Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
@ella_smella
@moni73
@kaktus87
Ďakujem vám za info. Môžem sa spýtať, ako sa prejavuje to zameranie na matiku? Viac hodín? Či ťažšie učivo? Lebo chápem, že väčšina detí už vie počítať do 100 a odčítať aspoň menšie čísla, keď nastupuje do 1. ročníka, tak to mi príde ako efektívne ísť rýchlejšie. Ale problém môže nastať vo vyšších ročníkoch, kde sa asi môžu dosť zväčšiť rozdiely medzi deťmi - ak idú v rôznych skupinách... Pozerala som na ich webe, na aké VŠ idú absolventi a bolo tam aj VŠMÚ, tak dúfam, že je tam naozaj komplexné poňatie intelektu 🙂
A s tým prostredím neviete, či sa niečo chystá zlepšiť?
Díky moc!
mne sa "zanedbany dvor" praveze paci, dcera sa tam nenudi, je tam bezmedzny priestor na hru a fantaziu...s konarikmi, kamienkami, kvetinkami, blatom, hlinou, skumaju a zachranuju slimakov, elektricky, lienky, stavaju im domceky, viju vence, zbieraju bazu...plus klasicke hry typu futbal, vybijana, nahanacka...rolove hry...ked si chodim vyzdvihnut dceru, deti vyzeraju spokojne...
a co sa tyka umeleckeho vyzitia - vela kreslia, na vsetky projekty mozu kreslit obrazky, esteticky sa vyzit v uprave...kruzky su rozrode...temy rocnikovych prac volne, cize dieta moze pisat o com chce, viaceri pisu napr. balet, klavir, gitara, ludove tance a mozu spravit ukazku nazivo...
a co sa tyka matiky - ano maju viac hodin 5x do tyzdna, a ano robia narocnejsie ako na beznej skole, asi o rocnik...no velmi putavym a zabavnym sposobom, nie mechanicke, nudne ratanie donemoty...
@kvet5 mozem sa opytat ako je to so skolskymi taskami? Od septembra nastupujeme a riesime skolsku tasku tak ma zaujima ci nosia denne knihy zosity atd alebo maju veskery ucebny material v triedach? Ako su na tom domace ulohy? Dakujem moc
@ella_smella
@kulumulu123 nenosia vsetko domov, anglictinu a citanku podla potreby, ostatne ucebnice mali v skole...ulohy menej ako v beznych skolach, vzdy na to maju viac dni...
Ono je to uhol pohľadu na vybavenie školy. mohlo by to byť samozrejme lepšie. Ale... Aj bežné sídliskové školy sú rôzne vybavené. z mojej skúsenosti - dcéra na bežnej sídliskovej škole - vybavenie horšie ako ŠPMND. Síce krajšie ihrisko - obrovský udržiavaný športový areál, ale v družine nemali voľnosť pohybovať sa po celom areáli - veľká škola, veľa detí, otvorený areál, t.j. deti sa museli zdržiavať pri vychovávateľke, aby na deti videla. Na druhej strane ŠPMND - ihrisko zanedbané, ale uzavreté, bez cudzích ľudí, detí majú dosť možností na hranie. Syn je veľmi spokojný, ak je pekné počasie a ja prídem skôr, tak ani nechce odísť z družiny 🙂. čo sa matematiky týka - naozaj idú "šialeným" tempom v porovnaní s bežnou ZŠ, ale všetky deti to zvládajú. V priebehu roka aj najslabšia skupina zvládne v prvej triede sčítanie a odčítanie do 100, a v druhej triede násobilku. Najsilnejšia matematická skupina sa rozvíja popri tom hlavne v logických úlohách, riešia pytagoriádu a pod. a nemajú domáce úlohy z matematiky. Čo sa týka angličtiny - tie učebnice sú oveľa náročnejšie ako na bežných ZŠ. Ja som mala obavy, či to syn zvládne, ale je to v pohode. My sme zatiaľ veľmi spokojní 🙂
@kvet5 vdaka ako je to so zositmi? Maju na kazdy predmet zvlast ci ako nosia to so sebou kazdy den? A pracovne zosity ci ako sa to vola? Dakujem
@kulumulu123 okrem angliny a vikendovnika (a sem tam slabikara ci citanky podla urovne) moja nenosila domov nic. Ale že nič, ja som netušila čo v škole robia.
@veroro moja nie je predcasne zaskolena:( januar mala 6r... a posudok mame skrz to, ze sme skusili aj Bajkalsku ( tam ju.zobrali), takze som hned poskala aj na teplicku, lebo na bajkalsku sa dostat , som nebrala ako velku pravdepodobnost. Ale teda z teplickej sa zatial neozvali.
@egiginka a kam by si ju chcela ty dat v pripade vyberu z dvoch skol?
nas mal tasku len na peracnik a desiatu, ulohy dostavali len na vikend a mnohokrat sme ani nevedeli, co robia.este ze su rodicka super ucitelky.. teraz maju super zvladnute online vyucovanie (viem porovnat, mam tri deti a kazde v inej skole..
@babulkovo boli ste niekde na testy? Myslim ze kvoli korone teraz asi netestuju ci sa mylim?
@egiginka ked mas vybrane a zaplatene asi nemas dalej co riesit?
@babulkovo moj je novembrovy a je najmladsi v rocniku..
nebojte sa. mg sme septembrovi a tiez sme este neboli testovani, mame stare testy, ale radsej by som bola keby pretestovali. riaditelka hovorila, ze chodia podla mesiacov narodenia, aby neboli ti neskor narodeni znevyhodneni
@kulumulu123 boli sme v Kory, podľa pokynov z Teplickej
@ella_smella takze ho prijali ako predcasniatko? Ako to s odstupom hodnotíte? Bolo to dobre rozhodnutie, alebo radšej rok počkať? Nie je tam šikana voči mladším?
@babulkovo no stale vravim, ze to aj pre nas bolo take necakane, my sme isli na to uplne opacne.. najprv testovanie v Kory a potom zaslanie na skolu, nech nam daju vediet, co a ako dalej.. myslela som, ze mi daju info o vikendovych sttetnutiach predskolakov, ale oni si nas rovno zavolali k riaditelke a po 20 minutach nam povedali, ze od septembra nastupuje.. nevedel citat ani pisat, sami sme to dlhsie vstrebavali, ze sme ho pripravili o predskolacky rok v skolke a on s jeho inyelektom nam to aj vycital, ze to sa predsa nerobi, day 5 rocne dieta do skoly, ze on este nechcel.. ale v skolke sa uz dost nudil a v skole je to zaujimave, aj ked pre dieta je to naucenie sa inemu rezimu a povinnostiam v porovnani so skolkou.. ale davame to super, sikanu zatial nepocitujeme, aj ked je vidiet, ze kolektiv je roztruseny a nie su to tie sidliskove kamaratstva..

Druhaci sa ucia vy vyssich skupinach nasobilku a scitanie/odcitanie vacsich cisel, tretiacke ucivo na beznej skole... Ale deti su rozdeleni do skupin podla urovni a kazda skupina ide inym tempom... Kym moj sa tento rok naucil komplet nasobilku, ina skupina robi scitanie/odcitanie v obore do 100..