Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?
Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.
Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.
Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...
Co si o tom myslite?
Vdaka.
@kenzom a či obecná škola? Baby keď tam nie sú rodičia spokojní a majú pochybnosti aj vo sa financií týka ,u samosprávy nepochodia ,to nie je také ružové ako sa na prvý pohľad zdá .je to niekedy rovnako ťažký boj či už pre učiteľa ako aj pre toho rodica či samotné dieťa .
Ak sa deti netešia do školy ,myslím že za to nemôže len a len ten rodič
Ja platím dane ja môžem všetko platí iba doma za gaucom tam vonku ked nieco chceš skutočne zmeniť ,to tak nefunguje
@moni73 jasne ze mas pravo rozhodovat o vzdelavani svojich deti... ale presne ako pise zuzana o statnych skolach rozhoduje stat - u nas to este stale znamena ze ju urcuju politici cez zakony... vies si to naozaj predstavit ze statna skola by sa riadila poziadavkami rodicov - bez ohladu na ich vzdelanie, ocakavania, preferencie etc.? vies si naozaj predstavit ten bordel? keby taka riaditelka zemegule chcela jedno a riaditelka mesiaca nieco ine? kto by rozhodoval co je spravne a rozhodujuce?
ja myslim ze uz aj dnes je kopu alternativ voci klasickej skole a je len na rodicovi aby sa trochu zorientoval a pre svoje dieta podla seba nasiel ten najoptimalnejsi sposob vzdelavania...
samozrejme ze sa da ovplyvnovat skolstvo aj priamo - treba sa zaktivovat a nechat sa zvolit bud do regionalneho zastupitelstva alebo statneho, pripadne sa zacat podielat na tvorbe zakonov, ci vyvinut nejaku realnu aktivitu...
@zuzana76 máš pravdu, zle som sa vyjadrila. Tak či tak si myslím, že rodič a učiteľ by nemali byť v opozícii. A ten pravý učiteľ ta vypočuje. Nemusí a môže súhlasiť, dokonca môže tvoj tip aplikovať. Je na tom niečo zlé? Veď toto je jediná správna cesta. Tiež si myslím, že to pôjde cestou alternatívnych škôl. A slobodná škola? Za man niečo úžasné. Summerhill som prečítala, aj film pozrela. Ešte musím pozrieť tých Američanov... Internátna škola sa mi nepáči. Na niečo také čakám, ale pre nás už bude asi neskoro.
@zuzana76 ale aj alternatívne a súkromné podliehajú ministerstvu školstva~ musia mať schválený program. ..ani v takýchto školách rodič nemôže učiteľovi diktovať čo má a nemá. ..na to má plány/ koncepcie podľa ktorých je kontrolovaný a aj hodnotený. ...krásne sa tu ukázalo ako neinformovanost plodí spory. ...
@stardust žiadne náhodou ,ale realita je taká taký ing onaký a nedokáže sa podpísať ,klobaskovych tu máme habadej
@sardinka336 aj tak ta mam rada😉. V ozetku som bola v škôlke, teraz som nepohodlný rodič, ale zhruba viem ako to funguje...
a tiez si myslim,ze rodicia a ucitelia by nemali byt v opozicii
ja si myslim,ze celkovo je chory u nas / v nasom slovenskom skolstve/ vztah rodic - ucitel
@moni73 určite suhlasim s tým ze treba komunikovat a komunikovat aj do omdletia, aj denne a hladat ten ,,prienik,, 😉 😀 zaujmov. Spätná väzba je dolezitá pre obe strany, ja som za konštruktívnu kritiku. Ale ked niekto pride ako velka voda v malom hrnci, vyvalí dvere a teraz pride ako s pravdou najpravducejšou tak to človeka akurat znechuti a vidiš, že s tebou jedna ako s ,,hadrou,, a pozerá z vysoka tak to sa potom ťažko na niečom dohaduje. Ako nehovorim teraz ze to je tvoj pripad prosím ta neber to vztahovačne len proste tazko potom ...
Prevažná časť alternatívnych aj súkromných škôl podliehajú ministerstvu a musia im predložiť svoje plány na schválenie. Ale v školských vzdelávacích plánoch je to, čo má žiak dosiahnuť a vedieť. To schvaľuje ministerstvo. Akou cestou žiaci k tomu poznaniu prídu, to je na metódach školy. A o tom si myslím, že je reč. Že naše školstvo používa zastaralé spôsoby a memorovanie.
Ono sú decká ktoré v pohode zvládnu aj slovenský školský systém, potom sú zas iné, ktoré to nedávajú. To máte ako s dospelými. Niekto má rád slobodné povolanie, niekto je tvorivý, ďalší zas mukluje v korporácii.
Ale inak, nemyslim, ze otazka je postavena velmi stastne. To ako by sme sa opytali - ma obcan pravo sa vyjadrovat k/zasahovat do uradnickeho postupu? (podla niektorych argumentov je uradnik rovnako zamestnanec nas vsetkych ako prezident ci ucitel. A ved aj je 😉 )... Drviva vacsina obcanov by vedela, ako skvalitnit a zefektivnit pracu uradnikov lepsie ako uradnici sami, vsakano 😝 No podla vyjadrenia niektorych rodicov tu by sme mohli spravit paralelu, kedze podla mnohych ani uradnicka praca nie je nic tazke alebo odborne, comu by sa nerozumel bezny obcan... ako tu vyznieva, ze rodic sa tiez fundovane rozumie praci ucitela 😎 Ci?
@bmuller fakt to nevidis/nevidite? Ucitel ma velku prilezitost/moznost ovplyvnit zivot vasho dietata. Ak si nanho "sadne" moze mu ho teda pekne "osladit". Ked si presvedceny ateista, nedas dieta do cirkevnej skoly. Nevidite ako ho moze ucitel ovplyvnit/zmanipulovat? Ako ho moze neopravnene zdeptat alebo naopak zdvihnut mu sebavedomie? Podla mna sa to bezne deje. Nie v extremoch o akych pisem, ale v malom ano. Ked bude uradnik rozhodovat, ci mi da socialne davky alebo nie, tak mu do toho samozrejme kecat budem Ked sa ti rozhodnu nepreplatit poistnu udalost, tak do toho kecat budes, ked sa ti doktor rozhodne odrezat nohu takisto. A spominate vojakov a policajtov a prezidenta.... ked sa ma to bude priamo tykat, budem komentovat. Urcite nemozme porovnat policajta na ulici (pokial ma teda nezastavi, alebo nevidim, ze niekomu ublizuje) s ucitelom, ktory je 6 hodin denne s mojim dietatom.
Jaj, dievcata, nic nie je horsie, ako ked sa ludia nevedia dohodnut. My tu vykrikujeme, ze deti zaostavaju v matematike, prirodnych vedach, nevedia citat s porozumenim. Nemaju volbu cudzieho jazyka.....chceme inac ucit, chceme ine dotacie hodin ....A co nam pride z ministerstva? Povinna anglictina, znicenie dotacie na prirodovedne predmety a navysenie hodin telesne a technickych prax😀😀😀😀ja neviem, ale podla tohoto mame vychovavat buducich robotnikov, ktori budu vediet rychlo behat od stroja k stroju, aby urobili, co najviac robooty za ci najmenej penazi.....
Spomina sa tu "skola hrou" ale to co teraz predvadzaju ako skola hrou je materska skolka pre velkych.. s prepacenim. Ja som chodila do "skoly hrou" celu zakladnu skolu a teda zabavky a nememorovanie to nebolo, v 6 rocniku sme mali prebrate ucivo celej ZS a ti co koncili v 8. triede mali v malicku aj gymnazialnu matiku a slovencinu, plynule hovoril kazdy anglicky a mal zaklady druheho jazyka. Mali sme na vsetko system, sposob akym sme sa ucili, kazdy svojim tempom, ucitelka trpezliva vedela vysvetlit vsetko celu ZS, kludne kazdemu osve aj 10x, ucili sme sa do nemoty ked sme nieco nevedeli. Ak Petkovi nesli diktaty a robil 50 chyb v 10 vetach, pisal diktatov kazdy den 10, nadiktoval mu ich aj spoluziak... ak niekomu nesli rovnice tak ich ratal do nemoty. Predmety ako prirodopis, zemepis a pod. sme sa normalne v triede ucili minimalne, dokonca si tie hodiny ani nepamatam. A nechapem ako, vedeli sme to... cele ucenie sme mali postavene na slovencine, literature, matike, jazykoch a zvysok boli doplnky.. a napriek tomu sme vedeli vsetko.. dejepisarka chodila neviem z kade mozno raz za 2 tyzdne, vlacili nas po muzeach. Cele poobedie sme sportovali, navstevovali kruzky, kazdy kde potreboval a popri tom sa ucili... Nebolo to teda nic take ako tlacit sa detom do zadocku, kazdy sme sa museli vsetko naucit, aj ten Petko co nevedel pisat aj Karolinka, ktorej vobec nesla matika... a naucili sa to, nedupali rodicia pred dverami preco ich to nutia, ked im to nejde ;) Je pravda, ze v 8-9tke odporucila ucitelka take zameranie, kde to nepotrebovali aby sa nemordovali cez strednu. 90% z nas su VS vzdelani ludia, co ale nie je take podstatne ako to ze vsetci viac menej robime to comu sme sa venovali a co nas bavi... a nik nie je nezamestnany, aspon co viem nebolo nas vela ;)
@jajka257 lebo pravnikov, ekonomov mame dost, treba nam robotnikov 🙂) ja nemam skladnika.. hlasia sa mi vysokoskolaci, ktory ked maju potiahnut vozik idu skolabovat alebo za manualnu pracu chcu viac ako zarobi veduci zamestnanec :DDDDD sme to vzdali, urobime si to baby same... :D
@jajka257 však Landrover a ine automobilky potrebuju muklov nie? 😀
Ale zase na druhej strane dnes uz bude rarita ked si bude vediet chalanisko vymenit žiarovku, navrtat vrtačkou dieru pripadne vymeniť zasuvku....všetko to trieska a čumí do tabletov a telefonov a zručnost ako tak sa vytraca.
Podľa mňa by sa rodič mohol a mal vyjadrovať k tomu ako vyučovací proces vedie učiteľ, ale k samotnému vzdelávaciemu obsahu sotva. Veď obsah, t. j. učivo ani učiteľ veľmi neovplyvni, ide o štátny vzdelávací program, aj ked nejakú časť učebných osnov si môže škola zmeniť. A ani by som nechcela aby to bolo inak.. To aký by bol chaos, aby každá škola, trieda a pod.. by sa učila podľa názoru pani učiteľky a najmä premúdrelých rodičov...
A teraz ma tu asi niektoré ukameňujú, ale ja zastávam názor, že výchova by mala viesť človeka k tomu, aby sa v spoločnosti, v ktorej žije dokázal čo najlepšie adaptovať a žiť v nej čo možno najšťastnejšie. Takže keď sa na to pozerám z pohľadu „človeka zamestnaného“ (škola predsa pripravuje mladých ľudí aj na pracovný proces), tak vidím novodobé otrokárstvo, kde ľudia závislí na príjme (malé deti, hypotéky a pod.) robia v práci všetko a to doslova, čo od nich žiadajú šéfovia, bez ohľadu či robia v štátnej, súkromnej sfére alebo na voľnej nohe (áno, nájdu sa aj výnimky). Takže náš školský systém ich z tohto pohľadu formuje veľmi dobre... A áno ozvú sa mamičky, že keby bola škola kreatívnejšia, humánnejšia a pod... tak sa isto zmení aj spoločnosť. No tak z tohto ideálu som vyrástla keď som mala dvadsať rokov...hm možno skôr...
A súhlasím aj s názormi žien, čo tu napísali, že ani nám by sa nepáčilo, keby k nám prišiel nejaký laik a kafral by nám do roboty... A ak to tak niekde je, tak sorry, ale ja si toto neprosím... A také tie reči že sme klientom školy a pod... a že aj my si platíme dane...och... to su naozaj tie moderné rečičky, len tieto dámy si neuvedomujú, že keď často naše nie vždy dobre vychované detičky niečo vyparatia, tak klienti školy (rodičia) akosi už nemajú záujem niečo riešiť. Chcela by som vidieť ako by sa zatvárili keby pani učiteľka napr. na ZRPŠ oslovila týchto klientov a začala im radiť ako vychovávať ich deti, nakoľko tieto sú podľa nej napr. nevychované, v škole rušia iné deti a pod. Čo by takýto klient (rozumej rodič) potom urobil? Nenahneval by sa náhodou, že čo si to nejaká učiteľka dovoľuje sa mi starať do mojej (ne)výchovy, ktorej dôsledky samozrejme musí každá tá pani učiteľka znášať 5 dní v týždni spolu s ostatnými možno aj vychovanými deťmi iných klientov??? A nakoniec ja som potom tiež klient školy a prečo by som nemohla ísť za iným klientom školy a povedať mu že má napr. nevychované dieťa, ktoré vyrušuje v triede, robí zle deťom a pod?
@sardinka336 nezda as mi to vtipne 🙂 je dost problem teraz zohnat vodara, elektrikara, maliara.. uplne umenie kamenara (my sme si doniesli komplet mansaft z poza hranic...), nakolko jednak nestihaju ti dobri, a este je kopec takych co by to chceli robit a nevedia ;) A to si na slovensku pytaju take palky, ze nechapem ako niekto moze nieco stavat a prerabat a kludne mozem povedat, ze musi taky murar/vodar zarabat lepsie ako hociktory lekar :D
@sardinka336 ja to s tou zrucnostou nevidim tak zle... osobne som nikdy nic nestudovala co sa remesiel tyka - ked ale treba viem si opravit istenia, svetlo, vymalovat, navrtat diery, zlozit nabytok etc. ... a to som teda akoze slaba zena a k tomu este podla niektorych namyslena a arogantna...
inak sa mi rata ako tu hodnotime mladez a pritom ta mladez su aj nase deti - ako si ich vychovame tak ich budeme mat🙂 ked im dovolime cumiet do tych tabletov a nic od nich ziadat nebudeme tak hold budu taki🙂
@moni73 neviem sa zbavit dojmu, no trochu mi u niektorych rodicov pride, ze uz vopred zmyslaju v style "ucitel je nepriatel"... = chce moje dieta pretazovat, sediet na nom, kricat po nom, ucit ho zastarale veci, nedopraje mu dobre znamky... 😒 pricom by to zmyslanie malo byt skor prave naopak - ucitel moje dieta nieco nauci, odovzda mu vedomosti, ktore sa mu zidu, dieta ziska do zivota dolezitu schopnost plnit si povinnosti a ulohy... 😉
lebo sa mi zda, ze potom sa toto zmyslanie o "zakernych" uciteloch prenasa aj na deti, ktore v uciteloch vidia ludi, voci ktorym nemusia mat absolutne ziadny respekt, ci snad ktori maju byt ich sluzobnikmi a sypat jednotky.
alebo taky pohlad vychadza z osobnej skusenosti rodicov?.... ja zo svojej skusenosti nemozem povedat, zeby som natrafila na zlych, lepsie povedane v tomto zmysle "zakernych" ucitelov, boli milsi aj prisnejsi, ale ucivo nam podavali zodpovedne a len tak bezdovodne nikoho nekarhali a nekricali. mozno na VS mali niektori svoje muchy... ale to uz je iny level a ked sme sa naucili, tak sme vedeli, a ani muchy nic nezmohli 😝 .
@sardinka336 nuz ved hej, korporacie potrebuju lacnu pracovnu silu😀😀😀je sice pravda, ze mladi su maxilmalne nezrucni, ale do kelu, hrabat listie, vymenit ziarovku ci zasrobovat volaco by ich mohli naucit aj doma😀😀😀😀aj mna naucili😀
@sardinka336 maximalne suhlasim...ale tam je chyba aj rodicov ze jendoducho nezapoja mladez do takycht pracovnych aktivit okolo domu. Ved to nezvladne, ved si ublizi, ved nech sa len uci....a potom doprdele,aby si clovek sam vsetko robil, alebo fakt zaplatil majstra...mna moj otec naucil malovat, dlazbu davat, mensie opravit (akurat pred vodou a elektrikou mam respekt) a mamina naucila varit...teraz to ked dakde povies, tak dostanem nalepku ze som vraj feministka...
Ja neviem, my sme mali aj pracovne kde sme chodili fakt ze do dielne v skole a vyrabali (sice za pomoci ucitela a pod dohladom) rozne veci a na pestovatelskom sa piplani v hline...teraz???? Bozechran...

@moni73 no počkaj, počkaj rozhodovat o vzdelani ano mozeš - mozeš rozhodovat do ktorej školy tvoje dieta pojde. .... 🙂 🙂 🙂 ale snad musi byt nejaka všeobecna koncepcia, nejaky ramec ,,ako to bude vyzerat,, 🙂 na to tu mame štátny vzdelávací program ten ma nejake ciele neviem napr. vyvažený rozvoj osobnosti a potom je tu školsky vzdelavaci program do ktoreho moze zasahovat samotna škola zohladnujúc napriklad špecificke podmienky alebo potreby regionu. Ten by som odporučala povinne čitať kazdemu rodičovi aby vedel vlastne na aku školu svoje dieta dava - to je ako CV danej školy. A potom tu mame radu školy, triednych dovernikov, priatelia školy, rozne OZetka a neviem čo ktora škola preferuje....proste x ciest ako predkladat poziadavky, navrhy. Tie navrhy musia byt realne s prihliadnutím na kolektív a jeho charakter a charakter školy ako takej. Zial vzdy sa musi niekto niečomu prisposobit - bez toho sa v skupine neda existovat, napr. hlasovaním sa o niečom rozhodne.