Názor na tretiu hodinu telesnej výchovy
Nasla som peticiu proti zavedeniu 3. hodiny telesnej vychovy. Organizatorom je pedagogicka obec. Aky je vas nazor na TV?
@katkine_terapie však to všetko je v štádiu riešenia. Škol ktoré nemajú telocvičňu je minimum. A určite sa bude hľadať systém aby sa neuberalo z nosných predmetov.
Ak nie sú kvalifikovaní ucitelia, samosprávny kraj môže mat zmluvu s trénermi. Aj to je riešenie
To naozaj niekto podpisuje petíciu proti? 🤷 Nech sú hodiny dobre, deti sa zabavia,zacvičiť,majú radosť z pohybu,nie z povinnosti...hlavne,že potom najmä na Sš niektoré deti chodia cvičiť dajme tomu za 10 e za 45 minútový tréning a tu idú petície podpisovat, sodoma gomora Cecilko 🤦 Inak určovanie hlavnej a vedľajšej vety,sytaxy,nesyntaxy a pod...mi príde omnoho zbytocnejsie ako pohyb.
Ja som za, ale ta tretia hodiny by mohla byt o niecom inom ako drezurovani (skok do dialky a pod.) ale skor o radosti z pohybu. Nejake hry v prirode, hladanie kešiek a pod. Na sposob branneho cvicenia? Su ludia, ktori od detstva nie su extra obratni a cim su vacsi, tym sa na telesnej citia trapnejsie. Niektorym brani na telesnej aj objektivny dovod v neiktorej cinnosti - ja mam napr hypermobilitu a volejbal bol pre mna katastrofa, tie moje prsty prsty proste na to nie su... zato na gymnastike som excelovala. A urcite netreba detom hodinu PRIDAVAT do rozvrhu, maju toho uz aj tak dost, treba nieco ubrat.
Neznasala som Tv v skole z dovodu, ze sa tam clovek spoti (ano, aj s dvomi antiperspirantmi, proste hormony v puberte robia svoje) a jednoducho smrdiet potom cely zvysok dna bolo strasne. Odpor k sportu ale vseobecne nemam, no zacalo ma to bavit az v dospelosti, ked si to zariadim ako ja chcem a kedy chcem. Nie pred meetingom a kolegami (v skole odpoved pred triedou) alebo pred pohovorom (v skole test).
Pohybu nikdy nie je dost, skor sa obavam toho, ak zaradit 3. hodinu TV, som za, ale nie tym, ze sa uberie opat z prirodovednych predmetov, ale nech ju teda zaradia navyse. Otazka je, ci budu mat skoly dostatok telocvicni (na mnohych je len 1) a ci to bude zvladnutelne, pridat kazdej triede 1 hodinu navyse, u nas je len na 2. stupni 12 tried a uz teraz maju niektore TV 7. vyučovaciu hodinu v poradi.....
U nas uz teraz je problem s telocvicnou...jed nieje miesto deti su v teiede alebo s idu hrat na dvor to vetsinou tie mladsie deti 1-2 rocnik..starsi chlapci skoro kazdu hodinu hraju hokejbal
Ja by som dala aj viac klidne kazdy den jednu hodinu.ajndeti v skolke chodia na hofinu na prechadzku a vybehat sa..telesnu by som dala miesto trebars hudobmej alebo vytvarnej toto je pre mna uplna blbost ved ked mi dieta pekne spieva alebo kresli dam ho do ZUS nie nasilu v triede nutit krakat..telesnej by sa zislo viac nech sa im hlavy prevetraju a konecne mozog okyslici..sedia na riti 7 hodin v skole a dalsich 6 doma.do skoly autom zo skoly autom..mame vela deti lenivych a obeznych.. my ako deti viseli sme s kazdej preliezky na kazdom prasaku vyliezli na kazdy strom dnesna generacia nedokaze prebehnut cez krizovatku ked je kratsia zelena.kolobezky a bicikle elektricke ved naco slapat?a rodicia ich este v tom podporuju podplacaju lekarov aby ich vypisali z telesnej..stredoskolaci nedokazu spravit jednoduchy kotul..
Ja netvrdim tyraz deti na telesnej ale trosku sa prebehnut po vzduchu a zahrat futbal volejbal basketbal alebo pustit kazetu aerobicu im nezaskodi.
Som za to, aby mali viac telesnej, ale mali by ju robiť pútavým spôsobom, hlavne pre detská v puberte. To je vek keď sa začnú telesnej vyhýbať a je to veľká škoda. Moja dcéra má šport rada, ale telesná je pre ňu otrava, má 14, ide na strednú. My sme mali na strednej výbornú učiteľku. Nechala na nás ako budú hodiny prebiehať. Tak sme cvičili aerobik s posilňovali na strojoch čo sme tam mali. Ani jedna baba sa telesnej nevyhýbala, lebo nás to bavilo a chceli sme mať pekné postavy.
@pribinak mýliš sa. Telesná sa známkuje, na našej škole áno. A tiež som proti povinným osnovám, hoci mne nikdy nerobili problémy, ale bolo mi ľúto spolužiačok, ktoré s tým problémy mali. Preskočiť kozu nevedeli všetky a jedna sa skoro dolámala pri neodarenom skoku. Druhá zas spadla z polovice lana pri šplhu na lane a bolo šťastie, že sa nezabila. Toto už našťastie vypustili. Deti by mali robiť taký šport aký zvládajú, a to píšem ako matka dieťaťa so športovým nadaním, a nie im vytvárať traumu zo športu.
@pribinak ja mám 49 a aj vtedy, keď som ja bola dieťa, boli deti čo nevedeli spraviť kotrmelec. Niektorí sú proste športové antitalenty a treba to rešpektovať. Ak chceme, aby sa hýbali aj také deti, treba im vymyslieť niečo čo zvládnu a bude ich to baviť. Kľudne aj to hľadanie kešiek ako tu niekto písal.
@matabb73 ja netuším aké staré máš ty dieťa, ja mam siedmaka. Nikto nenúti deti behať šprinty či 12nast min. ani šplhať na láne ci týči, ani chodiť po kladina
Decka hrajú vybiku, volajbel, bedminton, florbal, tancuje sa, cvičí sa steecing, sem tam je koza, sem tam nejaké základy gymnastiky
Ja neviem čo by ste chceli, aby chodili tá ručičky pomedzi kúzelky?
Jaj chudiatka potom majú 200 kíl, chalani prsia väčšie ako baby, zadky osvisnute, hrbia sa
Ale no veď nevadí, hlavne že ich nikto nedaj boh nebude nútiť hádzať loptu do kosa cu nebodaj zavesiť sa na rebrinu
@pribinak teraz píšeš zas o niečom inom. Napísala si, že každé dieťa by malo vedieť preskočiť kozu a spraviť kotrmelec. To som ti oponovala, že je nezmysel, lebo niektoré deti to nedokážu. Proti telesnej ako takej nič nemám. Moju deti sú fyzicky zdatné, dcéra športuje od škôlky. Ale vidím, že nie všetky deti sú také a nútením do športov, ktoré nezvládajú, v nich vyvoláš len odpor ku športu. Ja som mala telesnú vždy rada, chodila som na športové olympiády. Som nízka, mám len 156 cm a keď ma na strednej jeden učiteľ nútil hrať basketbal, čo je totálny nezmysel, tak som tiež mala chuť na telesnú nechodiť.
@estrella5 moje dieta ma na sš aj FG a teda od praktickych vevi je to na mile vzdialene. Fakt len krasne napisane na papieri a realna napln predmetov 0. Preto si myslim, ze aj cela ta reforma tak dopadne. Kvantum uciva pridali, ucebnice nove nebudu, kazdy si bude ucit a naponat svoju predstavu. A sme tam, kdd sme boli. Darmo sa par kusov snazi ucit inak, prehlusia to ucitelia, ktory idu len za drilom. A to je aj na TV. Kto chce robi ju putavo a kto nie demotivuje deti od sportu.
Ze deti nechcu cvicit a rodicia ich ospravedlnuju som pisala vyssie.
@matabb73 kesky som spominala ja a naozaj si myslim, ze pre obezne deti by to bolo lepsie ako beh, skoky a podobne. Ked nevladzu, nejde im to, akurat si vysluzia vysmech, nehovoriac o zatazi na klby. Treba podporit zaujem o pohyb ako taky, nie o vykon.
@pribinak nie vsade sa telesna neznamkuje… nedavno dcera spominala ako spoluziak skakal do dialky so stichmi, lebo ucitelka potrebovala znamku 🙈 A nehovoriac o tom, ze na jednej skole z telesnej pisali aj pisomku 🙃
@benit Suhlasim! Prakticke zrucnosti ako financna gramotnost su velmi potrebne. Aj obcianska nauka. Ale ucitelia to nevedia ucit a len skusaju. Pritom to treba robit prakticky, cez modelove simulacie a neznamkovat.
@simsalabim aj my sme mali pisomku z telesnej 😆 paradoxne na som to vnimala lepsie ako znamkovanie driblovania medicimbalom a podobne nezmysly 🙄 ale spoluziaci co sa neradi ucili to bralu dost zle a suhlasim, ze na tv, hudobnu, vytvarnu znamkovanie ani testy nepatria
@walentina7 pokiaľ viem, tak na gymko sa do priemeru výchovy nerátajú 😉
keď čítam niektoré názory, tak zrušme 3/4 predmetov, lebo deti majú traumy aj z matiky, lebo blbá matikárka, aj z angličtinárky, lebo na nich učka sedí, to nehovorím o fyzike alebo chémii, veď kto sa má učiť všetky tie zbytočné vzorce a blbú teóriu. A zabudla som na slovenčinu, lebo už dávno malo byť zrušené i/y, veď to je len u nás a kto by čítal blbé knihy na povinné čítanie... Ľudia, už sa trochu zamyslite, než začnete vypisovať všetky debility, čo všetko sa má zrušiť a z čoho všetkého majú chúďatká deťúrence traumu. Deti sú ofukované a ochraňované až tak, že sa boja cestovať autobusom a aktovku nosí do auta maminka, aby sa chúďatko dieťatko nenamáhalo 🙄
Nečítala som všetky komenty, ale myslím si, že min. 3 hod. TV mali byť už dávno. A problém s telocvičnami u mňa neobstojí, cvičiť sa dá aj vonku, v prípade nepriazne počasia aspoň prechádzka alebo iné hravé formy pohybu...
Teraz nechápem - tak keď dieťa je nemotorné a/alebo tučné a neznáša pohyb, tak by nemalo byť nútené sa hýbať a malo by robiť len nejaké zábavné aktivity, aby nemalo stres z toho, že bude musieť skúsiť spraviť niečo, v čom nevyniká, ale je úplne v pohode nútiť deti, ktoré nemajú logické myslenie, majú nižšie IQ a bojujú s matematickými príkladmi na každej hodine a doma nad tým sedia ďalšie hodiny, aby s odretými ušami dostali trojku. Tam nevadí, že majú z toho stres? Tam nevadí, že musia podávať výkony v niečom, k čomu nemajú vzťah? Tam nevadí, že tu známku vidno aj na vysvedčení? Tam nevadí, že to k životu nebudú nikdy potrebovať? Tam nikto nenarieka, že nie všetky deti majú talent na matematiku a tie, čo nemajú by mali robiť len nejaké fun aktivity, aby sa im matematika ešte viac nezhnusila?
Ja si dobre pamätám, že práve deti, ktoré nevynikali v učení, boli často krat pohybovo nadané, zručné, išli im technické práce, boli hudobne nadané, aspoň tam sa mohli ukazať, že aj oni sú v niečom dobré…
A konkrétne k telesnej, deti sa malo hýbu a každá hodina pohybu je len +

@pribinak určite nehecujem vášne, iba sa mi tento krok zdá populistický a nič neriešiaci. navyše nevieme, či tá hodina Tv nebude na úkor niečoho iného resp. ako sa bude riešiť na školách kde telocvične nie sú alebo nemajú kvalifikovaného učiteľa TV. Bude to hodina nad rámec terajšieho rozvrhu (čiže deti na druhom stupni budú mať namiesto 6 hodín v danom dni 7 resp. namiesto 7 hodín 8) alebo pôjde na úkor napríklad etiky, prírodopisu, matematiky...?