icon

Nebaví ma učiť sa s dieťaťom

ejmi25
9. nov 2022

Nebavi ma ucit sa s dietatom.Pridem z prace z nakupu vlecem to cez pol mesta su 4 h .Nachystat jest popratat a pozriem ucenie.Syn ma 9 cize 4 r.Take veci beru na Prirodovede ,ze sa mi rozum zastavuje.Paka,kladka k comu a preco uz v 4 triede ?!!o 1 a 2 sv.vojne co mi pride ako Dejepis 4 trieda.Su to tazke temy ,cize sa ucime az do vecera.Chcem ,aby to vedel venujem sa tomu ,ale fakt som velmi znechutena ,ked si po praci predstavim co ma caka.Az niekedy nechapem ,naco chodia vobec do skoly ,ked maju tolko toho na doma!

kvietocek87
9. nov 2022

Celé naše školstvo nestojí ani za fajku dymu.Ucebnice,ako keby ich písali ľudia z osobitnej školy.Tie normálny človek nepochopí, nie ešte dieťa.Stupnice na hodnotenie písomiek,to ako nechápem,aby malo decko napísanú písomku na polovicu a už hneď štvorka.Dakedy sme mali trojku.Hocikedy poviem deťom, že keby sme sa prehodili oni by boli za mojej éry vyznamenane a ja možno teraz ledva prechádzala ročníky.Cize nechápem, prečo sa deti umiestňujú v rôznych testovaniach na spodných priečkach.Dalej domáce úlohy plus ešte kadejaké projekty robiť, veď to dakedy nebolo.Prislo sa domov a už sa utekalo von,s niekedy ešte večer sa písali.A to som bola čistá jednotkarka.Teraz?? Príde dieta domov,tak aby len nad knihami sedelo a potom sa učilo na 2-3 písomky na ďalší deň, toto som zažívala na gymnáziu a nie ešte na prvom stupni ZŠ.A keby aspoň nejaké malé písomky, ale veľké.Ovela viac voľnosti sme mali aj, čo sa týka školy.Vybrane slová v treťom ročníku,to bez ladu a skladu my sme ich mali menej a aj pri učení to odsypalo a teraz ich majú oveľa viac a take sprosté.Ako naše školstvo by si pýtalo reformu ako soľ

euka210
9. nov 2022

@ejmi25 prirodoveda je priprava na biologiu a fyziku na 2.stupni, vlastiveda na dejepis. Moji su 5.r, 3r a 1.r a teda ja sa ucim len s prvakom, starsi len anj ci potrebuju pomoct.
Tie 2 predmety su teda pre mojich zaujimave a nikdy som sa s nimi toto neucila a ani to od nich nechcu, aby vedeli poucky ci ine. Tych par veci sa naucia aj na hodine. Stvrtak by sa mal uz ucit sam...treba ho naucit system ako sa ucit...ved sa s nim hadam nebudete ucit na druhom stupni! 🤔

belllinka
9. nov 2022

@kristinkakvetinka ok, kladku budú mať, naši tam ešte nie sú. A o tej 1. svetovej vojne sa čo učili?? Okrem toho, že si ju znázornuili na časovej osi?

kristinkakvetinka
9. nov 2022

@belllinka ved ja sa nehadam len hovorím ze to tam majú, ani môj to nebral ešte ale videla som učebnicu co idú preberať z čoho.O tých vojnách tam majú naozaj len základné informácie ale keď je dieťa slabšie tak je toho veľa keď majú viac ťažšieho učiva plus nejaký cudzí jazyk.

simca06022011
9. nov 2022

@slovakboy neviem ako inde ale napr. u nas v skole ziadne memorovanie nemaju v skolach, moja sa jednu jedinu poucku neucila cely prvy stupen, ked sa ma teraz naucit naspamat nieco tak je z toho hotova. Pretoze pamat si treba trenovat, kazdy jeden student to bude potrebovat, ci bude neskro studovat medicinu, ci ekonomiu alebo sa len ucit zaklad na maturity. Kamosku mam ucitelku, presne toto som s nou riesila, a povedala, ze v pokynoch proste ma, ze deti nemaju ucit "naspamat" nic. Moja sa za prvy stupen naucila jednu basnicku v 1triede a dost... Skola hrou je na figu, ked nevies pointu, tym detom to ze okolo magnetu sa urobia nejake ciary, nic nepovie... musia sa k tomu zaklad naucit. A to som ja osobne chodila do alternativnej ZS, pred 30rokmi teda uz, kde sme sa hrali "hrou", navstevami muzei, a vsetkeho ale vsetky tie "zbytocnosti" sme ovladali, inak by to v konecnom dosledku nedavalo zmysel, nevedeli by o tom hovorit, diskutovat, preco to tak je a co nam to hovori. A to sme v vedeli viac ked to porovnam s dcerou. O mnoho. V podsate som z toho cerpala este cele gymnazium.
CO v skolach chyba je presne ta diskusia okolo toho, nech si nastuduju dve strany samostnatne doma, na dalsej hodine sa o tom budeme rozpravat atd. To su postupy, ktore v dnesnej dobe by boli prijatelnejsie. Pokusy a ine veci robia, tie prirodopisy su praev plne pokusov a ukazok, a vyskusaj atd atd... naozaj minimum pouciek a neviem coho.

lilope
9. nov 2022

@heleninamama prosím ťa, odkedy je u nás (ak hovoríš o Slovensku) povinná maturita z angličtiny? Povinný bol vždy slovenský jazyk a jeden cudzí jazyk. Niečo sa menilo odkedy som maturovala?

matricia
9. nov 2022

@ejmi25 Aj ja mam stvrtska a este k tomu druhaka. Porobime hlavne sj, mat, anglinu a tu historiu z Vla mu narychlo precitam, nech sa to nanho nalepi. On mi hovori, ze si to pamata. opakujeme celok, ked ohlasia, ze bude pisomka. Z Vlastivedy a Prirodovedy nemusi mat na vysvedceni jednotku, je toho aj tak vela.

stanislavicenka
9. nov 2022

@ejmi25 prepac, ake tazke veci? ja si dodnes pamatam, ze vo 4tom rocniku sa normalne ucia temy, ktore sa potom delia a radia k dejepisu, fyzike, ci chemii. Ved to ten predmet zahrna. A pamatam si, ze sme sa ucili aj o 1.ci 2hej svetovej vojne.

slovakboy
9. nov 2022

@simca06022011 nemal som na mysli učenie sa spamäti ale memorovanie. Učenie sa bez porozumenia a bez hlbších súvislostí. Nie je na to čas lebo je toho veľa. A uči sa všetko s rovnakou prioritou. Dejepis je písaný otrasne. Matematika nie je štruktúrovaná. Videl som nemecké učebnice a tam je to jedna paráda. Hoci práve matematika a fyzika sa za posledne roky hodne zlepšili. Áno jasne že treba aj pamäť len ono sa to deťom ľahšie uči keď sa to učia formou hry. Aj tie veci čo treba naspamäť. A ďalšia vec sú preteky na pisomkach. Časový limit a koniec. Učenie ma tri fázy: vnímanie, porozumenie a zapamätanie si. Vnímanie sa dá zlepšiť cez motiváciu, analógiu a príklady. Porozumenie otázkami a zapamätanie si opakovaním. Napríklad na novej hodine sa navzájom preskúšame z poslednej hodiny alebo na konci hodiny. No to už sa montujem do kapusty pedagógom. Mali by vedieť ako na to. Lenže na to nie je čas, nie sú dobre osnovy a ani vhodne učebnice.

heleninamama
9. nov 2022

@lilope Myslím to tak, že u nás už niet pomaly SŠ, kde by bola možnosť výberu jazykov (len gymnázia). Všade dominuje Anj a tým, že dotácia Nej/Ruj... na ZŠ sa prudko znížila a mnohé odborné SŠ ani nemusia mať 2 cudzie jazyky, žiaci nemajú možnosť výberu. ZŠ ich na iné jazyky ako Anj nepripraví a mnohé SŠ školy už ani nemajú učiteľov iných cudzích jazykov ako Anj. Viem to priamo od kamošiek, ktoré kedysi učili Nej.
Dokonca na ZŠ nemusia mať žiaci vôbec druhý cudzí jazyk - dá sa nahradiť iným predmetom, čo je už úplný nonsens, ale mnohým to vyhovuje.
A ak aj základná škola ponúka iné cudzie jazyky, ako druhý jazyk si musí dať žiak povinne zo zákona práve Anj. Takže, pred tou Anj žiak neujde.

simca06022011
9. nov 2022

@slovakboy ja si tiez myslim, ze ucebnice su katastrofalne napisane, nema to ani hlavu ani patu, kopa somarin tam a nic podstatne. Najma tie prirodne vedy vsetky.

No mali by sme sa asi montovat do prace pedagogom, ked si nevedia pomoct medzi sebou. Aj s tymi ucebnicami... cely prvy stupen sme mali dve sady rozne, cize moje dieta malo 2 ucebnice z matiyk a ktomu 2 sady pracovnych zositov :D aspon bolo co davat do zberu. Kreslia obrazky a malo opakuju, trenuju, pritom v matike ide prave o to, pochopit ako a potom ratat kym sa to nestane "automatickym". Ja napr. cele gymnazium ani ZS som nemala jednu ucebnicu, proste NEBOLI. Nemali sme nic, okrem obycajnych nefarebnych hrubych zbierok uloh z matiky, fyziky... a aj po slepiacky by sme trafili do knizníc. A napriek tomu sme vsetko mali a vedeli, ti vyucujuci to mali spracovane, pripravene, presne tak ako to potrebovali pre svoje ucenie a nespoliehali na nejaku knizku od neviem akej firmy a nevyhovarali sa. Napisali sme si poznamky a ucili sme sa.

A presne pre tieto veci tie deti ta skola nebavi.. je to nezazivne, mozno je to aj ciel.. ved ked nevedia ludia geografiu, dejepis (fakt je ze nevedia, naozaj aj ta forma aj obsah je nuda a u nas v skole to ani neprebrali deti, geo ucitel vraj je tichy a len sedi, aj ked supluje inu hodinu, sedi si za katedrou a im hodi nejaky papier, dejepisarka pol roka riesila letopocet a nic sa neucili, chodili po namesti a prechadzali sa, lebo treba cerstvy vzduch detom :DDD ). No tak ostane nam len doma to dobiehat, ale ako si spravi generacia vlastny nazor bez vedomostí neviem, bude to nazor od rodicov, okolia, ktori tiez nemusia byt viac vzdelani.

simca06022011
9. nov 2022

@heleninamama tak je to naozaj svetovy jazyk, a musim povedat, ze dost jednoduchy v porovnani s inymi, cize nie je sa comu cudovat.

ivec16
9. nov 2022

@luxus10 myslim ze mm cm dm aj 1 ci 2, 3 metre sa daju ukazat aj priamo v triede, takze predstavivost nemusi byt velka a mozu sa to ucit na prvom stupni… uz potom
keby aj premienanie na km brali neskor tak to uz nebude taka novinka a pochopia rychlo ked budu mat zvladnute mensie jednotky…

luccija
9. nov 2022

@ejmi25 no tak to je.Som rada, ze to mame za sebou ja som sa s dcerou ucila do 6 r. nie vsetko, ale pomohla som, vyskusala...ona vela citala a cita knihy to je velky pomocnik kvoli diktatom.Ale treba ich viest k samostatnosti tiez som si myslela, ze sa nebudem s nou ucit tak dlho.Oni sa potom spoliehaju na mamu vela x sme mali konflikt,c ze to je jej skola.A hlavne neviem co treba, mozno, asi, uvidim...take neiste odpovede.Moja si, ale vela pamatala z hodiny.Potom prisiel covid a odvtedy sa ucila sama.Twraz je prvacka na gymnaziu a este ju obcas vyskusam zo slovicok ci bio.Za mna by sa msli gro naucit v skole a nie doma tam si to len zopakovat a nie, ze mama poobede vysvetluje ucivo.

milluska
9. nov 2022

Skus vyskusat nechat ho ucit sameho ako budu vyzerat znamky potom... Niektore deti su pozorne, bystre a ak maju dobreho pedagoga, gro sa naucia v skole a doma uz riesia skolu minimalne... 4.rocnik je este nic, pockaj ked nastupi ja 2.stupen... treba ho ucit samostatnosti...on ss nauci, ty vyskusaj..
Moja dcera sa ucila sama od 1.triedy, len s pisanim som pri nej sedela (aj to tak vyzera, skriabe doteraz ako kocur 😄) az do 5.triedy zvladala sama ucivo... Ale v 5.triede nastal zlom, skoro stale pisomky, skusanie, u nas aj zmena kolektivu, nova trieda a zacali horsie znamky a zistila som, ze niektoremu ucivu (a je toho ozaj kvantum) nerozumie a uci sa mechanicky bez rozmyslania...
Cize tazsie uciva si sadneme a vysvetlim jej to po svojom, aby pochopila, nevidim na tom nic zle, ze venujem cas dietatu, ktore zial nie je natolko bystre aby pochopilo ucivo samo....
Cize neber si k srdcu rady a nazoru typu ze deti maju vysoke IQ a maju sa ucit same.... Nie kazde dieta na to ma.... kazdopadne to skus a nechaj ho samostatne pracovat a ak sa nezhorsi v priemere, nechaj ho... kazde dieta je ine a je fakt, ze dnesne osnovy su pisane ovela komplikovanejsie ako sme mali kedysi my v 90rokoch a su kladene vacsie naroky...

lilope
9. nov 2022

@heleninamama okej, lebo ma to zaujalo. Pozerala som to a platí to, čo kedysi keď som maturovala ja, takže jeden cudzí jazyk je stále povinný a môže to byť od angličtiny, cez nemčinu, francúžštinu, ruštinu, španielčinu až po taliančinu. Tiež ma zaujalo, že na ZŠ sa vyučujú (asi už povinne) min. 2 cudzie jazyky a na strednej pomaly niet na výber pri maturite a uprednostňuje sa angličtina? Čudné. Ja som sa na ZŠ učila len nemčinu, angličtinu mi pridali na SŠ (aj tak som z nej ľavá) ale mohli sme si vybrať cudzí jazyk na maturite.

mvagusta
9. nov 2022

@ejmi25 mne to pride,ze dieta je s tym ok,pises ze sa mu ucit xce, mozno len tebe to pride tazke. Nie kazdy rodic ma VS alebo proste ma na to hlavu..

dankamg
9. nov 2022

@ejmi25 Ono je to ľahko povedať, že dieťa sa má učiť samé. Ale deti nemajú mentálnu výbavu všetky rovnakú. Ja sa tiež učím s dcérou 1-2 hodiny denne a veru už niekedy meliem z posledného. Dcéra je v 6. ročníku, má viacero porúch učenia, sama to proste nedokáže, ani keby ako chcela, aj v škole má asistentku. So mnou sa tiež mama učila keď som bola na ZŠ. Kamoška má dcéru a syna, dcéra sa učí všetko sama, má samé jednotky a syn, ktorý je v 8. ročníku sa nedokáže sám naučiť skoro nič. Ona sa s ním učí aj 4 hodiny denne a už pomaly vyzerá ako pred infarktom. Ľutujem všetkých rodičov čo sa musia takto obetovať, aby to ich deti niekam v živote dotiahli.

luxus10
9. nov 2022

@ivec16 abstraktne predstavy stoviek metrov a kilometrov by som prenechala na vyssi stupen...

laila32
9. nov 2022

No a musím povedať, že ja mám doma šiestačku a učím sa s ňou, resp. už od toho pomaličky upúšťam. Spolu robíme iba anglinu, aby som sa pri nej niečo priučila. No kontrolujem ju doteraz, upozorňujem na písomky, DÚ a pod. A spadli sme do toho počas korony, keď sme spočiatku na 100% museli my - rodičia suplovať učiteľov... bola to čistá psychiatria.

keksik83
9. nov 2022

@ejmi25 prepáč, fakt sa mi nechce čítať celú diskusiu, prechádzam očami iba niektoré komentáre... dlhé roky som učiteľka SLJ na strednej + segra učí na gympli (bilingválnom, osemročnom aj klasickom štvorročnom kombináciu SJL/ANJ) + doma mám 7r druháčku. Praxe mám teda, myslím si, viac ako dosť... Čo najskôr začni učiť dieťa samostatnosti a zodpovednosti za svoje povinnosti. Na ZŠ ešte vie zastať školské povinnosti rodič, katastrofa môže nastať na SŠ. Žiaci majú problém písať si na hodine poznámky, nie že spracovať text samostatne, ale zapísať si to, čo im učiteľ nadiktuje! Z jednotkárov, s kt. sa doma učili rodičia, sú zrazu 4-kári či 5-kári, psychicky sa rúcaju, lebo musia riešiť veci samostatne. Tým "ofukovaním" rodičia deťom akurát veľmi ubližujú. Najviac, čo môže rodič dieťaťu dať, je pevné zázemie, pochopenie (vypočujem si, keď ho niečo trápi), dôveru v seba samého (buduje sa práve samostatným plnením povinností), slušnú výchovu. Úlohy nech si píše sám, ty len kontroluj, resp. vysvetli ťážšie veci.

keksik83
9. nov 2022

@heleninamama u nás je automaticky ANJ + nej, frj, ruje, tal. Ten druhý si žiaci vyberajú.

palomka
9. nov 2022

@ejmi25 píšete mi z duše, akoby som to pisala ja. Toto sme mali minulý rok, našťastie učiteľka nebola taká prísna na toto učivo. Na písomke dala len pár otázok. Veľmi záleží aj od učiteľa. Ako im to prednesie na hodine. Môj je teraz piatak a tiež sa s ním musím učiť keď chcem aby to vedel. Aj niekoľko hodín. A hlavne také veci ako biológia a dejepis. Už viem toľko o hubách, machoch a lisajnikoch, že až. Nerozumiem načo im bude vedomosť ako sa ktoré paprade a machy volajú.... Príde mi to zbytočné. Na písomke musí uviesť po 2 druhy 🙄

ivec16
9. nov 2022

@luxus10 suhlasim ze vacsie jednotky ano… male jednotky ako
so. uz pisala mm na cm, dm ci na jeden dva metre sa podla mna mozu ucit na prvom stupni, da sa to nazorne ukazat

luxus10
9. nov 2022

@palomka a aj tak to zabudnu...

valerya
9. nov 2022

Dieťa by malo mať na základnej škole krúžky. Aspoň dva, nejakú hudbu a šport. Prípadne maľovanie a tanec. Môj syn chodí na husle, na klavír a na teakwondo. To, čo sa dieťa naučí popri škole je hodnotnejšie ako celá základná škola. ZŠ netreba tak prežívať, hlavné je nájsť, čo ho bude baviť a to zveľaďovať a podľa toho potom vybrať strednú. Nikoho nikdy nebude zaujímať, či mal v 4 triede dvojku na vysvedčku.

miskajerry
Autor odpoveď zmazal
palomka
9. nov 2022

@valerya áno, ale vysvedčenie od 5r bude tiež ovplyvňovať výber školy. Aj siedmaci ci osmaci sa nevedia rozhodnúť kam pôjdu do školy.

Určite by mali mať všeobecný prehľad ale niektoré veci sú čistá zbytočnosť. A samozrejme,na známkach nezáleží tak ze dieťa teraz nepôjde vonku lebo sa musí učiť 4 hodiny. Ale niekdy to inak nejde. Prídu zo školy a ešte na Edu ich čakajú testy na vypracovanie. Co robili v škole?
Mali by si už v 5r vybrať predmety ktoré ich zaujímaju. Niektoré deti viac jazyky, niektoré história, iné biológia, matika... A rozšíriť počet hodín. Keď raz dieťaťu nejde matika, tak ani fyzika ho nebude baviť. Potom sú zbytočné zle známky, dieťa frustrovane, možno sa cíti aj hlúpe.... A v konečnom dôsledku mu to kazí priemer... Trebalo by školstvo zmeniť od základov.

moni73
9. nov 2022

@tehula2016
@heleninamama mna by zaujimalo ako spoznate slabych ziakov. A tiez odkedy sa znamky = iq? Chapem, ze matky jednotkarov si toto zamienaju s vysokym iq, zatial co vacsine matiek deti s vysokym iq je jasne, ze znamky neodzrkadluju zhola nic.

akvi
9. nov 2022

@ejmi25 tak sa na to vykasli. Nech sa nauci to, co chce a zvladne. DU povinne nie su, nemozu byt ani hodnotene, ani nijako sankciovane ich nespravenie. Ucitelke by som oznamila, ze odteraz volny cas s dietatom budete venovat aktivitam, ktore vyberies ty a nebudes cas travit nad ucebnicami. A samozrejme, musis sa zmierit s horsimi znamkami. Celkovo mam pocit, ze vacsina rodicov lipne uplne nezmyselne na nejakych znamkach. Skola uz davno nepni funkciu, ktoru by mala a vacsina toho, co sa tam uci, su totalne zbytocnosti. Cim vyssie, tym viac zbytocnosti. Ucenie sa nie pre naplnenie svojich potrieb, ale potrieb statu. Totalne zabita vnutorna motivacia, absolutne ziadne respektovanie potrieb jednotlivca. Ucenie sa pre odmeny a vyhnutie sa trestu. Nepochopenie toho, ze klient ma byt dieta, nie stat, mocenske postavenie ucitela, ktory ma v rukach cukor a bic.. Rodicia by sa mali konecne zobudit a vziat deti mimo system. Kym budu s tym celym kolaborovat, nic sa nezmeni..