icon

Názor na tretiu hodinu telesnej výchovy

18. mar 2023

Nasla som peticiu proti zavedeniu 3. hodiny telesnej vychovy. Organizatorom je pedagogicka obec. Aky je vas nazor na TV?

flafly
20. mar 2023

@sszuzu8 ja osobne nezdieľam názor, ze ak je dieťa drevo nedá sa “niečo” naučiť. Mám jedno také drevo doma, ma bohužiaľ silnú lordozu a kopu ďalších veci. Je celý taký ťažkopádny ako medvedík. Začala som s ním cvičiť bojové umenie 3x týždenne, plus rehabilitácie plus telesná v škole. A zrazu ma dieťa rotácie v bedrových kĺboch 90 %, predtým mal ledva 60…zrazu vie spraviť aspoň čiastočný kotul, predtým to neslo vôbec. Je to o prístupe rodiča a strach z telesnej teda nemá, a bolo mu vysvetlené ze známka z telesnej naozaj nie je dačo čo by ho malo trápiť.
My máme v škole už teraz 3 hodiny telesnej týždenne, za mňa vidím jediný problém v krátkych prestávkach, proste dať im viac priestoru sa trebárs umyť hlavne v lete.

jana_eyre_2
20. mar 2023

@stvura úplne súhlasím, až na to lyžovanie.. ja v lyžovaní zmysel vôbec nevidím, najmä nie v oblastiach kde na to vôbec nie sú podmienky a aby si sa to naučila musíš cestovať dve hodiny a nakúpiť/požičať výstroj.. je iné učít a viesť deti k lyžovaniu v Martine a iné v Bratislave.. lyžovanie podľa mňa nie je základný šport, len je moderný.. (nemusí sa nikto kto lyžovanie zbožňuje urážať)

veronicka1901
20. mar 2023

Určite som za, pohyb je veľmi dôležitý.

simca06022011
20. mar 2023

@shinon258 ano to je dalsia vec, ze ten rozvrh nie je u nas taky TV "friendly". Ziadne sprchy, kratke prestavky, nahanat sa, prezliekat sa. Kazde dieta nema rado hry, ale je to o ucitelovi, aby prisposobil TV a nerobil detom nervy. U nas napr. pocas strednej sa zmenil vyucujuci, zrazu z chlapa, ktori nas sekyroval s basketbalom a volejbalok (nastasie nas bolo vela, cize som si uzila lavicku pri baskete), prisla zena, ktora prost evedela co a ako, prisla na to ze vacsina odhra volejbal, povinne jazdy boli tie kalsiky, kladina a tak, raz za pol rok :D a proste babam zapla CD s cvicenim, kadejakym, a cvicilo sa... a baivlo to vacsinu, ziande poskakovacky za loptou. Cvicenia na chrbat nas ucila, krcnu chrbitcu atd.. Urcite sa to da zatraktivnit aj pre deti, ktore nemaju radi skupinove hry. Moja dcera je napr. taka, a kolko 5tiek mi doneisla z telesnej za posledny rok, co maju novu ucitelku ani nejdem pisat, prvykrat v zivote si pytala ospravedlnenku do skoly, kvoli telesnej... psycho. A dievca mi tiez bicykluje, odbezkuje 20km ako nic, lyzuje, plava, turistiku v pohode dava.. ale napr.je drevo, neznasa behat. Na gymnastiku chodila, ale je proste opatrna a prestalo ju to bavit, nechce robit kotrmelce.. a splhanie je nocna mora :D

h2
20. mar 2023

@lalala94 Tak je to výrok priamo našej telocvikárky, ktorá s nami to plávanie mala. Môj osobný názor je, že každý človek by mal vedieť plávať, bez ohľadu na výšku dosiahnutého vzdelania.

stvura
Odpoveď bola odstránená
darkswan
20. mar 2023

@pallacinka29 lenze tento problem 3x45 minut v skole nevyriesi, to je starost rodicov na to dozriet na vyzivu, pohyb...tieto nutene spartakiady v skolach bez podmienok su skor na smiech

simca06022011
20. mar 2023

@stvura no je to blbost, u nas v skole sa ani pred kovidom necvicilo, na rpvom stupni si pani ucitelka miesto TV vacsinou vybrala prechadzku parkom, alebo sa doucovali co "nestihli". Moja vyfasovala 3 na vysvedceni, tak ani neviem ako na to reagovat, proste psycho skola. Reakciu od ucitela clovek nedostane samozrejme, ani to uz neskusam... aktalne dostala za urobenu ulohu v premotivovanej skole 3ku a nevie mi ucitelka napisat preco ... :D ani dcere nepovedala.

simca06022011
20. mar 2023

@darkswan ide o to, ze tie deti nesedia cely den, a ta tv tomu pomoze.. nie o nejake spartakiady, to rodic nedobehne vecer, dieta sa ma hybat aj pocas dna.

jana_eyre_2
20. mar 2023

@stvura no práve lyžovanie beriem ako záležitosť rodiny, tj, lyžovať budú nájma tie deti ktoré k tomu majú podmienky doma.. podobne ako tenis, alebo iné prestížne športy, nie je to nič nevyhnutné.. nevyhnutnosť je vedieť plávať (k tomu nič iné ako vodnú plochu netreba) a vedieť základné cviky na zdravy pohyb tela a udržovanie kondicie.. k tomu by okrem rodiny mali byť deti vedené aj v školstve..

My sme ako rodina nikdy nelyzovali, sme z Bratislavy, naši na to peniaze nemali, hoci otec bol zo str.slovenska.. na lyžiarsky mám veľmi zle spomienky, kde tak ako vravíš išlo len o tých čo už vedeli lyžovať a ostatní im boli ukradnuti čo s nimi je, hlavne ze prežili..

tkjana
20. mar 2023

Uprimne, nenavidela som telesnu, hrali sme volejbal vkuse a potom behy… keby sme mali aerobik, nieco s fitnes, gymnastiku, milovala by som to, takto to vo mne vzbudilo len odpor. Suhlasim s pohybom na skole, ale cielenym, aby deti nemali pokrivene chrbtice, aby vedeli ako sa stravovat, co je lepsie jest, co nie, skor ta osveta zdravy zivotny styl ako beh na cas a podobne … ked clovek zacne potom chodit do prace, resp.na SS a VS musi sediet nad knihami, uvitala by som nejake cvicenie na uvolnenie krcnej chrbtice, ako na zdravy pohyb a fyzio cvicenie, pilates a podobne, toto by podla mna malo byt skor na skolach a potom kruzky zamerane na loptove hry, futbal a pod…

stvura
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
20. mar 2023

@jana_eyre_2 Nesúhlasím s tebou, aj ja som z Bratislavy, na lyžovačku sme s rodinou nikdy nechodili. Jednak neboli peniaze a asi ani vola. Na lyžiarsky výcvik sme sa zo strednej školy všetci veľmi tešili, išli sme celá trieda, aj tí, čo nikdy nelyžovali. Vrátane mňa. Lyžovať som sa tam naučila, lyžovanie som si veľmi obľúbila. Ja mám celkovo rada pohyb. A som rada že som sa naučila novému športu. Mali sme radosť všetky baby z pohybu, z lyžovania. Mali sme nové zážitky, takže to je na nezaplatenie. Ani nevieš koľko z tých detí si lyžovanie obľúbi a môže dosiahnuť úspechy vo vrcholovom športe, alebo budú lyžovať len tak pre radosť.
Ešte som chcela že mám kamarátku a jej dcéra išla na lyžiarsky výcvik zo škôlky ako štvor, alebo päťročná, všetky deti to úžasne zvládali, naučili sa lyžovať, naučili sa novému športu... Je to pre tie deti neoceniteľné.

nikpa
20. mar 2023

Šport a celkovo pohyb je zdravý, deťom ktoré sedia hodiny v školách to len prospeje, či už na základnej alebo na strednej. Dnešná PC generácia je lenivá, pohyb telu chýba. Škoda, že aj my v práci nemáme povinné 3 hodiny pohybu týždenne, ja by som sa veľmi potešila 🙂

jana_eyre_2
20. mar 2023

@tkjana presne telocvikari sú často nastavení na jeden dva druhy športu, podľa toho či ho majú oni sami radi.. my sme mali telocvikarku na zakladnej ktorá sa vyzivala v 12minutovke a vo volejbale.. gymnastiku sme mali asi raz za celú základnú.. ja som gymnastiku milovala, ona prekvapená že ako mi to ide, inak má neznášala lebo volejbal proste neviem doteraz, neznášam kolektívne loptove sporty.. beh mi nikdy nešiel, lebo som nevedela správne dýchať a bolo to len o nuteni..

telesná v školách má byť zameraná na správne držanie tela a vedenie k prirodzenému pohybu.. konkrétne športy by mali byť ako zábava a ak by mali byť konkrétne sporty vážnejšie brane, to by mali zastrešovať krúžky podľa preferencií dieťaťa..

cookie29
20. mar 2023

za mna osobne nie je problem telesna vychova, ale sposob. Ja osobne som atlet nikdy nebola a TV uspesne prispelo k tomu, ze sa mi pohyb "znechutil". Pretoze to je porovnavanie, vysmech, nehovoriac o sporte, kde sa za 10min prestavku treba prezliect bez nejakej intimity a o moznosti sprchy ani nehovorim. Ked telesna vychova uprostred vyucovania, tak skor nieco na styl strecing a podobne na uvolnenie svalstva deti, ktore cely cas sedia. Spolupraca napriklad s fyzio a podobne. Ak sport ako taky tak skor po vyucovani a deti si mozu zvolit, co chcu, napriklad v niektorych krajinach na to sluzi streda, ktora je sportovy den. Takze je to nielen o mnozstve ale aj o kvalite. Ano deti pohyb potrebuju ako sol, ale ide aj o kvalitu, nielen o kvantitu.

zuzi0911
20. mar 2023

Som za...deťom pohyb treba

simca06022011
20. mar 2023

@stvura ale ona vie aj behat, ale napr. bezali 12minutovku a spomalila pred koncom a proste ju vyhodila sadnut s 5kou a tak... moja je taka flegmatička, cize ona prost etaketo spravanie ucitelov uz len svojim bytim asi provokuje, to mame aj na viacerych predmetoch. Nebude sa vtierat nikomu, ani doprosovat, ale potom ju to vnutri trapi. ALe to ttym mrachtam nevysvetlis. Hlavne ked nema problemy s pohybom ziadne. A fakt, po 5rokoch co sedeli, necvicili, ich idu znamkovat.. zo somarin :D ale nic ine neznamkuju. Ked orbia gymnastiku, alebo hocico ine, neznamkuje sa to ked im to ide.. Ako keby doniesla 5ku z kotrmelca pochopim, lebo to sa vynervujem aj doma s nou.. ona proste ho neurobi :D
A presne ako pise @jana_eyre_2 ucitelka prekvapena ked dietatu nieco ide, ale znamku jej neda, ani nepochvali, napr hrali nejake nove hry a islo jej to, aj to okometnovala, ale dala ju sadnut. Tak mala vytocena, ze konecne jej nieco aj ide, zhadzuje ju proste pomaly rok, a tym aj v kolektive to ide a sikana sa s tymito hlupostami od ucitelov dobre podporuje, a ona ju da sadnut... :D proste to nevymyslis... to su ucitelky. Ako mna varovali priznavam, ked som skolu vyberala, ze ano meno je jedna vec, ucitelky druha.. ale som neposluchala :DDDD

jana_eyre_2
20. mar 2023

@stanulienkat a ty vieš koľko z tých detí si ten šport reálne obľúbi? Ja píšem že "najmä" tie deti ktoré majú podmienky doma.. to že raz za základnú a raz za strednú ideš na lyžiarsky neznamená že všetky deti to nejako oslovi aj dobuducna.. ak dieťa nema podmienky doma k lyžovaniu tak sa z neho asi ťažko stane vrcholový lyziar od malička.. veľa ľudí sa k lyžovaniu dostane v dospelosti, lebo sami sa rozhodnú a sami si to regulujú, čo ich baví a čo nie a nie, nie každého lyžovanie oslovi.. to už lyžiarsky neovplyvní..

Ja mám tiež rada pohyb a moje deti tiež ale lyžovanie k tomu proste a jednoducho nepatrí..

stanulienkat
20. mar 2023

@jana_eyre_2 To áno, ale to by si mohli deti povedať pri akomkoľvek športe. Neskúsiš- nevieš. Treba dať každému pohybu šancu. Každý sport ti niečo dá , nikdy nič nevezme.

lubiduch
20. mar 2023

Deti ltore sa hybu maju aj viac rozvibute logicle myslenie, priestorovu orientaciu a celkovo matemticke myslenie (vedecky podlozene). Syn, piatak v DE ma 4h telesnej do tyzdna. On ma sportu doet aj bez riho (hra hokej), ale aj tak mi to pride super, ca kazde 2-3 mesiace maju novu temu, aktualne maju basketbal- ucia sa komplet pravidla, robia v skole turnaje a zapasy, trenuju strelbu, prihravky….. podla mna super.
Na jesen mali gymnastiku ako temu, na zaciatku roka bezpecnoetk pri sporte atd

h2
20. mar 2023

@lubiduch Tak to je super. 👍

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
h2
20. mar 2023

@jana_eyre_2
@stanulienkat Ja som okrem jedného lyžiarskeho na ZŠ a druhého na SŠ lyžovala len raz v živote. A už sa na to ani nikdy nechystám. Ale na oba lyžiarske spomínam, ako na super akcie, všetci sme sa na to veľmi tešili. A tiež som z BA. Reálne len asi tretina spolužiakov, ak vôbec, predtým stála na lyžiach. Ostatní všetko úplní nováčikovia. Nikoho sme nemali takého, čo by na lyžiarsky nechcel ísť, alebo by to bral, ako nutné zlo.

stvura
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
20. mar 2023

@h2 tak ale v tom prípade asi ide o konkrétny kolektív a konkrétnych vyučujúcich a podľa toho má každý konkrétne ci už dobre, alebo zle zážitky.. ja som písala o tom, že lyzovanie nie je základný šport ktorý je nevyhnutný..

Základ je niečo iné, nie lyžovanie ku ktorému potrebuješ špeciálne vybavenie a cestu, ubytovanie.. namiesto lyžiarskeho by bolo vhodnejšie keby boli zájazdy, ktoré by udržovali vzťahy a rozvíjali pozitívny prístup k všeobecnemu pohybu a viacerým športom..

lenkakravcova
20. mar 2023

Kľudne nech dajú aj 5 hodín telesnej. Len nech ju neznámkujú. Je úplne odveci mat samé jednotky a trojku z telesnej a prísť kvôli tomu o prospechové štipendium.

euka210
20. mar 2023

My sme na gymku mali 3h uz pred 20r...2 riadne a 1h nulta v posilnovni...aj tak sme sa tam ucili na dalsie hodiny.

h2
20. mar 2023

@jana_eyre_2 Čo sa týka vzťahu k lyžovaniu, úplne s tým súhlasím. Keby bol takýto pobyt za účelom napríklad turistiky, bolo no to úplne rovnaké. Ale teda faktom je, že napríklad konkrétne ja by som sa ináč k lyžovaniu vôbec nedostala. Čím nechcem povedať, že by mi to chýbalo. Nikdy som sa nedostala ani k surfovaniu, jachtingu, curlingu, či športovému rybolovu 😁 a nič z toho mi nechýba k životu.

h2
20. mar 2023

@euka210 Aj my pred vyše 30-timi rokmi. 2 hodiny normálna telesná, 1 hodina plávanie.