icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

egiginka
20. máj 2020

@kulumulu123 nie uz neriesim, len ma zaujimal ich postoj, aj ta komunikacia je dolezita, nevylucujem, ze popripade gymko tam neskor, je to skola blizko nasho.domu....

egiginka
20. máj 2020

@babulkovo .... a nebojis sa, ze to bude zbytocne skoro. Ako ani nie po vedomostnej stranke ( tu maju nadane deti davno popredu) , ale takej tej psychickej?, socialnej? ..... ja mam Januarovu dcerku, ale ona uz minuly rok bola vedomostne pred prvakmi co nastupovali ( plynule citala, pocitala nad 20...) , ale tento rok vidim, ze sa velmi posunula. Mentalne a socialne.Uplne inak sa na problem pozera aj ta pripravdnost na skolu vidim, ze je uplne ina. Myslim si, teraz si tu skolu viac uzije.

moni73
21. máj 2020

Baby, mne zacala dcera citat v 2,5 roku, chvilu na to pisat, pocitat. Je marcova a ja som rozmyslsla, ze ju necham v skolke o rok dlhsie. Bola normalne, hrave dieta. Nakoniec som ju dala normalne, isla na teplicku, nudila sa, vykonovy system jej vobec nevyhovoval a nevyhovuje doteraz od 6tej na klasickej zs. Co ju zaujima, v tom slape, ostatne ignoruje. Ukazuje sa ako velmi jazykovo nadana, ale ma obrovske tazkosti s motivaciou. Anglina na urovni b2 od piatej triedy vytesnila potrebu dalsieho jazyka. Teraz sa uci druhy rok v skole nemcinu, nema rada ucitelku a dovolim si tvrdit, ze z nej vedela velke prd. Teraz po 4 online hodinach nj zacala pozerat serial v nemcine s angl titulkami. Chcela sa ucit korejcinu, po par hodinach pisala, citala. Nic ine "genialne" nebadam. Uprimne by som bola najradsej, aby bola stale v "skolke", kde by mala naplneny socialny kontakt bez toho, aby bola tlacena k vykonom (ktore nema motivaciu podavat) a poobede by sa venovala svojim zaujmom.

egiginka
23. máj 2020

Tak ako sme sa pripomenuli, tak na tiez dosla sprava o zobrati. 🙂

egiginka
23. máj 2020

@moni73 a ty si ju dala na klasiku, ci nepresla testovanim?

egiginka
23. máj 2020

@veroro ako som sa ozvala , ze co teda... tak obratom prislo o prijati;)

egiginka
23. máj 2020

@luciazet tak uz poslali o prijati

luciazet
24. máj 2020

@egiginka Aspoň, že to nestratili 🙂

kvet5
24. máj 2020

@egiginka a ktorej skole teda obratom date vediet, ze dakujete, nakoniec ste sa rozhodli pre inu skolu? skola to pochopitelne potrebuje vediet a dalsi rodic v poradovniku tiez...

egiginka
24. máj 2020

@kvet5 nemusis sa bat. Samozrejme, ze sme hned dali vediet.🙂

egiginka
24. máj 2020

@merry9 ako ste dopadli vy?

merry9
25. máj 2020

@egiginka este nemame vyjadrenie. iba, ze psychologicka ma zapisane, ze mame testy (aj ked stare) a ze sa ozvu. asi na september este neprisli

egiginka
25. máj 2020

@merry9 ktovie podla coho to robia🙂)) drzim velmi palce!! Pfuj pfuj...🙂

kulumulu123
25. máj 2020

@merry9 ktoru skolu planujete?

merry9
25. máj 2020

@egiginka 😂 no tiez netusim. dakujeme 😊 ved uvidime
@kulumulu123 este stale nevieme. nemame vyjadrenie este zo ziadnej skoly. pred tyzdnom robil testy do narnie (ale tam otvaraju len 1 triedu), este mame tu do dedinskej (tam je inak tiez plno). ja mam synovca uz na gympli na teplickej a on je velmi spokojni. stale sa pyta, ci pojde aj nas tam 😃 ale nie sme este 100% rozhodnuti pre ziadnu skolu. kazda ma svoju vyhodu. nasa dedinska - mal by spoluziakov blizko/nestratil by tu komunitu a aj do skoly na par metrov, narnia pk - paci sa mi koncept tej skoly a tam by mohol potom aj mladsi, a teplicku mam po ceste do prace
stale mam vsak pochybnosti, ci by chcel na tu teplicku chodit. on chce vzdy totiz zapadnut medzi normalne deti a inak je obycajny chlapec, ak by tam nechodil jeho bratranec, nechcel by tam ist, s nim si rozumie

egiginka
25. máj 2020

@merry9 co mam info tak v priemere tie deti su normalne tam v skole ( tych dpeci pripadov, tam vraj nie je vela). Respektive ziadny clovek s iq nad 130 nie je priemer a tym padom nie je normalny🙂)).... ja to zase vidim opacne, pokial deti to iq maju vysoke, to znamena, ze ich mentalny vek je vyssi ako fyzicky. To sa tak pocita a aj v tych sferach co testovali sa to tak pocita a da sa fo pasiem. Tym padom tie deti su ako keby mentalne uplne inde, su inovativne, kreativne, inak rozmyslaju, casto su hypersenzitivne, citlive atd.. a tym padom je pravdepodobne, ze v kolektive podobnych sa mozu citit " normalne".... co zial mnoho deti v klasike sa citia ini; nepochopeni... samozrejme su deti, co su socialne a zapadnu vsade... ale pravdepodobne aj tvoje dieta ma velmi mudrych rodicov a sama mozno to tak mas, ze lepsie sa citis v kolektive so spolocnymi zaujmami s podobnym zmyslanim.... osobne som chcela skolu pre nadane deti, skrz to, ze moja dcerka tym, ze je v mnohom popredu, tak rada potom opakuje po spoluziakoch take somariny, zlozvyky a proste aby bola ako ten priemer tak robi veci schvalne smerom spat ( napr sa ucila v skolke suslat, ked si vsimla; ze ine deti lyzuju pluhom a ona uz preteka, tak sa aj ona musela pluhom ist ako oni🙂, a podobne, takze aj psychologicka, kvoly tomuto nam odporucila trochu tazsi typ skoly, ako klasika. Potom napriklad mnpho deti tym, ze vie sa nudi, robi zle, sle stagnuje, tym, ze nema vacsiu stimulaciu. Ale to je len moj pohlad a skusenosti. Narnia tak je super skola, my chodime do .cirkvi bratskej, takze nas by zobrali..... ale z vyssie spomenuteho chcem skusit tie nadane skoly a uvidime co bude.

merry9
26. máj 2020

@egiginka ano, toto vsetko beriem do uvahy. napr. nie kazdy mu sadne. ma vzdy vybraneho 1 kamarata v triede, ktory mu sadne. doteraz ma takeho z byvalej skolky a stiskaju sa doteraz. a ja som bola tiez v skole vzdy ina, isla som ako septembtova skor, sikanu som nikdy nezazila. musela som sa obrnit sama. len som sa v skole nudila, ucila som sa len to co ma bavilo (matika). z nudy som si doma presla cele knihy a pracaky dopredu a v skole som nemala co robit. knihu a zosit mi zobrali spoluziaci a len opisovali.
o tych somarinach, co opakaju badam aj na mojom - chce len zapadnut, preto opakuje.
moj syn je velmi kreativny a bavi ho pocitat. takze asi bude po mne. teplicka je zevraj najviac z tychto nadanych skol zamerana na technickejsi smer, preto som rozmyslala len o nej. ale synovec je napr. skor na jazyky a tiez mu ta skola vyhovuje.
tak uvidime, ci sa tam vobec dostaneme. lebo dnes su deti velmi sikovne

egiginka
26. máj 2020

@merry9 no presne tiez som to tak mala, ze jasne mala som kamosov, ale citila som sa vzdy ina a tych soul mate som nasla az v zaujmovych skupinach a paradoxne tam boli ludia z kosicka, teplicka a celjovo vsetci velmi inteligentni...🙂... ako ja by som to nesilila, ale tym padom, ze dcerku zobrali vsade kde som dala len posudok, tak jednodycho asi to je spravna cesta.... No mne sa Teplicka velmi paci, uci mi tam este moja ucitelka zo ZS ..Zina Hanzelova, ona bola uzasna!!!! Kreativna, motivujuca, velmi pomahajuca.... a zarovenaj kamoska na gymku uci a ja az mi srdce plesa aka uzsna je. A tie deti sice skola vedie hlavne Mat - Inf - Fyz.... ale vifim, ze mozu pocas studia rizvijat aj umenie, jazyky atd. ♡.... Mne sa na Bajkalskej pacilo viac take komunitno. Tak priridzene tym; ze jd to sukromna skola, tak je tam mensi tlak a mozno skrz financie viacero moznosti, co mi prislo. A mne sa pacilo aj take mozno vseobevnejsie zametanie, ze ano podporime ra aj v Matike, ale aj v hoviktorom inom tbojom zaujme. Na youtube som videla, ze boli zuaci v Telerane, lebo skola podporila ziaka ako na tdj szs, ktory tocil filmiky so spoluziakmi na nejake vzdelavacie temy. Takze no som velmi zvedava🙂))) A vam velmi drzim palce

lilke
27. máj 2020

@egiginka trochu ťa sklamem. Veru matika a informatika veľa vody nenamutia. V prípade, že ide o dieťa, ktoré je v nich vynikajúce. Deti slabšie majú šancu vytiahnuť sa, vďaka individuálnym učiteľom, nie každé ho vo svojej skupine má. A tebou spomínaná učiteľka Zinka je naozaj topka. Ona je práve tá, hádam jediná, ktorá svoju triedu potiahne parádne smer informatika. Lenže takto rozvíjajúcich učiteľov na 1.st. nie je až tak veľa. Naše dieťa malo šťastie na tiež tú naj učiteľku vo svojom ročníku. Ostatné neboli zlé, ale skôr štandard, a každému sa s nadanymi robí lepšie. Píšem o 1.st.
Práve kvôli prírodným vedam sme dieťa stiahli na iné gymnázium, matematika bola preňho nepostačujúca, o informatike ani nehovoriac. Teplická sa profiluje výsledkami skôr ako humanitna škola. Mimo ostrovčekov individuálnych učiteľov, ktorí sú schopní cez svoju osobnosť pritiahnuť žiakov k svojmu predmetu.
Ale syn tam bol šťastný, jeho trieda bola najlepším kolektívom v ročníku (ďakujeme triednej a vychovavatelke, ich pečať, jediní, ktorí sa nebili, kamaratili sa chlapci s dievčatami), aj teraz sa kontaktuje s bývalými spolužiakmi, stretávajú sa.

egiginka
27. máj 2020

@lilke ... to na tesi s tou Zinou... ona na ucila na klasickej zakladke🙂))) ale uz v tedy v 99 tom ci ktorom🙂))) bola fakt nieco co sa nevidalo. Ako nesklamama si ma....ale ak spravne rozumiem, tak pises, ze matika bola slaba?

tinka_21
27. máj 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať, akým spôsobom funguje školský klub na 1.stupni, tie ktore už máte detičky na školách pre nadané deti, či ste spokojné, skrátka Vaše skúsenosti. Ďakujem.

lilke
27. máj 2020

@egiginka matika ako taká nebola zlá. Deti išli podľa osnov. Rozsah porovnateľný s redukciou učiva pred projektom milenium (my, vsetci rodičia, sme rovnako vedeli v 4.triede), čiže štvrtáci na Teplickej ako piataci na bežnej škole. Ale nič navyše pre nadané deti na matematiku. Nejaké hravé príklady ako alternatívu klasických za rozvoj nepovažujem.
Mladšia dcéra chodila na bežnú ZŠ, mala starú p.uc., ktorá neuznáva redukciu učiva, že ak deti na to majú, treba ich potlačiť. Tiež išla podľa starého. A syn, vynikajúci v matematike a dcéra, matematika kedysi len trpena, po práci p.uc. milovaná, rovnaké výsledky. Mimochodom, obaja vyhrávali matematické súťaže. Až po zmene školy u syna zas vidím progres, opäť záujem, nielen rutina.

kulumulu123
27. máj 2020

@tinka_21 tiez ma to zaujima 😊

kvet5
27. máj 2020

@tinka_21
skolsky klub funguje do 17:30, zhruba poslednu hodinu su uz deti v zbernych herniach, 2x do tyzdna su kruzky organizovane vychovavatelmi, ponuka je pestra, bohata, aj pohybove, aj umelecke, aj typu logicke, spolocenske hry,...navyse su aj platene kruzku zvonku, jazyky, sport...vela su vonku na skolskom dvore...nasa vychovavatelka s detmi velmi vela robila, stale im nieco vymyslala, pestre zaujimave veci, nebolo to "strazenie", zaroven im dala dostatok priestoru aj na volnu hru, aj na oddych, riesila s nimi vztahove, hodnotove, moralne zalezitosti, vsetko, co vyvstalo...

dominika86
27. máj 2020

@tinka_21 ahoj, tak ja som si o školskom klube nerobila ilúzie, ale nemôžem povedať negatíva. Dvakrát do týždňa majú krúžky, plus môžeš si zaplatiť navyše šport alebo angličtinu. Keď je pekne počasie, su vonku. Co konkrétne chceš vedieť?

tinka_21
27. máj 2020

@kvet5
@dominika86
Tak my máme potom hroznú smolu, pretože u nás sa nič nedeje :( naše deti v klube len "sú". a dovolím si tvrdiť, že sa tam ba priam až nudia (a potom vystrájajú a robia somariny, za čo dostávajú tresty typu robiť kliky, drepy...) Nikto sa im nevenuje cielene. Púšťajú im videá typu Mr.Bean :-/ Krúžky robia len učitelia, aj to sú asi len štyri druhy v rámci celej ZŠ (dva športové, informatický a folklorny a čo viem, tak veľakrát odpadnú, lebo učitelia majú iné aktivity ako prioritu, pochopiteľne), vychovávatelia však nerobia naprieč školou a klubmi nič. Riešia každý len ten svoj klub. Takže ak niekto iný s deťmi niečo robí, tak o tom ani neviem. U nás sa nerobí nič, napr. žiadne tvorivé aktivity, alebo spoločné hry, alebo neviem čo... Nie každý na to je, to chápem, ale s deťmi len "byť" to podľa mňa nie je práca vychovávateľa v ŠKD. Sklamaná som. Moje spomienky na školský klub sú úplne iné, ako toto čo sa deje u nás, a navyše je to klub, kde sú nadané deti ☹

egiginka
27. máj 2020

@lilke a netusis nahodou ake to je na bajkalskej?

luciazet
27. máj 2020

@tinka_21 A tvoje deti sú na Teplickej či niekde inde? (prepáč, možno nemám konntext)

tinka_21
28. máj 2020

@luciazet Nič to, nevadí, nemás odkiaľ vedieť, schválne som nekonkretizovala 😉 nie sme z BA, ale dcéra chodí do VIN triedy v rámci školy, ktorá tento program má.

alfonzia10
28. máj 2020

Ahojte, navštevuje tu niektorej maminy dieťa Cenadu? Ste spokojné? Často sa tu spomína Teplická občas Bajkalská, čo sa týka BA, ale Cenada minimálne. Vie mi ich tu niekto porovnať? Ďakujem