Matematika - prvý stupeň
Poznáte, mravce?
Rastieme každým dňom?
1 deň 3mravce
2den 9mravcov
3 deň 12 mravce
Koľko mravcov bude 33 deň?
@katkamatka7
Ďakujem ti veľmi pekne.
@katkamatka7
Môžem sa na teba obrátiť ešte s niečím? 🙏
@katkamatka7 lenze tam nie je ziadna geometricka postupnost, keby bola, tak na treti den by muselo byt 27 mravcov.
Toto je postupnost rastuca a rast sa zvysuje "pravidelne", najskor o 6, potom o 6+3=9, potom o 9+3=12.
@katkamatka7 nie je to ani artmeticka, ani geometricka. Ale to je jedno, je to uloha pre male dieta na prvom stupni, takze tam ani pojem geom. ani aritm. nemali, takze to zrejme to dieta ma vysvetlit asi takym sposobom, ako som pisala v predchadzajucom prispevku. je vsak fajn, ak sa od zaciatku deti ucia spravnym pojmom, takze urcite nie geometricka. A uz vobec nie geometricka spolu s aritmetickou.
@katkamatka7 su rozne typy postupnosti, nielen tieto dve, ale toto je uloha pre deti na prvom stupni, takze im tie pojmy aj tak nic nehovoria a ani by som necakala, ze to dieta nejako nazve, ma to popisat, ako to rastie, ma prist na to, ako urci dalsi clen, cize musi vidiet, ze "diferencia" rastie a malo prist na to, akym sposobom. V kazdom pripade, je nevhodne zavadzat a napisat, ze je to geometricka, alebo aritmeticka, lebo to nie je ani jedna z nich.
@katkamatka7 je uplne jedno, ci sa pyta studentka, alebo ziacka, alebo matka. Jednoducho ak to raz nie je geometricka, tak to nie je geometricka a ak to napise VS student, tak je to horsie ako keby to napisalo to male dieta, tam by sa to este dalo tolerovat.
@katkamatka7 opravila som ten nezmysel, ktory si jej poradila Ty. Takze asi dosli argumenty, lebo keby si mala trochu sebareflexie, tak si uvedomis, ze si radila chybne a bola by si rada za opravu.
ja si myslím, že výsledok je 102., 3x3 =9 3x4=12, 3x5=15....3x33´99 + prvá 3 = 102
V tejto ulohe je dolezite, aby si dieta (student) vsimlo, ze vzdy pribudne spodny riadok s predposlednym. A ten spodny riadok je vzdy 2.(pocet dni) a predposleny je pocet dni, teda keby som to brala vseobecne, tak je to 2n (posledny riadok) a n (predposledny riadok), teda spolu 3n a k tomu treba pripocitat ten prvy den, teda je to 3n+3 a na vsetky otazky sa potom uz z tohto da odpovedat. Cize odpoved na prvu otazku je klucova a teda, ze sa zakazdym prida 3n mravcov, kde n je pocet dni.
Teda, aby to bolo uplne jasne-pridava sa spodny riadok a ten tesne nad nim-cize posledny a predposledny😉
@myshulienka este by som k tomu pridala, ze je to 3n(n+1)/2 a uz to bude uplne dokonale, za n treba dosadit pocet dni.
Ja som to v tom prispevku, kde som vysvetlovala postup (co sa pripocitava), napisala trochu zle-princip je dobry, vysledok som tam trochu zle napisala, vysledok je dobry v mojom predchadzajucom prispevku, teda 3n(n+1)/2.

to je celé zadanie?