Nebaví ma učiť sa s dieťaťom
Nebavi ma ucit sa s dietatom.Pridem z prace z nakupu vlecem to cez pol mesta su 4 h .Nachystat jest popratat a pozriem ucenie.Syn ma 9 cize 4 r.Take veci beru na Prirodovede ,ze sa mi rozum zastavuje.Paka,kladka k comu a preco uz v 4 triede ?!!o 1 a 2 sv.vojne co mi pride ako Dejepis 4 trieda.Su to tazke temy ,cize sa ucime az do vecera.Chcem ,aby to vedel venujem sa tomu ,ale fakt som velmi znechutena ,ked si po praci predstavim co ma caka.Az niekedy nechapem ,naco chodia vobec do skoly ,ked maju tolko toho na doma!
Je domáca úloha pre dieťa, nie rodiča 🙂 so mnou sa neučili, len mamka dohliadla, aby som sa učila.. Sem tam pomohla, ale nikdy pri mne nesedela.
@akvi No to by u nas nepochodilo 😁 dostanú na dona cele úlohy, kapitoly a potom 5ky lietajú 😂 uz aj rodičia su v pozore napr z takej informatiky 🤢
@simca06022011 rodicia by sa mali ozvat a stat za detmi v tomto. Niektore skoly nepoznaju mieru a zahlcuju cele rodiny ucenim sa, robenim projektov a pod.. DU ma byt dobrovolna a urobi ju ten, kto chce, komu dava zmysel, koho to bavi..
@moni73 nikto tu predsa o znamkach nehovoril..narazam na ziakov, ktori nevedia zakladne veci, ktore pri nastupe do skoly maju vediet, maju problemy s citanim a porozumenim textu, logicke myslenie absentuje..samozrejme, taki ziaci nepatria do ziadnych “osobitnych” skol, ale vybrat si jednu z najnarocnejsich skol chce teda odvahu..ja som tiez velmi zvazovala moznosti pre moje deti, ci im takym mnozstvom uciva neuberem z detstva, a to su teda napred pred rovesnikmi..
najstarsi piatak mal rodicko a ucitelka presne to hovorila, ze deti si same maju dohliadat na ulohy, nie ze rodic to ma mat na starosti a kontrolovat vsetko...ja som veru bola prekvapena, ze tak asi viaceri funguju podla toho.
.
@dankamg ahoj😊. Len Ti chcem napísať, že sme na tom úplne, ale že úplne rovnako.
Tiež mám doma šiestaka, tiež sa s ním musím doma denne 1-2 hodiny učiť. Keby som sa na to vykašľala, neviem neviem ako by to dopadlo.
Niekedy máme super dni, no viac je tých náročných a už mám pocit, že meliem z posledného a cítim sa ako otrok 🙈😥...častokrát si poviem, že už nebudem toľko na neho tlačiť, lebo fakt riešime iba školu, ale nedá mi to a ďalší deň je identický. Zase pri úlohách 2 hodiny 🙈.
Najhoršie je, keď píšu napr. dve písomky v jeden deň. To je masaker teda!
Stáva sa aj to, že doma všetko vie, príde do školy, píšu písomku a bum! Vyfasuje 3. Je to veľmi náročné a kto nezažije, nepochopí.
Častokrát si myslím, že nikto nemá takéto problémy, že sme na tejto lodi sami, no ako vidím, je nás viac. Nechcem tým povedať, že sa teším, keď aj iní majú problém, ale predsa je mi tak "ľahšie", keď viem, že v tom nie sme sami.
Tiež má syn asistentku, je integrovaný (kvôli DMO), ale bez úľav. Sledovaný špeciálnou pedagogičkou.
Držte sa, veľa síl ❤️
@iwuskaaa a ked by si sa na to vykaslala, co by sa stalo? Ved to skus pustit. Nic hrozne sa nestane. Takto si kazit dni s vlastnym dietatom, ktore je len raz male..miesto toho, aby sa spolu hrali, tesili, robili si program, tak vsetko podriadis skole? Koli comu? Z coho mas strach? Ake by to bolo, ak by si ten strach nemala?
@valerya baví ho biológia, geografia a fyzika. Ale zase orientácia na mape je slabšia, na druhej strane ho fascinuje vesmír. Fyzika ho baví zatiaľ, ale prídu výpočty, vzorce, tak to bude už zase ťažké, lebo matematiku neznáša (nemá logické myslenie). Ešte dejepis má rád, ale roky si pamätá ťažko. Je to náročné 😥.
@akvi máš pravdu, aj si to všetko uvedomujem, všetko toto ovládam, no nejako sa tej 100% zodpovednosti neviem zbaviť.
Musím sa zamyslieť nad sebou, kým nieje neskoro.
Starší syn je ôsmak, pri ňom neviem, čo je škola. Od 1. ročníka samostatný, nikdy s ničím nepotrebuje pomôcť, je výborný žiak ...asi som to isté čakala pri mladšom, čo je nereálne.
@iwuskaaa Fascinuje ho vesmír, našla by som mu taký krúžok a v škole stačia aj trojky. Skúsila by som ho namotivovať na elektrinu, pamätám, ako môj brat ako malý, možno 10 ročný pájkoval si rôzne veci, stále niečo vyrábal. Vtedy sa ešte malých chlapcom také dovoľovalo 🙂 Pre budúcnosť napríklad dobrého elektrikára dnes ľudia platia zlatom. Keď ho vôbec nájdu.
Ze ucit sa hodinu.Kazdy den pisomka ,ci diktat ved to uz nueje normalne
@valerya ďakujem si zlatá ❤️😊.
Celý čas premýšľam nad tým, máš pravdu, upustím zo svojich nárokov na neho, nestojí mi to za to, pokaziť si s ním vzťah a jemu znechutiť školu.
On rád chodí do školy, je spokojný, aj spolužiaci ho pekne prijali (od 1.ročníka). Najväčší problém je to, že ak sa mu nedarí na písomke, tak už je v strede a plače 😏😥.
Budem musieť silno rozmýšľať nad SŠ, keďže má zdravotný handicap (fyzický)😟
@ejmi25 Ja som prekvapena z poniektorych odpovedi. Mna ani len nenapadlo sa nejako s detmi cielene ucit a citat im, a pisat do zositov poznamky, a vyznacovat v ucebnici (len pocas corony som sa musela s nimi ucit to ano, vtedy som mala 1ka a 2hacku)...teraz mam 4taka a 5tacku a od prveho rocnika len akoby navadzam ako sa ucit, ako si chystat veci, pomozem ked ma poprosia vyslovene s nejakou ulohou s ktorou si nevedia rady, napiseme diktat ked treba (dcera si ho aj sama nadiktuje aj napise 🙂🙂, preskusam ak chcu. Ale si neviem predstavit ze to mam ako kazdodennu povinnost sa ucit s detmi. To fakt nie. Mozno keby som mala nejakych slabsich tak mozno ano, ale nastastie mam sikovne deti, tak sa to da, ze vsetko zvladaju viac menej sami. A chystat veci do tasky ??? Tak to vobec. Sem tam namatkovo (rozumej cca 1x za 2 mesiace) skontrolujem co si tam nachystali, ale absolutne inak neriesim. Moja sestra bola tiez taka puntickarka, detom este aj vsetky zosity povypisovala, aj im knihy obalovala len aby to bolo podla nej. Ja som mojich nechala, od prveho rocnika si vsetko vypisovali sami. Vyzeralo to sice vselijako, kostrbato a usmevne ale robili to sami a hlavne chceli to sami robit. Ja som nechcela verit ked mi syn (4tak) hovoril ze kamosovi z ulice chysta tasku mama. Ale ked vydim ze to naozaj je viac takych mamiciek co takto detom tu tasku chystaju, tak uz chapem ze to moze byt pravda. Ale podla mna to treba nechat viac na tie deti. Nech si prejdu sami tym ze "jaaaj, naco som bral tu prirodovedu ked ju ani nemame, taku mam tazku tazku"...alebo "dokelu, zabudol som si dat do tasky pravitko"...alebo "jeeeminku, nevymenil som si bombicku v pere"... a taaak podobne. Skusenost, dosledky. Ako naozaj s prvacikom urcite viac treba robit, to je jasne ,ale potom od toho druheho rocnika si myslim je najvyssi cas prestat s chystanim tasky. Deti sa tak zacnu naozaj ovela viac spoliehat na rodicov a uz vypinaju svoju hlavu potom a zabudaju ze maju niest zodpovednost. Ale tak samozrejme zalezi aj od dietata. S niektorymi urcite treba aj doma viac pracovat. Ale niektore su prirodzene bystre, naucia sa pomaly vsetko v skole, v druzine porobia ulohy, druzinarka skontroluje a doma len predmety tie ine predmety ktore v ten den nemali pripadne len prehodia veci. Treba ich nechat a nerobit veci za nich.
@ejmi25 za mojich čias sa deti učili samy. Môj syn sa tiež učil sám a keď bolo niečo náročnejšie našli sme mu doučovanie.
@morgane1975 ale za nasich cias🙂-sudim dla tvojho nicku- boli top ucitelky- deti sa museli spravat v skole dla urcitych pravidiel, pre neprisposobive deti boli osobitne skoly, v triedach neboli ziadne deti s diagnozami, dnes ich je aj polovica, a ucivo bolo inak stavane...a dnes je pridaneho uciva , v triedach bordel, deti vykrikuju cez hodiny a rusia vyucovanie este aj na 2. stupni, ucebnice isp pisane ako pre vysokoskolakov...necudo, ze sa niektore deti nevedia hned zorientovat...niekedy mam pocit, ze pozeram do encyklopedie, vo wikipedii je napisanecastokrat menej...🙂
a este dodam, deti su castokrat tymto vsetkym demotivovane, niektore maju uz na 1.stupni vypestovany voci skole, ci ucke odpor, k tomu pridajme moderne technologie, a proti tomu skolu ako za marie terezie...a motivacia ziadna, radost z objavovania noveho, nikde, radost z toho , ze sa nieco naucia nikde...toto je aka vizia?
@luxus10 nemyslim si, ze za nasich cias to bolo az o tolko lepsie, netreba idealizovat. Co je fakt, skola v minulosti sluzila lepsie potrebam zivota, aj to len v zmysle pripravy na povolanie - poslusny robotnik, ktory plni prikaz bez reptania a vie, co sa od neho ocakava. Dnes sa ale zmenila doba uz tak vyrazne, ze nam netreba uz tolko poslusnych robotnikov. Potrebujeme ludi kreativnych, ludi schopnych reagovat na zmeny, ucit sa nove veci velmi pruzne, ludi schopnych samozamestnat sa a pod. Skola prestava vyhovovat 90% ludi a to, ze na povrch vychadzaju proeblemy, ktore boli este pred 40 rokmi ojedinele, to je len dobre, pretoze ten system musi padnut zvnutra, zbortit sa, pretoze absolutne nerespektuje dobu a tie "ine" deti, "ina" vchova nam to ukazuju. Uz princip, na ktorom je dnesna skola postavena, je uplne mimo - mocensky vztah minister-riaditel-ucitel-ziak, nema co v skole hladat. Ziak nema predsa plnit poziadavky ministerstva, uciel nema robit bachara, aby to ten ziak plnil.. Vztah sa musi zmenit. Ministerstvo ma dat ramec, idealne len moralny a o tom, co sa uci, ako sa uci a s kym, by mal rozhodovat ziak, ucitel mu v tom ma pomoct, ma ho tym previest, byt k dispozicii, ale nie trestat, prikazovat, nariadovat a hodnotit nieco, co mu niekto iny prikazal. Az ked toto pochopia zucastneni, tak sa moze udiat zmena. Resp. zmena sa uz deje, len pomaly - komunitne skoly su toho dobrym prikladom. Ak by sa zrovnopravnilo financovanie, tak by sa proces este urychlil a statne skolstvo by bolo nutene zacat skutocne zmeny. Nie tie kozmeticke, ako to bolo doteraz.

Ked potrebuje pomocť, tak mu pomôž.....a treba mu postupne ukazovať, ako sa má učiť sám,...majú toho moc. samé písomky. Príde z družiny o 15,00 a do večera máme čo robiť, aby si napísala úlohy a naučila sa. Stihnúť ešte ísť von? To už vôbec.