Nebezpečné stavebné podmienky na škole
Ahojte, chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosť s podobnou situáciou. Na našej škole práve rekonštruujú kúpeľňu a triedu ale podmienky sú dosť hrozné. Okolo staveniska normálne chodíme, všade je prach, hluk a nie je to nijako poriadne oddelené. Niektorí žiaci sa už sťažovali na kašeľ a podráždené oči. Z prachu na chodbách sa samozrejme šmýka. Minule cez prestávku zvárali niečo na dverách, robotníci mali štíty na tvárach a my študenti okolo nich pár centimetrov akoby sa nechumelilo.
Nemali by byť takéto práce lepšie zabezpečené? Existujú nejaké pravidlá, ktoré by to upravovali? Máme právo sa voči tomu nejako ohradiť?
Dúfam, že si nebudete myslieť že sme z curku ale nepríde nám to okej.
Ďakujem!
Mali by ste to riešiť s vedením školy, predtým ako sa stane úraz.
Ja len k tomu zváraniu - do zvárania sa asi prd rozumieš, len chceš byť zaujímavý. Robotníci si chránia zrak, lebo pri zváraní sa musia pozerať do zvaru. Vy sa do toho pozerať nemusíte. Samotné zváranie nie je škodlivé, to nie je RTG žiarenie, len silné UV svetlo. Ak sa do zvárania pozeráte, tak len prejavujete svoju demenciu. Normálny človek sa nebude priamo pozerať ani do slnka.
Alebo ako si to predstavuješ? Že mali všetkým okolo stojacim študentom dať zváracie okuliare, aby ste mohli pozerať, ako zvárajú?
K ostatným podmienkam sa neviem vyjadriť, nevidel som to. Ale neverím, že by vás to vážne ohrozovalo na zdraví a už vôbec nie na životoch. To, že je prach ... OK, beriem. Ale ani ten vás nemá ako ohroziť.
Ale môžete podať sťažnosť na vedenie školy.
Ty chces co dosiahnut, aby skolu zavreli a nemusela si tam ist pocas rekonstrukcie? Chodte opatrnne okolo, ked tam je prach a tebe to vadi, nasad si rusko... oni maju tiez pracovnu dobu a pochybujem, ze to zbytocne natahuju... predpokladam, ze tie umyvarky uz boli v strasnom stave a tiez vam to vadilo, ze...? Ked sa na tom pracuje, vlastne vadi tiez...
@chrobak7 no mali zvarat napr poobede keď deti odídu zo školy...tak by som si to predstavovala ja...ak sa stane nejaký úraz kto bude zodpovedný?
Deti s astmou a citlivé na prach môžu mať z toho problémy každý sa tu tvári ako by to nič nebolo + asi sa im výborne študuje keď je tam stále nejaký hluk. Riaditeľ mohol takúto rozsiahlejšiu rekonštrukciu planovat cez leto, a práce ako zváranie atd riešiť v poobedňajších hodinách...tu Pomôže jedine to ak sa spojíte a viacero rodičov sa pôjde sťažovať...ale pripomínam viacero ak pôjde jeden dvaja to asi veľmi nepomoze
Syn ma teraz prerabku na skole a budu mat od pondelka distancne do konca aprila, teda nie kazdy den, dni kedy sa bude dat byt v skole, tak pojdu, vzdy pride v piatok rozpis na nasledujuci tyzden
ja som zazila rekonstrukciu ked som chodila na zakladnu skolu a proste nas nepustali do tej casti chodby ... deti aj tak nemaju co behat po chodbach vtedy sa neposmyknu a podrazdene oci z prachu??? naco chodia na chodbu, triedy sa maju vetrat... s hlukom nic nespravite niekedy to proste treba ale samotny proces a postup prac si ma riesit riaditelka
@chrobak7 je fajn, ze si to dietatu vysvetlil, no mohlo to byt aj bez toho tvojho pocitu nadradenosti, staci si uvedomit, ze ziak naozaj nemusi vediet, co mu pri zvarani realne hrozi a co nie. Spomen si na seba v detskom veku, mozno ti to nabuduce pomoze detom vec vysvetlit aj bez toho, aby si niekoho nazval dementom. Ak sa s detmi, ktore maju otazky, bavime takto, necudujme sa, ze sa nas nic nepytaju a odpovede hladaju inde.
Neviem kolko mas rokov,ale urcite si budeš vediet pozriet zverejnenu zmluvu s firmou,ktora vam robi rekonstrukciu. Zmluva je zverejnená v Centralnom registri zmluv,kde zadas napr. nazov skoly,alebo ICO,a podla toho ti ju najde.V zmluve musia byt zachytene aj podmienky pri rekonstrukcii.Vacsinou tam je formula,ze rekonstruovane priestory budu zabezpecene a oddelene nejakou foliou,prechodnou stenou al. Podobne,aby nedochadzalo k znecistovaniu okolia zo staveniska,tiez sposoby ako bude zabezpecena bezpecnost ziakov.

Samozrejme, že sa môžete sťažovať, na to je tam riaditeľ školy.