lockdown. Teraz sa vyhráža hrubým násilím minister školstva, ak sa opovazia zavrieť školy. Tak uvidíme, ako dopadne politická objednávka...