icon

Možeme si vybrať školu pre deti?

katynav26
4. feb 2025

Sťahujeme sa do obce kde je základná škola, ale je to škola s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. My týmto jazykom nerozprávame. Mám právo podať prihlášku do inej základnej školy kde sa vyučuje po Slovensky a musia nás tam prijať tak ako keby to bola naša spádová škola?

januska12323
4. feb 2025

Prihlášku môžeš podať kde chceš ale prijať musia len do spádovej.

luccija
4. feb 2025

@katynav26 nemusia prijat

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
mogaa
4. feb 2025

Žiadosť môžeš dať do ktorejkolvek, ale do inej ako spádovej nie sú povinný dieťa prijať.....Deti mimo spádovej škôlky sa prijímajú len v prípade že ostanú volné kapacity.....

melanta
4. feb 2025

@kittykat22 áno, máš pravdu, bývalá kolegyňa robí riaditeľku na slovenskej ZŠ medzi DS a KN, má každý rok veľa telefonátov od rodičov, ktorí ako spádovú majú maďarskú ZŠ a chcú dieťa umiestniť v slovenskej. Väčšinou má ale problém, aby dokázala vôbec prijať deti so svojej spádovej oblasti, pretože po slovenských školách je na južnom Slovensku veľký dopyt, je ich málo. Rodič na to má myslieť skôr, než sa odsťahuje do lokality, kde prevláda jazyk národnostnej menšiny.

matkahelka
4. feb 2025

@katynav26 nemusia. povinnost prijatia ma len spadova skola.aktualne rocniky vsak nie su silne, pokial nejde o vyslovene nejaku renomovanu ZS s ineco hodnotenim na poprednych prieckach, nebala by som sa, ze dieta neprijmu. aj vo velkomestach sa skoly o deti "biju", organizuju DOD, aby oslovili rodicov a mali dostatok ziakov.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
suzitok
4. feb 2025

My sme takto "museli" chodit do madarskej skolky...nastastie tam boli 3 slovenske deti, tak ucitelky hovorili aj/aj...ale v skole si to neviem predstavit...
Co sa tyka skoly, aj v nasom okoli je vela madarskych...nastastie pre nasu obec mame v meste dve spádove ZŠ - madarsku, aj slovensku..
Ja by som skusila oslovit riaditelov skol...normalne sa dohodnut este pred poslanim prihlasky, aspon sa pokusit..

melanta
4. feb 2025

@kittykat22 áno, je to nešťastné. Mám veľa známych v okolí DS, niektorí doma hovoria maďarsky, ale deti majú na slovenských školách, kvôli VŠ a profesnému uplatneniu a mnohí mali problém. Ja som ok s tým, aby národnostná menšina hovorila aj svojim jazykom. Ale je strašné, koľko ľudí neovláda riadne slovenčinu a pritom celé generácie tu žijú. Pritom poznám kopec vietnamcov, čo krásne slovensky hovoria a dojdeš na južné Slovensko a bum, celé generácie Slovákov a niektorí nevedia po slovensky takmer vôbec. Je to hanba.

melanta
4. feb 2025

@kittykat22 Martinka má vážnejšie témy nateraz 😉

suzitok
4. feb 2025

@melanta presne....a to nielen starší.. v našej obci mladí ľudia, nevedia po slovensky a v podstate ani po maďarsky, lebo tu je len taká "kuchynská" maďarčina...čiže neovládajú v podstate žiadnu reč spisovne...o písomnej forme ani nehovorím...a to ešte keď si otvorím oznamy obce, idem si oči vykrútiť ...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
tana85
4. feb 2025

spadova skola len mensinova? ako toto mohlo prejst? to uz potom mozu byt aj cirkevne ako spadove, ci nie? my sme davali ziadost aj do nespadovej a vzali tam obe deti. ale preto, ze boli miesta. aj ked sa na juhu hovori viac po madarsky ako slovensky, tak je nanajvys divne, ze nemate ZS slovensku a pre mensiny moznost volby madarskej, prip.madarskych tried v ramci ZS. mam rodinu v tej oblasti, chodili do madarskych skol a potom total pohoreli na prijimackach v BA lebo neovladali slovencinu - chalan si robi VS a robil take hrubky ako dieta v 1.triede...

namornicka
4. feb 2025

@kittykat22 Martinka podľa mňa o tomto nemá ani tušenia, to nie je jej rezort ✌️

lusesita2
4. feb 2025

@tana85 v dvoch susedných dedinách sú len maďarské ZŠ, preto je naša slovenská škola spádovou pre tieto 2 dediny, žiakom sa prepláca aj cestovné

nin12345
4. feb 2025

@melanta no rodic na to nema mysliet na to ma mysliet stat.. tak aby sa este Slovaci vo vlastnom state nemohli prestahovat kam chcu pretoze skoly ucia v Madarcine a inde im deti nevezmu to kde sme?

nin12345
4. feb 2025

@melanta a to teda nemyslim uplne na teba ten koment ale vseobecne ma to cele vytocilo ako je toto vobec mozne

lusesita2
4. feb 2025

@nin12345 musí existovať slovenská spádová škola, v niektorej zo susedných obcí, nikto nemôže žiadať rodičov, aby zapísali dieťa do maďarskej školy, tak ako som písala vyššie, sme spádovou školou pre 2 susedné obce

olimuc
4. feb 2025

Neviem odkial ste ale napr v KN nebol problem… ani prestupit pocas roka. A v niecom je to aj vyhoda (aj ked tam je dochadzanie) vacsina tych jednoduchsich a spoluobcania ostanu na dedinskych madarskych skolach. Normalne si najdi Svk skolu v okoli … ak ich mas viac obehni si ich a podaj prihlasku. V kazdom pripade ak by ju zamietli odvolaj sa … Neboj. Vsetko sa da len treba bojovat. My sme do spadovej ani prihlasku nedali. V inej dedine je Svk skola “prepchata” , hlavne kvoli polohe a siroko daleko ziadna ina.

leveta
4. feb 2025

Ahoj. My to máme tak isto. Spádovú škôlku máme len maďarskú. V najbližšom meste neberú deti z obcí, lebo na to kapacita nie je, prihlášky berú, ale teda za 6r čo som tu ani jedno dieťa nezobrali z najbližších dedín. Mladšie deti vozím 32km denne do škôlky, jedna je predškolačka, čiže musí chodiť.
Nárok na dopravné či čo to je nemá (na úrade práce mi bolo oznámené), keďže ju nevozim do spadovej škôlky. Že mám požiadať starostu, aby spísal dohodu s nejakou škôlkou a potom školou, aby bola určená VZN ako spadová. Starosta to riešiť nemieslni kvôli 4detom, a mám ich dať do maďarskej, lebo veď čo by sa akože stalo, ze by chodili tam. Ani jedno dieťa nevie po maďarsky moje.
Budem podávať prihlášku na najbližšej SVK školy (15km), ale bola som tam osobne, a nevedia mi zaručiť, že mi dieťa zoberu. Čiže podám viac prihlášok, aj do mesta(krajske) kam chodia teraz do škôlky, keďže aj keby predškoláčku do školy zobrali, najmladšiu aj tak musím nosiť tam kde chodí teraz, keďže do škôlky ju nevezmú najblizsej.
Toľko k tomu. Podať môžeš, ale kým nedostanes papier o prijatí aj tak odpoveď nedostaneš, či sa tam naozaj dostane.

bosorkabb
6. feb 2025

To je veľký problém v okolí DS. Ľudia tam majú veľké problémy aby im niekde dieťa vzali kde sa vyučuje po slovensky.
Povinnosť prijať dieťa má len spadová škola.