Maminky tretiakov na základnej škole
Mám tretiačku na základnej škole,chodia necelé 2mesiace do školy a už píšu písomku z násobilky,delivky,dokonca im pani učteľka kázala založiť čitateľský denník,robíme projekty,píšeme príbehy,proste náročnosť nemá hranice.A to majú každý týždeň jeden deň nejaký športový,deň zemiakov,a my potom doma všetko musíme dobiehať.Rada si prečítam aj vaše názory,ako sú na tom vaši tretiaci.
aj ja sa pridam. 🙂 my sa tiez ucime klasicky naspamat, ziadne odpocitavanie ani pripocitavanie... zo zaciatku1,2,3 bolo ok, pri 4 boli problemy, trochu placu, hnevu... potom pri 5,6 uz chapal, ze bez ucenia to nepojde... pani ucitelka im da novu nasobilku vzdy na vikend, potom precvicia a potom uz pisu mensie a nakoniec vacsiu pisomku...
@kucminka Tak ja mám teraz tiež tretiačku - čítala som diskusiu tak viem že ty už štvrtáčku. Matematiku síce majú násobenie, delenie ale známkuje len do 20. Delenie robí problémy aj dcére. Tak dúfam že sa to zlepší. U nej je to skôr lenivosť a tiež nesústredenosť. Tak uvidíme ako to pôjde ďalej. A u Vás to ako ide s tou mladou učiteľkou? Stále dáva čierne body?
@zuzkaanicka Kde ucis matematiku? Moj syn je sice iba 2-hak ale matematika ho celkovo bavi, aj ked nie domace ulohy.
Chcela som sa dozvediet, co preberaju slovenske deti v druhom rocniku na zakladnej skole, ale nevidim tu taku temu.
my detto, nasobilka, vsetko dokonca cudzie slova sa maju biflit, potrapia ich riadne.
@digysa Mas IP 😉
@mimikri no u nás už čierne body nie sú,pani učiteľka je terza skoro stále chorá,pred Vianocami a aj teraz je doma,takže deti stále majú zastupovanie a píšu polročné písomky,som zvedavá,aké budú známky,keď nič z toho nevedia,všetko sa učím ja s ňou doma,každý im len nadiktuje a kašle na nich.Násobilka už je v pohode,ale majú teda veľa učenia,keby som nebola na MD tak by sme to asi ani nestíhali.Je to teraz veľmi náročné.
už sme zo skúšania a písomiek príšerne unavení - celá rodina- lebo my sa bohužiaľ musíme s malou učiť - a ona sa do toho nijak veľmi nehrnie a tak je to niekedy dosť ťažké ju presvedčiť, že sa učiť treba....
už sa teíšme na to, že nás ča,kajú len 2 polročné písomky....
učenia máme veľa, prestupovali sme na druhú školu - rodziely medzi tempom výuky na jednej a druhej škole príšerné - hlavne sme museli dobiehať násobilku a delenie, ale aj iné predmety boli pozadu, nechápem ako to je možné - a ide pritom v obdivoch prípadoch o štátne školy, nie nejaké experimentálne súkromné.
@ibaclovek u nás je to rovnaké, musím ju kontrolovať tak som ju aspoň teraz nejako nalanárila aby si robila úlohy kým neprídem z práce aby toho potom bolo menej a mám aj trojročného syna ktorý príde so mnou domov takže on by sa s ňou potom hral a to nás pri učení vyrušuje lebo stále chodí za ňou.... no a násobilku berú do akého čísla napr. násobenie piatimi sa učia do 10 j.j. 5x10 alebo do 20? Nám na poslednom rodičáku povedala že sa známkovať môže iba do 20 čiže dá im 2x9 a skončila 😀 Ako skúšať na hodine ich môže ale nesmie im dať známku za počty nad 20.
ahojte...aj ja mám doma tretiaka a poviem Vám že to vôbec nieje jednoduché.Je veľmi šikovný pokiaľ sa mu chce a má dobrý deň, ale keď nemá chuť je to ťažké.A matematika je dosť náročná to určite ale bohužiaľ musíme sa s tým popasovať 😉 tiež sa snažím syna naučiť násobilku pomaličky naspamäť a opakujem mu to ešte aj pri dverách keď odchádza do školy...Snažím sa synovi vysveliť, že učenie je pre neho veľmi dôležité, a že časy v škole sú tie najkrajšie...ale samozrejme to zatiaľ nechápe 🙂
neviete niejaké stránky podobné www.bezkriedy.sk, kde sú rôzne príklady, učivo a pod.?
Ahoj, môj malý mal ako druháčik prečítať niekoľko knižiek za rok a zapísať si názvy do nejakého zošitka. Našťastie nemuseli robiť čitateľský denník a tento rok, keď je tretiak, tak tiež nemusia. Inak 2 roky chodil do inej školy, náročnosť ako píšeš aj Ty,stále nejaké projekty a veľa úloh. Teraz chodí do inej školy, lebo sme sa presťahovali , škola má najlepšie referencie v našom meste a musím povedať, že ani neviem, že chodí do školy. Stačí mu , čo sa naučí na hodine, úloh majú veľmi málo a žiadne projekty 🙂, nejaké diktáty doma nehrozí. Malý je konečne spokojný a dokonca má aj lepší prospech. Teraz na pol roka bude mať samé jednotky, minulý rok mal 1 dvojku. Myslím, že na každej škole majú iný vyučovací program, a zbytočne kladú na deti veľa zodpovednosti a náročného učiva. Ale s tým nič neurobíš, jedine ak preložíš dieťa do inej školy. Ale staršie deti ( druhý syn je šiestak) tie majú projekty, ale to si už vie urobiť on sám, a čo sa týka úloh, tak tiež nemá veľa a ani učenia. Tiež mu stačí , čo sa naučí na hodine, ale predchádzajúcej škole mu to nestačilo, musel sa doma drviť. Tak asi záleží aj na výklade učiteľa.
A ešte som zabudla, násobilku majú až teraz od nového roka a len maličkú delivku. Idú veľmi dobrým tempom. Tak aby to tie deti vedeli spracovať a aj pochopiť.
ja sa vas chcem spytat, ak si dam do googlu vybrane slova napr po m, preco ich je tam ovela viac ako sa ucia oni v skole? co pismeno to iny pocet vybranych slov
a co sa nasobilky tyka, moj syn sa uci nasobilku vysledkami. jA SOM sa ucitala v skole tak 1x2=2, 2x2=4, 3x2=6 atd, oni sa ucia nasobenie po 2> 2,4,6,8,10....cize len vysledky, pride mi to dost na hlavu
my zajtra písomná práca z matematiky okrem násobilky, delenia, ščítania a odčítania stoviek premieňanie cm, dm, mm,m,km...To premieňanie nám nejde do hlavy nijak.... ☹
@kucminka moj maly je estelen druhak a mame toto vsetko co pises ☹ citatelky dennik kazdy tyzden, nasobilku test kazdy piatok, moj maly je anglicky hovoriaci, tak este aj spelling - hlaskovaci test kazdy tyzden. Este ku tomu pridaj projekty, posledny tyzden to bol jednoduchy mechanicky stroj (fungujuci) zostaveny z veci v domacnosti.
... este dodavam, ze matematicke testy co sa tyka nasobilky su vzdy na cas, 1 minuta.kolko stihnes za jednu minutu spravne, pocita sa to na percenta a podla toho postupuje potom na dasli level.
Ked je tu tema na 3 rocnik, mozem vas poprosit o nejake dobre tipy na knihy pre tretiakov. Ak by sa dalo tak slovenskych autorov. Dakujem
@macamac čítala som tu, že ste učiteľka, prosím poraďte, mám dcéru tretiačku, ktorá sa nechce učiť. Nie je, ako slabá žiačka, ale tiež nie čistá jedničkárka. Sem tam chytne aj dvojku... Ale ako vybudovať u nej, ten pocit zodpovednosti, že keď príde domov, tak prvoradé je učenie...napísanie domácich úloh...Odkladá to, až ked vidí, že už nevládzem...tak konečne k tomu sadne a to je už unavená a je večer...Myslím, že u 9-10 ročnej kočky, by už malo byť samozrejmosťou, že príde domov, napíše úlohy a potom všetko ostatné... Neviem, mám ísť k psychologičke?
ahojte
prosim vas, mate tu niekto tretiaka, tretiacku na vazovovej v bratislave?
@sherynkamalinka vybr.slova budu doberat v stvrtom rocniku🙂. Mam doma stvrtacku🙂
no u nás je to tri týždne do konca, ale situácia katastrofálna. Vonku horúco...o učení ani pomyslieť, už sa vlastne ani nič nenaučí, ale zopakovať na výstupné testy...no jak tie dopadnú...
ahojte, syn konci druhy rocnik, a uz mam obavy z tretieho. Vraj je to velky zlom v tretej triede. Pocula som ze je tazka vlastiveda, slovencina. Naozaj je to taky velky strasiak, alebo sa to da zvladat?

Mozem vam sem vbehnut? 😉 ... vsimla som si, ze riesite matematiku 🙂 ... tretiak by mal pochopit, co to nasobenie a delenie znamena-mal by chapat princip, aby mu to "nespadlo z neba" ... ale nasobilku sa aj tak bude musiet nakoniec naucit naspamat-mozno nie ako basnicku, ale pravidelnym opakovanim ... takze suhlasim s @eeffka ... nie som sice didakticka, ale ucim matematiku uz dooost dlho, aj ked teda nie na ZS 😉