icon

Názor na kvalitu cirkevných škôl na Slovensku

26. máj 2025

Aký máte názor na cirkevné školy na Slovensku? Pripadne, aké skúsenosti mate ? Pred časom som sa na túto tému bavila so známou, žijúcou v UK. Totálne nervózna z toho, ci jej dcéru vezmú na cirkevnú školu. Keď som sa pýtala prečo, odpoveď bola, ze tie školy sú jednoducho dobre. Ze všetci jej známi chcú deti do takejto školy dostať.

kacena4
26. máj 2025

rodicia aj deti na tychto skolach maju casto ine moralne hodnoty ako na beznych skolach, hoci aj tu sa najdu rozne deti... mne deti chodili do skolky aj starsia dcera do skoly. viera je popretkavana celym vyucovanim

deti95060810
26. máj 2025

tá je asi rôzna... viem ale určite, že ak by som bola neveriaca tak by som dieťa nedávala do cirk. školy....
už som tu čítala ako maminka chcela dať dieťa do cirk. školy ale chcela aby dieťa nemalo náboženstvo... za mňa zvláštna požiadavka.

marsmykkok
26. máj 2025

Moja základná bola top2 v okrese a stále je veľmi vysoko, rovnako poznám veľmi kvalitné evanjelické gymnázium. Však vieš nájsť rebríčky škôl a porovnať, ale celkovo bývajú často tieto cirkevné školy v kvalite na popredných priečkach. A je to hlavne nízkou fluktuáciou pedagogov (ak učiteľ chce učiť v kresťanskom duchu neujde na inú školu) a aj tým že sú rodinnejšie, viac zamerané na jednotlivca, lebo majú menej žiakov celkovo, nemáš 6 tried jedného ročníka alebo len 1 alebo 2 triedy.

hortenziaj
26. máj 2025

U nás Cirkevná základná škola bola top vramci okresu v tom rebríčku ,čiže podľa mňa to nie je o Tom ze by neboli kvalitné.

kaktusik007
27. máj 2025

ja som dala deti na cirkevnu zakladnu, aj ked nie som veriaca. Na nabozenstvo samozrejme chodili, boli vychovavani v ramci viery - avsak povinnost ist na svate prijimanie samozrejme nebola, to bolo na nich samotnych.
za mna - spokojnost. Pozitiva urcite prevazia negativa.

pozitivum - kazda ta mniska co ucila mala vystudovane dve vysoke skoly, skor vynimka bola ze mala iba jednu.. druhu mali bud psychologiu, alebo specialnu pedagogiku.
negativum - v kazdom jednom dietati videli iba to dobre a tak som musela "buchnut pastou po stole" obrazne povedane, aby sa zamedzilo spravaniu jednemu hajzlikovi... pri sedeni s jeho rodicmi v riaditelni vyplynulo, ze oni ako rodicia nemali ziadnu vedomost, ako "uzasne" sa sprava ich dieta - skola to proste neposunula dalej, co vnimam ako velku chybu.

evienmk
27. máj 2025

Ja mám osobnú skúsenosť. Navštevovala som strednú cirkevnú školu, osnovy sú ako v štátnej škole, len náboženskú výchovu sme mali povinnú.
Mne sa tam páčilo, ja som veriaca, takže mne tá duchovná atmosféra vyhovovala. Učiť sa trebalo, ale myslím, že vyučujúci mali taký ľudský prístup.
Veľké plus boli napr. akcie, výlety, ... boli sme skvelá partia v triede. Doteraz si pamätám, aká dobrá atmosféra bola napr. na deň Mikuláša, v lete, v júni sme zas mali školský ples.
Veľa z nás sa potom aj dostalo na vysoké školy, niektorí spolužici dokonca išli aj za kňazov...

luccija
27. máj 2025

Áno, ale v UK je skôr problém aké deti chodia do "bežných" škôl preto hľadajú niečo lepšie a morálne hodnoty.

domak2
27. máj 2025

Nemôžeš porovnavat dôvody v uk a na Slovensku v tomto prípade.

marian341
27. máj 2025

Ja som chodil na strednú cirkevnú.....nič lepšie ma v živote nemohlo stretnúť. Mam teraz 43r. a môj syn tam tento rok nastúpil. Už aj on hovorí, že asi inú by už nechcel.....prístup, vybavenie,starostlivosť....Neviem porovnať ale cirkevné sú asi lepšie lebo ich nieje toľko a učitelia to berú aj inak ako školu ale aj prípravu do života....

martinadomianova
28. máj 2025

Mám za sebou cirkevnú ZŠ aj gympel, a nemôžem povedať, žeby to bola nejaká výhra. Práveže som ľutovala, že som na ten gympel aj išla, a neišla na iný. Neviem aké podmienky tam panujú teraz. Takže ťažko povedať.

mantilka
28. máj 2025
@deti95060810

tá je asi rôzna... viem ale určite, že ak by som bola neveriaca tak by som dieťa nedávala do cirk. školy....
už som tu čítala ako maminka chcela dať dieťa do cirk. školy ale chcela aby dieťa nemalo náboženstvo... za mňa zvláštna požiadavka.

@deti95060810 😀 a zamestnajú špeciálne pre jej dieťa učiteľa etiky.

mantilka
28. máj 2025

Cirkevné sú na popredných miestach v rebríčku, ale ja tým rebríčkom veľmi neverím.
My máme dcéru na štátnej, takže neviem porovnať.
Každá škola má plusy aj mínusy. Sme veriaci , ale nevidela som dôvod voziť dieťa ďalej, keď máme pod nosom štátnu jazykovu. školu, ktorá má dobré meno.

cecilia29
28. máj 2025

Deti chodia na cirkevnú ZS, a tiež je na popredných miestach v okrese. Ja som tiež chodila na cirkevné gymnázium a bola som spokojná. Gymnázia cirkevné mali aj vlastné sútaže celoslovenské. Ja som sa napr zúčastnila, kde som súťažila za biolu. A ba olympiádach sa mi zdá ze na popredných miestach boli deti z cirkevných

nelka93
29. máj 2025
@cecilia29

Deti chodia na cirkevnú ZS, a tiež je na popredných miestach v okrese. Ja som tiež chodila na cirkevné gymnázium a bola som spokojná. Gymnázia cirkevné mali aj vlastné sútaže celoslovenské. Ja som sa napr zúčastnila, kde som súťažila za biolu. A ba olympiádach sa mi zdá ze na popredných miestach boli deti z cirkevných

@cecilia29 ja keď som chodila na základnú a strednú, tak na žiadnej súťaži nebolo ani jedno dieťa z cirkevnej. Skôr som mala pocit, že ich to nezaujímalo a učiteľky o sutaziach ani nevedeli. Boli to matematické a fyzikálne sútaže. U nás v meste bol prestížny práve štátny gympel, lebo na cirkevný chodili kadejaki vyrastkovia, ktorých rodicia poznali riaditeľa 😅

cecilia29
29. máj 2025
@nelka93

@cecilia29 ja keď som chodila na základnú a strednú, tak na žiadnej súťaži nebolo ani jedno dieťa z cirkevnej. Skôr som mala pocit, že ich to nezaujímalo a učiteľky o sutaziach ani nevedeli. Boli to matematické a fyzikálne sútaže. U nás v meste bol prestížny práve štátny gympel, lebo na cirkevný chodili kadejaki vyrastkovia, ktorých rodicia poznali riaditeľa 😅

@nelka93
Záleží od ako kde. Ja som si teraz pozrela hodnotenia školu kde chodia deti aj v priebehu času. Tak posledné roky sa to hýbe na 6-3 priečke vrámci celého kraja. Takže je tak stabilnejšie dobra. Fakt záleží od učiteľa, koľko sa mu chce venovať tým sutaziam a olympiádam

slniecko5
29. máj 2025

V Ke sú v top rebríčku INEKO cirkevné školy, ZŠ Bernolakova bola jednotka na SK posledne roky a SŠ sú na tom tiež veľmi dobre.

eeffka
5. jún 2025

Moja dcera xhodila na 8r bilingvalne evanjelicke gymnazium, sme ateisti, neriesili, zucastnila sa a vybavene. So skolou sme boki megaspokojni, aj s mimoskolskymi aktivitqmi a pravou s detmi