icon

Netestovani rodiča a dieťa v domácej výučbe - aký je prístup školy?

dadula83
21. apr 2021

Ahojte, je tu niekto, kto nechodí na testy a ma dieťa na prvom stupni doma? Ak áno, ako s vami spolupracuje škola a triedna učiteľka? Akým spôsobom sú Vám zasielané úlohy? Robia Vám problémy, či nie? Vopred ďakujem za odpovede a poprosila by som zástancov testovania, aby sa zdržali nevhodných pripomienok. Ďakujem

lamar11
21. apr 2021

Ja si pamätám reláciu kde neviem už na ktorej stanici to dávali vlani keď začali s celoplosnym testovanim,bol tam Kotleba neustále hovoril ze testy sú nespolahlive,že nútiť ludi je zločin, tiež poukázal kolko eur to štátu stojí a Ciganikova ho nenechala ani dohovoriť,furt mohla ze aké je testovanie skvelá vec,že spasi slovensko atď. No a načo nenarobím dnes? Rozhovor s Ciganikovou,ako zatracuje testovanie, že pozitivita je 0,29% ,ze to statu stoji nehorazne peniaze a malo by sa stym konecne prestat! Nemam slov.

lesanka845
21. apr 2021

My sme v ČR a deti sa 2× do týždňa testuju sami v škole.Na vyučovaní musia mať rusko alebo respirátor.Do školy zatiaľ chodia na striedačku každý druhý týždeň.Tie triedy ktoré sú doma majú výuku na diaľku.Do kedy to takto bude 'to zatiaľ nie je zname.

makova333
21. apr 2021

@lamar11 a aj si to pochopila? Lebo porovnavas dve neporovnatelne veci, ona nehovorila o pozitivite testov ako takych - teda kolko dokazu odhalit, ale to aku pozitivitu teraz mame, preto teraz nema zmysel testovat resp. len v ohniskach, kym v decembri a januari to cislo bolo zakonite ine. Tym padom aj cena za jedneho pozitivneho je sialena.

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
ivana11155
21. apr 2021

@nika_ke prečítala som si tvoj názor, že si dieťa 8maka nechala doma kvôli netestovanim-to neriesim. Mňa len zaujíma ako sa cíti dieťa? Ono je s tým ok? Nie je mu ľúto, že skoro všetky deti sú v škole? Napr.syn je deviatak a nastúpili všetci a dcéra siedmacka dnes plakala, že od pondelka nejde, lebo sme bordový okres. Preto sa tak čudujem.

nika_ke
22. apr 2021

@ivana11155 nie,nenechala som dieta doma kvoli netestovaniu, ale kvoli tomu, ze este nikto na svete dany virus neizoloval, takze co sa vlastne testuje? A kvoli porusovaniu Ludskych prav, Prav dietata na vzdelanie, 3.priemyselnej revolucii, zmene financneho systemu, atd.
Dieta je dost inteligentne na to, aby vsetky logicke argumenty a suvislosti chapalo. Ano, samozrejme by bolo najradsej, keby svet bol taky, ako do r.2019. Ale nebude, tak z toho co je, vytazime maximum dobreho. Konecne ma uz rok cas na vlastne zaujmy. 😉
Ono by bolo vhodne rozlisit, ci davam dieta do skoly len kvoli tomu, aby sa zabavilo s rovesnikmi, alebo ho davam do skoly kvoli vzdelavaniu sa.
Co nauci rodic dieta tym, ze aj napriek svojmu presvedceniu, ohne chrbat a podvoli sa vacsine? Len preto, ze je to lahsie? Ako bude dieta zvladat dalsie prekazky v zivote? Ako bude stat za svojimi hodnotami ako je vlastna zodpovednost za seba,svoje zdravie, skutocne vzdelanie a poznanie?

chrumka120
22. apr 2021

Ja by som sa chcela opýtať, tak pomimo, tie ktoré nechodite na testy ale nepracujete z domu a nemáte teda za tu dobu príjem, musíte si ešte platiť za tie dni aj sociálne poistenie?

dzina007
22. apr 2021

@chrumka120 mysoim ze vela z nich je na rodicovskej alebo nemaju umoznenu pracu este (ako casnicky napr). Aspon co ja si vsimam.
Osobne nestretla som sa s nikeym kto by dal vypoved kvolj tomuto.

chrumka120
22. apr 2021

@dzina007 no ono je to tak, že neotestovaneho do prace nepustia a je to prekážka na strane zamestnanca, čiže plat nemá, ospravedlnene to ma, ale to mi nebolo jasne či si napríklad toto poistenie musí platiť... nemyslím výpoveď

sandria
22. apr 2021

@dadula83 pridajte sa do skupiny na fb Do školy bez podmienok, je tam veľa rodičov, ktorí Vám poradia https://www.facebook.com/groups/397686698318771...

sandria
22. apr 2021

@midka toto nieje pravda, škola si evidentne neprecitala manuál nástupu do škôl. Návrat detí do škôl (súbor.pdf) kap.8 - školská dochádzka. Do 5 dní rodič musí riadne nahlásiť dôvod absencie (netestovanie) a absencia bude ospravedlnená.
https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-s-uci...

makova333
22. apr 2021

@chrumka120 samozrejme, ze zamestnanec si pooistne musi odviest sam, ak je prekazka na strane zamesntnanca. Hadam mu nebude platit poistne zamestnavatal.

sofi2510
22. apr 2021

@dzina007 samozrejme, ze pri tom testovani ide len a len o biznis. Ja som len napisala, ze sa testuje aj v inych krajinach ako na sk, ale to testovanie je ine.

sofi2510
22. apr 2021

@viktorka48 jasne, ze je to ine, samotesty sa nedaju porovnat s bolestivym antigenovym sprtanim v nose. U nas sa deti testuju 2x tyzdenne a v pripade pozitivneho vysledku musia ist na kontrolny pcr test. Rodicia sa testovat nemusia len ziaci. Testuju vsetky stupne skol okrem skolok. Podla mna su testy, ockovanie a vsetko okolo toho len biznis. Lenze moja dcera chce chodit do skoly, chce byt v kolektive tak jej v tom nebudem branit.
Len tiez uz vymyslaju zelene covid passy, ktore budu podmienkou vstupu do baru, restiky, kina, divadla atd. - ale zatial je to nastavene tak, ze vo vonkajsich priestoroch nie su povinne ,povinnostou su do interieru.Vyhoda je ta, ze mozu byt rovnako ako v skolach pouzite samotesty a netrvaju na antigenovych alebo pcr. Neviem si to ani len predstavit chodit kazdy tyzden na bolestive sprtanie nosa.

misatko89
22. apr 2021

@dadula83 ja som matka 2 deti co chodia do škôlky min.tyzden telefonat zo skolky od riaditelky,ze na mna posle kontrolu lebo musi nahlasit,ze deti nechodia tak som jej povedala,ze ja sa nechodim testovat,ze ja sa nemam kde nakazit som stale doma a to dobre vie,ze som doma,hladala som si roobtu do decembra potom zatvorili skolky tak tazko mozem hladat ked mam deti doma,potom skolku vo februari otvorili a po tyzdni bol v skolke covid..tak zas zatvorili
A teraz takyto telefonat neviem ci ma chcela zastrasit alebo čo..ale urcite sa nebudem testovat naco ja som doma deti ucim aj basnicky,pesnicky,kreslia si takze skolkarske znalosti im davam..len teda tych kamaratov im neviem dat..

katrinka8
22. apr 2021

@whitejasmin - v kloktacích testoch nie je nič, je to len voda alebo čistý fyziologický roztok, ktorý dávajú deťom do úst na to, aby bola odobratá vzorka. Potom už čím tú vzorku testujú neviem, ale do úst nedostávajú nič závadné ani žiadnu chemikáliu.

sofi2510
22. apr 2021

@viktorka48 mladsia dcera chodi do skolky ... Mali tam + pripad, + ucitelku ... Museli vsetci ostat doma a po 10 dnoch nam prisla pozvanka na antigenove testovanie a po negativnom vysledku mohli deti znova nastupit do skolky. Pisala som si s riaditelkou skolky, ze ak ju testovat nedam ci moze nastupit potom. Odpoved bola,ze samozrejme len jej karantena nebude 10 dni, ale 14 a staci moje cestne vyhlasenie, ze ju absolvovala a nemala ziadne priznaky. Tak pre mna to boli 4 dni hore dole a v tomto pripade ju nebudem tlacit na test. To neviem ci by stacilo aj na sk.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
dzina007
22. apr 2021

@sofi2510
@viktorka48 ale stacilo... u nas v skolke mala ucitelka covid.. tak sdruha ucitelka a aj deti co boli v kontakte si odsedeli 14 dni doma a vratili sa do skolky... deti testovane neboli.. jedine ak by chceli iniciativny rodicia pre istotu...

chrumka120
22. apr 2021

@sofi2510 stačí byt doma v karanténe a na test nemusí ísť, ani dospelý nemusia chodiť na test stačí dodržať karantenu

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
22. apr 2021

@ciernysokol božia prostoto, opakujem sa, ale ok... Ako pomôže testovanie otecka, keď môžu byť chori iní členovia rodiny??? A najmä samotné dieťa... Toto, čo predvádzajú na sk je fakt vydieranie. Maju byť testované deti. Syn je 3x do týždňa, to ako tak môže byt nápomocné, ale test jedného rodiča a 1x do týždňa?!?!? Véd to je výsmech...

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
22. apr 2021

@dadula83 Necitala som celu diskusiu, len zo zaciatku, tak sa mozno budem opakovat, alebo si medzitym mozno uviedla uz aj ine skutocnosti. Napisem ti z pohladu ucitelky:
- ked su uz deti naspat v skole, tak ma svoj uvazok, ma svoju pracovnu dobu
- pripravi sa teda na vyucovanie, oduci hodiny, odstoji si dozor na chodbe, v jedalni, absolvuje poradu, proste vsetky povinnosti - tie jej akurat naplnia pracovny cas (v idealnom pripade) a kedze vieme, ze indealne pripady su malokedy, tak potom vo svojom volnom case este doraba aktivity, opravuje pisomky a pod.
- samotna ucitelka nemoze za to, ze cely skolsky system nemyslel na taketo situacie a ze to nie je riadne osetrene, ona potrebuje dalsi cas, ktory bude venovat tomu, ze spise ucivo, ulohy, nahodi odkazy a pod. - moze sa to zdat, ze ved to je 10 minut, ale ona nema jednu jedinu triedu, cize kym spise vsetko, tak to je pokojne aj dalsia hodina
- a kto to tej ucitelke zaplati, kto to oceni? nikto, lebo vedenia nema ako, lebo nie je to zadefinovana ako povinnost, ako praca, neberie sa to do uvahy ako nadcas
- na druhej strane ano, rodicia a deti co su doma predsa vyzaduju aby vedeli o diani, aby boli informovani co sa prebera, ake ulohy maju urobit, atd
- samozrejme ze do toho vstupuje aj povaha, zaujem a pristup ucitelky

- ale netusis co sa deje na pozadi - ze po oduceni 6 hodin musi utekat do druziny, ze musi pomahat pri testovani ziakov, kolko administrativy ma na starosti - a to su veci, ktore vedenie chce vidiet, lebo ja tu teraz stojim ako riaditel a ty tu budes pomahat s testovanim a nezaujima ma, ze nemas kedy nahodit veci online pre tych co su doma, to si rob potom

- takze odporucam slusnu komunikaciu, prejavit u ucitelky zaujem, poprosit o aktivnejsi pristp a spolupracu

leskovael
22. apr 2021

@ivana11155 viem ze mna si sa nepýtala ale z vl. skúsenosti zareagujem ak môžem. Niesu všetky deti rovnaké. To ze tvoja dcéra plakala že zase nepôjde, niektoré deti berú úplne ok. Môj napr do školy ani nechcel, je ina povaha, ked uz je v škole tak je rád, ale keď mal ísť po 5tich mesiacoch co bol doma, som počúvala len to či nemôže ešte aspoň týždeň zostať doma a učiť sa online.. Takže niektoré deti sú doma úplne v pohode (a to je prvák, kde majú ešte aj družinu a priestor hrať sa a pod)

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená