icon

Môže hudobná výchova zhoršiť priemer známok?

1. mar 2025

Dobrý deň. Vy čo máte školákov na druhom stupni... môj syn piatak nosí horšie známky z hudobnej. Spev že 2,3,3,5, alebo na edupage nie je konkrétne za čo z hudobnej,len pípne známka 4 ....
Veď veľa detí nemá vlohy na spev atď... príde mi to choré
Prvý polrok mu hudobná zhoršila priemer na vysvedčení,uzavrela mu 3

Strana
z2
tetapetra
1. mar 2025

@zuzana76 tak samozrejme,ak som hluchá ako poleno nehlásil sa na konzervu a spev 😉👍🏻. Vďaka

zuzana76
1. mar 2025

@zuzikak skola si moze urcit, ci bude hodnotit absolvoval, alebo znamkou

zuzana76
1. mar 2025

podla mojho nazoru je toto bud premotivovana ucitelka, mozno nejaka, co predtym ucila v ZUŠ, alebo jej trieda robi z hodin hudobnej peklo a tak ich hodnoti riadne ako na inych predmetoch

zuzana76
1. mar 2025

@tetapetra este teoreticky na strednu pedagogicku mozu brat znamky z vychov

zuzana76
1. mar 2025

@tetapetra ono si to kazda stredna skola urcuje sama ze z coho berie znamky

tetapetra
1. mar 2025

@zuzana76 no áno,ale keď máš absolvoval?🤷🏻‍♀️ Je to také nedoriešené, ako všetko na sk

simca06022011
1. mar 2025

nechapem na co cakas na rodicko, ries to hned...
vychovy do priemerov ale nejdu, ale aj tak, su do zbytocne nervy.

zuzubb007
1. mar 2025

Autorka prepáč, ale príde mi, že sa nezaujímas o učenie dieťaťa, to ani nevieš zaco má ale znamky, čo spieva? Ak sa majú naučiť ľudovú pesnicku, ale o slovensku modernú pesničku a nenaučí sa tu je známka, podľa mňa nemáš šajnu čo spieva a z čoho je tá konkrétna známka

nikaeli
1. mar 2025

Má tam zo spevu aj dve jednotky a jednu dvojku. Opýtala si sa ho, prečo dostal 3 a prečo 5? čo ti povedal? keby to bolo o tom, že nevie spievať, asi by nedostal dve jednotky. Vedel tú pieseň, z ktorej dostal 5 (text, melódiu)? nepýtam sa na jeho schopnosť intonovať, ale na spoluprácu na hodine. Keby mal z každého spevu zlú známku, riešila by som to s učiteľkou, že bohužiaľ spievať nevie. Jeho výkon je však - zdá sa podľa známok - nevyrovnaný.....
Niektoré školy výchovy nehodnotia známkou. Každá škola si to môže nastaviť inak. Sú školy, kde mali učitelia pocit, že deti vďaka neznámkovaniu tieto predmety flákajú, nespolupracujú, a preto sa vrátili k hodnoteniu známkou 🤷🏻‍♀️ dcéra má výchovy známkované, syn je inej škole a má ich hodnotené slovkom 'aktívne absolvoval'.

autor
1. mar 2025

@zuzubb007 ty o čom? Akým právom tu píšeš, že sa nezaujímam o učenie svojho dieťaťa ?

zuzubb007
1. mar 2025

Prepáč tak sa ospravedlňujem, len z písania mi prišlo, že si to ešte neriešila s učiteľkou či? a teda píšeš, že spev tak nevieš či písomka, či test či z čoho to má tak som usúdila, čo spieval atd.? Pises akoby si nič nevedela a cudujes sa už pri prvej trojke štvorke by som to riešila

liz_lemon
1. mar 2025

u nas na skole sa tiez hudobna neznamkuje, ani vytvarna a etika

marca12
1. mar 2025

Esteze sa v casoch,ked som ja chodila do skoly neznamkovala hudobna. Ja by som z hudobnej asi aj prepadala. Nemam hudobny sluch,neviem spievat ani zahrat na ziadny nastroj. Co mame v rodine decka,tak im nedavaju zle znamky. Urcite to zavisi od ucitela. Ta vasa je nejaka premotivovana a asi si zakladnu skolu pomylila s konzervatoriom.

mili2016
1. mar 2025

@majamat podľa mňa pravdu nemáš, nemôžeš porovnávať výtvarnú a hudobnú.Ved na tej výtvarnej aj tvoria nie ,,len,, kreslia. A zase sú deti ktoré výtvarnú majú veľmi radi. Čo sa týka hudobnej myslím si že je to blbosť takto deti skúšať ( my sme sa vždy len pesničky učili, písali noty...nikdy nás učiteľka neskúšala)

nika11103
1. mar 2025

Inak toto je strašne … jak tu už veľa báb dobre písalo na hudobnej sa ma učiť o hudbe skladatelia a tak … ale veď kľudne nech sa aj spieva nech pani učiteľka hra na klavíri a nech si spoločne celá trieda zaspieva , kto chce bude spievať kto nie nie , my sme pred 30 rokmi spievali všetci a mali sme z toho zábavu niekto tichšie niekto hlasnejšie niekto vôbec … ale že by po jednom niekto spieval a ešte sa to aj známkovalo? Tak to je strašne

anna777115
1. mar 2025

No, mňa takto štve telesná. Dcére sa raz stalo, že pri kotule s rozbehom, tak zle dopadla, že jej vyrazilo dych. Musel jej dávať hmat aby naskočilo dýchanie. Mesiac ju bolel hrudník, aj chrbát.a dodnes má z telesnej traumu. Náuky a výchovy, by sa nemali znamkovat.

kulumulu123
1. mar 2025

Teda neviem práve som si pozrela známky na EP na vysvedčení je tam iba absolvovala žiadna konkrétna známka... Nie je toto hodnotenie náhodou jednotné pre všetky školy na sk??

kulumulu123
1. mar 2025

@anna777115 u nás sa neznsmkuju na vysvecko je iba absolvoval/a... Vždy som si myslela ze toto je jednotné pre všetky školy 🤷

letfenixa
2. mar 2025

@kulumulu123 nie, každá škola si to určuje sama. U nás sa znamkuje všetko vratane naboženstva/etiky.

letfenixa
2. mar 2025

@autorka neviem, do akého priemeru myslíš, ale do priemeru, ktorý zaujíma SŠ pri prijímačkách, sa známky výchov nezapočitavaju.

katrin21
2. mar 2025

Pozor, na druhom stupni je gro hudobnej teoria...hudobne slohy a skladatelia, teda dejiny hudby,hudobne nastroje, vyrazove prostriedky hudby, hudobne zanre, hudba narodov okolitych atd... cize spev velmi okrajovo, tam sa treba uz aj ucit a nie je zle, aby deti vedeli, co je Osudova symfonia, kto bol Beethoven. Alebo ake druhy ludovych piesni pozname a nejaku sa naucili....
Ja to ucim stylom,ze im casto rozpravam pribehy a pikosky z toho obdobia, snazim sa ich zaujat, pisomku davam taku,aby sa z poznamok dala napisat, nic podrobne,len zakladne pojmy.
A teda samozrejme aj pocuvanie hudby a vnimanie pocitov z nej robime... to decka celkom bavi.
Decka maju jednotky/ dvojky z pisomky, ked nieco, opravu davam,aby mali na vysvedcku fajn znamky.. + este spravia nejaky projekt.. nechcem, aby mali z hudobnou pokazene vysvedcko, ale zas chcem, aby si nerobili co chcu, lebo vydrzat v takej triede by bolo utrpenie. Zlata stredna cesta.

katrin21
2. mar 2025

U piatakov sa uci tiez uz teoria, napr. Teraz sa ucia hudbu narodov, skladatelov, asi nic nevie...ma ucebnicu? Pozrite sa,co sa ucia, predtym tam boli uciva o melodii, dynamike, rytme...aj nejaky spev,ale nic hrozne a deti spievat vacsinou chcu..takze ak nemate sajn,z coho je znamka, nehadzte to na spev, spytajte sa ucitelky, nie tu. Ona vam povie, kde je problem.
A este, co s tym ma triedna? Ak ich ona neuci, tak s tym nic nema, kontaktujte ucitelku hudobnej. Nechapem tuto modu , ze sa riesi nieco, co sa ma riesit inde. Co vam pomozu tu nazory? Mozno vas syn nerobi na hodinach co ma, mozno si mysli,ze hudobna = veget, hlavne ak mu este doma komentujete tymto stylom...takze skuste sa informovat o znamkach a jeho praci na hodine.

majamat
2. mar 2025

@mili2016 ale ved ja nepisem, ze ju maju zrosit, ale ze nemaju hodnotit.
navyse, su aj deti,c o maju radi hudobnu. no bez ohladu na to, ci v hudobnej,a lebo vytvarnej, vynikaju deti s talentom, naoapk tie, co tento talent nemaju by mali ybt oproti nim hodnotene horsie, co je dost nefer, lebo nikto nemoze za to, ci ma tento talent alebo nie. takze podla mna ty nemas pravdu.

michellemary
2. mar 2025

Ženy, ono je to tak, že každá škola si na pedagogickej rade určí, akým spôsobom bude výchovy hodnotiť, a potom sa toho držia...

kristiii
2. mar 2025

U nás sa hodnotia všetky výchovy, môj mal takto napríklad kedysi sólovú 2 z výtvarnej (vychádzala mu 3, ale to už bolo asi aj samotnej učiteľke trápne mu dať 🤣). Ale teda ja som toto absolútne neriešila, zabijem ho, keď nevie kresliť? Ale inak baby majú pravdu, čo sa týka hudobnej, väčšinu známok má za písomky z teórie. Aj keď teda ich učiteľ to neprežíval, vždy im dopredu nadiktoval otázky, čo sa majú naučiť. A aj tak dostali mnohí za 5, lebo sa neboli schopní, resp. ochotní naučiť 5 viet. Tak sa treba spýtať mladého, za čo presne tie známky má.

maury
2. mar 2025

Hmm ja si pamätám my sme mali teóriu a museli sme poznať noty. Tiež sme spievali ale spev známkovaný nebol. Keď niekto vedel hrať na nejakom hudobnom nástroji mohol zahrať, ale tiež nebol známkovaný. Hudobnú nás učil a hodnotil hudobník, vedel krásne hrať na husliach.

sofia131
5. mar 2025

To preboha na akej škole sa znamkuje hudobná výchova moja dcéra je deviatacka a nikdy nemala známky z hudobnej iba aktívne absolvovala

Strana
z2