Môže učiteľ zakázať žiakovi ísť na školský výlet?
Moze ucitel odmietnut zobrat ziaka na skolsky vylet?
@kroska18 stále sme sa nedozvedeli dôvod, že prečo ho na ten výlet nechcú vziať. Akosi automaticky každý predpokladal, že dieťa sa nedokáže normálne správať. Lenže veci nie sú čiernobiele a kľudne to môže byť napríklad preto, že dieťa má špeciálnu diétu alebo preto, že je Asperger a pod. A to už zaváňa diskrimináciou a učiteľ týmto krokom ešte viac vyčlení dieťa z kolektívu a to by nastavat nemalo. Všetko sa dá vyriešiť, zvládnuť, pri troche úsilia. Ja som napríklad pomáhala riešiť otazku diskriminácie jednej rodine, kde dieťa potrebovalo asistenciu zo zdravotných dôvodov a matka bola ochotná ísť na lyžiarsky s dieťaťom aj si celý pobyt zaplatiť ( aj miesto bolo). Ale škola odmietla aj za takýchto podmienok dieťa vziať, to nie je ok a bolo na mieste sa vyhradiť.
Nuž zrejme može ak je žiak problémový. Sorry ale tak mu treba ked sa nevie mestit do kože. Ak ma zdravotny problem je to o inom ale neviem či by som to ako učitel zvladla inak. Jedine ak vas zoberu zo sebou a vy ho budete mat na starosti
asi ma na to nejaky dovod… Treba sa ucitela spytat. Ale ak by som mala hadat, dieta ma mozno znizenu znamku zo spravania alebo je konfliktne, problemove, neposlusne…. Skor si treba vstupit do svedomia a riesit dieta, nie ucitela. Zobrali by ste na jej mieste take dieta Vy? Ja nie, je to velka zodpovednost, ma tam 30 dalsich a nesie zodpovednost…. Ja mam 3 deti a ked sa nevedia spratat do koze, tak dostanu trest a urcite nejdem buzerovat ucitela.
@zuzana76 ja si nerada domyslam, takže ja akosi automaticky nič nepredpokladám, radšej zvažujem rôzne možnosti. Môže to samozrejme byť tak, ako píšeš. A môže to byť aj tak, že autorka je v šoku z neprivetivych reakcií a keďže "súd" už bol vyrieknuty, kašle na ďalšiu debatu, lebo už bola upalena na začiatku. A jasné, mohla napísať hneď dôvod, aby sa vyhla tomuto, čo tu nastalo, ale tak to je tu bežné, že autor neuvedie všetky info a potom sa tá debata uberá blbym smerom. Zvykli sme si už 😅😂
@zuzana76 no len vieš, aj to s tým správaním môže mať rôzne príčiny. My sme mali v triede 3 Aspergerov, vcetne môjho syna. Každý z nich sa spraval inak, bol "problémový" v niečom inom. Ale vždy sa to dalo zvládnuť, keď sa chcelo. Tie deti za to nemôžu a vyclenovanim z takýchto akcií sa dosiahne akurát to, že tie deti nebudú mať nikdy príležitosť zažiť a zvládnuť tieto situácie. Ja som napríklad vždy bola dohodnutá s učiteľkou, že ak to s mojím presiahne nejakú mieru - už sme vedeli, že kedy je to už príliš a aké to môže mať následky, tak že my prídeme po dieťa aj o polnoci. Za celý ten čas školskej dochádzky sa stalo jediný raz, že sme brali dieťa na druhý deň domov z viacdnovej akcie. Ale nikdy nám učiteľka nepovedala, že vaše decko je problémové a neberieme ho, vždy sa snažila nájsť riešenie, ako ho vziať, nie ako ho nevziať.
@akvi a vies, su deti, napr s diabetom, ak nemoze ist zdravotnicky asistent, ja ako ucitelka by som si taketo dieta nevzala na zodpovednost, tam treba neustalu kontrolu, nemam medicinske vzdelanie, je to diskriminacia, ale ja neviem tomu dietatu a rodicovi zarucit, ze sa oň dokazem kompetentne postarat. Ved aj ten ucitel je len clovek a ma predsa nejake kompetencie, ktore zvlada a ine, ktore nezvlada.
@zuzana76 mala som v triede dieťa s diabetom, ale na 2.stupni a bez problémov chodilo všade na akcie. Bolo to skôr o dozretosti a zodpovednosti toho dieťaťa, my sme boli poučení, že čo sa môže stať, rodičia k tomu tiež pristupovali s tým, že to dieťa bude celý život fungovať s tou diagnózou a nie je dôvod ho kôli tomu vyclenovat.
@akvi zalezi aj od rodica, samozrejme, ak je dieta zrele, ale zodpovednost zan na vylete ma ucitel, su skoly, kde tie deti chodia aj cez hodiny kontrolovat zdravotnicki asistenti, ci maju glykemiu v poriadku. Su pod neusatlym dohladom a dopichavaju im inzulin. Takze ja by som isla jedine so zdravotnickym asistentom.
Naša ucitelka s nimi nikam nechodí. Možno práve preto, že nemá odvahu nechať tých pár nespratníkov doma, kvôli ich rodičom? Už sú z toho nešťastní aj rodičia aj deti....
Autorka, nepíšeš bližšie, kde je problém, možno nie tam, kde ho väčšina diskutujúcich vidí, ale ak áno, tak ver, že my ostatní toho máme tiež plne zuby, aby kvôli niekomu nešla na výlet, exkurziu, do divadla celá trieda.
Stále teda nevieme dovod?
Či ozaj je ten žiak problemovy a ucitel sa ho boji vziat? A teda ani rodič si “chybu” pripustiť nechce?
Alebo nastala krivda?
Môže, prečo by nemohol odmietnuť ho vziať?! Pedagóg asi vie najlepšie ako sa Vaše dieťa správa v škole! Rozdiel škola a doma. Pedagóg má zodpovednosť za deti, žiakov, nikto si neprispôsobivé, nevychované dieťa nevezme na vlastnú zodpovednosť.
@zuzana76 to malé deti ešte nemajú tie pumpy zavedené? Som si myslela, že to už je automaticky, ale asi som naivná 😅 Dievčina, ktorú som učila, tak jeden rok ešte som ju zažila ako si musela pichať sama, aj glykemiu si sledovala, ďalší rok už mala tú automatickú pumpičky zavedenú, to už bolo potom úplne bez starostí.
Nech si rodicia vychovaju haranta a nebude och musiet zaujimat legislativa. A ano, moze ho odmietnut. Kto sa nevie spravat, ostava doma.
Takto vám poviem. Niektoré deti sa chovajú ako nenormálne. Žiadny výlet nie je nárokovateľný. Učiteľ sa rozhodne, či deti niekam vezme, tým preberá aj zodpovednosť. Ak sa vám nepáči, kľudne môže celá trieda sedieť v škole a učiť sa. Ešte aby rodič s nevychovaným spratkom robil poriadky s učiteľom, že ho nevezme na výlet, už ide sme?
Vylet je za odmenu, ten nepodlieha ,,vyucovaniu´´ ako exkurzia. Takze je na ucitelovi, ci vobec nejaky vylet bude. Exkurzia je uz o inom, je to ina forma vyucby,

@pitaya horšie sú boje s rodičmi a ich egom