icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

odm3
28. nov 2016

@moni73 Ahoj, my sme boli v podobnej situácii – dcéra riešila školské kolo olympiády z angličtiny v šiestom ročníku – vyhrala a do okresného vôbec nešli, lebo vraj je to dosť ťažké. Divný prístup, človek nevie čo si o tom má myslieť. Ja som to vtedy neriešila. No moja dcéra chodí na obyčajnú ZŠ – tam sa takýto argument dá ako tak stráviť ale na škole pre mimoriadne nadané deti je to naozaj zarážajúce. U nás to pokračovalo takto - v siedmom ročníku znovu vyhrala školské kolo, išla skúsiť aj okresné a v okresnom sa umiestnila druhá – a reakcia učiteľky? Povedala jej že to vôbec nečakala, myslela si, že sa idú len zúčastniť.. Dcéra chodí do obyčajnej základnej školy, škola ju nezaujíma, s učením sa nepretrhne, je skôr taký flákač, viac ju zaujíma móda a kamošky. Angličtinu sa doma cielene vôbec neučí – to čo vie, vie najmä z internetu. Určite to ešte skúste – ja by som išla na tvojom mieste za učiteľom osobne v rámci rodičovského združenia. Okrem toho, že jej umiestnenie môže pomôcť na prijímačkách, aj jej to zdvihne sebavedomie, uvidí, že je v niečom naozaj dobrá...ešte by som týmto smerom určite zabojovala...Už si tu o nej dosť písala aj v iných témach – podľa toho čo píšeš, jej tá škola veľmi nesadla..
Vo všeobecnosti, čo sa týka prípravy na olympiády, si myslím, že je to zhruba všade rovnaké – učiteľom sa do toho moc nechce, je to pre nich práca navyše, len sem tam sa nájde nejaký mladý ambiciózny, ktorý deti pripravuje. Možno sú takí, čo sa naozaj tvrdo pripravujú, no moje osobné skúsenosti sú skôr také, že decko, ktoré na to má vyhrá aj bez špeciálnej prípravy. Poznám osobne niekoľko víťazov okresného kola matematickej olympiády a pokiaľ viem – stačili školské hodiny matematiky, nič navyše.

hettinka
29. nov 2016

@odm3 ak olympiáda z jazyka je niečo úplne iné ako školské učenie ... aj mne sa stáva, že sa dobre na olympiáde umiestňujú dvojkári, také tie prirodzené talenty na jazyky, ktorí ale veľa sledujú TV v cudzom jazyku, alebo sedia na počítačia bud hrajú hry, alebo sledujú seriály v AJ. Ale škole moc nedajú, nechce sa im učiť gramatiky, nevedia dodržať pri písaní slohový útvar ... napr. popíšu aj celý papier, ale nie je to konkrétny požadovaný typ eseje. Sú to žiaci, ktorí nemajú problém komunikovať, ale testy píšu niekde medzi 2-3.
Potom sa rodičia čudujú, že boli super na olympiáde ale nemajú jednotku ... je to tým, že na tam nejde tak o gramatiku, skôr o slovnú zásobu a práve aké špecifické slová, rôzne frázy, ktoré "televízne deti" pochytia z tých seriálov, ale do učebníc (ktoré sú na báze štandardného jazyka) sa nedostanú.
A zasa naopak, decká vyslovene nabiflené len učebicu a nič viac, si na olympiáde neškrtnú ... je to tam naozaj ťažké.

mooonika1975
29. nov 2016

To nesúhlasím, na olympiáde je aj gramatika, test aj rozpravanie

hettinka
29. nov 2016

@mooonika1975 ja viem, učím jazyky ... ale gro je postavené na slovnej zasobe a porozumení textu. Nejake cisto gramaticke cvicenia tam nie su vobec. A ustna cast je najma o pohotovosti a reakciach, kreativite...

veronika_e
29. nov 2016

V tej ustnej casti tam sa na to ani neda podla mna velmi ucit lebo tam uz musi riadne vediet jazyk aby vedela improvizovat a vynajst sa. To by si len ziak ktory ovlada len skolsku anglictinu asi nevedel to musi mat k tomu aj vztah a trosku pochytit aj od inakadial

mooonika1975
29. nov 2016

@veronika_e presne tak, tam je to už náročné, moje decko zrovna ide na okresné, ale teda on vie angličtinu výborne, no i napriek tomu stratil body na posluchu .... ale myslíš, že sa pripravuje ? nič, ani jedno cvičenie si neurobí, 😖

hettinka
29. nov 2016

@mooonika1975 no posluch, to je pre deti ťažké už len preto, že to zrazu číta cudzí človek, môže to byť aj native speaker, alebo aj slovenský učiteľ a nie vždy sa vedia koncentrovať.

A ako píšete, stna časť nie je o naučených témach, tam bodujú výrečné, komunikatívne deti, ktoré okrem jazyka majú aj rozhľad, a berú sa do úvahy aj také veci, ako vystupovanie, rečové vady, štruktúra odpovede ... nielen jazyk, lebo ak sa decko dostane až napr. na kraj, tam už sú šikovní všetci.
Inak, už osm skúšala aj takú kategóriu, že mali jedného z rodičov Nemca, alebo žili dlhšie v Nemecku ... a tam práve bolo vidieť okrem samotného jazyka, aká je kto osobnosť. A obrovský rozdiel medzi žiakom SOU a gymnazistom (v tej kategórii súťažia spolu)

moni73
30. nov 2016

@hettinka ha! a teraz si na to kapla! Deti, ktore maju 2,3 z testov, resp. na vysvecku 2,3 z cudzieho jazyka su na tom castokrat lepsie na olympiade a dovolim si tvrdit, ze nasledne aj v beznom zivote. Bavim sa teraz len o cudzom jazyku. Ale! Nie je to aplikovatelne aj na ine predmety? A ak ano, aku vypovednu hodnotu maju znamky?! Pre mna ziadnu.
a na rozdiel od vacsiny z vas, ktore ste @odm3 "vysvetlili" ako funguju nadane deti, ja s nou suhlasim a cakala by som od tychto deti umiestnenia. Predsa ta skola nie je o uceni, ale ma byt o talente, nadani. Na beznych zs mozu byt takisto nadane deti, mozno tam niekde je aj to najnadanejsie v sr, ale na teplickej by mal byt ich koncentrat a teda uspechov by malo byt viac.
@odm3 toleruju nerobenie du, zlu dochadzku. Neviem dokedy, ale viac si asi od statnej skoly v ba cakat nemozem😕

hettinka
30. nov 2016

@moni73 ma skúsenosť, že v živote sa najlepšie uplatnia deti, ktoré sa neučia len pre známky ... áno, sú jednotkári, ktorým to naozaj ide samo, ale popri tom sú aj inak "životaschopní" a vedia sa obracať. No potom sú takí, ktorí majú výborné známky vydreté, vedomosti len nabiflené a v realite života sa stratia.
Už som to nikde písala, ja by som najradšej neznámkovala a potom by sa videlo, kto je naozaj aktívny, chce vedieť a kto sa učí len pre známky. No neviem, či by to na Slovensku prešlo, postavili by sa proti tomu nielen klasicky zmýšľajúci učitelia, ale aj veľká časť rodičov, lebo by asi zrazu mali pocit, že stratili nad učením sa dieťaťa kontrolu.
A ďalšia vec je, že ČO sa na slovenských školách známkuje ... a čo sa učí. napr. učiť angličtinu a pripraviť žiaka na slovenskú maturitu, tak ako je postavená, sú dve diametrálne odlišné veci. Kde v reálnom živote dieťa použije niektoré témy, ktoré sú tam zaradené, naozaj netuším.
Často v angličtine musím učiť veci, o ktorých nemajú ani potuchy po slovensky! Napríklad dnes - olympijské hry ... ja si teda myslím, že to patrí k všeobecnému rozhľadu, ale akosi nereagovali, tak som prešla do slovenčiny a začala sa pýtať, a vedeli len asi 5 zo skupiny, ostatní to nesledujú a na telocviku sa také nepreberá, ani na iných predmetoch...
A to je len jeden z príkladov ... oveľa lepšie by bolo, keby si k maturite mohli vypracovať nejakú záverečnú prezentáciu na tých 20 minút a hovorili o niečom, čo ich zaujíma, samozrejme na primeranej úrovni.

Inak, u nás v ZA sa nerobenie DÚ netoleruje, ani spomalené tempo v škole, čo nestihnú, musia dorobiť doma a niekedy to potom už ani neohodnotí, nedostane plusové body. A dochádzka neviem, náš skoro vôbec nechýba a ostatné deti ja neriešim. No na 1. stupni si myslím, že chýbajú ak sú naozaj chorí.

marielik78
1. dec 2016

@hettinka Velmi sa mi paci ten napad neznamkovat (dokonca to funguje v zahranici na specialnych skolach), nasa sice tiez nosi same jednotky (ale nikdy ani nevie, co ma v ziackej, neriesi, nezaujima sa o znamky), no tiez si viem predstavit tu nevolu na strane skolstva i vacsiny rodicov... Tiez mi ale znamka nepride ako vhodne meritko schopnosti a vedomosti daneho dietata.

A maturita moja z nemciny kedysi, juj, take temy, skoda slov... ale zase teme olympijskych hier by som necakala, ze 17-18-rocne deti nerozumeju a nemaju prave aspon ako-take vedomosti... to mi pride ako vseobecny rozhlad, nemusi mat vyslovene vztah k sportu.

mooonika1975
1. dec 2016

@hettinka

..... citujem ....... mam skúsenosť, že v živote sa najlepšie uplatnia deti, ktoré sa neučia len pre známky.......

povedz, ktoré dieťa sa chce učiť len tak, nie pre známky ? 😉😉😉 ani jedno, známky sú aspoň nejaký stimul k práci, známky hodnotenie, všetko jedno, keby sa nehodnotili,, tak koniec sveta, naši by knihu ani nechytili 🙂🙂🙂😅

odm3
1. dec 2016

@mooonika1975 Vyhrali ste školské kolo AJ a postúpili na okresné? Dobre som pochopila? Gratulujem!

mooonika1975
1. dec 2016

@odm3 aha, nie, zatiaľ nie, sekla som sa , bolo to školské zatiaľ, ešte nevie😃

hettinka
1. dec 2016

@mooonika1975 moje ... kym sa nehodnotilo (bodmi, percentami, známky nemáme), učilo sa ešte radšej

v Dánsku sa deti neznámkujú po nejakú 8. triedu a čo myslíš, neučia sa? Učia... len nie pod tlakom a so zlým svedomím, ak niečo v danom momente nevedia. Učia sa sebareflexie, musia nájsť inú, vnútornú motiváciu a tiež im učitelia hovoria PREČO sa niečo učia, kde to prakticky využijú. A nie ako u nás, nabifli sa, hoci zbytočnosti, ale je za to 1.

mooonika1975
1. dec 2016

@hettinka neviem ako chceš motivovať piataka a vyššie bez známok, ja som za, len si to v reály neviem predstaviť , toť vsjo 😍

marielik78
1. dec 2016

@hettinka ano, ano, ti Skandinavci aj v skolstve vedia ako na to 🙂

moni73
1. dec 2016

@mooonika1975 deti sa chcú učiť stále. Možno sa chalani chcú naučiť cikat čo najvyššie, baby sa čo najlepšie namaľovať,... Ale chcú aj veci bližšie škole. Toto ja čakám od učiteľa - motiváciu. Nie známky, ale objasnenie prečo a učenie hocijakeho predmetu spôsobom a slovníkom blízkym pubertakom. A podľa mňa to pôjde...

mimiri
2. dec 2016

@moni73 zaujalo ma, ze uvazujes o odchode. Ja som uvazovala o vstupeni do tej skoly. Napisala som ti aj spravu. Moj dovod je ale aby sa ucil viac, po tom tuzi. Ale podla toho co citam sa na Teplickej toho nedockam, je to tak? Ako moze mat dieta z Teplickej vedomosti "na bode mrazu"? . Co tam tie deti len udrziavaju v bavlnke? Resp vedia, len to naco sami pridu? A v nicom ich nepostrcia? Tak som to pochopila aj z propagacie skoly...Ja som si to uz asi premyslela, je prvak, v skole sa mu paci, ma ju blizko. Tak ho tam necham a ucit sa budeme doma. Lebo co pocuvam a citam - ma odradzuje skusat

hettinka
2. dec 2016

@mooonika1975 ja učím na strednej škole, bohužiaľ, k nám už chodia žiaci "pokazení", demotivovaní, hoci sme výberová škola - gymnázium, kam by mali ísť deti, ktoré sa chcú učiť a chcú niečo v živote dosiahnuť ... al mám skúsenosť, že ak sú hodiny zaujímavé, mám s nimi dobrý vzťah, aj sa to radšej učia.
Vlastne aj ja si pamätám, že na ZŠ som milovala biológiu práve kvôli perfektnej učiteľke, ktorá vedela naučiť, hovorila pútavo, zaujímavo, robili sme pokusy, aktivity, labáky ..., a nielen diktovala skúšala ako bláznivá. Tak isto som mala rada dejepis, ale učitelia na gymnáziu mi ho úplne zhnusili. Takže osobnosť učiteľa je niekedy zásadná vec, okrem talentu a záujmov dieťaťa.

hettinka
2. dec 2016

@mimiri ja by som odorúčala APROGEN pre deti, ktoré sú nadané, ale aj majú vnútornú motiváciu učiť sa, teda chcú sa učiť sami od seba, sú v tomto ohľade samostatné. lebo inak je to trápenie ... neviem si predstaviť, že by som musela syna neustále naháňať do čítania a projektov, alebo že by nemal záujem niečo zisťovať a skúmať. To by naozaj nemal šancu stíhať toľko vecí, čo oni majú behom týždňa urobiť ... napriek tomu, že oficiálne nemajú DÚ.

mooonika1975
2. dec 2016

@hettinka osobnosť učiteľa je rozhodujúca, učím v ms, viem o čom hovorím🙂 🙂 🙂 🙂

mooonika1975
2. dec 2016

@odm3 tak nakoniec vyhral, tu english, ide na okres🙂

mooonika1975
2. dec 2016

@hettinka nášmu sa veru nechce, pritom má dobré výsledky, ale je uvedomelý, funguje u nás urob dostaneš, neurob nedostanes😉 😉 😉 pomáhame tomu, ako sa dá 😂

moni73
2. dec 2016

@mimiri ja sa sice nevyjadrujem prilis nadsene (napisala som male klady, ktore vidime - nenutia ju nic; pre mna je to velmi podstatne, aj ked nemyslim, ze je to prvoplanove.... dcery sa chcu zbavit - ja som nestandardny rodic, ona s dg), inak ale celkom suhlasim s @hettinka. Viacerym detom je tam ok, ale tiez si myslim, ze mimo ba je to lepsie. A stale mam pocit, ze talent nepodporia, a nie je to len pocit. Za skoro 5 rokov uz do toho dost vidim.

odm3
3. dec 2016

@mooonika1975 Tak ešte raz gratulujem! A v ktorej je kategórii? Aj moja postúpila opäť do okresného – tak sa veľmi teším...A tiež sa nepripravuje – vôbec. Mojim deťom akosi tá vnútorná motivácia – ako píše hettinka – úplne chýba, keby nemuseli – neučili by sa vôbec. Oni fungujú na pevných pravidlách, z ktorých sa aj tak snažia vyzuť ako sa len dá. Ja len dúfam, že raz v niečom tú vnútornú motiváciu nájdu. Možno je to aj tým, že zatiaľ nenatrafili na správnych učiteľov, ktorí by ich dokázali nadchnúť...

odm3
3. dec 2016

@mimiri Ak je v škole spokojný, má dobrú pani učiteľku, ktorá mu rozumie, našiel si kamošov – tak ste vyhrali – cieľ je šťastné detstvo. On sa aj tak možno zameria na veci, ktoré nie sú v školských osnovách - učivo na obyčajnej škole zvládne ľahko a to mu dá potom priestor naplno sa venovať tomu čo ho zaujíma. Ja by som zmenu školy začala riešiť v prípade, že by nebol spokojný, nudil by sa, vyrušoval ostatných alebo by ho iné deti šikanovali preto že je iný.

moni73
3. dec 2016

@odm3 ja som to uz viackrat pisala. Dovod pre inu skolu bol ten, ze dcera zacala citat v 2,5 roku, pisat v styroch. Chodila do ms a nikto to o nej nevedel. Dokonca, ked si zacali deti pisat prve pismenka, neskor mena na vykresy, ona tam nemala nic. To bolo cudne, lebo deti sa zvyknu radi pochvalit. Ona nie. Ja som mala odporucenie do speci ms, resp. hned pri nastupe k predskolakom. Tieto mudre rady som odignorovala, ale chcela som docielit, ze sa bude do skoly tesit a nie "serkat" sa s tym co uz davno vedela. Nepodarilo sa. Ja si pre nu predstvujem unschooling a sice v skolskych podmienkach ho aj praktizujem.

hettinka
3. dec 2016

@moni73 ja soms a tiež všemožne snažila zabrániť synovi v predškolskom učení len preto, aby sa v škole nenudil. my sme ho vôbec neplánovali dať do APROGENu, vlastne som začala zisťovať vhodnejší typ školy až keď mal v klasickej škole výrazné problémy sa zaradiť. Nudil sa aj tak, čo bol najväčší problém. Okrem toho komunikácia veľký problém, zo strany detí tam už začínala šikana, kamarátov nemal a on sám chcel odísť ...

Z odstupom času viem, že som robila chybu s tým brzdením toho,a by sa neučil čítať a písať, mohol byť o kus ďalej. Čítať sa naučil aj tak, ako samouk, písal tlačené písmená. On sa naučil čítať z vlastnej potreby, lebo zistil, že si nevie zistiť niektoré veci, ktoré ho zaujímali ... dovtedy sa učil prostredníctvom obrázkov a máp.

Z toho, čo som prečítala o nadaných, tak vraj štatisticky je vtýchto triedach viac chlapcov (aj v našej je to tak, že dievčat máme o dosť menej. Nie je to však preto, že by dievčatá boli menej inteligentné, ale viac sa podriadia kolektívu, dokážu potláčať vlastné potreby, menej "vystrkujú rožky", ak sa aj nudia, nedajú to najavo, nevyrušujú ... urobia si a tichúčko sedia. Oproti tomu chlapci sa prejavujú inak, často vyrušujú a potom sú učitelia aj rodičia nútení to riešiť ... tak ako v našom prípade, aj som nešla do CPPPaP s tým, že je nadaný, ale s tým, že je neprispôsobivý, nevie fungovať v škole, doma to bolo do nástupu do školy bezproblémové dieťa.

Čo sa týka motivácie, myslím, že 99% detí sa do školy teší, teší sa na učenie a nové poznatky ... kde sa potom stráca, to netuším, no pri prechode do 2. triedy sa už do školy neteší skoro žiadne. V našom prípade je to tak, že syn sa samozrejme teší na prázdniny, no potom sa zasa teší do školy. Cez prázdniny sa však posúva tiež, práve v tom, čo ho zaujíma a počas školy na to nemá čas.
Mam aj staršiu dcéru, tá je tiež vysoko motivovaná, na začiatku mala problémy, ale asi d 3. triedy sa začala učiť sama, potom v 5. triede bola taká akási kríza ... ale ako začala puberta, začala si klásť ciele a snaží sa ísť za tým, pracuje na sebe. Veľakrát sa hnevá na spolužiakov, že sa neučia ... nevie to akosi pochopiť, že niekto sa životom len "vezie" ... však je to tak všade, aj v práci, niekto robí, niekto sa ulieva ...

mooonika1975
3. dec 2016

@odm3 presne také deti mám aj ja , trochu popustím uzdu a už sa vezieme 😎 snažím sa im vysvetľovať, stále dookola, dookola, aby sami dospeli k tomu, že čo robia, nerobia pre mňa

mimiri
3. dec 2016

@odm3 Tak je v škole šťastný v určitých medziach. Problém je, že je pomalý, nepočúva na hodinách, nehlási sa, je neaktívny, nudí sa. Učiteľka hovorí, že kamáratov nemá, že len z rohu počúva o čom sa rozprávajú, lebo nikoho nezaujíma to čo jeho. Neposiela ho však k psychológovi, má ho rada a dúfa že ho donúti prejaviť sa. Rovnako ani on sa v škôlke neprejavoval, nikto nevedel že vie čítať a písať. Pri hodnotení detí podľa tabuliek dopadol skôr zle. Bol ako bábka, kde ho postavili tam bol, taký je podľa slov učiteľky aj teraz. Je najpomalší v obliekaní, pri jedení. On sám mi hovorí, že sa v škole nudí a že nič zaujímavé okrem krúžku vedeckých pokusov nemajú, ale niekedy ho baví aj regionálna výchova keď kreslia erb mesta, vlajky. Každý deň mi opakuje, že šlabikár je najdôležitejší, lebo to hovorí pani učiteľka. Číta stále rovnako, ale z tejto najdôležitejšej knižky akoby čítať zabudol, hláskuje a pomaly spája ako ostatné deti. Vidím však pokrok v jeho samostatnosti, čo je fajn. Možno sa časom osmelí a prejaví sa.

Všetci ste mi pomohli pri mojom rozhodnutí - nechať všetko tak ako je pokiaľ nezačnú vážne problémy a ako aj vy venovať sa unscholingu popri škole 🙂 . Škoda len, že jeho ostatné vlastnosti mu nedovoľujú prestúpiť do vyššieho ročníka.