icon

Názor na tretiu hodinu telesnej výchovy

18. mar 2023

Nasla som peticiu proti zavedeniu 3. hodiny telesnej vychovy. Organizatorom je pedagogicka obec. Aky je vas nazor na TV?

estrella5
20. mar 2023

@abet naše názory ovplyvňujú skúsenosti, a tie mám veru, čo sa týka telesnej, diametrálne odlišné ako ty 🙂

senta_sofia
20. mar 2023

@jana_eyre_2 presne tak, dve alebo tri nanutene 45 minutove hodiny z nikoho sportovca nespravia, ja som za to, presunut to do popoludnajsej zaujmovej cinnosti a venovat sa tym, co zaujem maju a tak podporit aj tych, ktori nemaju na to, aby detom platili kruzky. A ver, ze viem o com hovorim, mam deti na skole, kde je cex 30% ziakov romskych, vacsina zaroven zo znevyhodneneho prostredia.

jana_eyre_2
20. mar 2023

@senta_sofia ja nevravím predsa ani náhodou o tom že tv urobiť z dieťaťa športovca 😳 ja vravím o tom, že každé dieťa čo musí sedieť v škole a sústrediť sa, potrebuje pohyb k tomu aby jeho mozog normálne fungoval.. a keď to doma nefunguje a rodič sa dieťaťu nevenuje po tejto stránke, má nastúpiť škola aby sa deti aspoň trocha hýbali a mohli vypnúť od učenia. Na to predsa všetky výchovy sú.. ale ako píšem nasa spoločnosť je nastavená len na výkon, za pár storočí tak ľudstvo naozaj dopadne tak, že už sa budú presúvať na sedadlách ako to bolo vo wall-e..

vanilka83
20. mar 2023

@pribinak presne pravda a po škôlke ci škole ich vozia rovno na krúžky každý deň v týždni...ja s detmi po skolke bežím rovno na ihrisko-dvor kde bicykluju, behajú,hrajú sa naháňajú

senta_sofia
20. mar 2023

@jana_eyre_2 jj, uplne vidim deviataka, ako sa odreagovava na hudobnej, kde ho ucitelka nuti spievat pred ostatnymi spoluziakmi. Uplne mu vypina mozog 🫣

jana_eyre_2
20. mar 2023

@senta_sofia to sa snažís o manipuláciu diskusie, alebo prečo od pohybu prechádzas odrazu k hudobnej? A áno, aj 9taka by hudobná bavila ak by bola sita na to, akým obdobím si práve prechádza.. čiže nebudú tam preberať spievanky, ale budú počúvať napr.obľúbenú hudbu a budú sa o nej baviť.. vtedy by si aj naozaj oddychli od povinnosti.. LENŽE k tomu treba to, aby uvažoval hlavne pedagóg ktorý hodiny vedie..

pribinak
20. mar 2023

@senta_sofia ty máš koľko rokov? 300?

Už dávno-pradavno sa na hudobnej nespieva pred celou triedou. To som už nezažila ani ja a to nemám 22 ani 32.

Toto čo píšeš nie je konštruktívny príspevok, ale len hecovanie vášni a manipulácia diskusie

senta_sofia
20. mar 2023

@jana_eyre_2 ty pises o vychovach, ze maju sluzit na odreagovanie. Aj telesna by mozno bavila ziakov, keby im bola sita na mieru a na to, akym obdobim prechadzaju.
@pribinak bohuzial spieva, to, ze sa to nedeje zrovna v triede tvojho dietata neznamena, ze mam ja 300 rokov

jana_eyre_2
20. mar 2023

@senta_sofia no a v každej výchove nejde o konkrétneho učiteľa? Výchovných predmetoch je celkom dosť a v každom ide predsa len o to aký pedagóg ho vyučuje.. nepopierateľny fakt ale je, že sú zaradené z nejakého dôvodu a ak pedagóg neprístupuje k deťom podľa ich preferencii a veku neznamená že ich treba plošné zrušiť alebo okresať ako píšeš vo svojom prvom príspevku.. ako píšem, môj najstarší syn má výborného učiteľa telocviku, kde decká rady cvičia lebo je to správny pedagóg.. ale zato že niektoré deti pohyb nebaví, alebo za to že sú pedagógovia ktorí si presadzujú len vybijanu treba na telesnú kašľať? Alebo teda na hudobnú, lebo nejaký pedagóg čo nechce pochopiť že má v triede pubertakov ich núti spievať je cesta úplne zrušiť hudobnú? Fakt len výkon a nič iné? Super fakt..

senta_sofia
20. mar 2023

@jana_eyre_2 nie, ja tvrdim, ze tieto predmety maju byt presunute do poobednajsich hodin vo forme zaujmovej cinnosti alebo nejakej formy volitelnych predmetov. Nie nadarmo sa volakedy vychovy neznamkovali. Nepopieram, ze nejaky vyznam z hladiska vseobecneho rozhladu maju, ale ak su znamkovane, bohuzial tam asi o ten vykon, ktorym sa tak ohanas, ide.

jana_eyre_2
20. mar 2023

@senta_sofia u nás sa žiadna výchova neznamkuje a ja co som na ZŠ chodila v 90tych rokoch sa neznamkovalo tiez.. avšak sj, mat, atď sa znamkuje všade a tým sa teda oháňajú všetci aké je dôležité a ostatné ide len do úzadia..

janage
20. mar 2023

Som za, ale s kvalifikovaným pedagógom. Nie takym, ktorý má vyštudované iné predmety a tie telesné potom vyzerajú presne tak ako matika, ktorú učí telocvikár.

mircalla
20. mar 2023

@jana_eyre_2 Ja v 80tych rokoch a vsetko sa znamkovalo.

maaamiii
20. mar 2023

My sme mali na strednej jednu dvojhodinovku a jednu klasickú hodinu telesnej. Zbožňovala som ich. Hral sa basket, floorball, volejbal, baseball, ping-pong, chodievali sme do fitka, na plaváreň, skákali do piesku, cvičili pilates... nechápem, komu môže telesná na škole vadiť. Decká dnes lemravejú pomaly už od plienok. Strkajú sa im mobily, tablety, plejká,...potom je to samá skolióza, migréna...
Nie každý je nadaný na šport. Tonu rozumiem a maximálne to chápem. Ale lemriť sa a sedieť za lavicami bez pohybu? Bez možnosti vypnúť hlavu od učebníc? Jediné, s čím nesúhlasím vrámci telesnej je jej známkovanie. Rovnako ako nesúhlasím so známkovaním výtvarnej.

mircalla
20. mar 2023

@maaamiii Presne. Bohuzial dneska telesna je o prechadzke ci vybijanej. Mne syn siedmak zakazdym povie, ze hrali vybijanu alebo nerobili nic, ide ma porazit. My sme tiez museli makat - atletika, gymnastika, plavanie, volejbal, basketbal, hadzana. Ono zial podla mna to lemrenie suvisi prave s neznamkovanim. Takze ja som kludne za 3 telesne, ak su kvalitne a nie ako hodina do poctu.

maaamiii
20. mar 2023

@mircalla za mňa znamkovanie telesnej spôsobuje nechuť k pohybu a nie motiváciu. Niekto je nadaný na šport, niekto na hudbu, inému ide umenie a niekto je jednoducho knihomol. Dostať na TV trojku, lebo nedal gól na futbale je na hlavu proste.
A popravde aj tá prechádzka stačí. Deti sú vonku na vzduchu, šmatlajú nohami, vystrú sa, lebo konečne nesedia na zadkoch, nerozmýšlajú aspoň chvíľku nad písomnkou z matiky... To je podľa mňa podstata telesnej. Netreba za každú cenu podať výkon hodný olympiády. Stačí sa ponaťahovať. A 3x 45min počas 5 dní je úplná pohoda. Že tou treťou hodinou uberú deťom napr. jednu angličtinu z nich ešte analfabetov neuribí 😊

mircalla
20. mar 2023

@maaamiii Vies co ta prechadzka bola skor vynimka, vacsinou nerobili nic. Akoby ani ti ucitelia nemali motivaciu, resp. maju dake obmedzenia, co ano a co nie

euka210
20. mar 2023

@lenkakravcova to fakt take ucitelia robia? U nas sme mohli mat aj 4 z hrazdy a gymnastiky a stale dal na vysvecku 1. Nie kazdy je sportovo zdatny. Ale kto to flakal, ze nechodil na posledne hodiny Tv, tak veru spoluziacke hrozili komisionalky z Tv.

lubiduch
20. mar 2023

@maaamiii ponatahovat sa staci dochodcovi, deti sa musia zdravo hybat 😳 porovnavat aktivnu teöwwnu s olympiadou je ako keby si pisomlu z fyzily s doktoratom porovnavala

maaamiii
20. mar 2023

@lubiduch tak ja si myslím, že inteligentný človek vie, ako som to myslela.

fely
20. mar 2023

@pribinak dcera dostala 3 zo skoku cez kozu... Minulý týždeň....

pribinak
20. mar 2023

@fely no a? Ak ju podporis tak to B pohode prežije a nič strašne sa jej nestane

evinka400
20. mar 2023

@pribinak Aj u nas sa spieva pred celou triedou a na znamku. Zrovna dnes dostal syn dvojku. A tiez uz davno maju tri hodiny telesnej do tyzdna. Vyzera to tak, ze kazda skola to ma po svojom 🙂

pribinak
20. mar 2023

@evinka400 a syn je na 2. stupni?

lubiduch
20. mar 2023

@maaamiii coze ja som asi neinteligentna 😅 lebo napisala si ze podstat telesnej je ze nesedia na zadlu a nemyslia na matiku a ze prechadzka tym padom je postacujuca.
A ja tvrdim ze nie je, telesna a celkovo sport je dolezita pre spravny vyvoj, drzanie tela ale aj skilly ako napr naucit sa spracovat prehru atd.
Ano, myslim sl ze telesna ma byt o tom ze decka kazdeho veku sa maju pocas telocviku poriadne zapotit….

lenkakravcova
20. mar 2023

@euka210 Áno robia. Aj ja som mala raz z TV 2-ku na polroku, na základe ktorej mi potom ešte jeden predmet dali 2 (bola som presne na rozmedzí, ale keď videli 2 z TV priklonil sa k horšej, lebo však aj tak už mám..). Hrazdu som dala vpohode ale bola som slimák v behaní a s výškou 159cm som kazila aj basketbal.. 🙈 Predposledný ročník som kvôli telesnej chodila na volejbalový krúžok, aby som sa aspoň v tom zlepšila a nezhoršilo mi to zbytočne priemer. Zmaturovala som nakoniec s jednotkami, s percentilom 98 zo slovenčiny, avsak štipendium som kvôli tým dvojkam na polroku nedostala. 🙃
Nerozumiem prečo telesnú známkovali a prečo sa rátala do priemeru na štipendium. Sú veci, ktoré človek neovplyvní. Napr strach z výšky, nízky vzrast..

lacibo
21. mar 2023

@jana_eyre_2 no.niektore veru hej🤣..nema to ziadny zmysel..ak ma dysortografiu..ani sa mu nehodnotia

lacibo
21. mar 2023

@jana_eyre_2 tak suplovat rodica, ktory sa dietatu nevenuje a nepodpori v sporte, pohybe..to skola nema ako ulohu..dieta ktore sa v ramci zaujmovej cinnosti hybe este 3 krat do tyzdna..je na tom v pohode..nemusi mat 3.telesnu..v skole sa ma vzdelavat..a dieta ktore doma len s mobilom sedi..takemu 3.hodina nepomoze..akurat tak sa moze zranit aj pri obycajnom behu..u nas v skole dalsi uraz..v satniach blbli chalani pri prezliekani..tam ani ucitelka nedovidi / resp.nemoze vstupit/..je mi luto telocvikarov veru

katica06
21. mar 2023

45 minút vynútenej telesnej s detskou obezitou veľa nespraví, tam pomôže správna životospráva, zdravé stravovanie.
Zamyslel sa nad tým niekto že mnohé školy nemajú priestorové možnosti na tri hodiny telesnej prípade nemajú vôbec sprchy , nemajú telocvičňu. Na mnohých školách sú hodiny telesnej nulté , ôsme ,deviate. A medzi nami nemajú žiadnu hodinu.
Dieťa príde na nultú telesnú potom nemá ďalšie dve hodiny, môže kdesi vysedávať spotené. Moja dcéra študuje v jednom z týchto škôl, nemajú telocvičňu, kým vyslovene nemrzne behajú v mestskom parku, v zime sú na mestskom štadióne kde sa nekúri lebo mesto šporí na energiách.

natalka13
22. mar 2023

Telesnu nech si riesia rodicia doma.
Nakupaky plne deti cele vikendy. Mne toto hlava neberie, preco s nimi nejdu von?