Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
@egiginka je rozdiel sikovny a nadany asi 🙂 my sme boli u psychologicky, do skoly ho odporucila, vyborne sa jej s nim pracovalo. vypichla nam este s cim mal mensie problemy. ale inak super. a ked som sa pytala na to nadanie, tak hovorila ze ma nadpriemer, ale ze extrem to nie je. takze je normalny sikovny chlapec 🙏 nerobila mu cele tie testy, kedze v neverbalnej casti nemal az nejake extremne nadpriemery. jedine matika a logika mu vychadzala vynimocne, ine taky standard
@merry9 ono na nadane skoly musi byt iq nad 130 neviem ci nahodou to nie je aj podmienka ako od statu, aby skola mohla mat taky titul. ... ale co viem na Teplickej, tak prave ta matika a logika je dolezitejsia ako verbalne. Avsak samozrejme musi to vychadzat nad tych 130. ... ono napriklad na Bajkalsku brali deti co mali tie rozne oblasti testovania vyvazene a nebrali deti, ktore mali sice matik a logika 145 , ale verbalne 120 a orave nateplickej taketo deti maju sancu, lebo vraj tam socualne testy ani sa nerobia. ( to je co mi bolo povedane viacero zdrojmi)
@egiginka prave pred chvíľou som to ešte konzultovala (výsledky nášho posudku). Verbálna zložka bola v pásme vysokého nadpriemeru avšak performačná bola len na úrovni vyššieho priemeru. A práve Teplická si zakladá vraj na tej performačnej zložke, pretože tá tvorí základ pre prírodné vedy a celú tu špecializáciu, čo je na Teplickej. Celkový výsledok bol síce nad 130, ale tá dôležitá subzložka je vraj rozhodujúca. Preto nám bolo odporúčene rok zotrvať ešte v škôlke a rozvíjať práve túto zložku. Takže to už mám v hlave upratané. Zo škôlkou som sa dohodla, že nám aplikujú na ďalší rok individuálny vzdelávací plán, aby bola uspokojená verbálna zložka a aby sa rozvíjala tá neverbálna. Plus ešte som dcérku prihlásila na kurz mentálnej aritmetiky. Na druhej strane som musela začať uvažovať aj o iných faktoroch, ako napríklad fyzická vyzrelosť (aby dcérka zvládla fyzickú záťaž krčiť sa niekoľko hodín denne nad učivom), psychosomatické faktory vyplývajúce z povinností. Z dlhodobého hľadiska som mala podnet zamyslieť sa aj nad nástupom puberty, spoločenskými témami a problémami starších spolužiakov, ktoré by ju mohli u spolužiakov odsúvať na druhú koľaj.
@babulkovo ides na to brutalne!!! Chvalim tvoj pristup! Presne tak aj o tomto je ten vek... 🙂 moja dcerka tak tiez mola verbalnu lepsie ako performacnu... verbalnu, ale mala extremny nadpr. A perform nala vysoku nadpriemer, ale maka to tak hranicnevs nadpriemerom. ... ale zase jej tie logiky; aritmetiky vysli extremny.. mozno to zavazilo...?. A u sestry augustovej, co sla do skoly... tak presne bol problem v puberte. Co sa spoluziacky malivali a riesili chakanov.... ona odmietaka mat prsia.. a obliect si nieco prkne... oroste uplne inde oproti nim. Ju to chytilo az o rok... ale zase, ak su deti docialnd tak to dobehnu.
@babulkovo práve Cenada má prípravný ročník, alternatívu k predškolskej. Syn tam chodil pred niekoľkými rokmi tiež namiesto predškolskej. Potom Teplická. Treba sa informovať, či majú miesto. My sme to riešili vtedy dokonca posledný júnový týždeň, v auguste sme dostali vyrozumenie, že ho berú.
@alfonzia10 syn chodil do Cenady, no len do pripravky. Ale poznám zopár starších detí z Cenady. Ako tu ktosi spomínal, deti majú veľkú voľnosť, ak chcú, robia, ak nie, nemusia. Nikdy žiadne úlohy. Nevedia pracovať systematicky. Keď sa dostanú do iného prostredia, kde sa to od nich požaduje, majú problémy sa prispôsobiť, nabehnúť na nejakú pracovnú morálku.
@lilke ďakujem za info. Nám vyšli testy veľmi dobre, ale zvažujeme čo a ako. Je strašná citlivka a preto neviem, či na ňu tlačiť, no zároveň chceme podporiť potenciál. Nie som si istá, či sa mi prílišná voľnosť pozdáva. A tie staršie deti, čo poznáš - podporila Cenada ich talent a majú toho viac ako na bežnej škole aj napriek "nesystematickosti"? Ďakujem
Ahojte, mam jednu otazocku. Citala som ze prvaci na Teplickej deti delia na citanie, pisanie a matematiku podla urovne znalosti. Su tam aj deti, ktore pri nastupe do 1 rocnika nevedeli pisat, citat? Ci pocitat? Alebo vsetky musia aspon ako tak vediet? Dakujem
@ynett aj take deti su tam, neboj.. Len maju trochu rychlejsie tempo.. Prvy polrok sa ucia tlacene, druhy pisane a v druhom rocniku uz nastupuju s tym, ze vexia citat aj pisat.. Aj v dalsich rocnikoch su deleni do skupin podla urovni.. (moj nevedel citat ani pisat pred nastupom, hoci abecedu poznal)
@ella_smella moj pozna tiez abecedu, vie pisat vsetky pismena velkym tlacenym a jednoduche slova ktore ma zaujem napisat tak aj napise. Citat nevie, ako pomenuje vsetky pismena v slove ale neda ich dohromady do slova. Max kratke slova ako ano tak ale .... takze sa nemusim bat?
@ynett nemusis sa vobec bat. moj vedel citat plynulo uz pri nastupe, ale cital ako automat, nevedel zdoraznit koniec vety, opytovaciu, rozkazovaciu. po pociatocnom otestovani na zaciatku roka sa triedna vyjadrila, ze je minimum citajucich deti, preto aj najsilnejsia citacia skupina zacinala slabikarom.
@sirell super, lebo pani riaditelka sa velmi divila ked som jej povedala ze maly nevie citat ani pisat ci pocitat i ked bol ohodnoteny ako vysoko nadpriemerne inteligentny. Ze nechape ze ho prijali a cez leto ho mame vsetko naucit😟. Tak som zostala na pochybach ze som mu zlu skolu zvolila.
Ahojte. Prosím vás, tie čo ste dali dieťa predčasne do skoly nebanujete? Myslite že je lepšie dať ho, tak ako má ísť (teda nechať ho ešte rok v škôlke). Syn je novembrový 2014 a my sme sa rozhodli ho radšej nedať. No teraz začínam byt na pochybách. Syn ešte nechce ísť, resp. je mu to jedno. Emočne si myslím neni zrelý. Vedomostne vraj už dávno mal byt v škole. Tento týždeň začal sám citat, už vie aj bodky,?,! zdôrazniť. Príklady + a - do 100 všetky zvládne. Už začína po násobilke poškuľovať. Tak teraz neviem. Volala som do školy, tak že by ho este vzali, ale potrebuju ešte aktuálne psychol. Potvrdenie. To mame rok staré. Dať ho ešte pretestovat, či už to nechať tak a nesilit to?
@ynett dieťa sa to môže za leto ešte naučiť samo od seba. Nás syn začal citat cez letné prázdniny pred 1. ročníkom, aj písať tlačeným. Počítať už vedel skôr, aj poznal čísla, aj vysoké cez milión a tak. Ale nič sme ho neučili dopredu cielene, práve naopak, brzdili sme ho, aby mal čo robiť potom v škole.
@ynett nás šiel do bežnej školy. Nerobilo to dobrotu. Nemal tam čo robiť, nudil sa, nevyhovoval mu ani spôsob prace. Akurát sa tam naučil písať pisanym. Keď prestúpil do APROGENu, spolužiaci tam väčšinou ešte písali tlačeným. V ostatnom nabehol v pohode, myslelasom si, že budeme veľa dobiehať, ale našťastie, nebolo to tak.
@ynett my sme si doma akosi "nevšimli", že syn je nadaný. Ja som si myslela, že všetky deti sú také, že to je "normálne", že sa len hrá a zaujíma o písmenká preto, zže videl staršiu dceru čítať. Ved dnes už číta pred školou každé druhé dieťa... Že je predsa len iný sa ukázalo v škole, kde absolútne nezapadol a najmä neustále sme riešili výchovné problémy,. Učiteľku mal takú, že ona ho vôbec nevedela podporiť, využiť potenciál a integrácia teda absolútne nepripadala do úvahy. Ona ho dala do poslednej lavice, že ked vie, nech si robí a je ticho ... čo on nedokázal.
Staršia dcera je tiež nadaná, no u nej bola klasická ZŠ v pohode, učila sa na 1, nevyrušovala, prispôsobila sa ... a že nemá kamarátky, sme pripisovali jej introvertnej povahe. Ona pred nástupom do školy nečítala, nepočítala. To, že je nadaná sa zistilo v 8. triede pri testoch profesionálnej orientácie, kde psychologička povedala, že také výsledky ešte nevidela ... a oficiálne nam to potvrdili až testy MENSA v 3. ročníku na gymnáziu.

@babulkovo tak skuste od septembra do miestnej skoly. mozno natrafite na dobru ucitelku, ktora bude dcerke rozumiet a zistite, ze vam to vyhovuje 😉 a potom skusit pripadne prestup na 8rocne gymnazium.
ja mojho popri skole zamestnam kruzkami, aby mal kde vybit neustalu energiu (lezenie, sach, anglictina, orientacny beh). asi to budeme striedat 🙂 a uvidime na aku ucitelku natrafime v skole