icon

Názor na tretiu hodinu telesnej výchovy

18. mar 2023

Nasla som peticiu proti zavedeniu 3. hodiny telesnej vychovy. Organizatorom je pedagogicka obec. Aky je vas nazor na TV?

rebeka7501
20. mar 2023

Deťom, ktoré sa nechcú hýbať nepomôžu ani 4 hodiny. Rodičia radšej zloženú ospravedlnenku. Majú nabitý program ale veľa sedia. Neviem, ako je to teraz, my sme sa museli cez veľkú prestávku prechádzať. Otravné, ale aspoň sme sa hýbali.

adrianoravec
Odpoveď bola odstránená
witchlucia
20. mar 2023

Som proti telesnej výchove viac ako raz do týždňa, aj ja aj moji rovesníci sme si z povinného športu na TV odniesli akurát zlý vzťah k pohybu. Omnoho viac by som ocenila voliteľné krúžky a voľný prístup do telocvične pre žiakov vo vyhradených hodinách. Na základnej škole má jedna hodina týždenne zmysel v Tom aby sa deti oboznámili aké možnosti športu majú a aby si vyskúšali rôzne veci, podporil sa tak ich záujem o pohyb. Ale na strednej je bezpredmetné aby strácali čas pohybom ktorý je vnímaný ako otrava namiesto toho aby sa naučili organizovať si čas samostatne a športovali sami pre seba v čase kedy sa cítia dobre. Ja som neznášala sedieť spotená v triede, hormóny robili svoje, nebol čas slušne sa osprchovať alebo som rozhorúčená čakala v zime na autobus 😑 moja mama ma brávala na plaváreň a bez jej snahy by mi ani 5 hodín telesnej v škole nepomohlo vytvoriť si pekný vzťah k pohybu.

15tibetan3
20. mar 2023

mne je v podstate jedno ci dve alebo tri, skor ma zaraza, ze je telesna vychova posledna vyucovacia hodina. Decka sa na telesnej spotia a potom take spotene stoja v zime na zastavke pol hodiny, ked cakaju na autobus. Ani ucitelia by svoje deti spotene nepustili vonku, tak by sa mal brat ohlad aj na to, ze niektore decka jednoducho do skoly dochadzaju busom.

h2
20. mar 2023

@15tibetan3 Ale telesná nie je štandardne posledná hodina. Len to tvojim deťom tak náhodou vyšlo. Nedá sa vždy prispôsobiť rozvrh tak, aby každému vyhovoval. V triede môjho syna majú dievčatá jednu telesnú ako nultú hodinu. Lebo ináč to zrejme nešlo.

darkswan
20. mar 2023

@15tibetan3 v inych krajinach tak byva, ma to logiku z toho hladiska, ze aby potom upachtene, upotene decka nesedeli takto cely den, respektive nepisali pisomku...zial vacsina skol nevie detom ponuknut ani zakladny hygienicky standard...plus za 10 minut realne prestriedat triedu v sprchach plus prezliect je nerealne..

lumka333
20. mar 2023

Ja by som bola za, keby mali minimálne 10 hodín telesnej do týždňa. To čo majú teraz je žalostne málo!!

tosomja
20. mar 2023

A pamätám sa, že aj my sme mali 3hodiny týždenne. Tak ako aj výtvarnú výchovu, či pestovateľské práce a technické práce po dve hodiny. Teraz sú to považované za zbytočnosti.
Streda bola taká oddychová (matika, 2x výtvarná, slovina, telesná)
Piatok (2x telesná, plus tri predmety)
Utorok (2x pestovateľské jedna skupina, 2x technické druhá skupina, plus tri predmety )
Fyziku a chémiu sme mali až od 7rocnika.

senta_sofia
20. mar 2023

@stvura moje deti to vedia, vediem ich k tomu od mala, ale ked s tym zacnes v skole v neviem kolnom rocniku, to je proste neskoro. To mas taky isty nezmysel ako plavecky v tretom. 9-10 rocne dieta, ktore nevie plavat? Koho je to vina? A vacsina sa na tom plaveckom ani nenauci, lebo sa uz boji.

rik01lulaka
20. mar 2023

Darmo pridajú hodinu telesnej výchovy keď deti na nich aj tak nerobia čo by mali 🙄

tosomja
20. mar 2023

@rik01lulaka A čo by mali robiť?

senta_sofia
20. mar 2023

@15tibetan3 tak si predstav, ze u nas maju prvu hodinu a potom taky spoteni sedia v skole dalsich 5. Tiez bomba

19mmm71
20. mar 2023

Podľa mňa to už dávno malo byť,veď to nieje možne ako sú dnes deti na jednej strane obézne a choré a na druhej nemotorné...jasneže ta tretia hodina tomu nepomôže lebo ospravednenky budú fungovať a isté mamičky nedopustia aby sa deti hýbali...ďalšia vec sú športové krúžky a mimoškolská aktivita..

stvura
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
20. mar 2023

@senta_sofia no a ak je to aj vina rodiča, že dieťa nie je vedené k pohybu, nemá prave školský systém nastúpiť ako náhrada výchovy v tejto oblasti? Veď práve preto je zavedená povinná školská dochádzka, aby každé malé dieťa malo prístup ku vzdelávaniu bez ohľadu na to aké zázemie má doma.. a k tomu patrí aj pohyb.. u nás nie len (!) v školskom systéme zanedbávaný..

Je chvalihodne keď tvoje deti sú aj doma vedené k pohybu, ale koľké nie sú a práve pre tie je TV veľmi dôležitá, hlavne taka ktorá by bola dobre vedená.. ak aj možno neskoro, určite lepšie neskoro ako nikdy..

15tibetan3
20. mar 2023

@senta_sofia tiez nic moc, ale vzdy lepsie. Moj pravidelne z telesnej chodi s mokrou hlavou, chrbat mokry co bol tak spoteny a teraz ked mal na zastavke v nulovych teplotach stat tiez nie je vyhra, potom podchvilu nachladnuty.Skutocne sa tesim z toho, ze uz ide teplejsie pocasie.

kvietocek87
20. mar 2023

Veď dakedy sme mali 3 krát do týždňa telesnú výchovu.Co sa tým učiteľom nechce robiť, či čo

anita1978
Odpoveď bola odstránená
abet
20. mar 2023

@estrella5 najviac srandy sme ako trieda zažili na telesnej na strednej bola to taká oddychovka pre nás síce sa nám nechcelo ale volejbal sme vedeli hrať najlepšie z celej školy potom sme mávali aj medzi triedami jeden deň súťaže či volejbal, basketbal, vybíjaná s nikým som sa ešte nestretla so študentov že by nechceli mať na strednej telesnú najlepšie spomienky mám z tej hodiny takže celkom zaujímavý názor na to máš my ako trieda sme boli veľmi vďační za ňu

robka
20. mar 2023

Syn je na základnej športovej škole ma 4 krát do týždňa ľad a raz telocvičňu alebo plaváreň plus klasika telesnú. Všetko sa da zvládnuť keď sa chce

mircalla
20. mar 2023

Ja som za, dnesne decka su totalne lenive. Otazka je ale, ze v akej kvalite. My sme na telesnej ozaj makali a mali limity, ktore bolo treba dosiahnut, dnes maximalne hraju vybijanu. Pripadne sa idu prejst. Takze v tejto kvalite to cenu nema.

simca06022011
20. mar 2023

@robka jasne ze sa da, tiez sme boli na zs, kazdy den na plavarni, kazdy den telesna (niektore dni atletika, niektore dni nieco ine, plus chalani este mali extra futbal, my sme mali extra ine kruzky)... absolutne bez problemov. Len organizacia je pre skoly nase komplikovana, na nasej skole uz aj v skole krzok sportovy poobede je problem :DDD

senta_sofia
20. mar 2023

@jana_eyre_2 nie, takto to nefunguje, to, co skola ponuka je zalostne malo na budovanie kladneho vztahu k pohybu a najma neskoro, to by bolo treba podchytit bohuzial uz v skolkach

jana_eyre_2
20. mar 2023

@senta_sofia čiže radšej vôbec ako aspoň čosi a neskôr.. aha..

Inak v našej škôlke sa normálne cvičí a sú k dispozícii aj krúžky vramci škôlky, samozrejme ale hradené rodičmi..

lacibo
20. mar 2023

Som na ZS, urazy su v kuse, deti nevedia ani.chodit poriadne, na vychadzke ide po.schodoch a noha vyvrtnuta, na telesnej tiez vela urazov, ucitel nema na tom.vinu..takze ano, treba ucit pohyb, ale som proti dalsej hodine TSV v skole, kto sa chce hybat, ma este kruzky a treningy poobede, kto nechce alebo.co pohyb to uraz..toho ani tretia hodina z biedy nevytrhne

lunademonica
20. mar 2023

Ja som proti, a to sportujem aktivne. Ale telesna v skole je extrem nuda, ani toho pohybu tam moc nie je....aspon z mojej skusenosti. Ja som na SŠ blicovala - teda mamiesto telesnej som chodila do posilky vedla skoly. A co vidim v lete na ihriskach, deti vonku behaju do 21, aj do 22, pohybu maju az az, nech sa po skole kazde dieta venuje sportu akemu chce, nie len tie loptove hry, kde si umelci ako ja len polamu prsty ...

mikadooo
20. mar 2023

Áno, som za (tretiu hodinu telesnej)

jana_eyre_2
20. mar 2023

@lacibo tak to mi príde asi tak, akoby keď maju napr deti stále chyby v diktáte, tiež by ich mohli prestať písať..

mane01
20. mar 2023

Najskor by sa mala zvysit kvalita TV a potom sa mozu navysovat hodiny. Akoze ked deti hraju cely rok volejbal stylom tretina na lavicke, lebo ich je vela… tak to ani nemusi byt.

canis_lupus
20. mar 2023

@lunademonica presne, mali by si to rodičia riešiť po vlastnej osi, nech deti robia športy, čo ich bavia. Ja som telesnú neznášala, neznášam beh, atletiku, gymnastiku a loptové hry, jediné čo ma bavilo bola zumba, čo sme občas mali 😀 A teraz v dospelosti milujem bežkovanie, lyžovanie, korčuľovanie, plávanie, turistiku, lezenie na lezeckej stene - čiže absolútne nič z toho, čo sme mali v rámci telesnej (ok, nerátam raz do roka plavecký a na základke dvakrát do roka korčule). Akože zatiaľ mám len škôlkara, ale športujeme stále, teraz v sobotu lyže, v nedeľu bike, dnes lezecká stena a nepotrebujeme k tomu nejakú hodinu navyše v inštitúcii.