icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

naja94
7. máj 2019

Tiez nemam ani skusenost, a ani pocit, ze sem beru deti po protekcii... ako rodic by som to ani nechcela, ved to dieta potom musi trpiet, ked taha za kratsi koniec oproti spoluziakom....

veroro
8. máj 2019

@moni73 minuly rok nikto nasu financnu situaciu rodicov nelustroval,na pohovore ani nijak inak.

tinka_21
24. máj 2019

Ahojte, dcéra v septembri nastúpi do triedy pre nadané deti. Samy viete, že veľakrát fungovanie s týmto deťmi je náročné, lebo oni sami fungujú inak. Zaujíma ma, aké sú Vaše skúsenosti, ako v škole funguje komunikácia s učiteľom, príp. špec.psychológom ohľadom týchto detí, aj ich pochopenie. Škôlka totiž v našom prípade bola a je (ešte 2 mesiace musíme vydržať) čistá katastrofa... Dcéra bola označená za problémové dieťa, ja za problémového rodiča, ktorý sa síce len snažil svojmu dieťaťu pomôcť, rovnako tak vlastne aj učiteľkám, aby sa navzájom pochopili, ale aj to bol problém. O nadaných deťoch netušili nič, a ani nechceli, ani keď som sa im snažila vysvetliť dôvody jej správania alebo konania (je to inak zlaté dieťa, s veľkým zmyslom pre spravodlivosť... nerobila žiadne závažné veci negatívneho charakteru... akurát že nezje všetko, má svoj systém, pomalšie sa oblieka, lebo ju zaujíma x iných vecí, a neurobí niečo len pre to, že učiteľka si zmyslí a chce, keď ona nerozumie tomu prečo a nemá to pre ňu zmysel, príp. nepôjde " s davom" len tak bez rozmyslu... ).
Preto som psychologičku navštevovala oveľa skôr, než vôbec bolo možné samotné testovanie realizovať... a záver bol taký, že žiadny problém tam nie je, len skrátka ide o nadané dieťa, a s tým súvisia všetky prejavy, správanie, fungovanie, ktoré učiteľky rad radom nazývali problémom.
Čiže zo školstva a zastaralosti prístupu v materských školách som totálne sklamaná a znechutená. To za čím som šla ja (ako že som si všímala, snažila som sa to pochopiť, hľadala som informácie, a postupne som zistila, že aha, moje dieťa asi bude nadané...), som očakávala skôr z ich strany, lebo oni sú s tým dieťaťom väčšinu dňa, vidia ako pracuje/nepracuje. Ale oni netušia ani že také niečo existuje (a to ,bývame v krajskom meste!), asi žiadne preškolenia sa tam nekonajú.
Tak ma zaujíma, aká je Vaša skúsenosť... chápu v škole učitelia, vychovávatelia, psychológovia Vaše deti a ich prejavy viac? Rozumejú tomu? Akceptujú to? Vedia s tým pracovať?
Ešte len nastupujeme na ZŠ, čiže neviem posúdiť aká je prax. Ale je to pre mňa také svetielko na konci tunela po tom, čím sme si prešli v škôlke (správanie učiteliek malo veľký dopad na dcérinu psychiku, veľmi citlivo vnímala ich negatívne správanie smerom k nej... keď sa začali trochu ovládať, zlepšilo sa to... ale musím použit slovo "ovládať", nemôžem povedať, že by to naozaj pochopili). Ďakujem za každú reakciu.

namornicka
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl
@hettinka ja mám podozrenie, že to, že sú na nadaných školách deti premotivovaných matiek je tak trochu vymyslené z hláv matiek, ktorých deti sa tam nedostali a závidia. Neprizná si, že jej dieťa na to nemá, radšej si odôvodní sama pre seba, že ani to jej, ale ona je premotivovaná tak ho tam natrepala.

moni73
24. máj 2019

@namornicka to bola asi narazka na mna😊. Dcera tam stravila 5 rokov a moje vyjadrenia aj v tejto debate su rovnake odkedy nastupila do prvej.

sirell
24. máj 2019

@tinka_21 Myslím, že nemusíš mať obavy. Aj my sme vnímali škôlku ako "katastrofu" aj keď syn nebol označený za problémové dieťa. Ale tiež nejedol, obliekal sa pomaly a škôlku neznášal. Učiteľky si vôbec nevšimli, že je nadaný. S príchodom do školy je z môjho syna šťastné dieťa, do školy chodí veľmi rád, má kamarátov, ktorí rozmýšľajú rovnako. Učitelia, vychovávatelia v školách (triedach) pre nadané deti sú školení a vedia pracovať s nadanými deťmi, takže myslím, že nemusíš mať obavy.

hettinka
24. máj 2019

@tinka_21 komunikácia z učiteľkou v klasickej škole bola dosť náročná, u nadaných naopak super. Vedeli sme sa porozprávať, vlastne doteraz, keď sa stretneme, sa na syna pýta a porozprávame sa aj ako učiteľky, aj súkromne.
Ku psychologičke sme nechodili, nebolo akosi treba. Problémy sme vždy riešili s triednou a/alebo vychovavatelkou v klube.

dijefcatko
4. jún 2019

@tinka_21 Ahoj, ty si vo svojom príspevku písala o mojej dcére? Do bodky sme si zažili to isté. Moju dokonca učiteľka označila za zaostalú a holt, nadané dieťa, ktoré ale malo tú smolu, že ju nechápali. Ďalšia smola bola, že práve pre ňu neotvorili triedu pre nadaných, bola preto prvou integrovanou nadanou na škole a skončilo to tak, že skákala ročník, teda z 1. ročníka do 3. ročníka aprogenu. No už od nástupu do školy z nej bolo spokojné dieťa, učiteľka aj v klasickej triede vedela, o čo ide, mala dokonca skúsenosti, pomáhala špeciálna pedagogička, no proste všetci. Ako pozerám, si z Banskej Bystrice, takže nastupujete na našu školu. Budeš určite spokojná, nič lepšie sa tvojej dcére nemôže stať. Poznám pani učiteľku, ktorá bude mať teraz prváčikov, je to slniečko. A možno do tej triedy ešte nastúpi aj moja mladšiu, tú teraz riešia v poradni 🙂

sofia17
4. jún 2019

@tinka_21
@dijefcatko
Aj moj syn nastupuje do tiedy VIN (aprogen) v BB, tak sa vidime v septembri 🙂

dijefcatko
4. jún 2019

@sofia17 Ahoj 🙂 U nás je to ešte iba v teoretickej rovine, dcérka má len 5,5 roka, mala by byť ešte rok v škôlke. Vo štvrtok bude mať testy.

tinka_21
5. jún 2019

@dijefcatko Normálne mi vbehli slzy do očí... ďakujem!!... ako keď som sa dozvedela, že triedu otvárajú. Padol mi nie kameň ale balvan zo srdca. A keď ešte píšeš o vlastnej skúsenosti so školou v BB, tak to je ďalší balvan. Lebo posledný polrok to bolo hrozné... v MŠ sa to vyhrotilo do otvoreného konfliktu až hrôza na to vôbec si spomenúť, snažím sa to vytesniť z hlavy, následne vyberať, rozmýšľať že kam, na akú školu, zvažovať aj náhradné riešenie, ak nebude otvorená trieda, trochu sa mi uľavilo, keď už som sa konečne rozhodla, ale potom zase stres či sa otvorí trieda vôbec, a keď som sa dozvedela že áno, to bolo prvý raz, čo sa mi uľavilo a vydýchla som si. Keby som v tej chvíli mohla, tak ideme hneď, a v škôlke len tresnem dverami, a nepoviem ani "ďakujem", lebo nemám začo, pretože nebyť toho, že do toho stále rýpem, a v princípe vychovávam a poučujem učiteľky ja, tak ju úplne psychicky položia. (Aj dnes ráno som sa zas musela ozvať... lebo z dcéry včera po príchode zo škôlky rezignovaná smutná kôpka nešťastia ☹ Dôvod? Lebo sa niekto nevie ovládať. A ten niekto nebola dcéra... )
Takže ešte raz naozaj ĎAKUJEM, že si zareagovala na môj príspevok!!! 🙂
Tak sa s tvojou dcérkou budú stretávať v Klube nadaných, ak som správne pochopila, že tam budú všetci z týchto tried 🙂 Teším sa! A držím palce aj pri tej mladšej, nech viete na ktorú cestu nastúpiť 🙂

tinka_21
5. jún 2019

@sofia17 Hurááááá, teším sa 🙂 🙂 🙂

dijefcatko
5. jún 2019

@tinka_21 to som rada, že som pomohla aspoň trochu. Škola je fakt super, naozaj pedagógovia tie detičky poznajú, ich špecifiká, a to nielen tí, čo ich učia. Viem, že minimálne 2 zo 4 učiteliek aprogenu (1.stupeň) majú samé doma nadané deti, hoci sú to už dospeláci, špeciálna pedagogička tiež má aprogeňáka, takže aj z vlastných skúseností vedia, o čom to je. Škola stále napreduje, riaditeľ je dobrý manažér a stále sa v škole niečo renovuje, jednoducho to tam funguje. Hoci mu neviem zabudnúť, že práve pre moju dcéru neotvoril triedu a potom ani 2. ročník dodatočne, musím mu uznať, že škola pod jeho vedením ide hore, a to vidieť aj na tých učiteľkách. Tie sú občas nešťastné akurát z blbých nariadení zhora, ako napríklad teraz tie obedy zdarma. Neskutočné množstvo byrokracie to pridalo aj učiteľom.

tinka_21
5. jún 2019

@dijefcatko Kvôli tomu som tŕpla aj ja, že ak triedu neotvoria, tak čo potom?! Vôbec som si nevedela predstaviť iné náhradné riešenie, dostatočne uspokojivé. Ale vravíš, že potom ju začlenili do 3.ročníka aprogenu? Ak som to pochopila správne teda...
A čo sa týka nariadení zhora, tak s tým "my dole" nespravíme nič. Ja to mám v práci na dennom poriadku. Manažérske schopnosti vedenia sú veľmi dôležité. Lebo napr. aj v prípade tej našej nešťastnej škôlky, riaditeľka je možno dobrá učiteľka, milá zlatá na deti (ju má dcéra rada) ale problémy absolútne nedokáže riešiť, všetko sa len ututlávalo a zametalo pod koberec, žiadne konštruktívne riešenia, žiadna spätná väzba na prejednávaný problém a škôlka tiež zamrzla na bode mrazu. Dokonca ani len vyhodnotenie testov školskej zrelosti sa nekonalo, a to som počula teda že v iných škôlkach bolo rodičovské, individuálne konzultácie (veď ako má rodič dieťaťa vedieť, ak niečo nie je v poriadku,...). Ja napr. vôbec neviem ich zhodnotenie. Aj keď teda ja som si šla po svojom a mohlo mi to byť jedno... ale chcem poukázať, že tam nefungujú ani len základné veci. Od druhej osoby som sa dozvedela, že sa so mnou chce rozprávať o výbere školy pre dcéru, resp. mi chcela povedať že tú a tú školu mi rozhodne neodporúča, ale sama riaditeľka ma ani raz neoslovila v tejto veci. Proste to vidím ako totálne nezvládnuté.
No ale... prevraciame list.... a už sa fakt veľmi teším na školu! Svitá na lepšie časy! 🙂 🙂

sofia17
5. jún 2019

@dijefcatko Aj môj ešte len bude mať v auguste 6 rokov. Verím, že to malá dá a uvidíme sa.
@tinka_21 Aj ja sa teším.

dijefcatko
8. jún 2019

Ahojte, máte niekto skúsenosti s predčasným zaškolením nadaného dieťaťa? Dcérke vyšlo nadanie, no v septembri bude mať iba 5,5 roka, 6 až v januári. Stále mi víri hlavou, či ju dať, či nie. Aj staršia je nadaná, ale sú zameraním a povahou tak odlišné, že skúsenosti so staršou mi nejak nepomáhajú v rozhodovaní.

ella_smella
9. jún 2019

@dijefcatko nas je novembrovy a je jeden z najmladsich na skole (ak nie najmladsi).. je to o tom, ci to dieta same chce ist do skoly a uz dokaze zvladat samostatne ulohy a pod... teraz tak po roku vidim, ze ak by sme rok pockali, asi by sa dost nudil.. na druhej strane vidim, ze je to pre neho zaber, vecer byva uz preexponovany a vacsinou o tej siestej-pol siedmej preteka ten jeho pohar, kedy viac podnetov neznesie a treba uplne zmenit pristup, lebo potom je zufaly, zuri, krici, dokonca trieska dverami a skusa nas bit.. ale vidim aj to, ze mu skola pomohla, sice stale tvrdi, ze sa nudi, ale zaujima ho to a robi velke pokroky, ani nevieme, ako mu to ide, domov nosi zosity a ucebnice malokedy, testy zvlada a ucitelky s nim problem nemaju... vidim, ze je este hravy a to sa snazime vyplnat cez vikendy, aj ked chalanov zo skolky mu to nevrati, to je ta nevyhoda skoly mimo bydliska..

dijefcatko
9. jún 2019

@ella_smella ďakujem za skúsenosť. Dcérka sa do školy veľmi pýta, chce tam ísť. Chodí už do ZUŠky na 2 hodiny raz do týždňa a tam vie pracovať sústredene, no aj tak váham. Ale ja som typ, čo aj menej dôležité veci veľmi analyzuje. Presne na kamošov som myslela aj ja, že ju vlastne odstrihnem od jej najlepšej kamarátky :(

hettinka
18. jún 2019

Idem sa pochváliť, mladší bol na nadanie testovaný v 1. triede, ked prestupoval do APROGENu, ale staršiu sme nikdy testovať nedali, keďže v tom čase už bola na 2. stupni a nebolo prečo ...
Ale teraz zistila, že na VŠ do Brna by ju mohli vziať aj bez prijímačiek, ak by mala IQ nad 130 a šla sa otestovať do MENSA. No a je to táááám, vyšiel jej vysoký nadpriemer, ktorý má len 2% populácie a rovno aj prihláška do klubu Mensa. Tak sa teším, ako malé decko. A ona je k svojmu snu o krok bližšie, ešte budeme skúšať Karlovu univerzitu v Prahe, ale ona chce ísť prednostne do Brna, kde by podla info na stránke len doložila certifikát a na prijímačky ísť nemusí ... teda ak sa do januára nič nezmení, čo dúfam, že nie.

pusitta
31. júl 2019

@dijefcatko Ahoj. V prvom rade dakujem za tvoje príspevky, veľmi mi pomohli (tiež som z BB). Riešim presne tu dilemu čo ty, či dať syna predčasne do školy a kde. Len to mame o rok posunuté. On bude mat v novembri 5 a dala som ho otestovať, aby som vedela či ho mám dať do predškolskej triedy už. Odporučili mu školu pre nadpriemerne inteligentne deti a že určite o rok skôr. No mne sa to zdá zavčasu. Vôbec neviem čo robiť. Bojím sa či tu školu bude zvládať. Školy v BB vôbec nepoznám. Teda ty tu školu na Dumbierskej odporúčas? A ako si sa rozhodla, ideš teda dcérku dať o rok skôr? Dakujem

ella_smella
1. aug 2019

@pusitta ak sa môžem votrieť, aj náš je novembrový a priznám sa, takto po roku, tak neviem, či by som to urobila znova... je najmladší v ročníku (a asi aj najmenší, keďže je to taký krpček) a cítim, že na niektoré veci ešte musí dozrieť... áno, školu zvláda, baví ho to, učitelia sú spokojní, ale taká tá jeho zodpovednosť za seba a svoje úlohy asi prichádza s vekom a do mnohých povinností ho treba prehovárať... a občas sa stane, že sa obráti s výčitkou na nás, že "čo ste mi to urobili, veď som mal ešte byť v škôlke a sa hrať, veď 5-ročné deti sa nedávajú do školy..."... ale potom si uvedomí, že v škôlke by sa nudil a vymýšľal a kompenzoval by to potom všetko doma... ale vo mne je stále to ALE...

dskjhfdlkdjhl
1. aug 2019

@ella_smella mam dceru, ktorej zle vychadzaju roky a hoci bola velmi sikovna, nedali sme ju v 5-tich rokoch do skoly-posledny rok v skolke to bolo peklo, nechcela tam uz chodit, navyse nam dost dlho (aspon do 15-tich) pripominala, ze sme ju mali dat skor do skoly. Takze si velmi nevyberies-netreba sa kvoli tomu trapit, keby ste ho nechali v skolke, tiez by nebol spokojny.

pusitta
1. aug 2019

@ella_smella dakujem. Veď presne najhoršie je to rozhodnutie, stále je tam to ALE. Nás je zas veľmi vysoký. Je najmladší v triede a najvyšší. Rozumovo isto na to má, vraj už tento rok by mohol ísť, ale taká praktickosť do života a samostatnosť mu chyba. No ešte mame rok, tak uvidíme. Ale teda ty tu školu pre nadaných odporucas? Klasickú školu ani nemám rozmýšľať, či? Mne ide hlavne o to aby zapadol do kolektívu a nebrali ho za čudáka. A keď mi niekto v okoli vraví, že nedávaj ho skôr, nechaj ho vyhrať sa, tak to nie je pre mna argument, lebo on sa vôbec nehrá. Jeho hranie nebaví, vete to skôr ako trest.

hettinka
1. aug 2019

@ella_smella predné toto riesila kamoska s 5-ročným predčasne zaškolenym. V škole ešte bol v pohode, ale popoludní sa chcel hrať a nie písať DU.

V školách pre nadaných DU nemajú, ale množstvo projektov a tie záberu aj viac času ako klasické domáce úlohy. Na druhej strane, je to zaujímavejšie a tvorivejšie.

@pusitta asi by som sa s dieťaťom porozprávala aj v tejto rovine, či zo zvládne. A brala by som do úvahy aj telesnú stavbu. Ak je aj fyzicky vyspelý, vysoký, je zo na zváženie. A tiež sociálne kompetencie, komunikačné zručnosti. Teda, nielen ci má vedomosti, ale či vie aj o nich komunikovať.
Nepraktickosť je u týchto deti bežná. Nás bol tiež taký.

pusitta
1. aug 2019

@hettinka no on do skoky nechce ísť. On sa totižto boji zmien. Nevie si to predstaviť, chodí do škôlky, zvykol si a tak mu to vyhovuje. Ale to by nás čakalo aj o 2 roky. Robili mu inteligenčným test a aj komunikačné zručnosti mal vysoké, no v porovnani s logikou a kvantitatívnymi a logickými vedomosťami boli nižšie. On ma skôr slabšie motoriku, kreslenie, písanie.. to neviem ako by zvládol. Neviem že či by ho v tej škole vedeli tak diferencovať, že v písaní buď slabší, ale v matematike a logike bude napredovať. Preto neviem, že či ho radšej nedať na klasickú školu do matematickej triedy. Ale všetky oblasti mu vyšli nad 120. Len v urucitych oblastiach to mal nad 140.

hettinka
1. aug 2019

@pusitta ak nechce ist sám od seba, nedávala by som ho. O tok uo bude iné, pôjdu totiž všetci 6-roční zo škôlky a bude to brat asi prirodzenejšie, ak pôjdu aj kamaráti.
Čo sa týka písania, jemnej motoriky, práve toto sa rozvíja v predškolskej triede v škôlke. V triede pre nadaných sa na krasopise až tak nebazíruje, aspoň u nás deti písali dlho tlačeným písmom a popri tom sa učili aj písaním.

O klasickej škole by som ani neuvažovala, ak máte dostupnú školu pre nadaných a vezmú vás.

sirell
1. aug 2019

@pusitta moj mal v skolke katastrofalnu jemnu motoriku, pri testoch skolskej zrelosti v skolke sa ma psychologicka opytala ci si myslim, ze syn je zrely na skolu. keby nebol narodeny v januari (teda mal uz 6 rokov), tak by ma asi zacala presviedcat o odklade. Pritom citat (cele vety, texty) vedel uz ako 4,5 rocný. V piatich rokoch vsak bol emocialne nezrely, takze sme ani neuvazovali že ho dame otestovat na predcasne zaskolenie. Ono ci je dieta zrele, vie asi najlepsie posudit rodic, ktory si svoje dieta pozna najlepsie. V siestich rokoch sme ho dali otestovat a vysiel mu vysoky nadpriemer - v matematike dosahoval uroven 10 rocneho. Suhlasim s nazorom, ze ak Tvoj syn do skoly nechce, tak by som to netlacila. Ale v kazdom pripade odporucam skolu/tiedu pre nadanych.

naja94
Autor odpoveď zmazal
dijefcatko
9. aug 2019

@pusitta Ahoj, o rok ho určite daj. Viac problémov môže vzniknúť, ak ho dáš normálne, než keby si ho dala skôr. Na Ďumbierskej sú skvelé učiteľky a ja som naše rozhodnutie konzultovala aj s nimi. Samé mi povedali, že nemám čo riešiť. Aj nadané dieťa má právo byť hravé, mnohé, aj riadne zaškolené, si do prvej triedy nosia obľúbené hračky, ktoré im psychicky pomôžu zvládnuť novú situáciu. To, že sú nadané, ešte neznamená, že nástup do školy je pre ne brnkačka. Navyše, v každom ročníku sa vyskytne predčasne zaškolené dieťa. Tento rok budú mať z 9 až 3 takéto deti. Dve budú mať 6 koncom septembra, moja v januári. S prvou dcérou sme zaváhali, išla normálne a potom musela skákať ročník, lebo inak sa nedalo. Budeme mať teda od septembra 8 ročnú štvrtáčku :D

pusitta
9. aug 2019

@dijefcatko dakujem. No dúfam, že nebudeme ľutovať. Už sme viac naklonení k tomu, že pôjde predčasne, ak samozrejme zarobí testy. Sa nám to síce riadne skomplikuje (logistika), ale tak dúfam, že syn zapadne, lebo v škôlke si s rovesníkmi moc nerozumie. A prosím ta kedy tam približne býva zápis?A co musíme všetko absolvovať, aby ho prijali? Prepac, že toľko otázok, ale vôbec netuším. Asi sa tam dakedy zbehnem informovať. Alebo nemavaju niekedy DOD?