Môže učiteľ zakázať žiakovi ísť na školský výlet?
Moze ucitel odmietnut zobrat ziaka na skolsky vylet?
Rodičia by sa mali hanbiť,nie brániť ak je to "ich" chyba...
Ak nieje,tak potom to musí byť ťažké...😔
Môže .keď sa niektoré deti nevedia vpratat do kože .tak prečo nie?ja som mala tiež dvoch spolužiakov,ktorých nebravali.rodicia boli ticho ,lebo vedeli čo majú doma.teraz bohužiaľ rodičia si nech u priznať aké majú deti .a radšej by s správne súdili 😃chorá doba.nezavidim učiteľkám absolútne vobec teraz
Samozrejme, že môže. V triede u dcéry sú traja žiaci, ktorí dostali zákaz zúčastňovať sa na školských výletoch. Triedna učiteľka sa tak rozhodla na základe toho, že sa nevedeli správať na poslednom výlete. A nečudujem sa tomuto kroku. Učiteľ nemá povinnosť znášať decko ktoré nevie čo so sebou. Má predsa zodpovednosť za množstvo detí. Namiesto legislatívy by som riešila to, prečo sa dieťa nevie správať.
Muž je učiteľ a viem ze vyberajú decká ktoré pôjdu s nimi do vysokych tatier lebo túry sú náročné... Ide sa na 14 dní plus rozne aktivity po meste, atrakcie, múzea a veľa veľa turistiky po skalách rebrikoch čiže berú decká ktoré sa vedia chovať a nebudú narúšať priebeh akcie a ohrozovať ostatných
Cakam este na nejake konkretne obhajovanie. Preco by mal pedagog to alebo tamto….
Zrovna vcera bola u nas na navsteve ucitelka chemie a hovorila ze nasla ziacke tahak pocas pisomky.
Dievca sice odvahu na tahak malo. No na ospravedlnenie nie. Doknonca sa udajne nervovo zrutila a vyhraza sa teraz ucitelke ze si podreze zily. Lebo ju pred celou triedou ponizila (pritom sa ponizila sa sama). No aj taketo veci sa stavaju a rozum sa zastavuje.
Za mňa áno
1. ak žiak má problémy so správaním
2. ak má zdravotné obmedzenie, ktoré je objektívnou prekážkou, napr. epileptik, silný cukrovkár a pod. a nedá sa to riešiť asistentom či prítomnosťou rodiča na výlete, ktorý by sa venoval výhradne jemu.
Výlet má byť odmenou pre triedu, nie je to nevyhnutná ani nárokovateľná položka, ale bonus pre triedu
Skor sam rodic by mam zvazit, ci si jeho dieta taky vylet zasluzi a nie hadzat nejake nevychovane decko ucitelovi na krk. Rodicom chyba sebakritika v tom, co maju doma.
@luczach muž mi tak spomínala ze par rokov dozadu, musel prísť otec do tatier pre chalana lebo vôbec počúval meskal nespolupracoval a mali proste presne na čas zajednane aktivity ako lanovky, nejaké výklady v múzeách atď a on lezal v posteli na izbe, ranajky nestíhal a to sa nedalo aby sa 40 ľudí prispôsobovalo jemu, na turistike nevládal, vymýšľal a vytváral nebezpečné situácie pre seba aj ostatných a vlastne ešte aj zdržoval vsetkych, tak sa zhodli po telefóne s rodičmi ze ho prídu vziať a našťastie to ti rodičia pochopili
Len mi povedzte, ci kristalova gula vam povedala, ze autor tejto temy je rodic a ma dieta, ktoremu bolo zakazane ist na vylet. Typicka tema na rozputanie konikovskych vasni...
A to najdôležitejšie si nenapísala a to dôvod, pre ktorý ho nechce učiteľ vziať 🤷
@basska_b Učiteľ vie, či môže, alebo nemôže. Určite by sa takúto hlúposť nepýtal na koni 🤦
Jaj boze. Zase diskusia rozprudena na vsetky svatadiely.
U nas to bolo tak, ze som isla na vylet aj ja ako dozor. Mam syna, ktory je problemovy v ociach pedagogov aj rodicov ostatnych deti. Je Aspberger. Ked sa nedalo ist ani mne ani otcovi, maly proste na vylet nesiel a takto to riesime rok co rok. Neriesim zakony ani nic. Len to, aby sme boli vsetci spokojni.
Aj z tejto témy vidno, aké otrasné vzťahy sú medzi učiteľmi, deťmi a rodičmi. Ak učiteľ berie výlet ako "zlo" a "jedna noha v base", nech na žiadny radšej nejde, nie je to jeho povinnosť. Ak rodič zase vníma, že učiteľovi platí "výlet" a potrebuje riešiť tých pár šušňov, nech radšej svoje dieťa na výlet nepošle. Bola som aj v pozícii učiteľa, ale vzťahy sme mali v triede veľmi dobré a mne výlet pomohli vždy zorganizovať rodičia, plus vždy, keď bolo miesto v buse, tak nejakí šli s nami a pomohli s deťmi. A zase, keď nás ako rodičov poprosili učitelia našich detí o pomoc, tak vždy sme pomohli, napríklad odviezť batohy a jedlo na chatu a pod. A často sme chvíľu aj ostali na opekacku a pod. Nikomu ani nenapadlo nevziať nejaké dieťa, lebo zase to bolo všetko o vzťahoch, ktoré keď fungujú, dá sa zvládnuť vsetko. Aj autistické deti, aj deti so špeciálnymi diétami a pod.
Veď nikto jej nenapísal, že učiteľ na to právo nemá...tak na čo sa už bude vyjadrovať 🙈....ak je dieťa nezvládnuteľné, žiadny učiteľ si to nezoberie na triko predsa..bol by hlúpy 🤔
Ak ide o dieťa s nejakou diagnózou a má v škole prideleného asistenta, tak áno nesmie ísť na výlet ak nebude prítomný aj asistent.. Ak aj dg nemá a nevie sa vpratat do kože, tak prečo by mal učiteľ/ka znášať následky ak sa dieťaťu niečo stane lebo nepočúva pokyny. Ten učiteľ je tiež len človek, a má zodpovednosť za celú triedu detí čo iste nieje brnkacka ustrážiť 15 a viac detí, a navyše ak tam má takého žiaka o ktorom vie že je problémový. Treba napísať dôvod prečo ho/ ju nechcú vziať..
Mimo témy síce, ale obdivujem každého učiteľa. Pre mňa to boli a sú aj hrdinovia dnešnej doby. Za ten plat, taká zodpovednosť a zvádzať ''boje'' s drzými deťmi a jednou nohou na súde, ak skrivíte vlások/ego ich milovaným deťom.
Jasne, ze ano. Nebude predsa brat dieta, ktore sa nevie zmestit do koze. Nema tam len jeho. Dokonca syn, ked bol 8-9 tak ucitelka celkovo odmietala s nimi chodti po vyletoch, Takze kvoli par ziakom trpela cela trieda
A pre tkychto rodicov by som dopriala ucitelom zvysenie platu aj dvakrat do roka :D
A preco by malo nutne ist o problemoveho ziaka v spravani? Ved dovod moze byt aj iny. Znevyhodnene dieta, zdravotne, socialne, alebo aj inak. Zbytocne sa diskusia ubera nespravnym smerom.
Naša trieda stihla urobiť taký prúser hneď na prvom skutočnom viacdnovom triednom výlete (mali sme cca 14, 15 rokov), že do maturít nás už nikto nebral nikam.. pre istotu.. chápem... Čiže áno, dá sa dokonca vylúčiť celá partia z výletu, aj na najbližšie roky, no problem 😁 a viezli sme sa v tom všetci, bez ohľadu na zavinenie a mieru účasti. A mali pravdu, ani sa im nečudujem. Nemajú povinnosť.
@lilitela ináč áno, toto je dobrá poznámka, nepoznáme okolnosti.
@oblecenie99
@lilitela nepozname, ale vacsinou 90 percentne nejde na vylet ziak, ktory ma problematicke spravanie
Autorka uz asi problém vyriešila ked nereaguje. Ja sice nerobím v školstve ale úprimne obdivujem učiteľov ked idu s deťmi napr do školy v prírode alebo na lyžiarsky lebo je to veľká zodpovednosť. A vôbec ma neprekvapuje keby učiteľ odmietol zobrať decko ktoré nevie čo so sebou
Môžte sa opýtať na dôvod a ísť ako výpomoc, sprievod 🙂 min.vlastného dieťaťa.
Za naších čias aspoň pred výletom sekali decká dobrotu, aby sa na výlet dostali. Dnes si to nevážia.
Ak je to problémové dieťa tak ano
@heleninamama mňa to veru rozosmutnilo. Prečo chce autorka niekomu vnútiť starostlivosť o svoje dieťa? Ja by som ho neposlala tam, kde ho nechcú.

A aký je dôvod odmietnutia?