icon

Názor na tretiu hodinu telesnej výchovy

18. mar 2023

Nasla som peticiu proti zavedeniu 3. hodiny telesnej vychovy. Organizatorom je pedagogicka obec. Aky je vas nazor na TV?

kivivi
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
19. mar 2023

@estrella5 presne tak, uplne s tebou súhlasím. Ked uz tak, dala by som telesnú ako poslednú hodinu, resp.uplne po skole po obede. Taka fajn spotena a unavena ist dalej na vyučovanie, to moze len chora hlava schváliť. A najmä keď mas prestávku 5 min.na dalsiu hodinu.
@sszuzu8 ja som si presne takto poranila na tv rameno, dodnes mi "vyskakuje"... Tiez sme mali sibnutu telocvikarku, ktorá si myslela ze z nas urobi športové gymnastky, len za to ze jedna spolužiačka bola gymnastka. A s nou nas porovnávali, asi si to vieš predstaviť, ako sme ich neznášali (telocvikarku, aj spolužiačku, lebo ta sa ešte naschval predvadzala).

pribinak
19. mar 2023

@simsalabim a čo navrhujes? Prechádzky za ručičky? Obievanie sa vejárom?

Zábava pre všetkých …..to nebude nikdy. Vždy budú deri ktoré sa budú nudit a vždy budú deti ktoré budú stonat prú všetkom lebo doma nemajú ani základnú podporu

kp7333
19. mar 2023

@magdalenal Nesuhlasim s tvojim nazorom. Vacsina rodicov chodi domov z prace medzi 18-19.00. Su radi, ak detom stihnu uvarit veceru a hodit s nimi rec, pripadne skontrolovat ulohy. V case od 7.30 do 18.00 su deti v skole, druzine, na kruzkoch, ti vacsi doma. Cize realne ma rodic ovela mensiu sancu vplyvat na dieta, jeho pohybove zrucnosti a zivotospravu. Moze dieta prihlasit na sportove kruzky, len ak dokaze popri praci zabezpecit logistiku alebo ma pomoc od starych rodicov. Preto je dolezite, aby sa v skole venoval dostatocny cas pohybovej vychove, rovnako aj po skole v skolskom klube.

slavomira236
19. mar 2023

@matabb73 mam 44v zivote som kozu nepreskocila a po kladine som nepresla ani ked ma spoluziacka a ucitelka drzali mam fobiu z toho a z vysok

janaolas332
19. mar 2023

@janaolas332 no a ja,keď bola učiteľka na mne z matematiky zasadnuta,proste mi to nešlo (najmä kvôli vyučujucej,ktorá to veľmi dávala pocítit,že som asi blbá) ,veľké stresy som mala,na doučovanie som ráno musela chodiť (učiteľka nakázala),inak som sa učila fakt dobre len tá matematika...a petíciu proti matematike tiež nik nespisoval a som tu,VS urobená. Nehovorím ,že všetky deti sú fyzicky zdatné ako nie všetkým ide napr.ta matematika...preto by aj učiteľ mal nájsť spôsob ako deti nedeptat,zle známky dávať a tak.

kp7333
19. mar 2023

@pribinak skakanie cez kozu je presne to, co si nepredstavujem pod pojmom pohyb. patrim ku generacii husakovych deti a pamatam si, ako tie hodiny prebiehali. stali sme v rade na kozu a za celu hodinu sa kazdemu uslo preskocit tak max 2x. Podobne to bolo pri hode granatom a splhani na tyci. Len aby niekto vyplnil tabulky. Telocvik by mal byt o tom, aby sa deti aspon pol hodinu vkuse hybali - behali, cvicili, ucili sa loptove hry. Idealne hravou formou, aby ich to aj bavilo. Moje deti to tak nastastie maju, som rada, ze nezazivaju telocvik, aky byval za nasich mladych cias.

simsalabim
19. mar 2023

@pribinak ved som pisala, co navrhujem. Napr hladanie kesiek, turistika, plavanie. Skusit vybijanu, basketbal, strecing a jogu. Nutit obezne dieta skakat cez kozu ci splhat alebo behat 1500m nie je celkom ok. Ked sa tu na fore pyta obezna zena, co cvicit, tiez jej neradia beh, lebo si odpali klby. Nechut k pohybu ziskavaju mnohi z toho, ze to vnimaju ako urcite ponizenie, na telo a vyzor sme mnohi citlivi a v puberte obvzvlast. Znamkovat vychovu mi tiez nepride ok. Nemyslim si, ze sa to moze davat na rovnaku uroven ako napr matika. A navyse, treba detom dat dostatocnu prestavku na to, aby sa upoteni mohli umyt… nebudem ani hovorit o tom, ze pre niektore deti je traumou sa prezliekat pred inymi - darmo si myslim, ze by si naozaj mohli kusnut do jazyka a nejako to vydrzat, ako sme vydrzali my, ale v dnesnej dobe filtrov sa bohuzial mnohi trapia, ze nie su “dokonali”. A pri tom som ja z tych, co viac hodin z TV len podporuju, ale nie nasim typickym hura systemom.

pribinak
19. mar 2023

@kp7333 tu ti x rodičov napíše že ich fieta nebavi behať a skákať celu hodinu a už vôbec nie loptove hry

Môj syn je veľký športovec, ale odmietne hrať futbal 2 hodiny po sebe, x dalších chlapcov to iste a x dalších chlapcov du ochotni hrať futbal každú hodinu
Teraz čo?

Čo je take strašne na hádzaní granátom? Ak má niekto už sj z tohto traumu, tyk potom by mal zvážiť návštevu psychológa

pribinak
19. mar 2023

@simsalabim mam rada tvoje príspevky ale hneď 1. riadok - plavanie. No čosi? Tu ti milión matiek napíše že plavanie nie a je vybavené

stvura
Odpoveď bola odstránená
slavomira236
19. mar 2023

@stvura u vas na skole su sprchy?

h2
19. mar 2023

Jednoznačne som za čo najviac hodín telesnej výchovy. Prijala by som aj hodinu každý deň. Deti to veľmi potrebujú.

simsalabim
19. mar 2023

@pribinak chapem, no napisala som toho viac. Celkovo som za prirodzeny pohyb v prirode. Za sociku sme mali brannu vychovu. Dost sme chodili von a aj dost na to frflali, ale bolo to fajn, aj pohyb aj utuzenie kolektivu. Aj som sa naucila strielat zo vzduchovky 😅

kp7333
19. mar 2023

@pribinak to nie je o traume preboha. ale kolko kalorii spali decko, co 3x za hodinu hodi granatom? Takto proti obezite nezabojujeme, ani ked dame 5 hodin telocviku. Je ovela efektivnejsie im dat loptu, nech si zahraju nape. vybijanu. Alebo ich nechat behat, ci robit workoutove cvicenia. Alebo hoc aj 3km rychlej chodze na striedacku s behom, ak chybaju telocvicne.

pribinak
19. mar 2023

@kp7333 ale nie vždy ide iba o kalórie, ide aj o radosť, zábavu, dobrý pocit a keď toto všetko dieťa zažije, tak je určite ochotnejšie robiť aj náročnejšie veci, napr beh či workout

benit
19. mar 2023

@simsalabim na branne dnes pride do skoly 6 deti z 23. To je realny stav.
Rodicia na jednej strane nemaju cas s vlastnymi detmi sa hybat, ale zo vsetkeho pohybu ich ospravedlnuju.
Na druhom stupni cvicia 3-4 dievcata. Plavat uz nebude nikto. Len hladaju vyhovorky.

kp7333
19. mar 2023

@pribinak to vazne existuju deti, co im robi radost skakanie cez kozu, ci hod granatom? ja som take za svoj zivot nestretla a to mam 45. pamatam si, ze to bolo pre nas nutne zlo. ovela radsej sme mali napr. loptove hry.

pribinak
19. mar 2023

@kp7333 Ehm, trochu všestrannosti nezaškodí, či?
Loptove hry? Ja si pamätám spolužiačky ktoré ani v 9. ročníku neboli schopne pri vybíjanej prehodiť loptu cez pol ihriska či chytiť prihrávku a non stop kazili hru … no naramna zábava
A hrať volejbal? No zbohom

kp7333
19. mar 2023

@pribinak moje deti maju na ZS raz do tyzdna plavanie v ramci telecviku a velmi sa na hodiny tesia.

pribinak
19. mar 2023

@kp7333 môj syn tiež máva plavanie každý polrok, pláva až štvrtina triedy

Všetky baby hromadne kramy a nesplácajú chalani ktorí majú brucha a prsia
Ale mij syn sa teší

estrella5
Autor odpoveď zmazal
h2
19. mar 2023

@benit Nemyslím si, že je to až také zlé. Môj syn ) šiestak na ZŠ) bol teraz v piatok ráno na očkovaní (tretia dávka proti encefalitíde), chcela som ho nechať po zvyšok dňa doma. Povedal, že chce ísť do školy, lebo majú telesnú a bude triedny stolnotenisový turnaj. Totálne ma prekvapil, že namiesto voľného dňa chce ísť do školy len kvôli telesnej, aj Dr. mu hovorila, že by sa mal šetriť, ale presvedčil aj ju, tak po prvej hodine išiel. A ten turnaj vyhral. 😃

simsalabim
19. mar 2023

@benit ja nehovorim o brannom cviceni, ale o brannej vychove. Mali sme ho v rozvrhu ako predmet.

matabb73
19. mar 2023

@simsalabim aj my sme to mali. Najviac ma bavilo strieľať zo vzduchovky. Ale ani orientácia v prírode nebola zlá. To by sa zišlo aj dnešným deťom.

benit
19. mar 2023

@h2 prid sa pozriet k nam do skoly. Prisli treneri a aj tak sa naslo minimum deti co sa im chcelo. Rodicia len volali do skoly preco to musia a deti to nebavi. Ked sa opytas co ich bavi, tak nevedia. Yeda vedia, byt na tik toku. Na plavani bezne plava 5-6 deti z triedy a to pisem o prvom stupni.

kp7333
19. mar 2023

@pribinak u nas maju ziaci na vyber - kto neplava (nie je prihlaseny na plavanie alebo je pi chorobe... atd), ma telocvik v telocvicni. Ak sa deti telocviku vyhybaju, tak na to asi maju dovod, resp. uz niekde predtym sa stalo nieco, co im ho znechutilo (zle znamky, vysmech od spoluziakov, ci ucitela, pocit menejcennosti). Hodiny by mali byt koncipovane tak, aby z nich deti nemali strach. A to plati pri vsetkych talentovych predmetoch - vytvarna, hudobna, telesna. Mal by to byt v prvom rade relax a hravou formou by deti mali byt vedene k umeniu, ci pohybu. A nemalo by sa to znamkovat.

simsalabim
19. mar 2023

@matabb73 presne. Bolo to fajn, ked si na to spatne spominam a pohyb by mali aj deti, co telesnu nemusia.

matabb73
19. mar 2023

@benit aj telesná v škole môže byť zábavnou formou. Ja by som to spravila ako posledný predmet, kvázi krúžok a viac športov na výber. U dcéry v škole majú trampolíny. Nechápem prečo nemôže mať vrámci telesnej aj skákanie na trampolínach. Je to len ako poobedný krúžok. Keď deti nechcú chodiť na telesnú, niečo nie je v poriadku. Ako som už písala. Moja dcéra má šport rada, ale telesnú berie ako nutné zlo. Pritom športuje od škôlky. Robila gymnastiku, karate, volejbal. Takže niekde bude chyba.

pribinak
19. mar 2023

@kp7333 u nás sa výchovy neznamkuje