icon

Moja dcéra neprestajne hovorí. Ako to zvládnuť?

27. jan 2024

Ahojte..dcerka ma 10 rokov a strasne vela rozprava...vsade...s cudzimi...so susedmi...u nas doma...venujeme sa jej...nezanedbavame...normalne aj ked hocikto telefonuje, ani vtedy to nerespektuje..rozprava sa so mnou dalej aj ked ja telefonujem ..chodime aj k psychologicke..kvoli inym veciam...pedagogickym...adhd vylucili...je proste takej povahy ..ale ja som bola tiche dievca na skole..aj vsetci v rodine...opakujem, ale ze naozaj sa s nou doma vela rozpravam..netrpi deficitom...psychologicke to stale spominam, ale ona to nejako neriesi...nedavno odisiel švagor a normalne dal najavo, ze ma z nej uz hlavu ako balon, ze musi odist...nepomaha napominanie..samozrejme ked si nieco robi v izbe tak mame klud...ale ona odbehuje a komentuje este aj to co robi a potom ju napadne nejaka kravina napr.co spravila nejaka kamoska pred tyzdnom, rokom, polrokom..ach boze...zniem urcite ako debil..ospravedlnujem sa...ale ja uz toto nezvladam..nemozem sa porozpravat s manzelom..nemozem si pozyvat navstevy lebo po case normalne kazdemu lezie na nervy...je to.hrozne ako to zneje ale naozaj je to pravda...kto nezazil, neuveri...ani po dobrom ani po zlom...snazim sa jej aj vysvetlovat, ako zneje nevhodne, uvadzam priklady, ze ani jej by sa nepacilo, keby sa rozpravala s kamoskami a ja im do toho zasahujem...no pravdou ale je ze kamaratky moc nema...take, s ktorymi by chodila von..alebo sa navstevovali...priznam sa...ze som si uz teraz poplakala zo zufalstva...viem, ze ju odstrkovali este ked bola mladsia prave kvoli tomu, ze kazdeho len prekrikovala...minule nam spadla skrina v pivnici...jazdy jeden ucitel ktory ju uci o tom vedel...tak si predstavte co vsetko vsade rozprava...zblaznim sa..je tu nejaka maminka co zaziva nieco podobne so svojim dietatom ?

Strana
z2
atinkaa
27. jan 2024

@autorka, asi zavisi, je to od kedy sa poznate😀 teda od malicka mala je to dievcatko, ktore rozprava a rozprava, alebo je to len teraz? Ak teraz, tak nieco vyrazne sa u vas zmenilo? Kazde dieta svojim spravanim dava cosi najavo a za tym, co popisujes moze byt socialne sytenie kontaktov, ktore ako naznacujes nema take s rovesnikmi a tiez za tym moze byt uzkost. Mozno len obycajna uzkost, ze tam pre nu nik nebude, a asi ani medzi kamoskami nie je, ze ostane sama.

Teda ak to len stopnes ako znela rada, tak sa to "objavi" niekde inde a mozno vypuklejsie ako len tym, ze rozprava.
Okrem diagnostiky, ze to nie je adhd spravil psycholog este nieco?

skusila by som cestu rozhovorov tam.

Uprimne dnesne deti nemaju vela priestoru s kym hovorit, vzdy to zaujme ked som niekde s detmi, ze sa rozpravame, ze ich aktivne pocuvam a tym aktivne myslim ozaj si napojena na dieta, nie na mobil, nie ocami na svagra kedy dcera vypadne. Ako chapem ta, ale aj mi to je za dieta luto.
Co vsetko si uz ty sama aktivne urobila preto, aby sa akoby jej pohar "precerpal" az do dna, ak sa to tak da povedat.....co tak skusit to, ze dnesny den mam len na teba a zaujima ma toto vsetko, co si sa mi snazila povedat pocas tyzdna....a iba tam bud a pocuvaj. Ozaj sa jej pusa nezavrie od rana do vecera, ked uvi ze tam si?
A na zaver tomu daj nejaku pevnu hranicu, teda ze si takto na seba urobime cas a daj nejaku hodku denne, alebo aj dve cez vikend a nalad sa na nu.
Mozno raz budes za ten cas rada. Mozno je nejaky dovod, pre ktory potrebuje ludom povedat aj zazitky so vsami.

Premyslaj, porad sa, najdi si cas. Mozno budes sama prekvapena, co je za tym. Drzte sa!

pribinak
27. jan 2024

@zorkahorka tak 3 ročný a 10 ročná je dosť rozdiel, malé rádio väčšinou z toho vyrastie

pribinak
27. jan 2024

@atinkaa ja si myslím že autorka to popisala správne, nemá vrla kamosov, lebo deti prekrikovala a tak deti asi od nej bocia a chcú mat kľud

Taka mala ukecana tarajka je zaujímavá pár dni, ale potom je to už veľmi zaťažujúce

Nikto nemá náladu niekoho neustále nonstop rozpravajuceho počúvať

Tu je skôr problém že ona nerešpektuje hranice, žiadne. Proste musí začať rešpektovať hranice druhych ľudí

Ja by som tu skôr šla cestou psychoterapie. Hľadala psychoterapeutku pracujúcu s manioulativnymi deťmi, lebo toto neustále rozprávanie je manipulujúce

reanda
27. jan 2024

desatrocnu by som uz obmedzovala.. napr. ked telefonujem a ona stale nieco hovori, tak by som jej aj usta rukou zakryla - snad by pochopila.. alebo ked mate navstevu a ona vkuse melie, tak by som ju poprosila, nech si ide uz nieco robit do svojej izby, lebo aj ostatni sa chcu porozpravat.. vela by som jej to vysvetlovala, ako to zle posobi, ked tak druhym zasahuje do ich sukromia stale.. take velke dievca sa uz vie naucit postupne viac ovladat.. hlavne to ries s kludom, neobvinuj ju, prejav pochopenie, ze ma to aj ona tazke, ked ma stale potrebu rozpravat a nemoze, ale zaroven trvaj na tom, ze je dolezite, aby respektovala inych.. a skus sa hlavne aj ty ukludnit a nemat z nej take nervy.. akoze sa nemozes ani v klude vy..., lebo na teba krici, aj ked si na zachode - tak sa nauc si to nevsimat.. nech si krici, nenaskoc na to a nezacni sa rozculovat, ze nemozes mat ani na wecku klud.. ked sa nezacnes rozculovat, tak klud mat budes 🙂 .. aj ked niekto za dverami na teba krici.. proste to zacnite spolu prakticky a v klude riesit a nie sa iba na to hnevas a ju asi okriknes, len ked ti uz lezie na nervy..
a este ma zaujalo, ze 'vela sa s nou rozpravam' .. nemas nahodou vycitky za to, ze ty si ticha povaha a s detmi s treba vela bavit? nerozpravas sa s nou aj nasilu, len aby 'nemala deficit'?
a teda riesila by som len tie situacie, kde ozaj prekracuje hranice.. ze v skole kazdemu vsetko vykeca - ved to zas az taky problem nie je, ci?

atinkaa
27. jan 2024

@pribinak ano s tym suhlasim, to som napisala ako prve, ze by som zacala s rozhovormi tam, ze by mi nestacil vyrok nema adhd.

No uz tie hranice, ktore spominas su rovnako ako neustale hovorenie s otaznickom - v psychologii je to ako v medicine, bud ti staci pomenovat symptom - teplota, vyrazky a riesis ten alebo chces ist hlbsie - co za tym je schovane, co sa jej naplnuje tym ze hovori aj za cenu, ze ludia sa hnevaju, stopuju ju, nechcu ju pri sebe - lebo zjavne jej to stoji za to a ma 10 rokov, teda ona vie z vyzoru mami, ze to nie je brane ako lubive a aj tak to urobi…a z toho co pise @autorka nie je jasne, co za tym skutocne je… ani preco na to vsetko psychologicka nereaguje…ani co u nich doma znamena, ze sa jej venuju - aj preto sa pytam ci je to stav od mala, lebo ak ano, tak je 10 rokov dost dlhy cas na to, aby sa doteraz nenaucila hraniciam, ktore od nej zrazu ludia chcu, tie mali byt nastavovane postupne a skor a ak je to „novinka“ v spravani, tak je tiez zaujimava hypoteza, co moze byt za tym…zmena skoly, prestahovanie.. my nevieme, ale rodicia by mohli..

evaachesa
27. jan 2024

Uff nezávidím. 😩 Máme susedov, ktorí majú jedno takto ukecané dievča (má cca 8-9) ale že extrém a okrem toho si ešte vymýšľa rôzne príbehy a rozpráva strašne rýchlo. Zo začiatku to bolo vtipné ale postupom času....ufff, akože strašne vidno aká je z nej jej mama vyčerpaná. 😬
Držím palce aby to vašu dcéru skoro prešlo. 🍀😉

mimka1402
27. jan 2024

Mala som takú otrasnú spolužiačku, vrieskala náhodne pesničky v škole, stále niečo rozprávala aj keď jedla, u nej tam bola extrémna túžba po 100% pozornosti

limoncino
27. jan 2024

Nie je blíženec? Ti sú dosť utarani 😂

miadi
28. jan 2024

Je ako dievcatko z rozpravky Leo na Netflix sooluziacky ju nemali radi Lebo vecne mlela dlhe nudne story. A Leo ( jaster) ju naucil ze treba aj vediet pocuvat . Vypocut druhych . Aby Nebol monolog ale dialog, Mne z toho vychadza ze tvoja dcera nema kamaratky a nema hobby . Tak sa ventiluje rozpravanim. Skus nejake kruzky a aktivity. Sport tvorba.. ale aj ty sa Musis naucit ze na wc mas pravo na klud . A nech si keca kolko chce za dverani ty sa kludne vy 💩 a nereaguj kym nevydes z wc , ked telefonujes ze mà byt ticho to by take velke dieta malo davno vediet . Nemusi byt chyba len v nej .😉

onedaynick
28. jan 2024

A nie si aj ty podobna? Lebo tvoj prispevok je jedna dlhokanska veta. Same neukoncene vypovede.

dadka1997
28. jan 2024

Vadilo by mi to, dieta musi respektovat to a vediet v 10 rokoch, co sa patrí alebo nie.. uz moja 4 ro na dcera vie, ze ked telefonujem musi byt ticho, lebo sa to nepatri.
A este otazka, co vlastne rozprava je to vobec k teme? Ako na to reaguju v skole ? Napriklad pocas takej pisomky ?

ivik4
28. jan 2024

Verim,, moj syn ma 8a je rovnaky . Dokonca on nerozprava veeeeelmi vela krat normalnym tónom, ale strasne nahlas a aj vela krici. Na hoc aky podnet aj bez neho. Bola som s nim dokonca 2x svojvolne na ušnom ci nahodou nema problem so sluchom ked tak zjape. Nema
A inak, nam ide hlavu rozdrapit uz po par minutach co ho vyzdvihneme zo skoly .
Je mozne ze to ma po mne, mne sa huba nezavrie,ale maly je extrem. Ak Vam casom cosi ,,pomoze" tak mi mozes dat vediet

srdiecko4u
28. jan 2024

Dcéra je úplne taká istá, tiež chodíme k psycho - poradila, že si treba stanoviť čas, kedy budeš počúvať iba ju - dajme tomu 20 minút, keď má potrebu niečo povedať. Postaviť na stôl hodinky, nastaviť tých 20 minút a venovať ich iba jej. Skončí 20 minút a odísť. Aby sa vedela zastaviť, ovládať sa.

lucyluska
28. jan 2024

@galganka 😂😂😂 si ma pobavila v dobrom

madeincssr
28. jan 2024

AUTORKA ten napad/skusenost so zazracnym ucinkom fyzickeho kontaktu by som vyskusal. Ked mala melie a ty si uz z toho zufala, skus si k nej klaknut, silno ju objat, zotrvat tak dlhodobo (v silnom stisku) a nic nehovorit. Mozno mala bude z toho taka sokovana, ze jednak stichne a druhak trosku pochopi potrebu spolocneho ticha, resp. tvoju unavu... 💙🍀.

galganka
28. jan 2024

@miadi presne pri tej rozprávke sme sa strašne smiai, že aha, to je naša Lea. Akurát, že má aj krúžky, kamošov, a aj tak kecaaaa... Novým susedom, opravárom, starým susedom, nám, v obchode, sama sebe, cez videohovor s kamoškou... 😂

sojorez
28. jan 2024

Ja uz by som mala kupene stuple do usi, a nosila by som ich. Vypocut dieta je jedna vec, ale byt ohucana tak, ze nepocujes vlastne myslienky...

sono2
28. jan 2024

Tak čo ja viem? Moja je tiež riaditeľka, ale to som aj ja a muž je tiež dosť debatny.
Ináč ja nemyslím, že to je zle.
Nestrati sa. Netráp sa za to.

letfenixa
28. jan 2024

A v škole cez hodiny je ticho?

biglovemom
28. jan 2024

@pribinak 🫣🫣 chapem tvoj komentar mna by asi tiez je.lo…ale ja by som hladala pricinu lebo toto u psychicky zdraveho jedinca nemoze byt normalne. Ma tu potrebu stale rozpravat a vsetko ale preco??😳

pribinak
28. jan 2024

@biglovemom neviem či si čítala celu diskusiu, ale v inom príspevku píšem že toto dieťa by malo chodiť na psychoterapiu. Tam dobrý terapeut časom nájde aj príčinu

Toto je manipulácia, vyžaduje tým pozornost len pre seba, nerešpektuje žiadne hranice, nerešpektuje spoločenské pravidla

biglovemom
28. jan 2024

@pribinak necitala som celu .. dakujem za objasnenie😊
Ufff necita sa to dobre🫣🫣

miadi
28. jan 2024

@galganka Ja mam ukecane deti ale nevadi mi to Ved su po mne .😊nam sa paci ta pesnicka co jej spieva nech neplace ze je to otravnee moja bola/je placko.uz je to lepsie. Ale este aj teraz sa vie rozplakat ze jej nejde Lego poskladat alebo take malickosti. 😅

galganka
28. jan 2024

@miadi moje nervy, presne toto máme doma. A potom smoklí a povie mi "ja viem, že to nie je na plač, ale keď o tom teraz hovorím, tak je mi to ľuuuto" ... A slzavé údolie. 🫣 Vďakabohu za super triedu a triednu, lebo zo začiatku sa zložila aj pri zabudnutej fľaši na vodu.

miadi
28. jan 2024

@galganka moja taky rev spusti akoby ju z koze drali 🙂 slzy ako hrachy :D ze nejde jej obut cizma waaaa ...alebo snow pants sa nedaju navliect weee weee ..neviem najst nalepku aaaach koniec sveta :D som zvedava co bude ked raz pridu kramy :D snad nebude koniec sveta 🙂

anonym_13eafc
28. júl 2025

@anonym_autor ahoj no ako sa mate? stále sa jej usta nezatvoria?aj moja dcéra je taka, bude mat 5. Od roka rozpráva,ale že stále...ked s niekym rozprávam ju to nezaujima ona si ide svoje, telefonujem to isté, skáče do reči, je strašne hlučná, prekrikuje. Je mudra ,rychlo sa učí, básničiek a pesničiek vie toľko že ozaj kukam kde
sa jej to uklada. Od maleho babatka snou hovorim, ked sme na nakupe, na prechádzke,stale som ukazovala hovorila vysvetlovala , citame knihy, básničky, pesničky spievame. Ale poslednu dobu mi uz normálne vadí že sa jej huba nezavre. Ale ked sa jej niekto niečo pyta ona si ide svoje hovori tej osobe to co ona chce, neregistruje že sa jej pytaju niečo iné. Aj mladšiu sestru diriguje, je medzi nimi ročny rozdiel a tá menšia to je zlaticko prisposobive ale ta starsia ma tak vytaca furt ju diriguje,prekrikuje,krici nahlas cele sni, skrekavy hlas,casto zachripnuta, rychlo rozpráva. Psychológicka to zatial na Adhd nevidi, do škôlky chodi 2 roky a tam je tiez tzv.dirigent. .
Niekto si povie že je nevychovana,ten kto ju nepozná ale to tak nieje. Ona je slusna kazdeho zdravi,podakuje, len vsade je hlucna, obchod,urad,banka,v kostole furt dačo šuška. Aj v rodine uz maju niekedy dosť. A ja neviem čo stým....

Strana
z2