Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
@lilke ja si myslim ,ze to je velmi skoro ju dat takto do skoly, hlavne ked vidiet ze ju nic nebavi.
@marianinka ved mali by ja nehovorim ze nie... Len takych skol ktore za nieco stoja nie je Vela a nie je jednoduche sa tam dostat....
Náš syn teraz nastupuje do normálnej školy, ako integrovaný nadaný žiak. Ešte v marci sme sa boli informovať aj v škole pre nadané deti, aj v obyčajnej kam chodí aj dcéra. Podľa testov má aj na nadanu školu (150iq). Malý sa však už tešil na to že bude chodiť so sestrou, tak sme zvolili firmu integrácie. Pani riaditeľka bola veľmi ochotná a vyšli vo všetkom v ústrety. Jeho budúca pani učiteľka už vie od mája akého žiaka bude mať, má čas pripraviť sa na to. Tak dúfame že bude všetko OK.
@mary75 pani riaditeľky sú vždy ochotne... Horšie už pani učiteľky. A najmä ak o špecifickom vzdelávaní nadaných nič nevedia. V práci to potom vyzerá tak, že dostane pár pracovných listov navyse, natlačia ho na každú súťaž a tam to hasne.
Zisti si, či je vaša učiteľka špeciálny pedagóg.
@tana2209 Ahoj, už je na stránke školy rozpis prvého dňa (https://smnd.sk/teplicka/2019/2020/zaciatok-sko...). Prihlášku do jedálne aj do ŠKD dostanete hneď v prvý deň, na krúžky sa prihlasuje až po pár týždňoch, budú vyvesené pri vstupe do školy. Čo sa týka pomôcok, tak aj k tým je zoznam na stránke školy (https://smnd.sk/teplicka/vyucovanie/pomocky) 🙂
Prajem pohodový začiatok 🙂
@ella_smella Dakujem za info, na stranke som ten zaciatok uz dnes nasla, pomocky uz mam podla zoznamu nakupene 😉 Vdaka za info o kruzkoch a jedalni.
No neviem ci pohodovy, dufam, ze to v zdravi prezijeme... Je to nase prve dieta v skole a po skusenostiach so skolkou, dufam, ze to bude prijemna zmena 😀
Mozem este otazku, kolko kvietkov sa nosi (ucitelka, vychovavatelka)?
@tana2209 jeden kvietok ucitelka a jeden kvietok vychovavatelka. Pocas roka aj tak budú mať viacero učiteliek na rôzne predmety, ale triedna je len jedna 🙂 aj vychovávatelka len jedna 🙂
inak, my sme kusok od vas, keby nieco, mozeme dat kavu...
@futasova ako ste na tom vy? tu máte parťáka možno suseda 🙂
@ella_smella vdaka, myslela som si...
Na tu kavu mozme kludne niekedy behnut, pozeram, ze si nedaleko 😉
a s @futasova sa dobre pozname a aj deti 😀
A je tu nejaka mamina z Trenčína s nadanym dietatom? 😊 nechete byt kamosky? Ja mam dceru 5r
@hettinka to sa jej mám priamo opýtať, nebude to drzé? Rozhodli sme sa za integráciu kvôli nemu, nechcel ísť inam ako sestra.Nie sme z mesta a každý by chodil do iného mesta na opačný smer. Uvidíme ako sa to bude vyvíjať, možno po čase ho predsa bude treba dať do inej. Viete poradiť aké nároky môžeme mať na pani učiteľku. Ako som čítala dozadu máte s tým skúsenosti. Ďakujem
@mary75 ja som dieťa z bežnej školy vzala. Pani učiteľka vedela len poznámky vypisovať, dala ho do poslednej lavice, keď je šikovný, nech si robí a je ticho. Ona sa musela venovat tým deťom, ktorým učenie nešlo. Ale my sme o integráciu nežiadali... a za daných podmienok nám to neodporúčala ani psychologicka.
Ahojte, nie je medzi vami rodič z BB a okolia, kto by mal záujem dať dieťa do VIN triedy od štvrtého ročníka?
Ahojte. Rovnako nam otazku, pre tie maminky co tam deti mate. Mam dcerku v Januari bude mat 6r a teda zaciname vyberat ZS. Nakolko byvame blizko, spada do uvahy aj Teplicka, avsak nie som si ista; ci je " nadana" nechcem byt premotivovana matka a zbyticne ju testovat.... co sa tyka dcerky: ako bavatko velmi bola vyvojovo v predu este nenala ani 2r a aj napruek tomu, ze dme nemali anglictinu, dokazala pouzivat frazy Is disgusting!🙂 a teda plynulo rozpravala v 3r uplne cisto a vyjadrovanim velmi kvetnato, ako 5 rocna. Vzdy ked som jej nieco ukazaka hned to pochopila ako 1 a 3/4 rocna si zapanatala mena na pismenka a teda poznala pismenka; avsak ked sne to necvicili zabudla, ale v 4r sa opat naucila a rovno aj s citanim, teda v 4r skor skabiky v cerstvo 5r uz sliva s tym, ze v cerstvo 5r vedela uz aj napisat slova tlacenym. Avsak co tu citam dcerka nie je encyklopedicky typ. Nema zaujmy ako napriklad siradovat di zvierata podla vahy, proste nie je do nieco az takto zainteresovana, ale ona zase vie, kedy, komu, v skolke vypadlo zubov a vie neskuticnenpodrobne opisat bapriklad plavecky vycvik, presne vie kto, v akej skypine.bol atd... plus na dievca pozna vsetky znacky aut ( niektori chlapci to vefua v 1,5r .. ake na dievca celjom nezvykle)... a na zaujmy, ze krasne kresli, ale bapriklad domcek so smyklavkou, normalne priestorovo 2D alebo sprchy, alebo schodusko; konstrukcie, ake aj krasne ovrazy maluje a napriklad pletie deky, a vie rovit krasne ucesy, id 4r viazat snurky . Co sa tyka pocitania tak nepocita miliony... ale ked som jej vysvetlila; ze 3000+ 2000 je ako 3 +2 len pridava 1000 tak hned pochopila a aj citat pekne cita do 100 aj pekne pise cisla. Celkovo vidim, ze logicke veci jej idu logicke rady, akebo doplnit co chyba, nepatri, nasleduje a aj sportovo je sikovna a povahovo a spravanim ona nena problem a diagnozy, je mila a deti ju maju radi, akurat akor nema rada tlak a ked ho citi sa zasekava, ale zase tuez majstrovky napriklad sa tvari, ze susle a 100 percentne bezchybne vie rozpravat; ze napriklad k nahradzuje t ( od 4r tak vedela) ake teda ona cie priate ai povedat; ze nebudem tak nebude... co teda z tohoto dovodu ju nechcem zbytocne cestovat:(, ale v okoli name vela sikovnych deti, plus nesledujem az tak co ine decka vedia, tak radsej sa pytam. .. ( mam 2 deti druhe je ine) a teda dakujem za nazor
Daj prihlášku na Teplickú, pozvú Vás potom na otestovanie a uvidíš. Pozri si stránku ŠPMNDa G, nájdeš tam info. Z toho čo si tu napísala Ti nikto nepovie či je Tvoje dieťa nadané alebo nie
@egiginka ja by som dala otestovať aj "zbytočne". Aspoň budeš vedieť, na čom ste a ako máš dieťa ďalej podporovať, aby z potenciálu, ktorý má, vyťažilo čo najviac.
My sme pri staršej urobili chybu, že sme si nadanie celú ZŠ nevšimli, síce sa učila výborne, no iné prejavy nadaných veľmi nemala ... a mohla byť úplne niekde inde, keby sme ju boli cielene podporovali, dali do školy pre nadané deti a riešili vysoký intelekt skôr, ako až na gymnáziu. Aspoň že je na tom najlepšom v rámci našej dostupnosti.
@hettinka s tym, ze dat dieta otestovat aj "zbytocne" suhlasim. Ale myslim, ze Ta vobec nemusi mrziet, ze si dceru nedala do triedy pre nadane deti. Keby si ju bola dala otestovat, tak by si vedela, v com ju podporit a to je OK, to na prvom stupni zvycajne zvladnu aj rodicia. Tym, ze chodila do normalnej ZS, tym si jej umoznila to, ze pravdepodobne nema problem bavit sa s kymkolvek. Netvrdim, ze v tych nadanych triedach by tuto schopnost isto neziskala, ale (neviem to uplne najlepsie napisat, lebo teraz nemam cas spekulovat nad nejakymi formulaciami, bezim o chvilu prec) je mozne, ze by v tomto smere na tom bola horsie ako je teraz. Podla mna uplne staci oddelit trochu neskor-idealne by bolo, keby 8-rocne gymnazia boli naozaj len pre sikovne deti a nie (ako to teraz casto vidim) pre deti premotivovanych rodicov. Samozrejme, su deti, ktore su nadane a v beznej ZS by mali problemy, vtedy nie je o com.
@dskjhfdlkdjhl práveže má problém baviť sa s kýmkoľvek.. viac do SS večer 😚
@hettinka jasne, napis.
@dskjhfdlkdjhl ja som si tetaz citala par clankov a aj konverzacii a prave velmi sa mi pozdaval komentar jednej p.uc a maminy zaroven myslim, ze bola z Teplickej, ze tam ta pointa je v tom, ze tie nadane deti potrebuju inu formu vyucby, ktoru tie nadand skoly poskytuju, vtipne je, ze dodala, ze vlastne tak sa uci vsade inde vo svete na normalnych skolach.... ale presne aj to ke dovod, preco osobne by som sa aj potesila keby nas zobrali, skrz to, ze sa snazia rozvijat u deti kreativitu, divergentne myslenie, kriticke myslenie atd... ja takto dcerku vychovavam od malicka a bolo by mi luto, keby jej kreativitu, ala nakreslim ucitelkam na prvy den v skolke sprchovy domcek z kupaliska a jek vecerne 10 minutove basnicky, ktore sa rymuju a davaju zmysel a milion x veci, bolo potlqcenych skrz tu " klasiku" obzvlast s vetou ucitelky " ta budem asi bit, lebo si popredu " ( tuto vetu vyslovila v pondelok ucitelka klasickej zs na prvacika, co bol tyzden chory a prebral doma o kusok viac)
@egiginka ano, aj ja svoje deti takto vychovavam a z mojich skusenosti mozem povedat, ze na prvom stupni zalezi ani nie tak na skole, ale na konkretnej ucitelke-obzvlat v prvej triede. A napr. moje deti mali asi stastie, ale na prvom stupni nezazili ucitelku, ktorej by bol stacil "sprchovy domcek". Ale zase u nas sa vo vychove a vzdelavani nastupom do skoly neskoncilo ani doma.
obidve máte kus pravdy. Na školách pre nadaných sa učí inak a naozaj by si každé dieťa aj na klasickej škole, minimálne na 1. stupni, zaslúžilo prístup, kde by sa mohlo učiť len pre radosť z učenia, bez stresu, v skupine maximálne 15 detí, s kobercom na zemi (ktorý neslúži na "váľanie sa", ako si mnohí mysle myslia) a podnetnými aktivitami, bez domácich úloh (lebo ved pre 6 -7 ročného drobca je už náročné to, že sa v škole koncentruje 4-5 hodín).
Verím, že aj v mnohých klasických triedach sú výborné pani učiteľky, nadšené, ktoré sa vzdelávajú aj v inovatívnych prístupoch, robia zaujímavé veci a nielen "otvorte si knihu na strane ... a čítame/počítame", deti majú radi, majú k nim individuálny prístup a nevadia im veci ako podpriemerný plat a systémové nedostatky. Bohužiaľ, sú asi v menšine.
Aj naša prvácka učiteľka na klasickej ZŠ si nevedela poradiť s tým, že syn je kus dopredu a áno, keď 3 týždne chýbal kvôli infekčnej detskej chorobe, doma sme urobili toľko, že v škole by neurobili ani desatinu. Nie naschvál, ale preto, že syn konečne mohol robiť svojím tempom.
@hettinka áno, su určite v menšine a postupom času ju aj tak systém, rodičia udupu a z krásneho presvedčenia zostane len rutina.
@hettinka ako som pisala, my sme mali celkom stastie. S druhym stupnom vela skusenosti nemam, starsia je na 8-rocnom gympli, mala je piatacka a tiez bude chciet ist na gympel. Napr. ja som chodila na prvy stupen hodne davno (od 1978) a nasa triedna z prveho stupna este patrila k tym ucitelom, ktori mali "len" pedagogicky institut (myslim, ze tak sa to volalo) a teda musim povedat, ze sice to bola stara skola, ale isto nas naucila logicky mysliet, naucila nas take veci, ktore mne napr. pomohli pri vychove mojich deti, proste to bola pre nas osobnost. Ale ani vtedy nebola samozrejmost, ze by vsetky ucitelky boli take. Proste ten uvod je velmi dolezity a zalezi od toho ucitela mozno viac ako napr. na 2. stupni, ci SS/VS. A cim som starsia, tak si myslim, ze ucitelom sa clovek bud narodi, alebo nenarodi. Samozrejme, musi sa aj ten dobry snazit byt este lepsim, ale niekto sa moze aj snazit, vysledky nema a potom ho to asi demotivuje. Ale to som uz uplne mimo temu.
Ahojte, aké máte skúsenosti s centrom nadania v BA ? Chodil niekto do predškolskej stredy ? Ďakujem
@dskjhfdlkdjhl je to tak, prvý učiteľ je dolezity
@hettinka hej. Pre mna je najdolezitejsie, aby sa dieta do skoly tesilo, to je TOP 1, ale si myslim, ze to prostredie a system je spojeny s tym.... ja zatial netusim ci moje dieta je len velmi sikovne, ze mu staci povedat a hned si panata, pospaja, vydedukuje, alebo naozaj je to nadanie... ale zial zatial ma ani jedna klasika v okoli skrz to vyucovanie nepresvedcila. A k uloham, nerozumiem systemu napr menovite ZS za kasarnou, je tam ucitelka, pri ktorej prvaci, pridu domov a hodiny rodicia sedia este doma. Tak o com potom je to vyucovanie, ked este stafetu prebera rodic:(... a to vsak je des, dieta unavene, frustrovane:(.... ale este mozno kusok od temy, ale su aj pokrokovi ruaditelia co prisli , ze co keby dme zaviedli Hups, Hejneho.... avsak tie ucitelky pre nich to bolo dost negativne. A tych par hodin kurzu co mali, tak ich blastne ani nenaucilo s tym pracovat, do toho par skvelych rodicov co chcu skolu ako v toku 1975... a potom tazko:(.... kazdopadme drzte nam palce.
Ahojte, ako vyzeraju tie testy pre nadane deti v cpppap? Vdaka

Ahojte mi ideme teraz v septembri na iq testy tak uvidim co nam povedia tiez rozmyslame nad skolou pre nadane deti. Od roku sme stale odporucany. V roku mi skladala puzzle 8micky a geometricke tvary ovladala a zakladne pismena abecedy od roku a pol. Vtedy uz vedela pocitat do 10. Teraz bude mat 5 vie naratat do 100, sčítat do 10 aj odcitat z 10. Zaujima ju egypt a vie čítat zacinala citat od 3r pomalinky a teraz uz v pohode cita. Vie citat aj pisane aj tlacene a rovnako aj pise aj tlacene aj pisane, sice kostrbato ale vie. Tlacene pise uz velmi pekne. U nas je skola pre nadane tiez vraj 4roky. Tak uvidime ako to bude. Som zvedava aj na tie iq testy. Lebo okrem tychto veci tak v spravani nijak nevynika. Je to normalne vesele, komunikativne spolocenske dieta 😊❤️ A vonku medzi detmi nebadam nic naviac teda z mojho pohladu