icon

Nezodpovedný 9-ročný syn

22. júl 2023

Ahojte. Potrebujem radu ohladom vychovy, lebo uz neviem ako dalej. Syn, 9. r. ma vsetko na salame. Nic okolo seba neurobi, vsade po nom ostava len bordel. Rano ho musim hnad, aby isiel na zachod, aby si umyl zuby. Ruky si mydľo neumyva. Dokym nad nim nestojim, tak zuby len prelesti a ruky neumyje vobec. Na trenkach je vecne lizanec, lebo si nevytiera zadok. Sprchuje sa podobnym stylom, ze po sprche je viac spinavy ako do nej ide. Vsetko som mu 1000- krat ukazala. Cela rodina mu to vysvetlujeme a nic. Vobec nema kontrolu nad svojimi vecami. Vsetko straca, pokazi, znici. Teraz bol v tabore. Polovicu veci nepriniesol, nove sandale tam zabudol tiez. Telefon doniesol pokazeny, leno donho strkal zle nabijacku. Nic na neho neplati. Uz som mu zakazala aj TV, aj telefon a nic sa nelepsi. Co sa spravania tyka, tak on je mily a neodvrava, ale vsetko urobi lajdacky, na nic nedava pozor a nie je vobec zodpovedny. Prosim poradte mi co s nim. Dakujem za vsetky rady.

Strana
z4
tianna
23. júl 2023

@summer23456 my sme v homeschoolingu, teda je v normálnej škole, ideme svojim tempom, skúšky zvláda. Uvidíme ako to bude neskôr.. teraz bude tretiak.

mooonika1975
23. júl 2023

@karolina196 inak v škôlke sa neučia hygenické základy, to by malo mať dieťa zvládnute z domu, sme pedagogovia a to obsahuje vzdelávanie a ešte výchova. Len k tomu ,že píšeš, že ich v škôlke naučia. Nie, toto nie je v našich plánoch vzdelávania. I keď to samozrejme robime, 😉 Niektoré deti sa divajú na toalený papier -myslim dievčatká, ako na niečo , čo v živote nevideli 😲😝 To ich učime ako prvé.

karolina196
23. júl 2023

@mooonika1975 Som sa zle vyjadrila vtedy prvykrat.Ja som to potom pisala,ze tie deti sa ucia odmalicka taketo veci,ale ucitelky to doladuju.V 3rokoch vie dieta nejake zaklady,ale nevie to nejak poriadne a len v skolke sa to doladuje a pridavaju sa k tomu dalsie veci.Ked chodi dieta od 3.rokov do skolky,tak tam stravi vacsinu casu zo dna a nauci sa tam velmi vela,teda aspon u nas tak bolo.V 3.rokoch si syn nevedel skladat oblecenie,naucili ho to ucitelky a doma sme v tom pokracovali.Takze u nas nasim ucitelkam patri velka vdaka.

annm81
23. júl 2023

@kluska Samozrejme, že 5-ročné dieťa sa neutrie dokonale, ale keď je k tomu vedené od 3-4 rokov, má za sebou v 5-6 rokoch stovky utieraní sa - tréning robí majstra. Potom už v 9. rokoch budú špinavé trenky ozaj výnimočnosť, nie pravidelný jav. O umývaní rúk ani nehovoriac - keď je dieťa vedené k tomu, že to robí vždy, stane sa z toho v priebehu jediného roka automatická činnosť , proste reflex, nad ktorým človek vôbec nepremýšľa. Ale keď počujem manžela, ako polovica dospelých mužov na verejných wc ignoruje umývadlá a keď občas stretnem aj také ženy, tak asi nie každý k tomu vedie aj svoje deti.

Nechce sa mi veriť, že polovica zdravých 9 ročných sa nezvládne osprchovať. Ak áno, potom je to zasa len o tom, k čomu ich vedú rodičia, či ich rodičia nepodceňujú a či im vytvoria vhodné podmienky. Schválne som si teraz tak pogooglila nejaké náhodné online diskusie o tom, odkedy sa deti sprchujú samé a väčšina odporúčaní bola v intervale 6-7 rokov. 9-10 rokov boli zvyčajne už extrémy. Otázka totiž je, čo dieťa nezvládne na sprche. Že sa môže pošmyknúť? Tak mu predsa treba kúpiť protišmykovú podložku do sprchy a koberček pred sprchu. Nevie pustiť správnu teplotu? Tak 5 ročnému nastavím teplotu ja, ale učím ho to tak, aby to v 9 rokoch bez problémov zvládol sám. Nedotiahne si na zadok? Tak v 3-4 rokoch to ešte môže byť komplikované, ale v tých 6-7 už drvivá väčšina zdravých detí toto zvládne. Nevie si nadávkovať mydlo z pumpičky a rozotrieť ho nejakou hubkou po tele? Fakt toto nezvládne už 6 ročné dieťa? Čo konkrétne mu v tom bráni? 6 ročné deti bežne zvládajú lyžovanie, plávanie, korčuľovanie, kotrmelce - všetko činnosti, kde ide o komplikovanú koordináciu tela, len to musia trénovať. Nie je v záujme rodiča trénovať hygienické návyky už od bábätka? Jednoducho každé zdravé dieťa niekde v rozmedzí 5-7 rokov má fyzické danosti na to, aby tieto úlohy splnilo, ale musí mať možnosť sa v nich zdokonaľovať.

Rovnaké je to so zbalením. Aká danosť alebo vedomosť chýba tvojmu mužovi na to, aby dokázal zbaliť deti na pol dňa? Veď také deti sa už oblieka ako dospelý. Tiež potrebuje, rovnako ako dospelý, jesť, piť, chrániť sa pred teplom a zimou, slnkom, mrazom, dažďom. Znamená to, že nedokáže v zbaliť ani sám seba?

@oneinamillion A ja niekde popieram, že existujú deti s objektívnymi problémami?

dismonika
23. júl 2023

Presne ako by si opisovala môjho syna, do bodky. Tiež to je s ním extrémne náročné. Je to povaha. Má všetko na saláme. Dcéry mám úplne iné. Z toho jednu dokonca autistickú, no je to s ňou jednoduchšie oproti synovi.

oneinamillion
23. júl 2023

@mooonika1975 osobne si myslím, že väčšina bežných 9r deti sa zvláda utriet po wc. Takisto že 9r dieta si bude vediet umývať ruky mydlom nepovažujem za nejaku divokú predstavu náročnej matky, ale za normálny hygienický návyk štandardného dieťaťa. Už takmer automatický v tom veku. Keby s tým ma moje dieta problém (a obzvlášť v kontexte dalších problemov, ktoré autorka popisuje), minimálne spozorniem.

autor
23. júl 2023

Dakujem za vsetky vase rady a komentare. Precitala som si kazdy jeden prispevok. Vsetky vase odporucania zvazim a uplatnim do praxe. Pre toe z vas, ktore sa nadomnou pohorsujete. Ucim to syna od mala. Zial, bola som na neho sama a ked som bola v praci, moji rodicia taki dosledni neboli. Resp. neraz sa stalo, ze syn mal urceny rezim a pri nich to nedodrzal. Aj do skolky chodil, kde im to opakovali. Aj v skole im to opakuju a jemu sa skratka nechce. Chapem, ze ma odsudit ako nanichodnu matku, ktora to vsetko z gruntu pokaslala je najjednoduchsie. A som rada, ze medzi nami ziju dokonale matky. Ale ano. Som clovek a porobila som aj ja chyby pri vychove. A nebolo ich malo. Urcite ma este nejake dalsie preslapy cakaju. No verim a dufam, ze to zvladnem a moj syn bude v pohode a stastny.

kluska
23. júl 2023

@annm81 sorry, ale su uplne mimo :D zalezi aj od rodica co konkretne poklada za normu v danom veku, ze jeho dieta ma robit. Pokial je autorka zo svojho syna nestastna, tak v pohode, musi s nim na tom pracovat. Ale poznam vela rodicov co od svojich deti nemaj prehnane ocakavania a deti sa vsetko postupne same naucia. Mojho muza si ty neber do ust, je nromalny chlap, ktory von s detmi chodi velmi maloa vsetko mu chystam ja. On pracuje. Zi a nechaj zit, moj nazor. Nie kazdy ma take naroky an deti ako ty, niekedy je fajn ked deti su deti. Pekny den 🙂

annm81
23. júl 2023

@kluska Veď vravím presne to, čo si práve napísala - že veľmi záleží od rodiča, ako dieťa vedie. A že tvrdenie, že 9 ročný nie je schopný sa osprchovať je pri zdravom dieťati o výchove, pretože také dieťa má všetky fyzické aj mentálne predpoklady na to, aby túto úlohu dávno zvládlo - jedine ak to rodič, ako napr. ty, považuje za extrémny nárok, ktorý dieťaťu skazí detstvo... Prepáč, ale svojho muža si si vzala do úst ty, keď si ho prezentovala ako neschopného zbaliť pár vecí, takže nemáš dôvod sa tu ohradzovať a urážať. Ja som sa len pýtala, aká konkrétna schopnosť či znalosť mu k takto jednoduchej úlohe chýba.

kluska
23. júl 2023

@annm81 skoda reci :D inac citala si, ze autorka je sama s malym? 🙂

kluska
23. júl 2023

pozatym kazdy sme iny, nemoze byt kazdy taky super ako ty, tvoj muz a tvoje deti ;)

annm81
23. júl 2023

@kluska Tak ja neviem... najprv ma oslovíš nejakým tvrdením (že 9 roční chlapci sa bežne sami nedokážu osprchovať a že je nonsens, aby sa dokázali zbaliť na vonku, lebo to nedokáže ani tvoj 40+ ročný muž) a potom, keď sa pýtam na to, čo konkrétne je na tom nezvládnuteľné, tak vycúvaš formulkou "škoda reči"...veď OK, ak je to pre teba škoda reči, ale načo si mi potom písala príspevok??? Áno, čítala som príspevok autorky, že je sama a kde priznáva, že starí rodičia v tomto smere neboli práve dôslední.

mooonika1975
23. júl 2023

@oneinamillion nepiše , že nevie, ale zrejme nezvládne dokonale, čo sa dá pochopiť

kluska
23. júl 2023

@annm81 sama nemas take velke dieta a mudrujes a pockaj si kym ti vyrastie aj to 2 dieta. Moj muz je rovnaky ako moj otec, s ktorym bola moja mama az do smrti a nemusel byt taky dokonaly ako tvoj a vsetky tebou ospevovane 9 rocne deti. Zi a nechaj zit a nekric hop, kym nepreskocis 🙂

mira0611
23. júl 2023

Ahoj, neboj ty musis byt trpezliva a on dozrie.
Na to vytieranie zadku odporucam vlhceny toaletny papier.
Urcite nie zamerne pokazil telefon.
Moj syn bol velmi-velmi podobny tomu tvojmu, teraz skoncil zakladku, cca.asi rok a pol sa zacal menit. Chcel sa pacit dievcatam, preto na seba zacal viac dozerat. Najma na hygeniu a umyvanie zubov, co bolo u nas predtym peklo. Kazdodenne hadky, nechcel sa sprchovat, umyvat zuby....stale vsetko stracal...zavolaj do tabora a tam im daj opis sandalu, oni ti ho poslu.
Bud nanho trpezliva.

fauko
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
23. júl 2023

@akvi nie vsetky deti/chlapci su taki...nas syn nic z opisaneho nerobil...je to o vedeni dietata,nic viac... aby si 9 rocny neutieral zadok?..je jedno z akej priciny...aby si neumyval zuby? Nesprchoval sa?...toto nie je zalezitost 1 dna, ale velkeho nezaujmu o dieta

dismonika
23. júl 2023

Autorka nič si nerob z blbých reči tu na mk. Mám 3 deti a všetky sú úplne iné. Učím aj v školstve a tam tak isto. 3 detí zo súrodencov môžu byť úplne ukážkové a štvrté je úplne iné. Pritom vychovávaš to rovnako. Niektoré deti sú temperamentné, niektoré hanblivé a pod. Ako som písala aj ja mám podobného syna, len má 6 rokov. Obe ruky má "ľavé". Všetko rozbije, rozleje, pokazí... nie naschvál. Môj manžel mi už tiež porozbíjal riadov v kuchyni... tak po niekom asi bude. Chápem, že to je veľmi náročné. Držím palce.

akvi
23. júl 2023

@erikavesela už som všetko napísala v príspevkoch vyššie, tak si prečítaj, čo píšem ďalej. To, že tvoje dieťa je také, aké je, to neznamená, že iné deti majú byť tiež také a že ine matky zlyhali vo výchove.

erikavesela
23. júl 2023

@akvi pises
"toto, čo opisujes, to je proste typické dieťa"...nie, nie je to typicke pre dieta...

akvi
23. júl 2023

@erikavesela nemám už energiu písať to isté dookola, čítaj ďalej, ak chceš.

mira0611
23. júl 2023

@mirro ahoj, pises, ze: " Keď mu 1000x vysvetlíte a nič, chyba bude inde." Chodila som so synom na pohybovu terapiu...tam som sa aj ja ucitelke stazovala, ze 100x vysvetlim a nic a kde robim chybu. Jej odpoved bola, niektorym detom to staci raz vysvetlit, iny ani miliontykrat nepochopi a tak to treba dalej vysvetlovat, lebo jeho mozog na to nedozrel. Toto bola odpoved ucitelky, ktora sa venovala detom s roznymi poruchami a teraz ked uz moj syn ma 15rokov a nie 7, vidim, ze mala pravdu.
Ano, je to unavne, velmi unavne, citila som sa ako papagaj! Uz ja sama zo seba som bola unavena a aj moj syn bol zo mna unaveny.
Potreboval cas dozriet, a dobre som robila, ze som mu to stale vysvetlila, lebo nakonec pochopil!!!
Este ma mensie nedostatky, na ktorych treba pracovat, ale aspon vidim, ze to stalo zato! A stoji to zato venovat sa mu a vysvetlovat.

summer23456
23. júl 2023

@erikavesela a čo je typické pre dieťa. Predsa každé dieťa je úplne iné, aj súrodenci sú iní,pritom majú rovnakých rodičov ak výchovu. Toto odsudzovanie je smutné,keď človek nechodí v topánkach toho druhého a len kritizuje

mira0611
23. júl 2023

@erikavesela nemas pravdu, aj moj syn bol takyto. Jednoducho prislo nanho taketo obdobie. A ked bol maly, tak som mu pri vystupeni z pieskoviska stale musela vlhcenou utierkou utriet ruky, lebo neznasal, ked ich mal spinave. Zuby si umyval po kazdom jedle, uz sme museli skryt zubnu pastu, lebo za tyzden ju vytlacil, ruky si umyval ostosest, rad sa clapkal vo vode, po malej velkej potrebe bol zachod plny toaletaku.. potom prisiel zlom, ale teraz je znova v starych kolajoch, ale ked mal 9 rokov jednoducho vsetko robil narychlo a neporiadne a tak to aj vyzeralo. Vlhceny toaletny papier nam inac vela pomohol pri tejto zalezitosti. S tym asi lepsie vedel udrzat hygenu nez s klasickym.

autor
23. júl 2023

@erikavesela mylite sa. Ten zaujem k dieta je enormny, lebo stari rodicia z oboch stran to za dieta robia. Sprchuju ho, utieraju mu zadok. A nechce to potom robit sam, lebo caka kto to za neho urobi.

annm81
23. júl 2023

Vieš čo, teraz keď píšeš, že všetky tieto veci za neho robia starí rodičia, ale že inak je to milý chlapec (sústreď sa najmä na tú hygienu, ničenie a zabúdanie vecí daj nateraz bokom), tak ozaj skús staviť na to, čo som písala vyššie- ty zmeníš svoj prístup k nemu - spravte si nejaký rituál prechodu do dospelosti. Daj mu pocítiť, že ty ho vnímaš ako veľkého chalana, že mu dôveruješ. Daj mu nejakú zodpovednosť a zdôrazni, že mu ju dávaš preto, že mu veríš, že to zvládne. Daj mu za to nejaké výhody, ktoré doteraz nemal, lebo bol na ne príliš malý. Ak uvidí, že ty ho považuješ za zodpovedného a veľkého, bude to pre neho motivácia, vďaka ktorej bude chcieť aj starkým dokázať, že už nie je malé decko, čo potrebuje asistenciu pri takýchto veciach.

paulita
24. júl 2023

@dagmarovita to povedala autorka obrazne

mirro
24. júl 2023

@mira0611 áno , z vlastnej skúsenosti . Ale zvládli sme to a z nášho mládenca je normálny mladý muž. Tiež sme všeličo trénovali, a tiež to bolo niekoľko rokov. Dokola.

Strana
z4