Netestovani rodiča a dieťa v domácej výučbe - aký je prístup školy?
Ahojte, je tu niekto, kto nechodí na testy a ma dieťa na prvom stupni doma? Ak áno, ako s vami spolupracuje škola a triedna učiteľka? Akým spôsobom sú Vám zasielané úlohy? Robia Vám problémy, či nie? Vopred ďakujem za odpovede a poprosila by som zástancov testovania, aby sa zdržali nevhodných pripomienok. Ďakujem
@dadula83 keďže škola je už otvorená pre ročníky 1-4 pre všetkých tak dieťa, ktoré zostáva doma je v režime akoby bolo choré - čiže škola nie je povinná informovať o učive-úlohách sama od seba - teda česť výnimkám - celá zodpovednosť zostáva na rodičovi - ako si to nastavíte s tr. učiteľkou.
@dadula83 u nás dokonca učiteľky komunikujú len počas doby štandardného vyučovania - cez prestávky medzi hodinami. Po vyučovaní - ak by som napr. niečo chcela o tretej poobede, že som len niečo zabudla - môžem zabudnúť - znovu rieši dotazy až druhý deň počas školy. Vo svojom voľne - mimo školy - bohužiaľ, za to vraj nie je platená. Ok - na druhej strane to zasa chápem, tiež má svoju prac. dobu.
A prečo sa teda nedáte otestovať? Je to fakt taký problém?
@dadula83 treba komunikovat s ucitelkou, ak neposle, pytat si ulohy sama iniciativne. Skontaktovat sa aj s rodicmi deti, ze by niektora z nich odfotila kazdy den zrkadielko kde su ulohy a aspon takto kazdy den s dietatom pracovat. Tym, ze ste dieta nechali dobrovolne doma, je ta miera väcsej iniciativy na vas. Nie kazda skola ma moznosti online vyucovania z triedy resp. velmi ustretovu pani ucitelku.
@dadula83 ja som tiez proti testovaniu ale kvoli tomu neobmedzujem dieta, chodim sa testovat aby sla do skoly, sak potebuje kamosky sa strasne tesila a tak ten test kvoli nej absolvujem
@katulienkax napísala som, že nepotrebujem vyjadrenia k môjmu konaniu a ani posudzovanie mojich rozhodnutí... Ale ďakujem za nazor
@dadula83 ale ono je to uplne irelevantne ako je to na inych skolach. Na vasej je to takto, ako je. Ziadny metodicky pokyn k tomu ako casto a v akej miere ma ucitel davat ulohy rodicovi nie je. Jedine to, ze mas komunikovat s ucitelom a ze dieta sa berie akoby bolo chore (cize ty si musis zohnat ulohy, tak ako ked ma dieta napriklad chripku). To, ze je niekde pre taketo deti online vyucovanie z triedy je vysoky nadstandard, ktory je na dobrej voli riaditela skoly, ucitelky, technickeho zabezpecenia atd. My sme tiez boli doma ked sa ostatne deti ucili (dovod nebol, ze sa nechcem dat testovat) a pani ucitelka mi kazdy den naobed posielala ulohy a my jej podvecer vypracovane spät. Ako ti tato informacia pomohla? Asi nijako, ked u vas to je inak, ze? Btw ina ucitelka na tej istej skole posielala detom raz tyzdenne ulohy a nechcela ich ani vypracovane spät.
@dadula83 v pokynoch pre návrat do školy je uvedené: Školská dochádzka
V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:
1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,
Čiže učiteľka by úlohy mala posielať- ale úprimne asi by som radšej kontaktovala nejakého rodiča, ktorého dieťa do školy chodí a dohodla sa s ním na posielaní úloh. Dotahovat sa so školou, aké majú povinnosti, nemá zmysel- všetci toho majú dosť- len by to zbytočne hrotilo situáciu.
@viktorka48 dakujem♥️
@viktorka48 zopár rodičov rozbieha protest, do školy bez podmienok... Treba sa pridať... Nie len šúchať nohami.. Potom by nemuseli byť vydieraní... Rodičia v ČR rozbehli domácu výuku, majú mapu učiteliek, ktoré sú ochotné vyučovať deti doma... Netreba ohnuť chrbát...
@iinuska áno, je!
To je pre teba AŽ taký problém pochopiť, že ide o princíp, že niektorí ľudia sa nenechajú vydierať?
Prepáč , ale autorka sa jasne vyjadrila, že nebude diskutovať o testovaní, nie o tom je téma.
Ale položím ti otázku známu už stáročia, keby iní skákali do studne, skočíš aj ty?
Ty sa testuj aj Každý deň, ale sú ľudia, ktorí naozaj nevidia dôvod riskovať svoje zdravie ZBYTOČNÝM sparanim sa v nosohltane testami, ktorými by netestovali ani psa... Nie pre zdravých ľudí sú určené tie testy.
Milióny eur sa dali na testovanie, a načo? Už aj vo vláde postupne priznávajú, že je to neefektívne a ide len o biznis..
Že je niekto negatívny v nedeľu, neznamená, že musí byť negatívny aj v stredu.. Ale dieťa pokojne dá do školy, lebo veď papier ma...ktory ani v okamihu testovania nemusí byť pravdivý...
@dadula83 veľmi ti držím prsty, nenechaj sa prevalcovat, kiežby bolo viac rodičov takých, ako ty.. Dávno by bolo po testovaní a zbytočne výhodených peniazoch za testy.
Komunikovala by som písomne s pani učiteľkou, že slušne žiadas o aktívnejší prístup z jej strany..
Ale všetko v pokoji, nie útočné, a aj riaditeľovi (vedeniu) napísať, že tvoje dieťa je diskriminovane, že podľa ústavy ma pravo na vzdelanie bez podmienok a všetko, čo požadujes, je len komunikácia zo strany učiteľky, ktorá adekvátne situácii zadá úlohy na domáce vyučovanie.
Čím viac rodičov sa začne ozývať, tým skôr sa bude niečo riešiť. Držím palce
@dadula83 prosim ta viem, ze neodpoviem na tvoju otazku, ale zaujima ma, mas info, ako dlho mozes mat takto dieta doma? Nie je to len tych 5 dni, ktore moze rodic dieta ospravedlnit? Ja som moju nechala doma este do dnes, od zajtra uz asi pojde, ale ak by sa dalo, mohla by este tyzden-dva ostat, aj tak ju chcem vypytat na "rodinnu dovolenku" kedze ideme na tyzden prec, takto by som si usetrila papierovacku. Vdaka 🙂
@vikusjk určite to nie je len tých 5 dní. Musíš to ale dať vedieť do školy a uviesť dôvod, prečo dieťa nie je v skole... Tým, že je testovanie "dobrovoľne" a ty ísť nemusíš, tak nemôžu ani tvojmu dieťaťu dat neospravedlnene hodiny. Dcérka bude doma do konca školského roka ak nezmenia podmienky...
@stevvvka ďakujem, určite vytrvame. Budeme sa musieť stretnúť s riaditeľkou a od komunikovať podrobnosti. Mne skutočne išlo len o to ako sa chovajú učitelia v iných školách, či všade prichádza k takejto ignoracii. Alebo môžem argumentovať pri rozhovor tým, že iné školy to robia takto alebo takto a aj u nás by sa mohlo pouvažovať o inom prístupe... Všetko sa dá vyriešiť ak sa chce...
@dadula83 velky respekt a odvahu a vytrvalost.
Najlepsie odpovedala @katulkagajdos
Ja som komunikovala priamo s riaditelkou. Odporucam aj tebe, kedze ucitelka nekomunikuje adekvatne.
Moj postup (dieta v 8.rocniku):
1. Zaslanie vyzvy na zdrzanie sa protipravneho konania.
2. Oznamenie,ze dieta sa za podmienok danych skolou dna (uvedeny den oznamenia cez edupage) nezucastni vyucovania. Uvedenie, ze nebudem ospravedlnovat dieta, kedze sa jedna o prekazku na strane skoly, nie rodica.
3. Poziadavka o informovanie 5 pracovnych dni vopred, ked sa zmenia podmienky skoly pre prezencnu vyucbu, pred predpokladanym nastupom dietata do skoly.
4. Poziadavka na stanovenie podmienok dalsej vyucby a hodnotenia dietata. Odmietla som pytanie uloh od spoluziakov. Skola je povinna zabezpecit vzdelavanie. Ucitel predsa nemoze zhodit svoju zodpovednost na ineho maloleteho ziaka za vzdelavanie spoluziaka. To kde sme! Nasledovala dohoda s riaditelkou, ze kazdy ucitel posle materialy + zadania uloh. Ja som vysla v ustrety v tom, ze 1x tyzdenne skontrolujem, ci kazdy ucitel komunikoval. Vychovy sa uvedu len absolvoval.
Dieta bude doma, kym si to situacia bude vyzadovat. V tomto statnom skolskom systeme, ktoreho ministrom je obuvnik a plagiator, vobec o nic nepride. On dokonca skolam zakazal najblizsie 2 tyzdne normalne vyucovat podla rozvrhu 8. a 9.rocnik. V pondelok za cely vyucovaci den vypocitali 1 priklad z matiky a absolutne nic viac nerobili.
Vydrzat. Je nas viac, nez si myslite. 😉
@alenah31 - však samozrejme, 3. tiscíročie, drony robia fotky na Marse, v Cerne skúmajú rozpady atómov, máme tu zariadenia, čo zbierajú vesmírny odpad, autonómne vozidlá, robotov, ktorí operujú, ale školstvo na Slovensku zaspalo v období Márie Terézie a po roku pandémie sa úroveň vzdelávania v krajine strednej Európy posunula v rebríčku medzi krajiny tretieho sveta ako je napríklad Somálsko. Na toto sa už asi fakt nedá ani nič povedať.
Bohužiaľ, žijeme v krajine, kde sa už roky hľadajú dôvody, prečo sa to nedá a nie spôsoby, ako sa to dá. Česť výnimkám a chvalabohu za ne.
Viem, ze tak otazka neznela, ale bohuzial som sa viackrat stala svedkom, ako presne sa virus siri. Najma skola a skolka. Vnutorne priestory, bez ruska. S ruskom nie, von nie (ak nie su uplne pri sebe). Dieta chyti od druheho dietata. Od neho rodicia, od nich kolegovia bez ruska. Presne takto sa nam a znamym viacerym stalo. Do skoly vzdy niekto donesie. Keby sa ludia netestovali, bolo by to uplne bez sance. Fakt si neviem predstavit nakazy v skole a bez testovania rodicov. Este je vyhoda, ked uz clovek prekonal, testovat sa nemusi.

u nas je učitelka online pripojena, takže ona uči v triede a to iste ma dieťa doma, takže dieťa ma hodiny online, nič dalšie u nas netreba riešiť. Tie deti čo su doma maju online iba prve dve hodiny, tie dalšie hodiny už nie, učitelka piše mail ked treba napr niečo čítať atd, ale ani tie dalšie netreba zistovat ulohy, lebo to je čítanie, vytvarna, telesna-vonku,....