icon

Maminky tretiakov na základnej škole

kucminka
18. okt 2012

Mám tretiačku na základnej škole,chodia necelé 2mesiace do školy a už píšu písomku z násobilky,delivky,dokonca im pani učteľka kázala založiť čitateľský denník,robíme projekty,píšeme príbehy,proste náročnosť nemá hranice.A to majú každý týždeň jeden deň nejaký športový,deň zemiakov,a my potom doma všetko musíme dobiehať.Rada si prečítam aj vaše názory,ako sú na tom vaši tretiaci.

kucminka
autor
26. jan 2013

@dianka2374 no tak to by som ti dopriala,nieje to len o tom,má okrem toho učívo z vlastivedy,prírodovedy,náboženstva,keďže tento rok idú na príjímanie,tak píšu písomky aj z nábožka,ďalej angličtina,každý týždeň musia napísať po 3O slovíčok,3 domáce diktáty,informatika,precvičujeme matematiku,vybrané slová,na doma píšu z čítania príbehy,ozaj,keby som nebola na materskej,tak to nestíhame.Ešte má okrem toho tréningy 3krát týždenne po 2.5hodiny z karate.Myslí,že ozaj dosť,ak to máte tak isto a zvládaš v pohode,tak ťa obdivujem,alebo máš šikovnejšie dieťa,aj keď moja bude mať samé jednotky,ale musím sa jej venovať.

kucminka
autor
26. jan 2013

@deniseee plne s tebou súhlasím,ako som písala,keby som nebola na materskej,tak to asi nestíhame 😉

katka121
27. jan 2013

@deniseee ani moja mama nevedela že chodím do školy, pamatám si že v osmej triede našla moj zošit a dostala som s ním po hlave, lebo zistila že škaredo píšem......
Moj syn má tiež lahkú poruchu pozornosti, a otrasné písanie a aplikáciu znalostí v písme, takže písané úlohy sú boj ......
@dianka2374 keby sme to so stíhaním mali také jednoduché ako píšeš, zo školy ide syn do družiny, potom krúžky a iné aktivity - vyprosil si ich lebo je super spoločenský typ, a my tiež považujeme socialzáciu dieťaťa mimo školského kolektívu za dôležitú......je to lepšie ako sa poflakovať po vonku, bývame na sídlisku a tie bandy chlapcov s vybraným slovníkom čo tu pobehujú, sme radi že radšej má plno iných aktivít ( chodí na skaut, angličtinu, pozemný hokej....)takže potom samozrejme si musíme poriadne rozplánovať čas aby sa stíhalo.......syn má podmienku že ak nebude v škole stíhať alebo sa zhorší krúžky mimoškolské aktivity sa obmedzia, takže každý deň je rozplánovaný aby sa stíhalo.........

kornelia
3. feb 2013

Ahoj mamicky, mala by som otazku, mozno aj na pani ucitelku, vysvetli mi niekto, akym sposobom sa nase deti ucia vybrane slova? Lebo mne neide do hlavy, ze to co sa oni ucia, je len tretina toho co sme sa ucili my. Mne to zatial ani nevadilo, kedze syn je velmi sikovny, vyspelejsi na svoj vek, dobry matematik a ked sa uci vybrane slova a poviem mu odvodene, zapamata si to, ma diktaty na jednotku bez chyby, no dnes v domacej ulohe spravil tri chyby, kedze islo prave o tieto odvodene slova.

Mne sa totiz zda, ze oni maju len nejake tie zakladne slova a od toho odvadzaju ostatne, ale vo vacsine pripadov vo vybranych slovach pre mna chyba mnoho zakladnych slov. Poviem priklad "RÝĽ", my sme ho vo vybranych mali, oni nie, po R sme mali velmi vela slov, oni maju mozno stvrtinu toho a on pekne do domacej napisal ríľovať a nie Y. Pytam sa ho preco, ved je to vybrane slovo a on na to, nie je a ani odvodene a ked som sa pozrela do knihy, mal pravdu 😖 . No ale rýľovať má byt s Y tak ako mu to vysvetlim?

Ako ja naozaj nerozumiem, ked to nie je vo vybranych slovach, tak to nema ani od coho odvodit, ako potom ma vediet, ze je to Y??? Viete mi toto vysvetlit prosim niekto?
V kazdom pripade sa na to opytam aj jeho pani ucitelky, lebo mne toto pride troska na hlavu padnute takto.

A druha vec matematika - keby nebol taky dobry matematik aky je, tak neviem neviem ako by sme to zvladali. Oni neberu nasobilku ako taku, ze sme sa ju drilovali, oni normalne nasobia a hotovo a nasobia aj velku nasobilku. To dieta, ktore nema pojem a vztah k matematike, ako sa toto nauci??? Neviem si to ani predstavit ak od septembra nastupi dcera, ktora je skor na jazyky ako na matematiku, nema taku dobru logiku, ze ako ju toto budem ucit!!! 😝

No dufam, ze som to nejak zrozumitelne napisala,ale myslienky som mala napredsie ako prsty. 🙂

silvia07
4. feb 2013

@kornelia nasi sa ucia zakladne vybrane slova naspamat....ostatne postupne preberaju formou cviceni v pracovnom zosite
matematika - tak aj nasi sa takto ucia...napriklad, ze 7*8 musia pocita 8 + 8+8+8+8+8+8...aby sa vraj naucili princip...to sa mohli ucit na malych cislach podla mna...ved ja by som uz pri piatej osmicke zabudla kolko ich mam 😀 ...tak nasa ucitelka im zatial sa dala naucit naspamat nasobilku aspon do 5...
keby im to nekazala ucitelka, tak ja by som ju to naucila sama
inac tiez maju take priklady, ze 12x6...ved to sa aj dospelemu zle pocita
a este sa ucia napr. ze 3x4 nie je to iste ako 4x3

renca3
4. feb 2013

@kornelia - nasi sa ucia naspamat nasobilku. alebo ked maju 8 * 7, tak si to rozlozia na jednoduchsiu nasobilku 4 * 7 je 28 a potom 28 + 28 je 56. pri nasobkoch 9 ho ucim, ze napr. 7 * 9 je ako 70 - 7, cize 63. su rozne sposoby.

renab
4. feb 2013

@kornelia naši sa vybrané slová učia podobne ako u vás, len tie základné. a v cvičeniach potom preberajú ostatné. aj u nás je synátor v tomto trochu popletený, lebo napr. aj v slove zastrihal napísal y - keďže je tam ryha. tak som sa rozprávala s učiteľkou a tá im následne vysvetlila tvorenie slov. už to viac neurobil. ale vraj bol jediný, kto si to takto komplikuje.
násobilku sa učia sčítavaním - začali 5, potom 1 a dvojkou a keď už vedia princíp, musia ju vedieť naspamäť. minimálne násobky, aby im to išlo rýchlejšie.
inak kedysi sa násobilka učila v druhej triede a všetci sme to prežili. treba si asi nájsť ten správny systém. keď je synček šikovný, naučte sa ju naspamäť. a také príklady ako 12x6 nech rieši 10x6 a 2x6, hoci oveľa jednoduchšie sa mi to zdá naučiť klasicky.

mracik
4. feb 2013

mne sa práve páči, ako sa dnes učí násobilka, teda aspoň v Matejovej triede, nie drilovaním, ale hraním s číslami.
🙂
násobky 9 sme sa učili tak, že každý ďalší násobok má prvé číslo o jedno vyššie a druhé o jedno nižššie. 18-27-36...
pri osmičke je to podobné, len to klesá o dve čísla.

kucminka
autor
4. feb 2013

@kornelia naši k veĺkej násobilke ešte ani nedošli,šak načo,je stále čas.potom to budú chcet dobehnúť všetko naraz.A tak to aj dopadne.Mne sa tiež nepáči,ako sa učia tú násobilku,že to sčitujú,ako sa neskôr naučia koľko je 5x5,to budú sčitovať stále dookola?Nieje to blbé?Mňa prekvapil projekt,že ako som prišiel na svet,sme tam písali,ako sa zlúčia ženské vajíčka s mužskými spermiami 😉 nieje to na tretiakov nejako zavčasu preberať takéto témy?Teraz máme Hviezdoslavov Kubín,tak sa učíme prozu a poéziu 😒

kornelia
6. feb 2013

@silvia07 ano presne, scituju a potom neviem ako pocitaju, poviem uprimne, ze ja som sa v tom stratila uz na pol ceste, ja som neni dobry matematik, syn to ma po tatinovi a svokre, takze u nas fakt vypocita z hlavy priklad rychlejsie ako ja 😅 . Ale to som rada.

kornelia
6. feb 2013

@renab Praveze u nas sa naspamat nemusia ucit a u nas neide o to, ze by to nevedel, lebo je najlepsim matematikom v triede, aj teraz bude postupovat na sutaz do okresneho kola, len mne ide o to, ze napriklad vidim, co vedel syn v skolke a co vie dcerka teraz a viem, ze syn bol vzdy dopredu v pocitani, dceru to moc nezaujima, tak sa len bojim, ze ked ona nema taku logiku ako on, ako to budem s nou preberat, ked v podstate tomu nerozumiem pomaly ani ja 😀 teda ako ju to naucim, ak tomu nebude chapat??

kornelia
6. feb 2013

Inak mne tu ani neislo tak o matiku, lebo s tym problem nemame, mam ho iba ja, xixi. Ale o tie vybrane slova, ze teda nerozumiem, preco sa ich nemozu naucit tak ako my, ze vsetky co boli aj davno, preco len 7-8 slov a hotovo. Potom sa stane to, co aj nam, ze to slovo rýľ nebolo v ziadnom cvicení co písali a tak ani nevedel, az zrazu sa niekde objavilo v domacej ulohe a samozrejme to napisal hned zle.

Ja len dufam, ze taketo podobne slova sa neobjavia v skole v diktate, lebo to potom zbabre asi kazdy jeden z nich, kedze to ani nemaju od coho odvodzovat 😝

kornelia
6. feb 2013

@kucminka Pane boze, to fakt robia taketo projekty? A z akeho predmetu? Prirodoveda? Lebo tusim tam som nieco take videla, ale tam este nasi nedosli......

Inak vzdy ked som ako dieta pozerala americke filmy, tak sa mi vzdy pacilo robenie roznych projektov a bola som smutna, preco take nerobime u nas, no teraz ked to musime robit, tak by som to vzala spat, lebo je to otrava. Vzdy hovoria, ze nech vystrihujeme z casopisov, no ale z akych???? Ked ziadne nemame, jedine nieco o byvani, ostatne haraburdy odmietam kupovat a potom mame uz len letaky. Tak nemoze mat v kazdom projekte syr, vajicka a oblecenie.... 😀

Ked ideme na to z netu, nemame povedzme farebnu tlac, tak musim rozmyslat ako vytlacit nieco co zaujme, alebo sa da prifarbit, pripadne prosikam u manzela, nech to zoberie do prace a vytlaci tam / v tajnosti / proste je to otravne. Podla mna taketo projekty by mali deti robit v skole v skupinach, tak, ze su im poskytnute materialy k tomu. A nie doma s rodicmi. Lebo ked som pozerala na tie projekty niektore, tak vacsinu z nich robi aj tak rodic, je to vidiet. Ja sa aspon snazim urobit to s nim na jeho urovni, ale niektore su fakt vymakane, ze by to 8 rocne dieta neurobilo same. 🙄

Tym, ze ja pracujem doma, si viem najst cas a robit taketo zdlhave ulohy, ale neviem si predstavit, ze by som chodila domov o siesteja este musela rozmyslat nad takymito vecami. Na toto by mali mat deti priestor a cas v skole a v skupinkach, to by ich naucilo spolupracovat a respektovt druheho.

renab
6. feb 2013

@kucminka učivo o rozmnožovaní je vlastne obsahom prírodovedy tretieho príp. štvrtého ročníka. nie je to striktne dané, takže niektorý učiteľ to preberá v treťom, iný v štvrtom.

renab
6. feb 2013

@kornelia Matej robí väčšinu projektov v škole. Doma možno jeden ročne. V škole na to majú aj hodinu: Tvorba projektov. A potom ešte robí projekt celoročný ako prezentáciu v PowerPointe a ten bude prezentovať pred školou - tento rok sú to Súhvezdia severnej pologule.

renab
6. feb 2013

Inak som sa chcela opýtať, ako píšu vaši tretiaci? lebo ja sa čudujem učiteľke, že vôbec po synátorovi číta. píše písmená asi 2 mm veľké a napr. a, o, u - vyzerá ako jedno písmeno, h a k tiež jeden tvar - no hrôza. a o číslach ani nehovorím.

kvetka121
7. feb 2013

@renab píše na hranici čitateľnosti, niekedy mi to skôr pripomína EKG záznam, aj číslice sú prapodivné, ale učiteľka to nejako nerieši, a on hovorí že nestíhajú, píšu tak už všetci

silvia07
8. feb 2013

@renab oproti tomu ako moja pekne pisala v 2.triede je to teraz cim dalej skaredsie ☹ ...ona zasa medzi slovami dava velmi malicke medzery, tak ked sa na to pozries vypada cely text napisany jednym slovom v kuse 😀 ....toto trochu davam za vinu nasej ucitelke, lebo ked mali nieco odpisat z knihy do zosita, tak to museli presne tak ako bolo v knihe...cize, ked tam boli napr. 3 stlpce, tak ona to musela vtesnat do riadku
inac dolezite je, aby si to sam precital posebe 😀

renab
8. feb 2013

@silvia07 tak on sám po sebe zásadne nečíta. 😀 a nechápem, ako to číta učiteľka na písomkách.

kornelia
8. feb 2013

@silvia07 Presne tak ako pises, moj syn na to, ze je chlapec, pisal v prvom a tretom rocniku krasne uhladne a teraz v tretom sa mi zda, ze je to nejake hala bala, ale tiez sa stazuje, ze musi rychlo pisat, lebo nestiha, tak ja neviem... 😒

mariana6756
10. feb 2013

ach moja už preskočila násobilku a teraz má do 1000 čísla a robia sem tam projekt z angličtiny a vlastivedy ale tie knihy drahé a angličtina zo začiatku písali písmená . inak z čítania niekedy majú čítanie na rýchlost . ale stále vystupuje vydeli ste to z TV joj minulí rok škola komenského 6 sobrance to robila aj moja dcéra bola prvá moja modelka

renca3
10. feb 2013

nasi pisu v skole tlacenym pismom. prve 2 roky mal uhladne pismo. uz sa mu vypisalo, pise skaredsie. dokedy musia deti u vas v skole pisat pisanym? lebo vascina uz na druhom stupni prechadza na tlacene.

daniela1978
15. feb 2013

ahojte, pridávam sa ako mama tretiaka 🙂
mám dve otázky 🙂
1) tiež máte takú blbú knihu z prírodovedy, kde sa deti nič nedozvedia, sú tam len obrázky a otázky....
2) aj vaši tretiaci sa na matike učia násobenie totálne blbým spôsobom, žiadna násobilka (tak ako my, naspamäť malú násobilku) len príklady že 8x 74......a musia si to vedľa seba napísať, že 74+74+74........
Celá tá matematika je úúúúplne blbá.

anesim
15. feb 2013

@daniela1978 áno, áno 😀

kvetka121
17. feb 2013

@daniela1978 neviem porovnat prirodovedu, z kazdeho prebraneho uciva musia pochopit podstatu v skole robia projekty a maju prezentacie tak zatial chape co beru, inak oni sa k tomu budu este neskor vracat
nasobilku sa uci naspamat, aj nasobky presne ako my, ale maju aj take spocitavacie priklady, aby pochopili princip nasobenia

kvetka121
17. feb 2013

@daniela1978 inak ja skor nerozumiem ako spocitavaju a odcitavaju, najskor vedla seba potom pod seba, mi to pride komplikovanejsie..

kucminka
autor
17. feb 2013

@kvetka121 mne sa zasa nepáči,že na prírodke sme robili doma robili projekt,ako som prišiel na svet.Písali sme tam,ako sa zlúči vajíčko so spermiou,myslím že na to majú ešte čas,nie.Na matike teraz berú premienane jednotiek,mm,cm,dm, a m,tak to bol horor,dokedy sme to pochopili 😒

renca3
18. feb 2013

@daniela1978 aj nasi pocitaju nasobilku, ze si to logicky odvodia. chcem sa spytat, ako vasi delia. lebo teraz sme zacali s delenim, a tam myslim logika nepomoze. ked nevie naspamet nasobilku, tazko bude vediet delenie. ako sa to u vas ucia?

silvia07
18. feb 2013

@renca3 nasi delia tak, ze napr. 20:5 = 20-5-5-5-5 =0...kolko krat odcitali to cislo, aby vysla nula...cize ysledok je 4....
ze vraj v tretiackych osnovach nie je nasobilka....ale nase ucitelky, co ucia tretiakov sa dohodli, ze ich predsa len do konca roka naucia nasobilku naspamat...doteraz sa naucili nasobilkuu po 5...a delenie po 3

renca3
18. feb 2013

@silvia07 - dik, to by ma nenapadlo. dost narocne, myslim. ked ma napr. 72 : 9 alebo 64 : 8. nasi to budu asi robit len z hlavy. proste dosadit spravne cislo a odsuhlasit nasobenie.