icon

Nevychované deti

turandotta
7. aug 2020

Mám takmer 40 rokov, dvoch synov 8 a 11 ročných. je to náročné, jasné. ja aj môj manžel máme za sebou dosť prísnu výchovu. ja konkrétne sa doteraz zotavujem z detstva. preto nie sme schopní byť prísni a ak nám vyjde z úst nejaká kritika na synov, alebo zvýšime hlas, čakajú nás neskôr silné výčitky...snažíme sa veľa chlapcom venovať, vysvetľovať, rozprávať sa s nimi. výsledok je taký zatiaľ, že sú dosť sebavedomí až suverénni. starej škole to pripadá ale ako drzosť. sú prázdniny, tak samozrejme trávia čas u starých rodičov a tá kritika otvára staré rany a ubližuje...nechcem robiť zo seba obeť, skôr prosím o povzbudenie. robím chyby, viem o tom. veľa o tom rozmýšľam, rozprávame sa s manželom, hľadám rady na nete a pod. nech sa ale snažím akokoľvek, nedokážem byť iná. strach, že v nich niečo zlomím, a tak ich hendykepujem na celý život je príliš silný. mrzí ma ale veľmi, že v najbližšom okolí nenachádzam porozumenie, podporu, len kritiku akí sú chlapci zlí...možno Vás napadne nejaká skúsenosť, že časom sa to zlepší. akákoľvek aj slepá nádej by ma dnes upokojila. ďakujem.

Strana
z4
turandotta
autor
7. aug 2020

@ckatka dakujem, znie to super, rada by som, aby aj moji synovia neboli bojazlivi a slepo posluchajuci, caka nas cesta, ale hadam k takto zdarnemu koncu...dakujem za koment, pozbudil❤

turandotta
autor
7. aug 2020

@lienoccka85 dakujem❤

turandotta
autor
7. aug 2020

@hettinka suhlas, mozno som len stale citliva na kritiku z tejto strany a viem aki vedia byt tvrdi, tak hadam nebolo az moc velke rosambo🙂 samozrejme, ze vedia, stale na to apelujem, babku posluchat a ctit...to mi je uplne jasne!

turandotta
autor
7. aug 2020
mondolina
7. aug 2020

@negymama
Rozumiem. Ďakujem za vysvetlenie.

turandotta
autor
7. aug 2020

@popolusska suhlasim...len nesmie v tom procese, ked si zacne uvedomovat, ze nie je pupkom sveta stratit svoju hodnotu...ta zlata stredna cesta je super, ale je to tak strasne individualne, kazde dieta je ine, ma svoj temperament...a tiez isty druh neposlusnosti patri k vyvinu, kde by mohol skusat svoje moznosti...ak su mantinely vsade, mozno zisti, ze nic vlasne ine nie je len nasledovat dav smerom do neznama...ale to uz filozofujem🙂

negymama
7. aug 2020

@mondolina toto ze ja /a zrejme i deti/ vnimame, ze im ani tak nejde o respektovanie pravidiel sam od seba, z vlastnej vole dietata. Ale aby si uplatnili svoje rozkazovacne ego, cez nasilie a natlak. Bezne deti videli, ze to co urobili dobre z vlastnej vole...upratanie izby, zjedenie jedla, atd. /moje deti su jedaci na jednotku, zjedia vsetko a vela/ - nebolo ocenene, ale vzdy vyvolavali situacie aby deti dostali do tlaku a mohli si uplatnit svoje direktivy a nasilie a dokazat si, ze oni vychovavali dobre a ti po nich zle. Raz svokor vyslovil, ze na nasej vychove nevidi NIC dobre, skratka nic... a toho sa drzi a robi vsetko preto aby si to dokazal. V takomto prostredi nemienim svoje deti drzat.

ckatka
7. aug 2020

@0silvia0 otec asi takú...ze nekecaj a rob co rodičia povedia. V 19 sa vzoprel oženil a odišiel bývať k svokrovcom kým dostali byt.
Mama asi takú...že bola od 14 rokov na internáte pod tvrdým dozorom vychovávateliek...a doma sa síce dosť poslúchalo ale veľa sa aj rozprávalo...A celkovo veľká rodina...nikto sa veľmi neriešil individuálne. V 18 sa vydala mala deti a asi od 20 vlastnú domácnosť. Furt buzerovana staršou sestrou ktorá "všetko vie lepšie lebo je učiteľka" a furt vedená rodičmi lebo "mladí ešte nevedia ako na to". A až po 40tke s novým partnerom sa naučila povedať si vlastný názor, aj keď ešte ma co robiť 😂
Je to asi dosť o povahe dieťaťa. Ona bola zakriknuta...je Ryba a je fakt nepriebojna.
Ja som mala asi šťastie na učiteľky ktoré sa vedeli s deťmi rozprávať...na vedúcich v táboroch, a celkovo na dospelakov v mojom okolí...fascinovala ma Anna zo zeleného domu ktorá bola tiež tak trochu rebel...no a navyše som Býk 😂 šťastná to kombinácia...

Z mojej osobnej skúsenosti. Ozvem sa VŽDY keď cítim, že treba. 99% prípadov to pomôže. Mne alebo iným. V 1% prípadov narazim a bud ma zdzubu alebo si trochu poškodím alebo proste to len nevyjde. Ale za tých 99% prípadov mi to naozaj stojí...riskovať že 1 zo sto ľudí sa na mňa naserie ale 99 mi bude vďačných 😂

ckatka
7. aug 2020

@turandotta držím.palce! Deťom treba dat zodpovednosť...fakt. A veriť im. Ale tak naozajsky. Oni si to potom vážia. A neklamat. To si vážim na mojich rodičoch ze mi neklamali. Aj keď to bolo zle, radšej povedali pravdu. A potom keď dačo povedali (napríklad ze je niečo pre mňa zlé)...tak aj v puberte som im skôr uverila.

0silvia0
7. aug 2020

@ckatka tak tvoja povaha bude sposobena tou bycou povahou, pri takychto rodicoch si mala byt zakriknuta ako ja😁

turandotta
autor
7. aug 2020

Dakujem vsetkym, ktori ste si nasli cas a napisali mi Vas nazor, myslienku, koment...pomohlo mi to upratat si myslienky, ktore vplyvom emocii par dni bludili a lomcovali mnou🙂 nazory si urcite cez vikend znovu precitam, tesim sa po chlapcov a prejdem si s nimi problematicke situacie, upozornim na nespravne spravanie, papulovanie starym rodicom. Cestou budem rozmyslat ako citlivo byt doslednejsia a prisnejsia...vsetkym krasny vikend!

simca06022011
7. aug 2020

@turandotta ty mas rany z detstva... vychovavali ta tvoji rodicia. Myslis, ze teraz nemaju na vec rovnaky pohlad? Ze by nechceli nejaku tu drezuru pre tvoje deti., aby pekne sedkali a nevymyslali a neodvravali. A tym by zase traumatizovali ich. Jednym uchom dnu a druhym von. Ak nechcu o vnukov sa starat a maju problem ich zvladnut, mozete im iny program vymysliet, tabor kde sa s rovesnikmi vacsinou rovnkao hlucnymi ako oni vyjasia. JChalanov treba samozrejme vychovavat, a davat im povinnosti, program atd, ale skakanie po hlave detom, elbo povedia co si myslia urcite nie je spravne. edine co by som riesila je ak by nebodaj nieco neslusne povedali, ublizovali a velmi vyvadzali, tam kde nemozu, plus neplnili si nejake dohodnute veci. Mne mala tiez viac odpapuluje ako som si ja dovolila k rodicom.. a aj jej poviem, ze si prilis dovoluje uz. ALe potom si spomeniem, ako sme doma nemali ziadne slovo v nicom, hned bolo vsetko odvravanie, ako se sa s rodicmi odcudzili a vlastne si ja s nimi nemam co povedat, ved ticho som bola ako dieta, ticho budem aj teraz a to sa snazia chodit a vychadzat, ale ked sa pozriem v okoli na rodiny, tak mame od seba velky odstup. A to nechcem so svojou dcerou. CIze ju neodstrkujem, neohukujem, nenutim do vsetkeho. Aj ked povinnosti ma, ked neurobi samozrejme ju nepochvalim a vela sa rozpravame o tom co sa kde deje, lebo samozrejme mudre reci na vychovu idu z kazdej strany. Ludia radi sudia vychovu inych deti, pritom nie su vsetky deti rovnake. Na kazde plati nieco ine.

beronsche
7. aug 2020

@ckatka "Deťom treba dat zodpovednosť...fakt. A veriť im. Ale tak naozajsky. Oni si to potom vážia. A neklamat." ANO, presne tak! Tu mi hovoris z duse, s tymto naozaj suhlasim! A stale som prekvapena, kolko rodicov ma toto inak, najma to hovorenie pravdy..

simca06022011
7. aug 2020

@ckatka ja mam doma rybu a o nepriebojnosti nemoze byt ani rec... aj najlepsiu kamosku mam Rybu a ta prebije kohokolvek. Toto je vazne o vychove od malicka, nie o znameni :D

ckatka
7. aug 2020

@beronsche ja som na to strašne alergická....
Môj manžel keď mal.raz malého v robote (robí v nemocnici) a niečo sa s ním dospeláci "rozprávali" takým štýlom ako to väčšina dospelakov vie...tak ich krásne zrušil:
"On je malý, nie je retardovany" 😂 😂 😂

ckatka
7. aug 2020

@simca06022011 asi hej..u nás to však sedí 😉

marygk
7. aug 2020

Ahoj, ja sama som na svoj vek mala vždy svojské názory a nie som rodený diplomat, takže čo bolo v mojich očiach nevinné povedanie svojho názoru a vždy som si vedela svoj názor obhájiť, bolo pre ostatných drzé, papulnate decko,čo si o sebe myslí že je najmúdrejšie na svete. Neraz som bola za svoje názory potrestana. Ale časom som sa naučila byť diplomatickejsia a svoj názor povedať vo forme prijateľnej pre ostatných. Hoci podstata veci je nezmenená. Jasné občas mi aj teraz pusa ujde a poviem veci neobalene a môže sa zdať že drzo, ale ja to drzo nemyslím. Ale dávam si veľký pozor, ako veci hovorím. A to je aj rada pre tvojich mládencov, radšej si odpoveď rozmyslieť ako prchko odpovedať, lebo tým môžu niekoho nechtiac uraziť a ublížiť mu.

alexandra2010
7. aug 2020

@turandotta myslim si ze nerobis nic zle vo vychove / vyraz zvlastny: skor treba byt vzorom. Ale mam maly pocit ze Seba a Svojich rodicov nemas vyriesenych. Ked sa odrezes od bolesti z detsva, bude z Tena iny cisty clovek a budes vnimat svoje deti ako samostatne krasne bytosti bez potrieb vysvetlovanie .

little_honeybee
7. aug 2020

@turandotta ahoj, v com konkretne Ta prisna vycjova Tvojich rodicov podla Tvojho nazoru zlomila?

kakawah
7. aug 2020

Je tu veľa komentárov, tak som ich necitala. Len jednu stranu. Podla mna máš uplne normalne a skvelé deti. Ja by som neriesila co hovoria iní ľudia, ani dedkovci. Moj syn je introvert od mala. Jasne kazdy hned povie aky dobrý chlapec. A ja by som bola radšej aby si vedel povedat svoje. Radsej je ticho. Moj muz ked bol v puberte bol ťažký pripad, strašný zbojnik, koľko sa mu navysvetľovali...a dospel. Je z neho zodpovedny super muz, otec a kamarat. Chcem tym povedat, ze človek dospieva, dospeje rokmi, vyzreje. Vsetko co so deti vlozis a naucis ich, vysvetlis. Aj keď sa to mozno niekedy nezda, tak raz to padne na urodnu podu. Ked maju vo vas v rodicoch dobry príklad tak sa nemusíte obavat. Ja som nikdy neriesila kto co hovori o mne, o mojich deťoch o mojom mužovi. Kazdy rodic predsa dava to najlepsie zo seba.😊

Strana
z4