icon

Môže byť 6 ročné dieťa bez dozoru doma hodinu ráno?

margotka33
6. máj 2014

Baby nastupila som do prace a chodím skoro rano. o 5:30. Mam dilemu, ci dieta moze byt od tej 5:30 do 6:30 same doma s mobilom na mna a na babku. Je to rozumne dieta, teraz spava u babky. Babka by vzdy prisla o 6:30. Ma 6 rokov. My v tomto veku sme zamykali byt a chystali sa do skoly sami.. Ale neviem ci je to vhodne. Mam z toho zmiesane pocity. I ked som napr. vidlela ako 6 rocny chlapec vodí do skolky svojho surodenca. Mamina zrejme nemala na výber.

comika
6. máj 2014

ked sme my boli 6 rocni ( brat a ja) tak sme ostavali doma sami kym neprisla babka k nam. cca 2 hodiny. a vedeli sme presne co sa smie a co nie. dokonca sme uz aj do obchodu chodili, s cedulkou a presnou sumou penazi. ale teraz neviem ci by som svoje dieta nechala same alebo by som ho poslala do obchodu 🙂

margotka33
autor
6. máj 2014

@darty13 ak ho mam zobudit to ho rovno mozem rano odviest o 5:15 k babke... Zatial to budem riesit tak, ze nadalej bude spavat u babky.. a babka u obcas u nas. Neda sa, aby boli vsetci spokojní... prvorade je, aby bolo dieta zabezpecene po všetkých stránkach a ja pokojná.. 😉

margotka33
autor
6. máj 2014

@comika to aj ja 🙂 ale dnes je ina doba... deti pomaly nechodia ani same do skoly... az starsie.

filipkaja
6. máj 2014

Totalna nezodpovednost nechat 6 rocne dieta hodinu same!!!

margotka33
autor
6. máj 2014

Dakujem za postrehy baby, chcela som vediet ako to riesite a ci mate s tym skusenost... Tiez nie som nejak vnutorne vyrovnana s tou hodinou. takze spavat bude nadalej u babky, alebo babka u nas.

gabkostanka
6. máj 2014

@margotka33 co tak si najst niekoho na tu hodinku? susedku, znamu a zaplatis to

pribinak
6. máj 2014

Ak vidis, ze to dcerka zvlada, tak ano, tiez asi nemas velmi na vyber.
Mozno ti nejaka baba napise, ze si nezodpovedna a ONA by to nikdy neurobila, ale ked sa inak neda, tak preco to neskusit
Niektore deti su bystre a sikovne a takuto situaciu dobre zvladnu, ine su hystericke a panikaria aj v desiatich rokoch

adelusha
6. máj 2014

@tanapeta tak to vyries 🙂 ja som nezamestnana, na opatrovatelku nemam, ani ziadnu rodinu tu v dedine nemam, susedia pracuju. A ked je syn chory, berie atb tak ho urcite nebudem obliekat a tahat do skolky ked idem odviezt mladsieho syna, kedze som za 15 minut naspat doma 🙂

katika55
6. máj 2014

... nezodpovednosť? Ten, kto si to má ako zariadiť, tak bude tvrdiť, že je to nezodpovedné... Na druhej strane, keď naozaj nie je iná možnosť, ako si to máme my, čo inú možnosť nemáme, zariadiť? Keby sme mali možnosť riešiť to inak, tak to aj riešime... ale nie každý si môže dovoliť prísť o prácu, o rodinu sa treba vedieť postarať a keď sa inak nedá, verím, že to naše deti zvládnu. Chyba je aj v systéme, nechápem, prečo napr. v našej dedine nefunguje ranná družina. Ale to je už o inom...

katfan
6. máj 2014

@margotka33 ak je rozumné,tak určite može,veď čo iné ti ostáva.aj ja už som v 6 rokoch bola sama doma každý deň.

slniecko2
6. máj 2014

@margotka33 za tu hodinu sa moze stat vselico, napr. dieta ani nemusi nieco urobit, ale niekde vypukne poziar- dokaze samo ujst z bytu, baraku? alebo zaklope akoze ujo opravar/kamarat/postar atd. aby otvorilo- neotvori? jasne, ved tvoje dieta zrovna moze tu hodinku byt pred tv ale su veci, ktore nezavisia iba od neho, tak ja by som to neriskla a poprosila mamu, aby chodila vcasie. ako priklad zo zivota mojej svokry- tiez sa takto mama a starka striedali kvoli zmenam. oni boli traja doma a svokra najstarsia- sa raz poobede zobudili skor a cakali na mamu tak, ze svokra ako asi sestrocna vyteperila brata-batola na okno drziac ho, ze bude kyvat mame. keby urobila chybu, tak dieta leti z tretieho poschodia. nastastie to dopadlo dobre. Takze tak.

mima4
6. máj 2014

@margotka33
pokial bolo vedene k samostatnosti, zodpovednosti a nemá nejaký mentalný ci fyzický postih, tak problem nevidim. Aspon nasi v tom problem nemali, ale volakedy boli určité požiadavky na deti, dnes skor deti maju poziadavky na rodicov.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
lucka1987
6. máj 2014

osobne by som nenechala.... aj ked ja sama som v 6 rokoch bezne ostavala sama s o 3 roky mladsou segrou , ked nalsi sli na nakup napriklad.... a ked som mala 8, som chodila mhd do mesta pre nu do skolky 😅

v 9 rokoch si pamatam, ze som chodila 3 rocneho braska zavadzat do umeleckej... raz, jedinyyy raz som ho nezaniesla az uplne do triedy ale len pred dvere / nahlila som sa , lebo vzdy som ho cakala u tety na sidlisku a pozeravala na VHS super rozpravky / ... a viete co sa prave ten jediny raz stalo ? prave vtedy tie dvere boli zatvorene a 3 rocny brasko s placom behal po ulici a akysi stary ludia si ho vzalo k sebe..ja som o dve hodiny sla akoze prenho a zrazu mi ucitelka hovori, ze tam nedosiel.. so strachom domov a sama som dosla a nasi skoro zinfarktovali, nevedeli co robit, sli volat policiu... zrazu zavolala akasi pani, / nastastie drobec vedel povedat meno aj priezvisko, a starsi pan si ho vyhladal v telefonnom zozname / a tak si sli pre mojho braska...
baby zadok ma bolel tyzden aky som ja vyprask dostala 😅 vtedy mi do smiechu nebolo.. teraz je to trochu usmevna prihoda, aj ked uz ako matka si uvedomujem az teraz ten strach co nasi prezivali a to stastie, ze sa braskovi nic nestalo... to len na odlahcenie.....

jaj a teda tym som chcela napisat..... nech si myslime, ze su nase deti akokolvek zodpovedne... stale su to len deti a v najneocakavanejsiu chvilku ich rozumcek moze napadnut taka vec, na ktoru by sme my ani nepomysleli... a preto by som ho nenechavala sameho na dal dlhu dobu

katika55
6. máj 2014

@tanapeta ... viem, že to vyriešila. Reagovala som na názor, že dieťa nechať samé je nezodpovedné. A poriešila to super, škoda, že ja takú možnosť nemám. 😒 Ale veď uvidíme... všetko sa porieši časom. 🙂

margotka33
autor
6. máj 2014

ja by som zas do extremov o opravaroch nezachazdala.. bolo by to rano tak od 5:30 do 6:30co povecsine este spinka... vie telefonovat, vie zakodovat a odkodovat dom.. bývame v rodinnom dome, takze z okna, nevypadne, na terasu si vie otvorit.. vie odomknut aj zamknut, nemame plynovy sporak, ani zapalky.. nevymysla.. vie si pustit telku a vie si vybrat jogurt s chladnicky 🙂 Ale fakt je, ze sa moze vselico stat..

skoricaxx
6. máj 2014

Ahoj
no môj partner nechal pol hodiny doma samého 4a pol ročného syna, ja som bola v pôrodnici, a on s dvoma deťmi doma a všetci traja chorý, musel ísť kúpiť niečo na jedenie a po lieky..............syn ležal v posteli a pozeral rozprávku, mladšiu si zobral zo sebou, syn bol na seba taky bol na seba pyšný že to zvládol.......................

A môžte ma ukameňovať.................aj ja som myslela že ich roztrhám keď mi to povedali

slniecko2
6. máj 2014

@margotka33 dobre, ale ak vypukne požiar inde, tak potom čo? aby si si nespievala Tears in heaven ☹ spevakov synček ako 5 ročný sa hral na skryvacku a vypadol z okna a uz sa skryl rovno v nebi ☹

ollski
6. máj 2014

@margotka33 necitala so predchadzajuce reakcie...vela zalezi od dietata, syna som nechavala sameho, kym som sla s dcerkou do skoly, alebo pre nu, mal vtedy 5r ,on nechcel ist, nechcelo sa mu vstavat...nebolo to na hodinu ale tak cca na pol, teraz (ma presne 6r) kludne ostane sam aj hodinu, radsej pocka, akoby mal niekam ist, ked sa mu nechce....naopak dcerka ma takmer 7a pol roka a teda ta by nevydrzala sama ani len 20min...stresuje, hysaci....zavisi od toho ako mu veris, ako mate doma bezpecno (clovek nikdy nevie co dietatu napadne), ale zase na druhej strane, uz su rozumni, vedia "teoreticky" co sa moze a co nie 🙂...

0silvia0
6. máj 2014

@lucka1987 no to je teda príhoda, normálne ťa ľutujem. Ale ak by rodičia uvažovali ako ty teraz, tak by si museli uvedomiť, že nie ty si bola jediný vinník. Aj oni si mali navzájom vyprášiť zadky, zodpovednosť za deti majú hlavne rodičia a až potom mladší súrodenci.
Inak k téme: moje deti zostávajú dlhšie samé od veku, keď nie je družina, čiže od druhého stupňa. Samozrejme ich mám na telefóne, na skype a viem že ak sa niečo stane, zodpovednosť je aj na mojej hlave.

prasiatko30
6. máj 2014

raz za cas mozno ano ale dlhodobo by som asi 6r dieta nenechavala takto same doma - viem ze ked sme my boli mali mama nas zobudila o 6r a palila do roboty a my sme sa chystali sami do skoly ale neviem nazvyte ma uzkostliva ale nerobila by som to nahoda je svina.

jahodnicka
6. máj 2014

@slniecko2 promin,ale to je hrozny prispevek ☹

barunka
6. máj 2014

moja staršia dcéra má 8 rokov a sem tam zostáva sama doma... Zostávala aj keď bola menšia, keď bola chorá a ja mám najbližší obchod kilometer od domu, tak ju predsa nebudem vláčiť chorú do obchodu. Jasne sme si vždy stanovili pravidlá, dohodli sme sa, čo bude robiť (napr. ležať v posteli a pozerať rozprávku), vysvetlila som jej, čo za žiadnych okolností robiť nemôže (napr. otvárať dvere) a všetko bolo v pohode.
Teraz už chodí aj sama von, vie, čo sa smie a čo nie. A dokonca chodí sama do školy, ja ju prevediem len cez hlavnú cestu 2x a potom ide...
A len tak pomimo, dcéra má diagnostikované ADHD... 😀 😀

Dieťa treba zodpovednosti a samostatnosti učiť. Žiadne sa s tým ráno nezobudí, keď bude mať trebárs 11 😀 😀

bridgetfidget
6. máj 2014

6-rocne dieta je este male dieta. Riesenie odvazat ho na noc k babke je mozno neprakticke a unavne, ale bezpecne- rozhodla si sa dobre. Ono sa 100 ran nemusi stat nic, a 101.rano sa nieco stane- a vycitky do konca zivota. Vselico sa moze stat hocikedy, aj ked mame oci na stopkach, ale naco dieta vystavovat este vacsiemu riziku mimo nasho dohladu....

Neviem ako je to na Slovensku, v UK je odporucany vek od 12 rokov podla uvazenia a povahy dietata. Ak by bolo 6-rocne dieta samo doma pravidelne na hodinu, socialka by zauradovala. Ak sa inak neda, riesenie tu su prave opatrovatelky alebo au-pairky. Slovensko je myslim v tomto dost benevolentne- vsetko ma svoje plus a minus. Deti este nemam, ale urcite by som to neriskla.

maruska75
6. máj 2014

Ja pridám len vlastnú skúsenosť. Tiež sme nechávali syna samého doma ráno hodinku. Ja som ráno odchádzala do práce, a pokiaľ prišiel manžel z nočnej bol sám doma. Jedno ráno práve v tú hodinku ,keď sme ho nechávali samého doma horel nad nami byt. Našťastie sme práve vtedy mali obaja s manželom práve voľno. Nechcem si ani predstaviť ,čo všetko sa mohlo stať ,keby sme neboli doma. Náš byt bol plný dymu.Museli sme v rýchlosti opustiť byt, zavolať požiarnikov...Syn mal 9 rokov. Odvtedy sme ho ráno nenechávali samého.

m.i.r.i
6. máj 2014

ja by som tiez nenechala...je pravda, ze my sme v tom veku asi mali volnejsi zivot, ale aj tych nastrah asi bolo pomenej..no neviem..ja som chodila od prvej triedy viacmenej sama do skoly..ale to ma mama cez cestu previedla a 5 minut som to mala do skoly...ale doma som bola sama az od 4 triedy, ked som prestala chodit do druziny..a aj to mi mama stale volala na Pevnu linku ( bolo to za korunu 🙂 a kontrolovala...Sestra chodila do skolky a ked mala 5, tak ju mama tiez odviedla takmer az pred skolku, pred branicku a utekala do roboty na autobus, sestra uz potom sama zasla..a tiez raz v zime si jej detska hlavka zmyslela nieco a do skolky nedosla..ucitelky ju potom hladali a nasli ju ako si nedaleko skolky stavala snehuliaka...tiez to nastastie dobre dopadlo ale mama ju uz potom nosila az ku triede...aj ked to bolo o 6 rano a musela to stihat skor..
Niekedy je to asi tazko to zariadit, ja ale nerozumiem ked niekto povie, ze INAK SA NEDA...vzdy sa da inak..ja viem, doba je tazka, pracovna doba rozna, skolky otvorene kratko, skola zacina neskoro, proste nam v tomto smere stat nevychadza v ustrety..ale ani v inych krajinach to nie je o nic lepsie..a musia fungovat babky, tetky, susedky, kamaratky, au pairky, druziny...polovicne uvazky, zmenene pracovne doby....je to o prioritach..a ja si myslim, ze aj ked to je menej pohodlne niekedy a na ukor casu s detmi a kadecoho, tak vzdy sa da..a taktiez - vzdy su toto skor docasne riesenia..prejde rok-dva-tri a situacia sa meni....

pastelka74
6. máj 2014

Nechala!!.....bola som v takej istej situácii.....chodila som na piatu ráno autobusom do práce a dcéra začala chodiť do prvej....pekne -krásne sa vystrájala sama na 7.30 hod autobusom......a zvládli sme.....myslím že to nie je nič strašné,aspoň sa trochu naučila samostatnosti.....treba jej veriť a nepodceňovať ju.....aj mňa odsudzovali rovnako ako aj teba----nevšímaj si to,ty vieš aký máte vzťah..,ako si dôverujete..hádam si nečakala,že ti to tu odobria..... 😖 😖 ...........najmúdrejšie sú tie,ktoré sa nikdy do takejto situácie nedostali alebo nikdy nedostanú.....neprajem im to a neberiem im ani ich názor... 😉

ellit
6. máj 2014

Ja maminku v ziadnom pripade neodsudzujem. Zivot prinasa tazke situacie, kedy sa musi clovek rozhodnut. Ale ja by som nenechala na hodinu samého. Mne sa to zda dlho na tak male dieta. Su studentky VS, ktore si zarabaju tym, ze vyprevadzaju deti do skol rano ak mama nemoze. Druha vec je, ci si to dana maminka moze dovolit. To ci je to protizakonne sa mozeme rozpravat, ked pani poslanci nemusia tak skoro vstavat do prace ze? 🙂

palomka
6. máj 2014

.

zrka
6. máj 2014

@pastelka74 ja uplne suhlasim s tebou, ked citam niektore nazory az sa mi dviha tlak...presne tak, dieta sa nauci byt zodpovedne, hrde na seba, a casom zvladne take veci, ako same ist kupit chlieb do obchodu, alebo uplne malickosti, ktore mozu aj pomoct niekedy. V dnesnej dobe by mamicky svoje deti vodili len zarucicku.