Môže byť 6 ročné dieťa bez dozoru doma hodinu ráno?
Baby nastupila som do prace a chodím skoro rano. o 5:30. Mam dilemu, ci dieta moze byt od tej 5:30 do 6:30 same doma s mobilom na mna a na babku. Je to rozumne dieta, teraz spava u babky. Babka by vzdy prisla o 6:30. Ma 6 rokov. My v tomto veku sme zamykali byt a chystali sa do skoly sami.. Ale neviem ci je to vhodne. Mam z toho zmiesane pocity. I ked som napr. vidlela ako 6 rocny chlapec vodí do skolky svojho surodenca. Mamina zrejme nemala na výber.
no ja by som moju 6-rocnu asi doma nenechala.. nastastie nemusim takuto situaciu riesit, ale neviem si predstavit ze by bola doma sama. asi by sa aj bala predpokladam, no a ja by som uz vobec nemala pokoja... to by bola hodinu horuca linka...
No ja by som asi umrela od strachu ale zas na druhej strane vidavam prvacikov samych chodit domov zo skoly...mojho vozim tam aj spat ale niektori chodia sami alebo idu dokonca aj na dopravu...takze teoreticky by mohol no..moj ma 7 ale este nikdy nebol dam doma ani na 5 minut, to my sme zas taka paranoidna rodinka no 😀
Ja som tiež nechala , aj menšieho ..Nemala som inú možnosť . Ja som ich od malička vychovávala tak, aby sa vedeli o seba postarať . Teraz majú 14 a 11 . Keď sú sami , vedia sa o seba postarať..Naučili sa základné veci ešte keď boli menší (ako napr. neotvárať cudziemu, zamknúť keď idú von , dostať sa domov zo školy autobusom, alebo aj to, že keď sú hladný treba otvoriť chladničku ...netreba čakať na nás, určite sme chladničku nezobrali zo sebou...)
@margotka33 ty si poznas synceka najlepsie a ty najlepsie vies, ci je zrely na takuto vec. Osobne si myslim, ze tato skora ranna hodina nie je nic strasne a ked, ako pises, je malinky samostatny a navyse vacsinou este spinka, nevidela by som v tom vacsi problem a skusila to. Uplne suhlas s @pastelka74 a @zrka - dieta, ak je na to zrele, co v tvojom pripade je- sa nauci byt viac zodpovedne, verit si a byt hrde na seba.
@adelusha ja viem, ze je to tazko..viem, ze vela veci musime my maminy riesit..ako skonci rodicak, nastupuju skolky a ako deti vyzdvihovat, ako riesit marodky..ako to zariadit potom so skolou a vlecie sa to...ja som si tiez musela poradit zatial len so skolkou a jednym dietatom ako sa da...a to moj manzel stale riesi ci mat druhe,lebo ako to zorganizujeme..ale ja si myslim, ze vzdy sa sposob najde...
Verim ti, ze to nemas lahke...ale ani v tom zahranici to nie je lepsie..Francuzi ci Svajciari nemaju skolu v stredu napriklad, tam si riesia kadejake opatrovatelky vacsinou..tiez deti vyzdvihuju zo skol, niekedy robia aj ulohy kym pridu rodicia z prace...jasne, niekde su aspon polovicne uvazky, take Holandsko napriklad, ale zas skolky take drahe, ze tiez riesia mnohi ine sposoby opatrovania deti a to stari rodicia asi nie su vzdy super napomocni...atd atd..a ine je velke mesto a velka firma a ine je vidiek..tak u nas ako aj inde...v mestach byva tato vyhoda, ze su druziny, ze su studentky atd..vysie zarobky, tym idu peniaze prave na tieto veci..na vidieku je to obmedzenejsie...skorsie nastupy do prace ale bez druzin, studentky tazko zozenies...ale zas tam castejsie funguju babky, ini pribuzni ci susedia co postrazia, privedu deti zo skoly so svojimi detmi spolu a podobne...kazdy ma inu situacia, preto ja tiez nikoho ani neposudzujem ani neodsudzujem..len proste nie je nikde ruzovo a nechat to len tak, ze 'inak sa neda" sa mi nepaci....a kazdopadne je to na rodicoch co si urcia ako prioritu, ale potom su to tiez oni co nesu vsetky nasledky...
otazka znela "Moze byt 6 rocne dieta bez dozoru doma hodinu rano?" - NIE NEMOZE - pretoze je to protizakonne. nie je o com debatovat. vase deti su ti najdrahsie co v zivote mate - ved by ste na letisku nenechali kufor bez dozoru na 10 minut a ste ochotne nechat doma same 6 rocne dieta?? v niektorych krajinach by vam za toto dali deti do nahradnej starostlivosti a je za to vazenie. su tety alebo studentky na opatrovanie a musi byt ine riesenie ako nechat bezbranne dieta doma same 😨
Nemyslim si, ze tu ide o to, ci je dieta zodpovedne, a ze budujeme jeho samostatnost a sebavedomie, to beriem; ale to sa da budovat aj inymi sposobmi....myslim, ze rozpor tu nastava tym, ze situacie mozu nastat rozne a nestandardtne taketo male deti v neznamej situacii mozu reagovat skratovo ci nelogicky a vystavit sa nebezpeciu, co by sa v pritomnosti dospeleho nestalo. Obhajuje sa tu prevencia, nie to, ze deti treba zabalit do vaty a zatvarat v zlatej klietke
nejdem si čítať celú diskusiu, ale je to na Tebe, vôbec by som sa tu takéto veci nepýtala.
čo žena - matka, to iný názor a predpokladám, že sa tu už strhla aspon menšia výmena názorov...
ja keď som mala 5,5 roka, tak som ostávala popoludní 3 hodiny sama doma so svojou 2 ročnou sestrou - museli sme, mamina pracovala a nebola iná možnosť.
prežili sme to 😉 úplne v pohode
držím palce, aby si urobila správne rozhodnutie
@sakura77 to je teda, čo? prváci chodia samí do školy a dokonca niektorí aj sami cestujú autobusom
za našich čias to bolo úplne normálne, so mnou chodili do školy prvý týždeň a potom sama...
teraz sa z rodičov robia krkavčie matky a otcovia, ak si nechajú ísť decko samé do školy...
😒
Tak ti poviem, ze ako dieta som tiez ostavala sama doma. Od akeho veku, to neviem, ale mam este starsieho brata tak tym je situacia ina. Dokonca raz ked som bola mala (asi 4r.), odmietla som ist do skolky lebo som chcela spat (ja som velky spac 🙂 ). Brat ma mal zobrat do skolky, ale ked som nechcela ist tak ma nechal doma. A prezila som to. Vobec si nepamatam co som robila, len fakt, ze som ostala doma.
Teraz ked mam vlastne deti, vidim ake to je bat sa o ne. Neviem ci by som mala odvahu nechat dieta same kazdy den. Aj ked mu veris a pises, ze je rozumny, nikdy nevies co sa moze stat. Ide skor o to riziko "zvonku", necakane situacie.
Asi som ti tym velmi neporadila, musis si to zvazit sama alebo vymysliet nieco aby nebol sam.
Myslim,ze sa to tu zbytocne nafukuje a oznacuje sa za nezodpovedne....tiez pokial by som nemusela nenecham ale zas mi to nepride tak tragicke,ze maly bude hodinu v spanku sam
Z pravneho hladiska nemoze az do dovrsenia 12 rokov, ak sa nieco stane, skaredo si to mozete vy ako rodicia odskakat. Je otazne kto to ako dodrziava, je blbost odvolavat sa na to ze my sme chodili sami do skoly a kolkokrat sme boli doma sami v tom veku. Ja som veru 6 rocna doma sama nezostavala. Podla mna 6 rocne dietatko viechvilku fungovat ak vsetko klape normalne, akonahle sa vsak stane nieco necakane spanikari a nevie najst riesenie. Mojho syna som parkrat nechala chvilku sameho doma az ked mal 10 rokov, kym som odbehla do obchodu nablizku, malicku nenecham ani na syna, ten uz ma za chvilku 14, ak tak iba na dospelu osobu. Zase ked nemas na vyber, tak musis a mozes trpnut aby bolo vsetko v poriadku. No drzim palce aby ste sa spravne rozhodli 😉
nepozerala by som na zákon,nepozerala by som na názory iných,pozerám len na moje dieťa a rozmýšľam ako môže zareagovať v rôznych situáciách
-zazvoní niekto a ono rozospaté otvorí hocikomu
-zobudí sa a bolí ho bruško a nemá to komu povedať
-babke sa nedajbože niečo stane a nedôjde,čo bude dieťa robiť?
-stane sa úraz,spadne,poreže sa,vie reagovať?....
takže pre mňa jednoznačne nie,nenechala by som ho samé
ja som zacala syna necgavat doma az od 7 roka sameho najprv som zacala ze idem do obchodu a takto som to pomaly predlzovala...teraz ma 8 ale dlhsie ako hodinu a pol ho urcite nenecham lebo po hodine zacinam mat blby pocit..a zasadne ho nechavam odomknuteho keby cosi aby zaklopal susedke..
uf, asi by som zacala trenovat, do septembra sa to este može zmenit. skuste ju nechavat 10 min., neskor 20, 30...hodinku...ale budte nablízku. ja by som mladsieho nemohla nechat, starsi bol ovela samostatnejší, ale napr.ked aj spal a ja som musela ist napr. so psom, nikdy som nesla výťahom, lebo čo keby sa napr. zasekol ? vzdy som bola len pri dome. ale ako píše janinah, čo ak sa nedajbože niečo stane? nemate nejaku susedu ktoru by ste mohli poprosit o pomoc? aspon aby dieta vedelo že je niekto nablízku...je to tažke, ale verím, že taketo deti su samostatnejsie, tak držim palce 😉
Ale pokial sa zobudi skor a nezlakne sa ze tam nie si a dobre ovlada mobil tak by som ho nechala ale ako vravim odomknuteho keby cosi aby zabuchal hocijakym susedom..skor si myslim ze bude spinkat pekne a bude to ok 🙂
Urcite nie ....si pravne zodpovedna a nikdy nevies co dietatu padne na mysel. Je to nezodpovedne.
ja som sice necitala prispevky ostatnych a mozno to tu uz niekto spominal ale tak predstav si, ze sa moze hocico stat a babka sa nedaj Boze zdrzi...a dieta ostane same dlhsie....prosto ja by som naozaj nenechala v tomto veku svoju 6 rocnu samu, aj ked je to rozumne dievca moze sa hocico stat, netreba malovat certa na stenu ale tak predsa...staci len ze niekto zazvoni a pojde otvorit alebo sa vymkne alebo ju napadne, ze je hladna a pojde zapnut plyn /ako nechcem byt paranoidna ale moja sestra od mala rada kuchtila a ked mala 7 rokov napadlo ju, ze si spravime puding a to bola mama v dosahu na dvore a my dve hore, a to sme mali kludnu poobednu siestu a citali si knizky a zrazu jej take napadlo....a uz brala zapalky mama dobre ze nezifarktovala....to fakt nevies co sa moze prihodit. Mate aj inu moznost? nemoze chodit babka skor? pripadne ide o pravidelnost? zeby u vas spala...
ja som ako 6-rocna chodila uz sama do nedalekeho obchodu na nakup , ale svojho syna by som nedokazala nechat samého doma ani 10 minut
@quixina no mam v podstate v rovnakom veku deti ako spominas vas pripad a az ma striaslo....ako....necham len na chvilku mensiu a idem umyt riad alebo dovarit alebo hocico co nestihnem ked sme vonku a chcem narychlo zbuchat.../inac mensia ma zajtra 2r/ so starsou ta ma o tyzden 6 r. a uz pocujem len´aaau plac...mala sa necha na hocico nahovorit a neuvedomuje si samozrejme dosledky, kt. nastanu. Je to opica mala a vsetko opakuje ako kopirak po starsej. Tej vyslovene od uplneho detstva stepujem nech sa neopavazuje ist ku otovrenemu oknu. Okno je tabu. A minule /kedze byvame z oboch stran - aj z obyvacky aj z detskej mame det.ihriska/ pocula hlasny smiech deti a nahlas skrikla "jeeej co to pocujem podme sa pozriet Emmi!" a uz sa stverali na postel mensia si prisunula tu ikea ruzovu plastovu stolicku a davaj na okno. No a teraz si predstavim, ze tam nie som je horuco a mame pootvorene okno. Vsak vypadne! nebudem hovorit, ze je to nezodpovedne....ja by som vsak zinfarktovala nedalo by mi to nechat deti v tomto veku same
tiež by som nenechavala same,vžiadnom pripade,nech su okolnosti akekolvek.
@kepassa a ono to nebolo neskôr len o ostávaní doma, od druhého do štvrtého ročníka na ZŠ som chodila každý deň po sestru do škôlky, a pekne sme šli spolu domov a tam sme cca dve hodiny čakali na maminu
zase, mňa by nikdy v tom veku nenapadlo si zapínať sporák, alebo čo. my sme mali zákaz púšťať aj telku a prvý raz som ho porušila asi ako 12 ročná 😀
ono, ja mamine nič nevyčítam, fakt sa nemala ako inak zariadiť...
jediné čo by som ale nechcela, aby raz moje dieťa v takom nízkom veku malo na sebe toľkú zodpovednosť, ako som ja cítila za sestru
No môžem povedať ako 6 ročná som chodila do obchodu. Moju dcéru teraz 16 r. Som ako 6 ročnu nechávala 30-40 minut samu doma -bolo to ráno ked spala a ja som musela ist do prace a muž prichádzal neskor s prace. Ale bola kludna, rozumná povaha . A bola sama nešpekulovala. Ale tieto 2 detičky určite nemôžem nechať ani ked budu mat 10 rokov. Ich povahy su nezlučitelne s myslienkou aby ostali sami bez dozoru.
@quixina ok ja sa nehadam ze si nebola vyzrelejsia ale 5.5-6 rocne dieta je stale dieta a nemozem sa spoliehat ze sa bude spravat za kazdych okolnosti ako dospelak.teraz si predstav ze by starsiu z vas napadlo ist si vysyrihovat obrazky a nexhala by tak noznice a mensia by sa k nim dostala alebo by ta starsia z vas isla pozerat tv rozpravky a mensia by ostala bez dozoru a daco by vyparatila..alebo by po nu prisla kamoska a napadlo by im ist vonku sa pohrat...prosto aj moja dcera je rozumna a inteligentna ale je to este dieta,kt.same potrebuje v istych veciach a okolnostiach pomoct alebo usmernit.a nemozem od nej cakat,ze zastupi moju ulohu rodica nech su okolnosti aj maximalne nepriaznive.potom bude neskoro si buchat hlavu o stenu..
ja som ako druhacka chodila aj na poobedne vyucovanie, doobeda som mala byt v druzine, ale ja som z nej blicovala a chodila som s kamoskou po vonku :D

@m.i.r.i no neviem ci v inych krajinach to nie je lepsie, napr. niektore velke firmy maju vlastne skolky, rodic dojde do prace a da dieta tam a nemusi sa starat ze skolka v dedine funguje az od 6:30. Manzel robi v dost velkej zahranicnej firme tu na Sk a dali navrh na firemnu skolku, zatial nic z toho. Takze ja nemam sancu si hladat robotu kdekolvek kde je prac. doba skor nez od siedmej a neskor nez do 16:00 aby som este dosla po deti, co je teda velmi obmedzujuce, kedze napr. akakolvek predavacka robi na smeny, zacina skor a konci neskor ☹