icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

mooonika1975
14. dec 2016

@moni73 je to síce slovné hodnotenie, no tie percentá sú zase len čísla...

mooonika1975
14. dec 2016

Canama.....dieťa vpredskolskom veku má obrovskú fantáziu, je hravé, všetko sa učí hrou, nasáva informácie z okolia, zo zaziteho, prežitého. Je to wau obdobie, kde sa dieťa ak má motivačné prostredie a volnunruku , veľa naučí, áno, ťa volná a láskavá ruka je v tomto období dôležitá.... preskočim obdobie.....chceš aby dieťa nebolo pod tlakom dospelého, učiteľa, nepodliehali autoritám....je to síce pekné, ale ako ho pripraviť do života, kde bude musieť sa podriadiť autoritám, kde bude musieť ísť a spraviť to, s čím nebude vnútorné stotožnené....... chodíte má krúžok? Ako sa tam javí? Počúva trénera? Sme rôzni ľudia, rôzne povahy, jeden sa nebabre, druhý zase áno, myslím že treba hľadať kompromis,

hettinka
14. dec 2016

@mooonika1975 percentá sú lepšie, ako známky ... lebo ak máme 5 známok, tak máš danú stupnicu, kde je istý rozptyl. teda dvojka a dvojka môžu mať rozdiel aj 15 percent, na trojku aj viac ... zatial čo hodnotenie percentami je spravodlivejšie a stačí ti potom vedieť, aká je minimálna hranica, aby dieťa "prešlo".

hettinka
14. dec 2016

@moni73 nechápem ... 5 rokov maš dieťa na škole, a 5 rokov nie si spokojná ... to by som už riešila. Asi by som dieťa skúsila dať inde.
My máme iný typ hodnotenia, o niečo podrobnejšie a príde mi to, že je to vaše vypísané veľmi heslovite ... ale stále lepšie, ako len známka, alebo percento a rodič nevie, čo je za tým a v čom sa má dieťa zlepšiť.

ja teda tiež nemôžem povedať, že by som vždy na 100% bola úplne s všetkým spokojná, sú veci, kde vidím rezervy, ale kedže viem porovnať s klasickou školou, ktorou s prešla dcéra 9 rokov a syn 4 mesiace, som vďačná za možnosť takejto školy, kde so synom pracujú a posúvajú ho v tom dobrom a nielen sa piplajú v tom, kde robí chyby a čo robí zle.
Som vďačná za komunikáciu s učiteľkou, ktorá nie je ješitná a hned sa vyvŕši na decku, ked si rodič dovolí niečo povedať.
Som vďačná za modernejšie metódy práce, nielen bifľovanie vedomostí, pričom deti z klasických tried nemajú rozhľad a nevedia tie nabiflené state aplikovať.

Veľa vecí, ktoré sa mne nepáčia si "vybavili" rodičia, napríklad povinné domáce aktivity ... v prvé roky to bolo volnejšie, ale potom na rodičku boli reči, že ich decko nečíta, nerobí doma nič, lebo samo od seba nebude, rodiča neposlúcha a robí vlasne len to, čo povie pani učiteľka ... a tak by bolo fajn, keby sa dali teda minimálne počty úloh, ktoré musia urobiť alebo bodov, ktoré musia splniť. A už to začalo - 1 kniha, 1 projekt, 1 pracovný list, 1 strana v knihe ... pre moje dieťa úplne kontraproduktívne, lebo on potom začal špekulovať, že on už ma splnené a už "nemusí", pritom normálne by robil aj viac. Lenže takto mal pocit, že stačí a načo byť príliš aktívny. Alebo on by trebárs v nejakom mesiaci prečítal aj 4 knihy, ale mal problém urobiť ten pracák ... a už by bol problém.

Na druhej strane beriem, že dieťa sa naozaj musí naučiť, že nemože robiť len to, čo sa mu chce a páči, aj v živote sa podriaďujeme rôznym okolnostiam, robíme aj pre nás nepríjemné veci

moni73
14. dec 2016

@hettinka ono je podľa mňa vcelku jedno ako hodnotis. Či sa dieťa učí pre jednotku, pre 100%, pre pochvalu, pre cukríky, pre čas na PC... Nikdy sa neučí pre vedomosti, resp. pre pochopenie. Sranda: účel svätí prostriedky. Len tu je to zamenené, lebo účelom je známka a prostriedkom učenie.
Dieťa nie je nútené a ani vlastne nemá dôvod rozmýšľať nad učivom, lebo účel rodiča a učiteľa je známka a najjednoduchšie je sa niečo "nabiflit". Pochopiť je zlozitejsie. Prečo má násobenie prednosť pre sčítanim? Povedala, resp. vysvetlila to niekedy deťom nejaká učiteľka? Asi niekedy a nejaká áno. Ja som na to došla v 43 rokoch! Takisto ako na to prečo sa násobenie pod seba podpisuje tak ako sa podpisuje... A zobudzam sa z ošiaľu známok až teraz. Chcem, aby dcéra vyrastala s otvorenými očami!
@mooonika1975 ani slovné hodnotenie nie je podľa mňa ok, ale v prípade, že sa diametrálne rozchádza s číselným, strácajú význam obe hodnotenia

mooonika1975
14. dec 2016

@hettinka 15 percent môže byť jeden bod, alebo pol boda v písomke, alebo 40 bodov ..... neviem, mne to príde rovnaké .... ty sa držíš rozpätia, ja známky 😎

hettinka
14. dec 2016

@moni73 známky sú problém, ak na nich rodič a učiteľ bazíruje ... ja ich beriem tak, že syn teda nevie niečo na 100% a uvažujem, či je potrebné,a by to vedel na 100%, alebo teda stačí 90 alebo 80 ... alebo len 60%.
Pre mna su známky dôležité v tom zmysle, že príliš zlé výsledky a nedostatok vedomostí zatvoria dieťaťu dvere na dobré stredné školy (a bude to čoraz ťažšie, podla vyjadrení ministra).

mooonika1975
14. dec 2016

@hettinka presne o tomto hovorím, dieťa v mladšom veku je celé nabudené, robiť tvoriť chcieť, objavovať, časom sa to vytráca, vekom a potom nastupujú tie "povinnosti, nátlaky, príkazy" , nemôžem predsa dieťa vychovať do nereálneho sveta, kde bude pán boh on a všetci ostatní sa mu bude podriaďovať .... nie sme v anarchii, vo všetkom je nejaký poriadok, ktorý treba dodržovať, rešpektovať....
moje deti sú v nadanej triede, sú v klasickej škole, som rada, že nie sú niekde izolovaní .

hettinka
14. dec 2016

@moni73 "Co to je "mas na jednotku ale zatial 3" - podla mna chcela pani učiteľka povedať, že tvoja dcéra má potenciál na to, aby mala aj jednotku. Ale mala by viac pracovať, aj doma zabrať, lebo jej výsledky zatiaľ stačia len na 3 ...
Ja mám na gymnáziu polovicu žiakov takýchto. Na gympel išli ako najlepší z triedy, mali jednotky-dvojky ... ale kedže sa im nechce, neplnia si úlohy, nepohnú prstom navyše, tak majú v pohode aj trojky... aj horšie...
Nadanie a vysoké IQ je samo o sebe nič, ak žiak na sebe nepracuje.

@mooonika1975 ako to myslíš, "izolovaní"... ani moj syn nie je nikde izolovaný, normálne fungujeme v spoločnosti, ma kamošov aj v svojej triede, aj vo vedlajších, aj v ZUŠ-ke, na futbale ...

mooonika1975
14. dec 2016

@hettinka to zle chápeš, izolovaní, nie v zlom, ale v dobrom, že sú v škole s ostatnými deťmi, nielen s deťmi nadanými

mooonika1975
14. dec 2016

@hettinka kde sa získava vnútorná motivácia ? aby dieťa chcelo ? bez nátlaku ? len z vlastného presvedčenia ? .... neviem..

zitaje
14. dec 2016

@mooonika1975 to maju podla mna deti v sebe od prirody. Spomen si na take tie dokumenty o detoch v Afrike niekde, ci v Afganistane a pod., po com tuzia? Aby mohli chodit do skoly. Len prave kvoli tym znamkam, kvoli tym zvlastnym povinnostiam, ako pisala @hettinka je u nas z ucenia povinnost, nutne zlo, ktore si treba nejak odtrpiet, a nie radost.

hettinka
14. dec 2016

@mooonika1975 tak je to aj na našej škole, en nadaná trieda v rámci bežnej školy, takže žiadna spoločenská izolácia, alebo vychovávanie v nejakej bubline, či v pocite nadradenosti

a kde sa získava motivácia? Neviem, či sa dá získať, bud ju človek v sebe má,a lebo nemá ,,, to vidíš aj v robote, že niekto funguje, vymýšľa si vlastné projekty, angažuje sa spoločensky, stále sa v niečom realizuje ... a niekto životom len prepláva, najlepšie ak nikto od neho nič nechce.
Či ide nadanie ruka v ruke s motiváciu, to je ťažko povedať. Myslím, že sú aj ludia nadaní, ale kedže sú neaktívni, možno to ani sami o sebe nevedia.

veronika_e
14. dec 2016

@mooonika1975 Niet sa co cudovat deti su uz take 🙂 ale neber to tragicky nie je to vsetko 🙂 posluch sa dotrenuje aj potom v skole 🙂

moni73
14. dec 2016

@hettinka vdaka za ucitelov ako si ty. Nie zeby som suhlasila uplne so vsetkym, ale skolstvo vazne potrebuje novu krv. Kde ste ucitelia? Preco sa nespojite s podobne zmyslajucimi rodicmi? Preco sa nezalozi dalsia a dalsia alternativna skola? Jednoznacne je o ne zaujem. Vsetky "ine" skoly su v ba plne!
Ano, uvedomujem si potrebu znamok pre postup dalej. Toto ma trapi den, noc (obrazne). V kutiku duse dufam, ze to nejak dopadne. Bud uz teraz 8rocnym gymplom alebo po 8micke, deviatke. Ze dovtedy sa tu najde skola, ktora povie, ze kasle na znamky.
@mooonika1975 ja ti rozumiem. Vyrastla si v systeme takom istom ako je teraz. System (skolsky myslim) ti nijako neublizil a teraz v nom vyrastaju tvoje deti. Sikovnejsie.
Ja som vyrastla tak ako ty. Moje dieta ale nie je standardne a menim sa pri nom aj ja. Otvara mi oci a nuti ma rozmyslat. A ja zrazu vidim tu nezmyselnost (ako sektarsky to znie🤔)A nie, dieta nie je pan boh. Dieta ma svoje povinnosti. A nie, nebude robit len to, co ho v zivote bavi, ale aj veci, ktore je skratka treba. Tak ako ich robim ja, ty a drviva vacsina ludi. Dokonca aj ti, ktori si niekedy nepisali du a nechystali tasku do skoly a aj ti, co ledva preliezali z rocnika do rocnika.
A preco robit to, kde sa ti dari? Napadol ma priklad. Predstav si dievca: ohybne, stihle, zboznujuce hudbu a gymnastiku.... Ma 6 rokov a cvici ako 10 rocna. Skratka talent. Co s nou? Obmedzime gymnastiku a zameriame sa na zapasenie, lebo to jej fakt nejde? Toto sa deje v skolach.

moni73
14. dec 2016

@hettinka jednym z hlavnych dovodov, preco isla dcera na teplicku bol prave ten, ze nadanie a motivacia nejde ruka v ruke. Myslela som si, ze je to tiez jednym z dovodov preco tieto skoly vznikli.

odm3
15. dec 2016

Čo ak má niekto tú vnútornú motiváciu len na niečo konkrétne – hudba, šport, jazyky....a v škole sa musí učiť veci ktoré ho nebavia a nikdy baviť ani nebudú ani keby sa učiteľ rozkrájal. Mňa napríklad nebaví sledovať športové prenosy ani dokumentárne filmy zamerané na dejiny – a neexistuje človek ktorý by ma pre to nadchol nech by použil akýkoľvek alternatívny prístup, podobne aj v škole – nudila som sa a myslím že to nebolo len o podaní toho učiva – nebavilo by ma to proste ani iným spôsobom – práve že projekty, exkurzie a iné alternatívne prostriedky ma len otravovali a považovala som ich za stratu času. Lenže človek potrebuje ako tak základné vzdelanie – tak som to brala a učila sa ten bazál, ktorý patrí k všeobecnému vzdelaniu - pod tlakom - vnútorná motivácia nikde. Nakoniec som našla smer, ktorému sa venujem naozaj naplno, so silnou vnútornou motiváciou a hovorím si, že škoda, že som musela čakať až do dospelosti...Lenže ako to dosiahnuť? Každé dieťa baví niečo iné a veľakrát to ani nie je v školských osnovách.... Moje deti tak isto – škola ich nebaví, zato sú ako ryby vo vode vo svojich mimoškolských aktivitách, ktoré v školských osnovách nie sú..

moni73
15. dec 2016

@odm3 súhlas. Pre mňa len otázka je základ ozaj Základ? Nemyslím. Je hlúposť povedať, že deti sa nechcú učiť. Chcú. Takisto dospelí, učíme sa fakt celý život. Čo mne teraz s odstupom času napr. veľmi vadí? To, že neviem vypočítať obsah gule. Trapnost. Vzorec si nájdem a vypočítam. Ako ale došli k pí? Toto je jedna z vecí, ktoré "potrebujem" pochopiť...😊 A raz si snáď nájdem čas a pochopím. Túžim sedieť pri tvorbe štátneho rozpočtu. Z každej strany... Pozrieť sa na teóriu relativity a pod.

hettinka
15. dec 2016

@moni73 ja takéto ambície nemám, zistovať,a ko dospeli k "pí" ... s veci, ktré beriem ako fakt a neriešim. Rovnako ako počítač ovládam vyslovene používateľsky, nepotrebujem vedieť k tomu programovať.

Mne chýba na našich školách, že predmety nemajú "úrovne", ako je to napr. na školách v Dánsku. Chceš matiku len v základe - OK, dáš si Matematika level 1. Potrebuješ ju podrobnejšie - dáš si level 2 alebo 3.

No a známky / body / percentá ... z mojich skúseností mi vyplýva, že najviac ich preceňujú rodičia. Aj ja sama inak beriem 3, ktorú napíšem žiakovi a inak, ak ju prinesie moje dieťa. Svojim spôsobom si to vyčítam, ale ja si neviem pomôcť 😔

canama
15. dec 2016

@odm3 presne takto to je! preto sa mi najviac paci styl sudburry school...deti si mozu sami iniciovat co sa chcu ucit co sa tyka obsahu ak najdu na to podporu u pedagogov a inych ziakov v skole (moze to byt naozaj cokolvek, napr. aj dejiny rockovej hudby) a napredovat tak vo svojom vzdelavani podla svojich individualnych potrieb. takiso maju sancu sa vzdelavat aj individualne...ucenie nie je len sedenie v triede, ucime sa vlastne stale, netreba tomu nutne davat nejaku formu. ak sa teda dieta uci v skole to co potrebuje, nepotrebuje uz viac mimoskolske aktivity (alebo takmer vobec) a cas mimo skoly mu zostava volny na hru....na to sa dnes uplne zabuda. viem o detoch ktore boli mimoriadne nadane hudobne. rodicia si ich zobrali na homeschooling, len preto aby deti mohli venovat kazdy den niekolko hodin hudbe v produktivnom case a mali cas aj na kamaratov a rodinny zivot. ano, v kazdej krajine existuje nejaky monitorovaci system na testovanie vseobecnych znalosti a tie deti vedia ze musia takymto systemom prejst ak chcu pokracovat na strednu a neskor vysoku skolu, takze oni si to penzum zakladnych vedomosti minimalne pred tym testovanim dostuduju. ide o to ze v nasej krajine je system tak rigidne nastaveny ze vlastne ziadna skutocna alternativa akoby ani nie je mozna...pribeh waldorfskej zakladnej skoly hovori sam za seba: 9 rokov experimentalneho overovania a sice to nakoniec povolili (ved funguje to vsade na svete pomaly 100 rokov), ale len v tej danej lokalite...ine pobocky skola otvorit nemoze (????).

zitaje
15. dec 2016

@hettinka a pritom znamky su vlastne dost hrozna vec... moja dcera tretiacka od septembra nie je vobec znamkovana a ovela lepsie si aj sama uvedomuje, co vie a co nie. A je ovela motivovanejsia. Keby mala znamky, neriesila by - ak ma dobre znamky, to staci.
Stale mam v hlave jej nezabudnutelny vyrok: je lahke dostat z nemciny jednotku. Podotykam, NIC sa nenaucila, teda za rok farby a par slov.

hettinka
15. dec 2016

@canama "v nasej krajine je system tak rigidne nastaveny ze vlastne ziadna skutocna alternativa akoby ani nie je mozna..." ... to máš pravdu, lebo aj pri vzdelávaní nadaných platí, že systém nie je ucelený, v BA je aspon možný po maturitu, no vo zvyšných mestách na SK je to o tom, že sa deti po 5 alebo 9 rokoch alternatívneho vzdelávania spravidla dostanú na štátny gympel, kam prídu s "nálepkou" a učitelia, ktorí o ich vzdelávaní nič nevedia a asi ani nechcú vedieť, majú na nich príliš vysoké nároky, očakávania že budú tip-top vo všetkom.
Ved predsa majú IQ vyššie ako drvivá väčšina populácie .... a potom začnú hovoriť o tom, že oni "vôbec nie sú takí múdri" a "rodičia si niečo namýšľajú", deti sú "moc živé", alebo "príliš urozprávané", "nevedia si robiť poznámky", aj ked sú šikovní, ale ... vlastne tohto obdobia sa bojím najviac, vôbec neviem, čo mám robiť, či mám platiť potom nejakú súkromnú školu, alebo ho poslať na internát do Bratislavy. Alebo možno zapadne na klasickom gympli ... syn totiž zatiaľ vôbec nie je vyhranený, jemu ide všetko približne rovnako dobre a aj ho rovnako baví...

canama
15. dec 2016

@mooonika1975
paci sa mi citat, ktory hovori ze dospely s fantaziou je dieta ktore prezilo...uz dnes je to viac ako jasne a v buducnosti to bude este zjavnejsie, ze "preziju" (resp. ekonomicky zaujimave budu pracovne pozicie) len tie, kde je potrebne kreativne mysliet. za 10 rokov budu supermarkety uplne samoobsluzne bez potreby akejkolvek ludskej prace, rovnako pasova vyroba, doprava, mnohe kancelarske prace dnes uz nie su potrebne, zefektivnuje sa stale viac a viac a pracu si udrzi len ten kto dokaze vytvorit pridanu hodnotu, ktorej nie je schopny automatizovany system. nikde som nenapisala ze dieta nesmie byt pod tlakom, urcite ze ano, je fajn aby dieta vedelo zvladat primerany stres, rovnako ako to ze nebude existovat direktiva, neznamena ze dieta nebude ctit autority...ale autoritu bude mat len ten kto si ju az zasluzi, nie ten komu bola formalne pridelena...a castokrat sa jej drzi silou mocou aj proti voli vacsiny a za pouzitia nezakonnych prostriedkov (vid. politici). ja osobne okrem statnej moci nepocitujem ziadnu formalnu autoritu nad sebou....a milujem "wow" momenty a objavovanie stale novych veci...neviem preco by toto malo patrit len do detstva a zbytok zivota by mala byt rutinna sed...

moni73
15. dec 2016

@hettinka ja s tebou suhlasim, chcela som tym len povedat, ze kazdeho zaujima nieco ine. A vzorec na vypocet objemu gule budu vtlkat kazdemu uz na zs. Naucit sa nauci. Dostane jednotku. Pochopil? Nechcem tym povedat, ze musi, ale naco preboha ten vzorec ucime? V dnesnej dobe to bez pochopenia nema ziadny! vyznam.

Urovne- wau. To je to prave.

A to so znamkami je velmi tazke. Zvladat v pohode zle znamky dietata, u ktoreho vies, ze ma na viac. Ze spoluziaci, ktorych uz za ten cas "poznas" maju za jedna a dcera za 5. Pritom pocit z nich mas opacny (samozrejme nie zo vsetkych). Ani ja s tym nie som vnutorne vysporiadana...

moni73
15. dec 2016

@canama sudburry je moj sen🖒

canama
15. dec 2016

@moni73 u nas to mala byt aj realita (mali sme v plane sa stahovat do zahranicia), ale akosi sa to "zvrtlo"...mam este rok na to aby som vymyslela co dalej.

angela1
20. dec 2016

dobrý večer, je tu niekto z KN kto bude riešiť triedu pre nadané deti? 🙂

dupinka
24. dec 2016

žienky, syn je nadpriemerne intelektovo nadaný, a hľadám nejaké prac.listy, kartičky príp. tipy, kde nájdem nejaké nápady na aktivity, úlohy. Je druhák.
Nadanie v oblasti verbálneho prejavu, logické, priestorové myslenie, časová a dejová súvislosť, slabšiu má iba grafomotoriku a porozumenie textu.
Za každú radu ďakujem!

hettinka
24. dec 2016

@dupinka my sme na doma pouzivali pracovne zosity id www.fonibook.sk ale vždy pre vekovo staršie deti ako bol syn. A matkou v 2. ročníku uz stvrtacku.

katpetdo
9. jan 2017

Ahojte...chcem sa opytat,ci ma vyznam testovat dieta skor ako v predskolskom veku. Psychologicka z cpppap kam chodime z ineho dovodu, by ho chcela testovat ked bude mat 5.5r(teraz ma 4r a 11m). Syn je sikovny, avsak s komplikovanejsou povahou a psych. si mysli,ze by bezna skola nebola pre neho vhodna...ale on do skoly pojde a v 2018...tak nevidim vyznam to uz teraz riesit. Osobne ho onalepkovat nepotrebujem, a testovanie len z dovodu vyberu skoly (aj ked sa mi myslienka integracie paci viacej..ale po svojich zlych skusenostiach nie som presvedcena,ze je realne mozna v sucasnom systeme)