Môže učiteľ odmietnuť ospravedlnenie rodiča za absenciu?
Dobrý večer idem si k Vám po radu.Dieťa malo v prvom polroku dosť vymeškaných hodín zo zdravotných-zdokladované od lekára,v prípade kratšej choroby ospravedlnené mnou ako rodiča.V druhom polroku sa stalo to že som ako rodič zadala zdravotné dôvody a triedný účiteľ vymeškané hodiny vôbec neakceptoval.Vraj vzhľadom na počet vymeškaných hodín v prvom polroku musím každú neprítomnosť v škole zdokladovať písomne od lekára.Má právo neakceptovať ospravedlnenie nahraté rodičom aj ked jeden cca dva dni?Dakujem za odpovede
V urcitych pripadoch moze skola ziadat dokladovat kazdu chorobu https://www.pravneprerodica.sk/kolko-dni-moze-r...
To je aká kratšia choroba jeden deň? Fakt ma to zaujima, ale asi má učiteľ už nervy a vidí, že si vymýšľate preto to neakceptuje
@zuzubb007 Napísala som jeden-cca dva dni napr.žaludočné problémy, bolesti hlavy-migréna,aj bolesť zuba napr.,teplota to sú myslím si ochorenia s ktorými nebežím hned k lekárovi nechápem prečo by som si to ako rodič vymýšľala
Veď ale ako často to je? Pretože črevna viróza je raz za rok, bolesť hlavy skôr si dieťa vymýšľa atď. poznám také dieťa čo si vymýšľa, že bolí brucho, boli hlava a doma mu nič nieje, je to aj psychika, to treba riešiť potom s odbornikmi, ved to su normálne veci raz za pol roka sa stane, ale ak častejsie problém je inde
Keď má toľko jedno dvoch daňových absencii a problémy sa tak často opakujú, prečo neziadas odborné vyšetrenia?
Napr u nás v práci môžeš ostať oficiálne doba 3dni bez papiera od lekára ale...zamestnávateľ na pravo žiadať papier ak má podozrenie že je tento "benefit" zneužívaný a zrejme tak to berú aj v škole.
Koľko hodín je to tých "viac vymeškaných"
@zuzubb007 No áno ja som len uviedla príklady tých jedno-dvojdňových chorôb čo si myslím že nieje potrebné ihned potvrdenie od lekára ved ako rodič zo zákona mám právo ospravedlniť dieťa po dobu 5dní takže nevidím dôvod na deň-dva aby mal neospravedlnené hodiny či?
Autorka. Koľko krát do mesiaca cca to je? Uveď príklad, lebo sa ti to tu zvrhne
Ja mám prváka, často sa mu opakujú jednodňové teploty. Proste ráno vstane alebo skôr nevstane s horúčkou. V priemere tak raz do týždňa . Tiež ma už triedna buzeruje pre ospravedlnenky, chce aby som nosila potvrdenia od lekára . Lenže to je nereálne utekať zakaždým k doktorke pre ospravedlnenku. Neospravedlnené hodiny zatiaľ nemá, ale tiež vedieme " večné vojny" kvôli tomu.
@koniarova Stalo sa teraz v druhom polroku tr.učiteľ neakceptoval zdrav.dôvody od rodiča argumentoval tým že vzhľadom na počet vymeškaných hodín treba vždy zdokladovať od lekára
Pokial viem, tak skoly maju na to pravo od noveho skolskeho roka. Na prvom rodicovskom sme boli na to upozorneni, ja som tomu nevenovala pozornost, lebo nas sa to netyka ale zmenil sa nejaky predpis a preto maju pravo preverovat ci su na to zdravotne dovody alebo nie.
Pane Bože, ale koľko? 20? 300? To je veľký rozdiel.
Škola resp. triedny učiteľ má právo neakceptovať ospravedlnenie od rodiča
https://www.minedu.sk/rezort-skolstva-vydal-usm...
No ja sa nečudujem. Ani ako učiteľka, ale ani ako matka.
Mám napr v rodine babu, ktorá tiež mala zo zdravotných dôvodov veľa vymeškaných, napr z telesnej je ospravedlnená až kým neskončí školu.
Ale! Často ostáva doma na jeden-dva dní presne preto, že povie, že ju veľmi bolí hlava, že má žalúdočné problémy a neviem čo. Rodičia sú takí, akí sú, tak to veľmi neriešia. Ale ostatných nás to dosť serie, lebo vidíme, že jej vlastne nič extra nie je a potom sa len sťažuje, ako musí doháňať, ako nechápe učivo alebo že musí dopisovať písomky. A doučiť zväčša chodí za mnou, nech jej pomôžem. Ale už som povedala, že kašlem. Trošku zvýšená teplota, ktorá zázračne zmizne poobede ? Daj si ráno tabletku a kým prídeš do školy, tak ťa aj prejde.
Autorka, daj reálne číslo, koľko malo dieťa vymeškané prvý polrok. A koľko z toho bolo ospravedlnené tebou a koľko lekárom. Vtedy sa môžeme baviť o práve učiteľa.
Ano, ma na to pravo. Tiez nas na to upozornovali. Ak je rodicom ospravedlnenych hodin vela, moze ucitelka ziadat papier od dr vzdy a neakceptovat tych max 2x5 dni od rodica
Ked je to kazdu chvilu, tak ma skola pravo ti to proste neverit a ziadat potvrdenie od lekara... daj skutocne realne cislo, ak je to 3-4x do mesiaca no tak sa necuduj... hlavne take "bolel ho zubok, hlavicka, brusko" je take klasicke nechcelo sa mu rano vyliezt z postele, tak maminka zavolala do skoly... plus este dalsie vymeskavanie z klasickych chorob...
inak na porovnanie, napr. v britanii sa za dobru dochadzku povazuje 96% (teda max 4% vymeskanych hodin - vratane chorob). pokial ziak klesne pod toto percento, skola mu zvykne poslat list s aktualnymi percentami ziaka a letak o tom, preco je dochadzka dolezita. pokial dochadzka klesne pod 90%, moze sa to riesit aj inak, dokonca pokutou pre rodica. maju na to vyskumy, co robi nizka dochadzka s "uspesnostou" ziaka v skole, tak sa tym riadia. podla mna to nie je idealny system, zda sa mi prilis prisny, ale bolo by fajn, keby sme ako rodicia vnimali, ze ten nas je zasa dost benevolentny, a nezneuzivali ho, lebo (ako sa vyjadril aj drucker) nam ho zmenia.
@anjelicek26 No tak podľa mňa tých 3dní do mesiaca nieje reálne až tak veľa vzhľadom na chrípkové obdobia a podobne, neostáva doma len tak že nechce ísť do školy
Nam to vychadza 3 dni do roka , co sa tyka vymeskavania, a takych deti je vela... vam to teda vychadza 3/21 dni v mesiaci skolskych ano? Ked odratas prazdniny samozrejme...
Ja učiteľku chápem. Takéto 1-2 dňovk sú podozrivé. Úprimne, ako matka ak ma takéto opakujúce sa problémy naozaj, by si to mala riešiť. A to ja mám dieťa čo veka vymeškava tiež. Ale chodíme k imunologicke a sama idem pre potvrdenie lekárovi keď je to viackrát po sebe. Príklad: dcera mala kiahne. Po nich chodila do školy týždeň. Bum po týždni teplota. Ok ospravedlnila som. Chodila potom do školy 3 dni a bum zas teplota. Išli sme k dr. Za jedno vyšetriť, za druhé aj preto, aby na mňa v škole nepozerali ako na blba a nepodozrievali presne z toho, že si vymýšľam problémy. Stále si nenapisala koľko malo dieťa za minulý polrok vymeskane a ako často ty takto dieťa nechávas doma
@deedol ďakujem...aj pod pazuchou mu namiera aj v ústach, tie bezdotykové majú nejaké odchýlky, to je bežné aj ja si bezdotykovým často namieram zvýšenú aj keď reálne nemám .... Pfapa to podľa lekárov nie je, na to je rozostup medzi horúčkami krátky rovnako aj trvanie. U neho je to ozaj taká jednodňovka, ráno keď nevstáva na budík tak už viem koľká bije, ale do večera je väčšinou fit. Často nemusím ani liek od teploty podať a odznie to samé. Teraz ho čaká hospitalizácia, tak dúfam, že už konečne prídu na koreň problému lebo ho to obmedzuje aj v škole aj vo voľnom čase.
@lucia147852 Ved som v príspevku uviedla vymeškané hodiny zo zdravotného hľadiska všetko zdokladované lekárom aj odborníkmi daných zdrav.problémov mňa zaujíma dôvod pre ktorý učiteľ neakceptuje hodiny zadané rodičom nemám zapotreby vymýšľať už som uviedla že je to max.3dni do mesiaca čo je na tom podozrivé? nechápem podozrivé by skôr bolo od rodiča 5dní po sebe 2x do mesiaca
autorka, napis, kolko ma momentalne vymeskanych hodin - aj prvy polrok, aj teraz v druhom. ako sme ti napisali, dovod je ten, ze ma tych vymeskanych hodin vela, a vtedy ucitel MOZE ziadat lekarske potvrdenie aj pri jednodnovej nepritomnosti.
Ako az sa hanbim napisat, ale nas siedmak je od jesene casto chory, min.rok bolo to iste...pozrela som na edu, ma vymeskanych hroznych 180h...triedna nema problem ospr.a ide jar, tak dufam, ze uz bude dobre. Nas nema problem s ucenim, jednotkar.
Taky tretiak ma vymeskanych 40h.
3x do mesiaca ostať doma lebo ma bolí zub alebo hlava je viac než dosť…
@ayato napadlo mi, ze aj moninukleoza sa moze takto prejavovat. Z nicoho nic teplota, ktora hned aj sama zmizne a opakuje sa to pravidelne.

Nemá na to právo. Išla by som osobne do školy a žiadala stretnutie s učiteľom aj riaditeľom.