Minecraft, roblox a závislosť 8-ročného syna
Ahojte mamičky 😊. Chcela by som otvoriť diskusiu na tému závislosti na týchto a podobných hrách. Môj syn má 8 pred určitým časom začal hrať minecraft, pozerať YouTube s touto hrou. Neskôr sa k tomu pridal aj ten roblox. Dokázal by pri tom presediet aj celý deň. Najprv som mu hry obmedzila dva krát denne po 45 minút, ale nie vždy to fungovalo. Momentálne má celkový zákaz mobilu, NTB a YouTube.
Mali ste takýto problém? Ako ste to riešili?
Ďakujem 😊
Ono je to tak, ze keď objavíte novú hru celkom vás to pohltí. Mate chuť sa len hrať, hľadáte si návody, informácie, keď sa nehrate tak o tom rozmýšľate, plánujete co budete robiť. My to s priateľom voláme ošiaľ, proste prvé týždne pri novej a dobrej hre je človek v ošiali a chce sa len hrať. Ja by som to obmedzila len trochu, nech sa vyhrá, časom to predsa trochu prejde 🙂 mne keď rodičia zakazovali sa hrať, vynechávala som školu aby som mohla ostať doma a hrať sa 🤷 nechvalim sa, len vravím kam tieto zákazy môžu viesť, nakoniec som si kúpila vlastný ntb aby mi nemohli zakazovať 🤣
Nevravím ze neobmedzovat vôbec, ale možno to nebrať az tak tragicky keď sa decka hrajú na PC. To si človek sadne, zapne a ani nevie ako a tri hodiny sú fuč. Ja teraz hry ani nezapinam keď viem, ze na to nemám aspoň pár hodín v kľude, teším sa keď malý vyrastie a budem mat na to viac času 🤭🤭🤭.. Na na tie roky častého hrania rada spomínam, nasla som si veľa kamošov, veľkú lásku.. 🥰
@nerya ja inak toto nikdy nepochopím (nie v zlom samozrejme 🙂).. môj muž je tiež veľmi na hry no teda ja na tom absolútne nič nevidím nech sa akokoľvek snažím ich pochopiť 😄 pre mňa je to čosi nehmatatelne a tým pádom to pre mňa stráca význam 💁🏼♀️ radšej si vyrobim nejakú peknú dekoráciu.. 🤣
@tianna možno si nenatrafila na tu pravú 🤣🤣 ja som teda minecraft konkrétne hrala v jeho začiatkoch skoro 10 ci koľko rokov dozadu, najprv začal ex a ja len kukala co za kocky preboha jaka nuda, otrasná grafika 🤦🤦 a po pár týždňoch! Omg 🤣 objavila som to čaro, bud som hrala alebo plánovala co postavím, kde, premýšľala kde nájdem suroviny, ako nalakam prasa na mrkvu... 🤣🤣
Alebo Banished, staráte sa o bandu ľudí aby mali drevo, jedlo, domy, suroviny 🤣 a to ja som ešte relatívne málo tých hier hrávala, mala som len pár obľúbených
@nerya súhlasím, tiež mam dodnes mnoho priateľov z celého sveta práve vďaka online hrám. A tiež som tak stretla muža. Koniec koncov naša prvá svadba bola in game 🤣
Gaming zďaleka nieje taká pasívna aktivita ako pozeranie TV, hranie hry je možno 50%, zvyšok je sociálna interakcia, zdokonaľovanie sa v jazykoch ci už v chate alebo napríklad komunikáciou na discord. Častokrát som sa tu na mk stretla s tým, že mnohé ženy zamieňajú gaming a gambling. Dve veľmi rozdielne aktivity.
@tianna este mas dobre, ze ho to chytilo teraz. Moj na tom fical cez koronu, ked bolo vsetko zatvorene, nikam sa nedalo ist, do prirody ho uz nebavilo stale chodit a jedine jeho "zazitky" boli z minecraft sveta. S muzom sme boli na prasky z toho, lebo on vkuse len o tom rozpraval, akoby realny svet ani neexistoval. Som rada, ze teraz sa mu uz opat da cas vyplnit realnymi zážitkami.
A co sa tyka hrania, ja som sa tiez ako dketa hravala na pc, velmi ma to bavilo, ale mala som aj kopu inych aktivit. V podstate sa hravam doteraz - ale uz len vecer pri telke na mobile, je to moja forma relaxu 🙂
Mam 11r. a ani nejdem pisat,co za zachvaty mal,ked som mu povedala po viac ako hodine,aby to vypol. Presne,ako pises,ako nepricetny. Tak nastala zmena rezimu. Vybral si 2 dni v tyzdni,kedy nehra vobec a musi to respektovat. Ostatne moze hrat max.1 hodinu denne. Ked sa k tomu prida este 1-1,5h telka,je to uz tak akurat. Ak to nedodrziaval,nielenze mal zachvaty,ale ho bolievala hlava. Jasne,ze sa mu nepacilo,ze 2 dni nemoze hrat. Ale sme mu povedali,v poriadku,tak nebudes hravat vobec. A ako bonus som mu pustila video,ktore som nahrala pocas jedneho z jeho zachvatov. Ti poviem,ze to bola najlepsia lekcia👌Ked sa videl sa nespoznaval,ze akoby to ani nebol on a sam povedal,ze nechce byt takyto sialeny a hravat dlhsie.
@taisu môžem sa opýtať, čo je to to Family link?

@mirkava zoberiem notebook mobil tablet bodka