Lockdown - otvorené školy
Čo si myslíte o tom, že školy by mali byť otvorené?Podľa mňa je to zase paskvil.Ked lockdown, tak znížiť mobilitu a nie, že deti do školy, ľudia do práce veľa ľuďom nedovolia HO.Ak by deti boli doma rodičia ui nútení zostať s nimi doma a budú pracovať z domu.Co bude vlastne zatvorené reštaurácie, obchody?a aj tak milión ľudí ráno na cestách do školy, práce...
@vroni U nas nie. Boli v 2. vlne, ked sa vracali do skol a to dva testy presne. uplne narovinu - stat na to nema peniaze a druha vec, peniaze sa minaju na hluposti - loteria, antigenove testy na plosne testovanie
Myslim, ze ziadny narod sa tolko nepretestoval antigenovymi testami ako my a uplne zbytocne
@mircalla ja neviem ci tu pisem svahilsky, ale zjavne dve osoby nevedia citat s porozumenim co pisem. Dakujem, ze aspon ty si pochopila. K tesom, okrem toho, ze u nas nie su povinne, su nespolahlive tak aktualne uz ani nie su. Kamoska ma prevadzku, potrebuje väcsi pocet, stat ju poslal do lekarne. Ze ved preplatia. Akurat v tej lekarni na testy nebola sama...
@kristiii Mozno
@vroni Treba pochopit jednu vec, nie sme Nemecko, nie sme Rakusko. Okrem dost neschopnej vlady, stat nema peniaze financovat x testov detom, uz vobec nie PCR. Dokonca aj antigenove meskaju, my sme dostali zo skoly malo, dalsia davka meska uz dlho. Nemame ani lekarov, ani lozka, ani nic....Sme skratka v riti.
@mamula20 Ockovanie nechrani proti nakaze, len v malej miere. Chrani proti tazkemu priebehu. Povodne boli ocakavania ine, ale prisla delta a ucinnost ochrany proti nakaze sla dost dole. Mame to infekcnejsi variant. Fakt je, ze drviva vacsina ludi v nemocnici je neockovanych, drviva vacsina umrti je neockovanych 86%
@mamula20 Prave som ti to vysvetlila vyssie. Kedze nechapes, skutocne nebudem dalej marnit cas. Urcite by sme boli radsej, keby lepsie chranila proti samotnej nakaze. Ked sa vyvijala vakcina, este sa o Delte nevedelo. Je to vyrazne lepsie ako nic, v nemocniciach nekoncia ockovani
Dezolati a fasisti situacii nepomahaju, takze aj preto
@mircalla, a prečo nie sme? (to je básnická otázka) Odvody platíme vyššie ako Nemci ci ako Rakusania. Tak prečo, v mene troch opíc, sme v tej riti my a nie oni? Možno preto, že Slováci sú ochotní akceptovať odôvodnenie, že na Slovensku je to tak. Peniaze za rozj*** za očkovaciu loteriu, Sputnik, nezmyselné stroje, ktoré nikto nevie obsluhovať, ľudia kapu ako muchy a národ len hlavičkou kyva, že na Slovensku je to tak.... A keď niekto spoza hraníc upozorni, že to tak byt nemá a ani nemusí, tak nemá ani zdania, ako sa na Slovensku žije a ako sú Slováci chudáci a nedá sa a nedá a nedá... Vláda je aká je, všade je nejaká a výhra to zrejme nie je nikde. Ale toto večne fnukanie a nedá sa princíp, ten je asi na Slovensku večný. A ešte sú na neho Slováci hrdí...
@makova333 píšetu o ťažkých priebehoch covidu u detí, ale fakt neviem, odkiaĺ toto čerpáte všetci, či len treba vzbudiť strach? Nieže nepoznám, ani som len nepočula o ťažkom priebehu u dieťaťa. Dieťa totiž väčšinou ani nezbadá, že nejaký covid má. Všetky deti, čo poznám zo školy či z rozprávania, mali sople, niekto trochu kašeľ , niekto zvýšenú teplotu. A väčšina ani to. Netvrdím, že sa výnimočne nemôže stať aj také. No strašiť tu s tým mi príde fakt od veci.
Ako často ste ochotné dávať sa preockovat? Írsko prišlo s nápadom Booster už 4 mesiace po druhej dávke, Francúzsko po 5 mesiacoch. Na koľko to ešte skrátia a ako dlho budete veriť, že len vakcína nás zachráni?
@abbey1 Osobne si myslim, ze nas nazachrani nic. Ani po pandemii nebude ani buduci rok ani o 5 rokov. Hovorim to od zaciatku. Vakcina pomohla, ale nema taku ucinnost, aby sme sa toho zbavili. Takze moj tip je este vela rokov. Tiez som z vakciny trochu sklamana, viac som sklamana z ludi, co tu ziju
@mircalla Vyzerá to zle, ale nič netrvá večne. Ľudstvo už prežilo také rany. A v omnoho horších podmienkach. Máme jedlo, teplo, svetlo, strechu nad hlavou, akú takú zdravotnú starostlivosť a vedomosti. Dáme to. Ideálne by bolo s čo najmenšími stratami na životoch, duševnom zdraví i morálke. Ale, asi si nevyberáme. Väčšina z nás sa snaží prežiť bez straty blízkych a zdravia. Či už sme nezaockovani či zaočkovani.
Len si treba zachovať i tvár a ľudskosť v srdci.
@mircallatak sa opýtaj, kamoška vo Viedni ti potvrdí, že od leta si decká ani neskrtnu od 6 rokov presne vo Viedni bez testu, ani letné kúpalisko, ani mekac, ani kino, ani zoo. No a v školách mame antigeny a pcr vid foto, takže nemusíš pochybovať.
@mircalla píšeme o škole co sa týka počtu nakazených, ako som písala vyššie aj pre nezodpovednosť, inak ťažko povedať, keďže to lame aj očkovanych, kde je chyba.
Este raz, nakolko sa tu zbytocne rozculujes, ze netestujeme deti 10 krat mesacne.
Rakusko: testy mate zadarmo aj PCR, testovanie deti je povinne
Slovensko: testy nemame zadarmo, len skolaci a to velmi obmedzeny pocet (meskaju dodavky) a len AG, testovanie do 22.11. nepovinne a to dokonca aj v skolach (od 22.11. zmenene pravidla)
Takze samozrejme, kto chce moze sa testovat za vlastne 4x krat za tyzden. My sme to nemali ani nariadene, ani nam k tomu nedali testy. Ja mam napriklad 10 testov od skoly na cca pol roka. Tie sme uz pouzili. Mam 2 deti, na ako dlho mi vyjde 10 testov?
@maciatkolulu Fuha! Skutočne ti toto príde ako normálne pre deti? Naozaj si presvedcena, že to inak nejde? Či len mlčky a bez zamyslenia plniš, čo vám povedia.
@maciatkolulu Ja nefnukam, uz som ti jasne napisala, co si o antigenovych testoch, ktore beries ako modlu myslim. Okrem toho ti pisem fakty - uplne ine pravidla, ktore dokola ignorujes. Vsak nevadi.
Inak sa opytam, si ockovana? Fakt ma to zaujima. Ci len testujes ako o zivot testami, ktore ti stat zadarmo poskytne (a najma aj preto, ze skratka musis)
K tyma antigenom:
Nedá mi nevyjadriť sa po dnešku (vlastne ešte dnešok neskončil) k téme COVID.
Slúžim na internej ambulancii. O druhej k nám prišiel 60+ neočkovaný pán v sprievode syna. Antigen negatívny. Lenže.. Ťažkosti mal už 9 dní. Na RTG snímke obojstranný zápal pľúc. Saturoval na 82% (kto nevie - ako norma sa berie 94 a viac). PCR rýchlotest mu vyšiel pozitívny (syn sa čuduje: veď otec nikam nechodí..) . Bol prijatý na COVID oddelenie.
...
O pol piatej sa situácia zopakovala, s tým rozdielom, že pacient mal vyše 80 rokov, tiež neočkovaný. Saturoval na 93%. Keď som povedala dcére že veľmi pravdepodobne má otec covid, odpovedala že neexistuje, opakovane mal antigen negatívny, otec má isto zápal pľúc,covidoví pacienti vyzerajú inak. (tu som začala rozmýšľať, či videla viac covidovych pacientov ona, alebo ja, ktorá som pol roka robila na covide). PCR samozrejme pozitívny.
Volám kolegom z nášho covid oddelenia - PLNÉ. Volám do nemocnice kde pacient rajonne patril - PLNÉ.
@abbey1 vzhľadom k tomu, že od septembra nebola ani jedna trieda zatvorená, tak áno. Príde mi to fakt celkom v pohode. Tie testy sú neinvazne, deti nemajú problém, pcr jemne pomuchlaju v ústach. Naozaj lepšie ako to, čo počúvam z BA... Jedna trieda za druhou, nikto nevie, kto má istá v karanténe, ti co majú, nie sú
.. Tu keď je karanténa, tak je karanténa, kontroluje polícia, aj malé dieťa. Skus nesediet doma na riti 3690 ta neminie
V tejto posahanej dobe je toto najmenšie zlo. Aby dieťa sedelo so spolužiakmi, aby sa učili, aby malo krúžky. Mlčky sa snažím, aby moje dieťa žilo relatívny život a 5 minútová záležitosť s testom je fakt to najmenej
@maciatkolulu A naozaj, ci niekto dal svoje dieta do skoly alebo nedal, to skutocne nie je tvoja vec. Sledujes diskusie a robis si statistiky? Ty snad vies, co je za tym? Kedze sme po covide, ja ozaj nemam dovod nechavat deti doma....Myslim, ze momentalne nie je dovod.

@mircalla, nebolo pred časom nejaké mediálne pozdvizenie, že tie antigenove testy, ktoré boli objednane sú zlé? A oni akosi časom "zdobreli"?
Ale áno, sú chybové, ale stále lepšie ako nič. Ak keď uznávam, ze by ma porazilo, platiť za pro Forma testy, ktoré ukazujú podľa nálady.