icon

Moja 9-ročná dcéra je spomalená/zasnená

pajdab
23. okt 2022

Moja dcéra (9r) je tretiačka a je strašne pomalá. To, že nechce jesť riešim aktuálne výživovými doplnkami, lebo sedí nad tanierom pol hodinu a v polovoci tradične "nevládze", no ona je pomalá pri všetkom. Niekam sa ponáhľame /chystá sa do školy alebo ju pošlem pre 2 veci do izby, vráti sa po 20min keď nalieham, že čakám už pri dverách, ona príde a jednu z tých 2 vecí zabudne... Úlohy tiež trvajú celú večnosť a v triede na ňu všetci čakajú. Stále len chodím ako roztlieskavačka a papagáj v jednom. Veľa vecí musím robiť za ňu, lebo aj po dlhom čakaní a napomínaní by som niekam napríklad meškala... Keby ju zobudím aj o pol hodinu skôr, tak ona je schopná ísť na wc a sedieť tam 20min. Bývajú aj svetlé momenty, ale s týmto bojujeme už od predškolského veku.. Najviac som to začala pociťovať, keď nastúpila do školy. Prvý rok som si myslela, že je len hravá.. No už to začína byť problém. Dá sa to nejak riešiť? Máte niekto doma podobné dieťa? Zmení sa to niekedy, alebo dá sa s tým pracovať / nejak ju časovo trénovať? Neviem už akú metódu /motiváciu mám zvoliť... Musím stále kontrolovať či je oblečená, či si niečo nezabudla obliecť, či má všetko v taške, či si odniesla ten tanier a papier o ktorom som jej 3x povedala,...

jaskolka
23. okt 2022

Mala som takú spolužiačku,za roky školy sme si zvykli, že proste vždy bude všade posledná a aj to je možné, že trebárs príde bez polovice veci na vyučovanie.
Na obede sme my už dojedali hlavne jedlo ona ledva v polovici polievky, celá trieda opísané poznámky z tabule, ona? Obzerala zošit, aby vedela, či má pokračovať, alebo začať písať na novú stranu..všetci sme šli na výlet, ona samozrejme na konci, párkrát sme skutočne ju skoro stratili, lebo učiteľ zavocil do nejakej uličky a ona si to nevšimla a šla rovno (mobily ešte neboli bežne, takže len sa vždy dakto vrátil a hľadal ju).
Nijako to nedalo aa zmeniť aj rodičia boli v škole, proste bola spomalena a popletena, nebola nijako "zaostala" len mala akoby svoj štýl a svoj svet.
Trochu sa zrýchlila až oveľa neskôr, keď už sa stala mamičkou, tam už jej neostala možnosť, že "čumím doblba a uvažujem nad nesmrteľnosťou chrusta" keď jej doma vrieskali dvojičky 😆
Proste musela sa zmeniť, lebo inak by nemohla fungovať, muž chodil služobne preč a doma ostala sama. Takže ona z toho skrátka vyrástla

mon1806
23. okt 2022

Je ale smutné že všetky takéto deti onalepkuju ADD alebo ADHD kde niekedy niečo také existovalo a keď už raz ma takú nálepku tak sa to snom vlečie nonstop ja som mala takých spolužiakov veľa a sú znovu pracovitý úspešný muži a ženy

liusa82
23. okt 2022

ja som už stará 33 ročná capaňa a tiež som spomalená a zasnená😀 všetko mi neskutočne dlho trvá,kým sa niekam vychystám hrôza.Aj ked sa snažím porobiť rýchlejšie.Potom som len v strese a je to ešte horšie.To kým sa umyjem,rozhúpem, dovidenia😀 ešteže nemám deti lebo neviem ako by som to zvládala.Moja mamina bola rovnaká ako ja kým bola mladšia ale čím je staršia tak je ako strela🙂 možno na staré kolená aj ja tak budem

jozef11111111
23. okt 2022

Tiež si myslím je to iba vekom podobné bol na rok m aj ja zasneni, spomaleni s vekom aj tak príde zmena, u mna stačilo ak by som nastúpil o rok neskoršie do prvaku a mal by som...fajn

miriam11
Odpoveď bola odstránená
svetlonos
23. okt 2022

@pajdab
ahoj, pozri kludne to add. Tie deti sa vedia perfektne sustredit aj si zapamätat veci, pokial ich to zaujima a bavi. Aj rychle vedia byt v takych pripadoch. Bola som taka ista, pre mamu na slaktrafenie.
Dostala som sa ako dospela k praci, kde bolo treba švih, tak som musela pohnut riadne. A ked vidim dnesnych tynedzerov 15 plus, tak bojujem sama so sebou. Nechcem im krivdit, tak sa skutocne zamyslam, ci maju nejaku diagnozu alebo su hnily a vychcany od prirody. A co na mna mali vzdy ooany efek, boly reci typu: pohni si! To bola konecna, prepla som este do pomalsieho modu.
Takze chapem uplne aj teba a tiez na 100% aj tvoju dceru. Drzim palce aby si sa vedela na nu naladit 🙂

jozef11111111
24. okt 2022

@svetlonos vychcanci 😂😂

svetlonos
25. okt 2022
jozef11111111
25. okt 2022

@svetlonos to slovo málokto používa a hneď ma zaujalo 😂

svetlonos
25. okt 2022

@jozef11111111
😂 jaj tak.

kulumulu123
25. okt 2022

@pajdab pozri mam doma presne toto iste dcera ma 8r tiez je tretiacka... Ked mala 5r zistili jej ze ma nadpriemerne iq prijali ju na skolu pre nadpriemerne nadane deti... Tiez ma to privadzy do sialenstva lebo ak nieco pittebuje resp chce ona tak si vie svihat az ju nestiham sledovat ale v monente ked ma nieco na salame tak aj rano jej nestacia 2h aby sa obliekla umyla a najedla, kym slja stiham sprchu, seba, 2r dieta vychystat aj nakrmit a stale mat casovu rezervu... Uz niekedy naozaj neviem co a tym... Ak najdes sposob prosim daj vediet 😊

lucinka013
25. okt 2022

@pajdab Ahoj autorka nepísala si úplne presne v čom konkrétne je spomalená....no ja mám takého syna je druhacik, keď ho nechám spraviť si úlohu že ho prídem treba skontrolovať za 20 minút tak si len pero vyťahuje úloha, ktorá by mala trvať 10 minút robí hodinu. Strašne škaredo píše a písmená nemajú rovnajú veľkosť, čítanie to je horor pri ňom mi tiež dáva rôzne otázky o hadoch, jaštericach rôzne otázky z encyklopédie o ktorých nemám ani tucha. Zamieňa písmená proste škola des....miluje prirodovedu a v športe je šikovný. Ja som s ním teda išla do pedagogicko -psychologického centra a teda vyšlo mu že niektoré veci mu vyšli podpriemerne a niečo veľmi dobre, tak som zvedavá ako to bude mať ešte z ďalších vyšetrení. Ale ja teda potrebujem s ním pomôcť lebo neviem ako ho môžem zrýchliť.

summer23456
26. okt 2022

@lucinka013 ahoj a stanovili ku v CPPPaP aj nejakú diagnózu?

zenablesku
26. okt 2022

@pajdab ahoj. Aj moja dcérka bola taká v tomto veku. Potom to odišlo ani nevieme ako s manželom. Teraz je v amerike a študuje. Moc sa s tým netrápte no keď to neprestane vyskúšajte vyhľadať odborníka😊 pekný deň prajem

jasminkaj
26. okt 2022

@pajdab presne si opísala tretiačku, ktorú JA MÁM DOMA 😂 Ide ma už rozdrapiť, od rána do večera meliem stále dokola to isté, stále ju musím súriť vo všetkom. Ide sa osprchovať, skontrolujem po 15 minútach a to si už dáva dole ponožky 🙏 Nepreháňam. Katastrofa. Obed je schopná jesť hodinu a pol (prisahám), ale to ju nechá len muž, ja nie. V škole neznáša telesnú, aj keď jej športy idú, chodí tancovať aj na gymnastiku, ale v škole sa na telesnej nestihne ani prezliecť. Vždy je posledná, čakajú na ňu všetci a ona to nemá rada pred spolužiakmi. Ja už niekedy z nej nevládzem, hlavne ma nebaví to neustále napomínanie. Dvojročný syn ju predbehne vo všetkom 🙄

summer23456
26. okt 2022

@jasminkaj joj presne to isté, pošlem ju do kúpeľne umyť si zuby, o 5 minút sa pýtam či už si ich umyla, že už si dáva pastu na kefku. Ja nechápem čo tam robí tých 5 minút. A tiež so všetkým je to tak. Joj som aj rada,že nie som sama, myslela som , že je jediná na svete, tiež to neustále opakovanie dookola a ešte aj tak zabudne, lebo som jej vraj nepovedala, pritom 5x som to hovorila. Tiež som z toho veľmi vyčerpaná...

pajdab
autor
Autor odpoveď zmazal
summer23456
26. okt 2022

@pajdab no keď to človek číta po niekom druhom, tak mu to príde aj smiešne, ale fakt keď sa to opakuje denne, tak je to na nervy. Ja tiež dúfam, že snáď zrýchli tempo časom, ale neviem kedy. Už je piatacka a stále musím na ňu dohliadať s učením a suriť, nahlit, lebo proste by snáď s prípravou do školy skončila o polnoci. S tým jedením, presne to isté, sedí päť minút, ja už by som mala rožok zjedeny dávno, prídem, ona len sedí, hovorím a čo to nejes. Že Veď už idem🙈 ja nechápem čo robí a nad čím rozmýšľa, potom každé sústo snáď 50x prežuva... Učenie jej pritom ide,keby si svihla,je raz dva hotová, ale nie. Popri učení milión otázok, ja som niekedy už psychicky hotová z toho. Ale mala som podobnú kolegyňu, tiež mala svoj svet a pomalé tempo, tak asi nie každý z toho vyrastie...

didamt
26. okt 2022

My s nástupom do školy riešime to isté. To že je biedny jedák, to od malička, 5x denne trpím s nou ked má ísť jesť, kiežby to aspon za tú polhodinu dala !! to by som ja tlieskala. Ona presedí pol hodinu nad jogurtom pri mojom papagájovaní, jedz, jedz, jedz...Bude mať o mesiac 9. Všetko nám trvá, skús pri upratovaní povedať 3 veci....čo si...jedna a ked sa urobí, potom ďalšia a takto postupujeme. Zlaté moje nervy ! Všetko nám trvá, na všetko máme čas, niekam ideme, čakáme vždy len na madam. Jedným uchom dnu a druhým von. Bojujeme a bojuujeme a mám pocit, že to je stále horšie :D Inak je to šikovná slečna, športovkyňa veľká, aj napriek svojmu nejedáctvu a prieberčivosti je naozaj skvelá.

summer23456
26. okt 2022

@pajdab ale čo ja neviem pochopiť, že keď to x krát opakujem, kazdy deň to isté, ja nechápem že ich to baví furt počúvať a jednoducho si nepohnú. Ja by som chcela mať pokoj, nech už mi mama toľko nedohovara, ale oni to majú na háku. Teda aspoň moja.

didamt
26. okt 2022

@pajdab ked to tak po tebe čítam, to vyzerá presne ako u nás, aj s tým umývaním zubov. 10 minut je tam a ona ešte ani pastu nemá....lebo tyčinka vatová, tampon,, hrá sa....jaj jaajaaaj, raz chytím isto infarkt

didamt
26. okt 2022

@jamabe čítaj :D

summer23456
26. okt 2022

@didamt no u nás napríklad mi volá že prišla domov zo školy. Hovorím dobre, najedz sa a napíš si úlohy a rýchlo, potom pôjdeme von so psom. Volá mi o hodinu!!!! Či musí zjesť všetko lebo už sa jej nezmestí.

didamt
26. okt 2022

@summer23456 my sa naháňame od rána ako vstane, je jedno či vstane o 5,00 alebo o 6,30. Z domu ideme 7,15, ten istý scenár stále, tak nebude ten jogurt jesť pol hodinu ale aj hodinu. Ja už som z toho na prášky, ale ked to tu tak čítam....nie sme teda jediné čo sa takto trápime. Prídeme domov, len sa dvere otvoria, ako papagáj každý deň, vyzuť, odložiť topánky, bundu, umyť ruky prezlieť sa....už to mám nacvičené, odpoved ? Dobre dobre....realita ? topánky na polceste do wc, bunda s vyvrátenými rukávmi v chodbe na zemi, hrá sa so špinavými rukami neprezlečená v izbe....denno denne riešime tie isté problémy, mna to už nebaví....ja sa jej čudujem že ju to ešte baví dokolečka počúvať čo vie naspamäť. Inak je to moja láska, nedala by som ju za nič, každý deň si poviem ja pre seba, nebudeš kričať, zvyšovať hlas, dnes to dáš na pána....to víííš

cajomila
26. okt 2022

@kepassa Inak aj moja dcéra je taký ten pomalší, samo brzdiaci typ.
A veru, že aj ten pôrod tak vyzeral...nekonečný príbeh s dramatickým vyvrcholením 😁🙈.
A to ona je absolútna Dráma Queen 👍.

katika85
26. okt 2022

@pajdab vsak to si opisala moju dceru 😮 doslova a dopismena a ano s nastupom do skoly je to o hubu. moja nedokoncila vystupny test z matiky v prvom rocniku ucitelka jej nedala znamku.
matematicke myslenie nemam ale ze ziadne. v slovencine je dobra ale aj v prvom rocniku mala zle pisomky lebo nepocuva zadanie ktorr hovori ucitelka a verim ze pano ucitelka to x krat opakuje. nad cim ona rozmysla netusim. rano kazdy den boj boj boj nepametam sa zeby isla do izby po ranajkach a poziadala som ju aby sa obliekla a aby to tak aj bolo. pridem do izby a ona ani pyzamo nema dole 😒 kazdy den jej musime asistovat pri obliekani aby sme to stihli do skoly 😒
a ano aj na zachode si vysedava kolko chce
a cele dni nic ine len ju kontrolujem. dookola ako papagaj.
raz citala rozpravku za domacku ulohu a necitala to dobre tak reku ze este raz mozno to pojde lepsie zacala citat prvy odstavec kedze sme sa tak dohodli a hovorim jej skus este raz a ona sticha a bola ticho asi 15min a pyta sa ma “ co mam robit?” a ja na nu”vsak som ti povedala aby si sla od zaciatku” ona to proste prepocula. sluch ma ok. mame v rodine nedoslichavost a ona ma usi ok.

zuzulka558
26. okt 2022

@maminkadeticiek a nemáš to moju dcéru 🤣🤣🤣🤣 uplny popis posledný mesiac u nás 🤣 ale ona je po manželovi aj ten pohoda klidek tabacek, čas stojí 🤣

didamt
26. okt 2022
summer23456
26. okt 2022

@didamt
@cajomila
@katika85
@zuzulka558 baby ono je to náročné, keď ja som človek zas rýchly vo všetkom a každý deň bojovať s opakom mňa samej, ja si kazde ráno vypijem v kľude kávu, poviem si, od dnes nekricim, samozrejme nevstane na prvý krát, na druhý málokedy, tretí som ešte kľudná, štvrtý už zvýšim hlas a na piaty krát už kričím 🙄🤦ja som na ňu sama, takže je všetko na mne, nielen domácnosť ale aj tie dotahovacky s ňou, fakt to človeka unavuje veľmi a každý deň to isté, odchádzam z práce, hovorím ráno 3x daj si hentu bundu, tie topánky, čiapku sivú, šál, dobre dobre... Volá mi pred svojím odchodom do školy, ktorí bundu si vravela? A aj čiapku? Šál ten ružový? A topánky ktoré? Ježiši na porazenie toto.

janka_mamka
26. okt 2022

@minenkas hovoríš o mojom manželovi 🤣🤣🤣 a ešte ho čakáme už dole pri bráne a on vyjde ako keby sa nechumelilo. A potom sa pýta mame vodu,máme nejaký keksik ,zamklo sa atď atď 🤣