icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

ella_smella
14. nov 2019

baby, máte niekto nadané dieťa, u ktorého sa potvrdili aj poruchy učenia? (napr. dyslexia, dysgrafia)?

hettinka
14. nov 2019

@alenkam82 neviem, syn bol v miestnosti sám a potom bol pohovor o výsledkoch.

hettinka
14. nov 2019

@ella_smella u nás nie, ale je to dosť časté. U nás bol problém v sociálnej oblasti, komunikácii.

mooonika1975
14. nov 2019

@ella_smella nie, čo poznám tak v žiadnej triede nebolo. Za 10 rokov

tinka_21
14. nov 2019

@alenkam82 To niekto nevie 😀 Aspoň teda u nás 😀 My sme boli na 3 sedenia, psychologička si ju vzala dnu, a ja som čakala vonku, vždy tak po hodinke. Niekedy stačí 2x, niekedy sa to rozloží na 4x, podľa toho ako dieťa dokáže pracovať, či nie je unavené a tak. Testuje sa viac oblastí. Výsledok nám povedali len štýlom, v ktorých oblastiach je nadanie, kde priemer, prípadne kde podpriemer. Napr. dcéra mala sociálnu oblasť priemer (tam často býva problém u nadaných detí), a to aj vidím, lebo má rada deti, ľudí, nemá problém komunikovať. A napr. matematika nadpriemer a nadanie. Niekde vraj hovoria aj aké vyšlo IQ, ale tu u nás povedala psychologička, že oni to zo zásady neuvádzajú v hodnotení, v správe nikde, ani sa tým neriadia,lebo že keby testy robila inokedy, znova, číslo ako také by vyšlo inak, čiže to nie je objektívne kritérium. Dôležitý je pohľad na celok.

janhe
14. nov 2019

Baby tiez sme boli na iq testoch zatial nam vyslo abstraktne myslenie na vysokom nadpriemere. Ma niekto dieta s tymto nadpriemerom v tejto oblasti?

barbora21
14. nov 2019

@ella_smella poznám deti, ktoré sú nadané a majú poruchy učenia - znie to ako taký paradox ale je to bežná vec

mooonika1975
14. nov 2019

@janhe my,

janhe
14. nov 2019

@mooonika1975 ahoj a v com tvoje dieta vynika? My sme tesne pod genialitou v tomto abstraktnom mysleni. No zatial som sa neopytala psychologicky ze v com v dospelosti vynikaju taketo deti

mooonika1975
15. nov 2019

@janhe v ničom a vo všetkom, neviem či v niečom vyniká, miluje jazyky, jeho myslenie je také pružné, nie je to o konkrétnych znalostiach, tie musí nasať či je geniálny či nie. Je neskutočne empatický, také tierirodne, sociálne vedy ...

juliette173
19. dec 2019

Ahojte, vidim ze vas je tu dost. Mam otazocku ☺️ Zatial nemame spravu z diagnostiky, ale dnes som volala so psychologickou z CPPaP a synovi vysla vysoka uroven intelektu a vynikajuce vysledky v ramci tvorivosti. Cielom je tym padom predcasne zaskolenie v beznej triede. V jeho pripade by to bolo vo veku 5,5 roka. Mate skusenosti s predcasnym zaskolenim? Pochopitelne mam obavy, predsa vela rodicov dava odklad a v 1. rocniku sa najdu aj viac ako 7 rocne deti. Dakujem za vase postehy a skusenosti 👍

dijefcatko
19. dec 2019

@juliette173 Ahoj, mám čerstvú skúsenosť. Zaškoľovali sme od septembra dcéru, mala 5 rokov a 8 mesiacov a išla do triedy pre intelektovo nadané deti. Hodnotím to len a len pozitívne. V škôlke by sa už nudila a bola by za generála. V triede ich je 9, z toho 3 deti išli skôr, moja je najmladšia. My sme triedu aprogen riešili práve preto, že v tejto triede nebude dieťa s odkladom, takže nemôže vzniknúť príliš veľký vekový rozdiel. Pani učiteľka je mega super, v škole majú skúsenosť s predčasným zaškolením, aj do aprogeňáckych tried. Všetky deti mali rovnakú štartovaciu čiaru a ony sa extra rýchlo prispôsobujú. Dcérku toto ešte viac "vytiahlo hore". Nechce sa mi veriť, že stále má len 5, hoci už len pár týždňov 🙂 Musím ale povedať, že aj v CPPPaP bola dcéra raritný prípad, vraj ony ešte neriešili predčasné zaškolenie do aprogenu, ale malá splnila všetky predpoklady, nebol dôvod ju nedať. Radšej si nad to sadli 3 psychologičky, vrátane riaditeľky a malá išla do školy 🙂 Štastnejšia nikdy nebola ;)

juliette173
19. dec 2019

@dijefcatko dakujem za reakciu. To sa super cita ☺️ Nech sa dari. Obavam sa vsak, ze v nasom pripade APROGEN neprichadza do uvahy. Co mam info, tak trieda pre nadane deti bola vo Zvolene zrusena. Neviem si v tomto momente predstavit dochadzanie do ineho mesta. Urcite to este preberiem so psychologickou, no momentalne to vidim skor na zaclenenie do beznej triedy, co ma teda dost zneistuje.

dijefcatko
19. dec 2019

@juliette173 My sme z Veľkej Lúky a do zvolenského apgrogenu sme nedali ani staršiu. Obe boli testované vo Zvolene, takže keď spomeniete náš prípad, budú psychologičky isto vedieť 🙂

juliette173
19. dec 2019

@dijefcatko ahaa, takze to tipujem, ze tvoje deticky chodia do BB. Istotne sa popytam na to v CPPPaP. Dakujem 👍

dijefcatko
19. dec 2019

@juliette173 áno, v BB sú 🙂 A určite stojí za zváženie ísť sa tam pozrieť ;) Kedykoľvek napíš, ak by si chcela niečo vedieť 🙂

juliette173
19. dec 2019

@dijefcatko este raz vdaka. Ak budeme mat dilemu istotne napisem. Syn este absolvuje nejake tie testy a budeme mudrejsi 👍

egiginka
20. dec 2019

@juliette173 . Podla mna vela robi, ako.to.vidi rodic. My sme uz "mudri" uz vieme vysledky testovania a podla nich by nasa januar bude 6, tak kludne mohla ist do skoly teraz v sept. Ona uz dokonca si sama.pise pisane, cita, pocita minimalne 2hacke ucivo. .... ale to rozhodnutie ze ostat v skolke ; ktire sme spravili vidim pozitivne jednak v tej hre, ze este rok mozme si uzit.a rozvijat aj vela inych oblasti. A aj v tom.socialnom zreni, emocionalnom... skor teda chceme riesit pomocou nadanej skoly, alebo nejakej jazykovej. Tazsej.... ale vela zalezi od toho co dieta vie. Ako sa hlavne matke zda zrele, ni len po vedomostnej stranke.

juliette173
21. dec 2019

@egiginka jasne rozumiem. Syn je na tom podobne s vedomostami. Vsetko je u nas otvorene. Dakujem za postreh 👍

egiginka
10. jan 2020

@hettinka dakujem za odporucanie a podporu ist testovat. dokonca som bola prekvapenanz vysledku a teda je vysoko mozne, ze klasika by mohla byt pre dceru katastrogalna volba skrz vyslefok a teda vdaka testovaniu viem, ze nadane skoly su na mieste volba. a inak aj vdaka extremnym v6sledkom v niektorych tych okruhoch, ci ako to povedat, tak som pochopila aj jej spravanie v niektorych situaciach, takze dobra volba aj po tejto skusenosti

shak
Autor odpoveď zmazal
dollydo
9. mar 2020

@e5 dobrý deň, ktoru ZŠ syn navštevuje?

egiginka
29. mar 2020

Ja som uplne bezradna.. budem rada za kazde info. Prijali nas na bajkalsku, ale zaroven aj teplicku sme mali v merku ( je blizsie a lacnejsia okrem ineho)... avsak skrz korona opatrenia, na teplickej sme nikdy vnutri neboli...... prosim viete mi dat nejake porovnania... skusenosti z oboch skol. Ako popripade ich vnimate. Pptrebujem za podstate tdnto tyzden rozhodnut ci zaplatim zalisne a zapisem dieta. Za kazde info kludne aj len od " znama mi hovorila" ... dakujem

dominika86
29. mar 2020

@egiginka ahoj, ja porovnať neviem, na Teplicku chodí syn, prvák. Co konkrétne potrebuješ vedieť? Ak ti to pomôže, aj do IP.

egiginka
29. mar 2020

@dominika86 napisem sem mozno pre niekoho uzitocne info, lebo popravde twzko sa dolatrat k informacia. .... mba zaujima podstate vsetko. Od uvitelov, sposobu vyucby, komunikacia - rodic - dieta, . Sposob vyucby skrz sikovnejsie deti, cibsi misia prejst 2+3.... alebo rovno ta sikovnejsia skupina uz ide na tazsie ( viem ze sa delia na 3 skup)... potom ako vnimas pristup ucitelov, hodnotenie zs, pretestovavanie, ako ste celkovo spokojni, ci by si menila skolu za inu ( vysnenu), citite tlak na vykon?, ako je to s predmetmi? Kruzkami?,,, a popripade civsa ti nieco nedostalo o tej bajkalskej ( tie skoly isto spolu superia a vytvorili ju ludia co sa oddelili od riaditelky), a ako sa rodic zapaja do vyucby?,, metody a ucebnice su nova skola, ci stara?, postupy ... no proste fakt vsetko. Ja byvam totiz velmi blizko teplickej a ze nas zoberu na bajkalsku som necakala... 98 deti tam preslo testovanim, teda zaslalo posudok a z nich len 20 brali.. takze ja som skor bola v tom, ze ta teplicka by mohla vyjst a hlavne som pocitala, ze pojdeme na tie predskolacke soboty....

sirell
30. mar 2020

@egiginka spôsob vyucby: "sikovnejsie" deti idu rychlejsim tempom. (matematika, AJ, citanie). pristup ucitelov ja vnimam OK (syn je druhak). Skolu by som nemenila. Necitim tlak na vykon, synovi ide vsetko hladko, deti nie su pretazene. Komunikacia rodic - ucitel = v ramci schodzok ZRPS, tel.+mail na tr. uč. aj vychovávateľku, resp. aj je to potrebne ucitelka si riesi individualne konzultacie s rodicom. Tyzdenne posle mail, kde zhrnie tyzdenne ucivo + zada domacu ulohu na vikend. (Domace ulohy cez tyzden nemaju). Rodic sa do vyucby velmi nezapaja - max. tak pripomenut a skontrolovat ulohy, zopakovat ucivo, vyskusat slovicka z AJ a pod. Ucebnice v 1. rocniku ma skola svoje - SJ, M - nenosia ich domov. Kruzky - bohaty vyber v SKD bezplatne (zoznam majú uvedeny na stránke skoly) + sach, florbal, AJ za poplatok.

janhe
30. mar 2020

Ahoj je tu niekto, koho dietatko chodi na skolu pre nadane deti v Trencine?

dominika86
30. mar 2020

@egiginka Ahoj, v podstate suhlasim s prispevkom vyssie. My ako rodičia sme s prístupom triednej, a v podstate aj ostatných pedagógov spokojní, ak je problém, je snaha ho vyriešiť. Sme v kontakte mailovom, telefonickom, pripadne WhatsApp. To isté platí aj o vychovávateľke, ktorá má deti od obeda. Je široká ponuka krúžkov (ale to asi vieš, sú rozpísané na stránke školy), plus aj aktivity navyše, ktoré si môžeš priplatiť. My využívame ABC English (syn nechodil predtým na anj, tak preto) a takisto športový "krúžok" Benitim, čo je všeobecná športová príprava. Tlak zatiaľ zvládame, u prvákov je to ťažšie všeobecne podľa mňa, kým nabehnú na školský režim, a je jedno či "obyčajný" alebo v škole pre nadané deti. Pre mňa je dôležité, že synovi sa v škole páči, ani raz nepovedal, že tam nejde ani nič podobné. Sú v triede 14ti, čas na venovanie iste je. Čo sa týka skupín, o tom nemám prehľad, moje dieťa mi nič nepovie, takže len čo sa dozviem zákulisne 😉 A vy ste posielali posudok a prihlášku aj na Teplickú? Budete mať pohovor u p. riaditeľky?

egiginka
30. mar 2020

@dominika86 ano poslala som prihlasku aj s posudkom, ale skrz koronu... zatial nic( len potvrdenie, ze mail im prisie) . Dcerku mi zobrali na bajkalsku, tento rok sa hlasilo velmi vela deti a tesi ma, ze ju zobrali, ale necakala som to a hlavne by ma zauji.ali recenzie aj na tuto skolu. Popripade porovnanie, do stvrtka sa musim rozhodnut... ja som tak vuac bola v tej teplickej ako nr 1. Tak mam tazke rozhodovanie a nemam vela info.

kvet5
30. mar 2020

@egiginka my mame druhacku a predskolacku, na teplickej sme velmi spokojni, dcera rada chodi do skoly a o to nam slo...to, ze sa v rocniku na Mat, Citanie, Aj delia na 5 skupin podla urovne, na ktorej su, to povazujem za mega vyhodu (oproti bajkalskej, kde je len 1 trieda...), ale inak si myslim, ze obe skoly su skvele, ucia zaujimavym sposobom, nezatazuju deti a rodicov zbytocnymi a nudnymi ulohami (typu do nemoty lastovisky...mechanicke memorovanie...), deti sa nenudia, zaroven si myslim, ze nie su pretazene....