icon

Ľutujete, že ste ignorovali odporúčanie z CPPP?

1. apr 2025

A dali dieťa do školy?

laskonkakaty
2. apr 2025

Ak má dieťa takéto problémy,bude mať ešte väčšie v ,,bežnej " triede,ak máš teraz problém s vozenim,neskôr zas môžeš mať s tým,že sa musíte doma viac učiť,nebude stíhať ani dieťa,ani ty,budete doma všetci podráždení,takže neviem čo by si dosiahla..časovo asi nič moc,...plus teda ďalšie deti idú do školy ktorým sa zo začiatku bude treba venovat...minimálne rok by som ho ešte nechala s tým,že druhý polrok by som sa sústredila na dalsie- opakovane testy v CppaP a asi by som aj dobrovoľne išla cestou zmeny práce

petinkator
2. apr 2025

@rejka7 pripojím sa ak môžem, vedela by si mi doporučiť jednu z tých škôl? Buď Slobody alebo Starozagorská, neviem si vybrať. Syn má NKS, ďakujem

rejka7
2. apr 2025

@petinkator sme na Starozagorskej, na Slobody je to novinka pokiaľ viem, počula som, že sú tam rómovia, ale samozrejme bližšie neviem.

petinkator
2. apr 2025

@rejka7 môžem ss?

rejka7
2. apr 2025

@petinkator môžte, ja s tým veľmi neviem pracovať, tak snáď to budem vedieť prečítať 😀

nerya
2. apr 2025

Nechaj ho tam kde je, menšia trieda, viac pozornosti, ľudia, ktorí vedia ako s ním pracovať, nič lepšie sa pre neho nájsť nemohlo.

nikaeli
2. apr 2025

Táto téma tu už raz bola. Tak týždeň - dva dozadu..
Ja ako špeckar by som ti poradila pokračovať v triede, kde ste začali. Menší počet detí, známy kolektív, pedagóg so špecializáciou a predpokladám, že je v triede aj asistent, čo je len plus (aj keď nie je vyslovene pri tvojom synovi). Na poruchu pozornosti v kombinácii s NKS a oslabenou grafomotorikou -> najlepšia voľba. Obsah vzdelávania bude rovnaký ako v ktoromkoľvek inom 1.ročníku, kde bude vyše 20 detí.

maya_hi
3. apr 2025

Pozornosť a grafomotoriku viete potiahnuť, ale treba makať aj doma. Dnes tu vďaka tabletom, mobilom a prepodnetovanosti detí máme pandémiu porúch pozornosti. CPP dá odklad 99,9% deťom ktoré vyšetrí. Istia sa. Aby sa potom nepovedalo ak by bol problém 🤷🏻‍♀️
Veľmi veľa závisí od rodinného prostredia a toho ako sa s dieťaťom pracuje aj doma. Ako sa sústredíte na školu aspoň v prvých rokoch a prispôsobíte tomu rodinný život. To sa bohužiaľ často nedeje. Rodičia sa tvária, akoby sa dieťa len "preložilo" z jedného zariadenia do druhého a všetko beží po starom. Deti so zavedením režimu a pravidelnou prípravou do školy potrebujú pomocť. (To ti píšem ako matka dvoch detí, učiteľka s dlhoročnou praxou v škôlke aj škole) 😏

18lucy11
Autor odpoveď zmazal
rabe1
3. apr 2025

Ja ti nedam odpoved, ale skusim zhrnut, co som vydedukovala z tvojej otazky a odpovedi. Niekedy totiz pomoze ludom vidiet vec s odstupom a polozit si spravnu otazku. Mozno to pomoze aj tebe, ak nie tak sorry za nevyziadany nazor 😉 Kazdopadne drzim palce aby ste spravili rozhodnutie, ktore bude pre vas vsetkych najlepsie ❤️

V hlavnej otazke pises, ci niekto ignoroval rozhodnutie CPP ale z odpovedi nizsie je zjavne ze to nie je len CPP koho by si ignorovala. Pises ze aj jeho sucasna pedagodicka odporuca nechat kde je. Sukromne testy povedali ze je vedomostne nadpriemer ale pozornostou ap (co je pri jeho "stave" ta relevantna cast) podriemer. Cize tito dvaja NIE.
Tiez pises, ze ste sa pytali viacerych a je to 50/50. Koho ste sa este pytali? V akej pozicii voci dietatu su ti, co co tvrdili ANO?

Mne to znie, ze sa stotoznujes s tym, ze pre dieta je lepsie, aby ostalo tam kde je. Ale to by bol problem z pohladu logistiky. A toto je podla mna otazka ktoru naozaj riesite

senta_sofia
3. apr 2025

Daj na svoj instinkt, v normalnej skole velmi zavisi od ucitelky, ktora ho bude mat. Mozu ho potiahnut spoluziaci. Logistiku uplne chapem a ak by po 4.rocniku musel menit skolu tak ci tak, tak mas asi dilemu vyriesenu. Poznam pripady, co CPPP odpisalo a funguju, ale aj pripady, co sa nepodchytili. Nie vzdy sa vsetko ukaze v tomto ranom veku.

ysseba
3. apr 2025

Áno, známa oľutovala. Jej dcére bol odporúčaný odklad, ona ju napriek tomu dala do školy. Po pár mesiacoch ju odtiaľ musela zobrať, malá to proste nedávala. Dala ju do špeciálnej školy. Tam bola teda ten necelý prvý ročník, celý druhý a tretí a do štvrtého nastúpila na tú pôvodnú, bežnú školu. Samozrejme po odkonzultovaní s odborníkmi. Už je všetko v poriadku aj v tej bežnej škole.

rejka7
3. apr 2025

@maya_hi vďaka tabletom a mobilom pandémia porúch pozornosti? To snáď nie. Moje dieťa bolo diagnostikované s ťažkým ADHD a NKS mobil nemá doteraz a telku pozerá pred spaním rozprávku 10 minút. ADHD JE NEUROVYVINOVA PORUCHA, aj autizmus je neurovyvinova porucha. 🥴

hopatko
3. apr 2025

@maya_hi tvoj koment je na 99.9% mimo reality a faktov, a moje deti su teda to 0.01% ktore ani po vysetreni v niekolkych CPP nemalo odklad...

hrasocek12
3. apr 2025

Moja dcéra tiež do 4tého ročníka bude chodiť do inej školy a potom od 5teho ročníka bude mať úplne inú triedu a iných spolužiakov ,u nás sa to tak robí. Deti si zvyknú rýchlo. So začlenením mať strach nemusíš. Čo sa týka odporúčania ,počúvala by som z CPPP. Presnú diagnózu neuvádzaš. Ale ver že na škole základnej ho nikto čakať s učivom nebude a ani zvlášť prístup k nemu vzhľadom na jeho potreby. Bude musieť zvládať tempo ako deti ak nie,bude to mať ťažké. S asistentmi v škole je veľký problém. Takže určite by som ho nechala v škole,kde sa vedia jeho problému aktívne venovať.

gabrielamodrykonik
3. apr 2025

@ninan2 co si ja pamatam za nasich cias, tak prave piaty rocnik bol ten, kde nas rozdelili prave kvoli jazyku. Rozdelili nas podla toho, aky jazyk sme si zvolili ako hlavny na triedy s anglictinou a nemcinou. Druhy jazyk je vedlajsi a to bolo rozdelene podobne ako etika a nabozenstvo a trieda preto bola rozdelena este na skupiny. Takze tak ci onak by na druhom stupni nastali zmeny, ktorym by sa muselo dieta prisposobit.

berinkaj
3. apr 2025

@rejka7 novinkou je ze Barca s NKS sa rusi

berinkaj
3. apr 2025

@petinkator ak mozem vstupim…riesim tiez dcerku s NKS …nam na Slobody na odbore skolstva ci kde to muz zistoval rovno takto povedali…taaam malu nechcete dat( nie som rasistka ale tam tlacia vsetky romske deticky)…tym za sa Barca rusi bude problem s miestami kedze su to malotriedky. Starozagorska ma novu riaditelku ktora sa snazi a chce posunut skolu na iny level.

autor
3. apr 2025

@rabe1 áno, presne si to prečítala medzi riadkami 🙂 a ja to viem tiež. Viem, že pre syna je z pohľadu toho, čo mu môže škola dať viac to, aby zostal kde je. Zároveň je to aj ľahšia cesta pre neho. Čize zostať tam je pre neho aktuálne plus ale pre zvyšok rodiny veľké mínus. Každý normálny rodič, chce dať dieťaťu to najlepšie, no je tu to ale... A vlastne sa preto aj cítim previnilo, že vôbec uvažujem nad tým, že zvolíme cestu ľahšiu pre zvyšok rodiny, vrátane mna ale na úkor môjho syna...
A keďže to nie je rozhodnutie na rok ani na dva, riešim to z viacerých uhlov.
Ono to teraz bude určite ľahšie pre neho ale myslím aj na to, ako bude chodiť do a zo školy keď nebude už družina od 5.rocnika. Alebo keď ho potom v 4.rocniku nahodou prehodíme bližšie k domu, ako zapadne, či ho taky zobehnuty kolektiv zoberie medzi seba... Potom to bude mať ťažké tiež.
Dnes sa ale začali zápisy a my sedíme doma, a aj zajtra sa chystám sediet doma, tak je to asi vybavené, zostáva kde je. Aj keď úplne stotožnena s tým nie som 🤷

johanka21
3. apr 2025

Ja som bola trochu prekvapená, keď mi oznámili, že môjmu synovi odporúčajú odklad, ale vzápätí som bola rada, lebo sama som si všimla, že môj syn je ešte pomerne detský a musím povedať, že veru nič nezmeškal a tým, že som neprotirečila, tak som mu vlastne predĺžila detstvo.

rejka7
3. apr 2025

@berinkaj Barca sa ruší? Veď oni aj nejaké internátne vzdelávanie majú. Tam to bolo vždy. No, to sa čudujem. A čo tie deti tam? Veď tam sú aj prváci napríklad, tak čo s nimi? Na Starozagor. je nová riaditeľka, áno. A ako tlačí iný level? Majú nový atletický ovál, ihrisko, nové šatne, aj vo vnútri vynovuje, podlahy, to je super. Takže už len Slobody s rómami a Starozagorská a Opatovské☹️

galanta
4. apr 2025

Počúvajte,čo vravia ...chcú vám pomôcť.

rabe1
4. apr 2025

ono nikdy nevies ako to vypali, ci urobis tak, alebo tak. podla mna je super, ze ste tomu venovali tolko coasu a rozmyslania. urobili ste naozaj maximum - aj pre syna, aj pre zvysok rodiny. drzim palce nech sa to ukaze ako spravne rozhodnutie ❤

berinkaj
4. apr 2025

@rejka7 no bude to huste…dnes na zapis na Starozagorsku masaker deti. O 14 tej zacinali prisli sme 14:45 a fakt plna trieda deti a rodicov. No nebude toho vela na vyber. Mozno budu niekde otvarat 2 triedy…tazko povedat🤔

rejka7
4. apr 2025

@berinkaj na Starozagor. čo viem sú A triedy, to sú klasika deti, je tam cca. 20 detí, ako v bežnej triede. No a B - čkari, to sú NKS, tam sú tie počty maličké, prváci asi 7,8 kúskov.

rebellefleur
4. apr 2025

A ja k tomu, čo si napisala ešte dodam: nie je to len lahsia cesta pre syna ostat tam, kde je, ale aj pre Vas. A ver, ze chapem, co to znamena tazsia logistika popr zmena prace, presla som si oboma. Syna mam uz v normalnej skole, kde zial integracia a inkluzia je len slovo na papieri.. a vies ako to vyzera? Sice chodi do skoly,kt je 5 min od domu, ja mam pracu 10 min od domu, ale.. dojdeme zo skoly, z toho, co robia na hodine ma hotovu max 1/3. Takze po skole dorabame zvysne 2/3 + ulohy a kedze velakrat nerozumie,resp nezachyti ucivo v skole, najprv ho to doma ucim a potom dorabame a robime ulohy. Vdakabohu jeho starsi brat ma 13, s nim ucenie riesit netreba a je mi velkou pomocou. Mat pri synovi mladsie dieta ako je moj starsi syn..narovinu napisem - bez šance

maya_hi
5. apr 2025

@hopatko gratulujem. Hovorím zo skusenosti. 20 rokov v školstve. 100% 😊

maya_hi
5. apr 2025

@rejka7 nikde netvrdím opak toho čo si povedala. ADHD a ADD tu bolo aj pred 20- 40 rokmi. Narušená a rozptýlená pozornosť nemusí vždy súvisieť so syndromom ADHD/ADD

luccija
5. apr 2025

Nechaj ho kde je Dostať sa do takej triedy je ťažké ide o Petržalku?tam sa naučí tie najťažšie ročníky 3 je hlavne náročný a potom bude väčší dospeje a prejde do inej školy.

petinkator
7. apr 2025

@berinkaj tak nakoniec dobre že sme nešli 🙂 aj tak sme aa rozhodli pre odklad, syn ma 6r koncom júla. Mala som pochybnosti ale snáď sme sa rozhodli správne. Vy ste šli na Starozagorsku? Môžeme aj SS