Nie je neskoro dať 7,5-ročného syna do prvej triedy?
Dobry deň, hladám tu hlavne názor iných mamičiek, ktoré s tym mali možno skúsenoti, ze ako sa rozhodli… Ide o to, ze syn mal v marci 6 rokov vsetko slo v pohode, od septembra bol teda predskolak… videli sme na nom, ze uz ho ta skolka moc nebaví a ze sa uz zaujima skor o pisanie pismen, naucil sa podpisal, pozna celu abecedu, vie pisat vsetky tlacene pismena, pocitat priklady + - do 10 strasne ho bavi anglictina, co sme podporili aj v skolke a dali sme ho na kruzok,postupne vsak zacali s pani ucitelkami navtevovat ZŠ v okoli a jemu sa tam strasne zapacilo.. proste uz vie, ze par mesiac bude este v skole a potom pojde do skoly…. povedal mi, ze on uz chodi dlho do skolky a chce uz ist do skoly…momentalne sa blizi zapis do ZŠ so teraz sme boli v tom ze do prvej triedy pojde, lenze prisli testy skolskej zrelosti a tam odporucili odklad…dovody boli take ze s nimi nemal zaujem robit tie ulohy, co od neho chceli, ze je velmi hanblivy, bojazlivý a nesmelý… Ked som sa pytala na nazor ucitelky v MS povedala, ze on nieje hlupy, ze by 1 rocnik zvladol ale je nesmely ze ho treba stale akoby podstcit…Ja si syna poznam nastupil do skolky ako 2,5 rocny s tym nech sa trosku osmely, no vidim to tak ze ano pomohla mu ta skolka jasne ale stale je bojazlivy a tichsi, myslim je to skor introvert, chodi uz 4 rok do skolky a furt je bojazlivy a citlivy, popravde nemyslim si ze za ten jeden sa to zmeni, skor je o jeho povahe…boli sme na predskolkom vysetrení u nasej doktorky a ona ja vyjadrila, ze ma ist do prveho rocnika, ze ho pozna od malicka a ze proste taka citlivka a ze sa skor otuka v skole ako zase v skolke s mladsimi detmi…teraz mam vlsne dilemu ci ho dat do tej prvej triedy, alebo pockať este ten jeden rok, co je dost dlha doba na jeho vek ….bojim sa aby mu ten jeden rok v skolke viac neuskodil ako pomohol kedze on sa zaujima uz o skolu a nie skolku a taktiez neviem ako sa potom adaptuje ako 7,5 rocny v prvej triede so 6 rocnymi, kedze od sa zaujima o nove veci. myslim, ze za ten rok sa vela nauci, ci sa proste potom nebude nudit v skole a nebude ho to bavit lebo to bude uz ovladat a ostatne deti sa to mozno budu len ucit… proste nechcem mu ublizit a potrebujem pocut nazor aj inych ludi dakujem za kazdu odpoved
@123vera123 u nas to iste, az na to ze nevie pisat vsetky pismena ale snazi sa aj pisanym aj tlacenym, doslo ze je nezrely lebo zopar veci mu trvalo dlhsie
Pediatricka zhrozena ze naco ma byt zas v skolke ze ho to nikam neposunie
Ucitelka je na vazkach ze sama nevie
Boli sme na zapis
Dam ho do skoly som sa rozhodla aj keby mal byt prvy rok vo vsetkom posledny tak dalsi rok sa osmely
Nebude to iste brat v skolke a stat tam kde bol
Vzdy som kupovala hracky aj pre starsie deti aby sa motivoval aj s tazkoi uloohou sa pokusil popracovat
Nemusi byt biflos najlepsi ale viem ze v lete este dozreje a uz sa v skolke zas jeho rovesnici snim stretnu
@123vera123 Ahoj, ja na tvojom mieste by som ho ešte dala otestovať po vlastnej línii niekedy v júni. Tak, že s ním strávia viac času ako v škôlke. A ty nebudeš pochybovať. Z mojej praxe poznám iba rodičov, ktorí ľutovali, že odklad nedali. A aj som sa natrápila s detičkami, kde pani učiteľky zo škôlky povedali, že to zvládnu. Aj maminu, čo odišla z práce, aby dieťa nemuselo opakovať ročník. Ani pre dieťa ani pre rodiča to nie je ľahký školský začiatok. Na zápise sa pani učiteľky vyjadrili ako? Teraz sú v triedach naozaj žiaci aj o rok od seba starší, ale nezažila som, že by ich to veľmi rozdeľovalo. Moja dcéra má spolužiačku marcovú s odkladom, šikovná, ale v škôlke proste nerozprávala s učiteľkami. Počkala rok,išla s kamoškami,ktorým zle vychádzali roky, nastúpila a žiadny problém. Ešte máte dosť času rozhodnúť sa, tak držím palce. Ale naozaj ten rok navyše nie je taká katastrofa ako rok trápenia sa v škole.
@andrea_prestastna aj ja si to myslim, presne ze v skolke neposunie k lepsiemu a podla mna je ten prvy rocnik o tom aby sa otukal zoznamil zo skolou je to predsa nieco nove a ako druhak si myslim ze bude fajn a bude aj so svojimi rovesnikmi ja mu tu skolku fakt zbytocne predlzovat nechcem zvlast ked sa tesi do skoly
@lentak1223 v maji su zapisy v skoolke takze by mala dat otestovat cim skor aby malo dieta miesto v skolke treba oznamit risditelke ze ma dieta odklad
@123vera123 ja co mam kamosky v DE, tam ziadne odklady nie su. To je strasna moda teraz aj cely odklad pokial dieta nema diagnozy. Tie deti uz v skolke vacsinou len zle robia a nevedia sa zaclenit ani v skole lebo jednoducho su dost starsie. A o to dlhsie budu studovat 😩.
No a ze nechcel robit ulohy a je hanblivy? To je strasne biedny dovod.
@123vera123 ci ho dat, ci nedat, to ti neporadim, ale este by som asi skusila ziskat dalsie hodnotenie. Teda neviem, ake su presne pravidla a kto syncekovi skolsky zrelost hodnotil, ja som s detmi bola v CPPPaP. Ale aj je to opodstatnene, rozhodne mu to neublizi..
Rozhodne by som si nedovolila na zaklade par info od teba, ci ma ist urcite do skoly, alebo nema..
Takze moja skusenost - obe deti marcove, obe odklad, v oboch pripadoch sa to naozaj osvedcilo.
Starsie dieta malo odklad z dovodu emocnej nezrelosti. Inak velmi sikovne, trpezlive, len teda nezrele.. ten jeden rok dieta navstevovalo sukromne zariadenie (mimo statnej siete MS a ZS).
Mladsie malo odklad z dovodu necistej reci a slabsieho fonematickeho porozumenia. To ostalo normalne v skolke.
V skolke ma ucitelky v oboch pripadoch presviedcali, ze dieta ma nastupit do 1.triedy.. najma u mladsieho to bolo uplne nepochopitelne...
Takze obaja su o cca rok starsi od spoluziakov, ale zacleneni su v poriadku, maju kamosov, citia sa v skole ok. Aj podla ich tr.uc. je vsetko ok. A ja sama vidim, ze im to len a len prospelo.
Ale musim uznat, ze moje deti su vzrastovo skor utlejsie, takze na nich ani fyzicky nevidiet, ze su starsi..
Ono, zvladali by skoly aj keby odklad nemaju, to mi je jasne. Ale za aku cenu?
Osobne nemam rada, to posmesne oznacovanie odkladov za rozmar rodicov, ci nejaku novu modu, a pod.
Aj v minulosti boli deti, ktore by z odkladu profitovali. Tie chodili do skoly a tam sa natrapili... Lebo ak nestihali drzat krok s vacsinou, zvycajne jednoducho dostali nalepky, ze su hlupe a bolo..
Takze ten pristup, ze delit deti len a len na zaklade veku, absolutne nepovazujem za spravny.
Kazde dieta je ine a kazde sa aj inym tempom vyvija.. podla mna je vhodne to zohladnit.
Samozrejme cely cas pisem o opodstatnenom odklade, na zaklade posudenia odbornika.
@nwnw ak sa nemylim, tak je v DE bezne, ze ak dieta nestiha drzat krok, tak jednoducho triedu opakuje - je to tam uplne bezna vec, ziadna stigma Ako u nas. Cize uplne iny system ako si poradit s detskou individualitou a (ne)pripravenostou na skolu.
Nie som si ista krajinou, mozno ma mamicky zijuce v DE opravia.
@nwnw neviem ako de, ale v at je úplne bežné ako som písala, že deti opakujú ročníky, čo je podľa mňa oveľa horšie. A móda ako móda, keď niekto potrebuje tak potrebuje. Môj syn a aj prvá dcéra potrebovali a sú tu, bez ujmy. Ako som písala, ja koniec augusta, žiaden odklad a trpela som 8 rokov. Takže si myslím ze odborník snáď vie, čo odporučí, lebo mne sa zdá, že je móda vkuse hľadať samé dys u detí a integrovať a tak. Hold, to sa s nimi už ale po vlečie, ale to, že nastúpia neskôr, proste nie, akurát sú možno šikovnejší. Ale rozhodne moje deti tým, že išli neskôr nijako nestradali, naopak, malý je fakt šikovný a sam sa od začiatku druhej triedy učí a to v cudzím jazyku. A okrem odkladu bol aj v predškolskej.
@beronsche áno, v zahraničí je bežné opakovať ročník, podľa mňa oveľa horšie ako odklad. Minimálne pre detskú psychiku. Dali mi za pravdu aj rakúske riaditeľky, školy a aj škôlky. Takže pristúpili k odkladu.
Ja by som dala do školy. V septembri sa zadaptuje a bude to ok
@maciatkolulu aky majú pekný nazov, že opakovat ročník,poznam jedneho čo opakoval aj dva,u nas sa tomu povie prepadol 😃,ale to je jedno,je moznost dat odklad,tak prečo ho nedať? je lravda,ze niekomu to mozno uskodi,mam syna 22r,a mal odklad,v tedy vsetci ze prečo? no lebo mi to odporucili triedne učiteľky,nelutujem ze mal odklad,vobec mu to neuskodilo,skor si myslim,ze mu to aj pomohlo,ked sa mal rozhodovat na strednu,uz vedel čo chce
@123vera123 daj do školy. Tie testy sú len doporučenie, ale ty sama si najlepšie poznáš dieťa.
@79viktoria79 tak oni dávajú do prvej triedy deti s tým, v miestach, kde nemajú VSK(predškolsku) do prvej, s tým, že bude opakovať,takže to nie je prepadnutie. Ale podľa na psychiku dieťaťa, aj keď sú viaceré deti, ktoré takto "prepadávaju" úplne na hovno, a ťahá sa to celú školu, aj keď teda iba 4 roky, ale aj tak. Proste kamoši idú ďalej a on ostáva, prečo a tak, môže si myslieť xze je hkuoejsi a pritom len nezrely. Ja neľutujem ani náhodou, som spokojná a najmä je spokojný aj malý. Akože, on je drobec, takže netrci, ale to je tiež taky argument, majú dievča, je tucnucka, veľká, celkovo a pritom o rok a pol mladšia a? Chlapec, miešané, kus chalana a ked sme boli na výlete s jeho mamou ako pomoc, tak hacal"mame na kolenách a smiali sme, že za chvíľu si bude prst cucat. Takže ani ta veľkosť z mne neprejde. Rodičia majú počúvať svoj inštinkt, plus odborníkov. Aj to opatrne, mňa odborník PhDr Štúr poslal do školy v štádiu začínajúceho sa rozvodu mojich rodičov, plus som mala 6 až na konci augusta, všetko som bola, len nie zrelá.... Tiež som vedela počítať, písať, ale inak som bola absolútne nwmezreka a tiež som veľmi chcela, prešlo ma to po týždni... Bohu vďaka aspoň za orvacku pani učiteľku..... Nebyť jej,, tak mam veľké problémy.
@maciatkolulu no neopakuju iba prvý rocnik,znamych chlapec isiel normalne 1,2,3 a potom ho dali naspat od 2. ročníka, zvláštne,ale chapem ze oni si z toho nic nerobia
@79viktoria79 tak to určite nie je ale Standard, toto co píšem ja je kvazy nultý ročník v prvom, ako naše podklady, zo 4 do druhého, je podľa mňa kravina, zo 4 do tretieho, ok, ale tam musel byť dôvod. Nevládal jazyk podľa mňa, ale bežné sa to nerobí, a normálne to nie je,pri cudzincoch, ktori neovládajú jazyk, hej, ale domáci, to majú ako u nás. Bud teda nezvláda učivo, alebo choroba a tak.
@maciatkolulu no a potom tieto deti sa nudia robia neplechu v skolke a nasledne aj v skole. Mame teraz v skolke taky pripad presne... Psycholog odpirucil odklad ale detsko sikovne,vie pismenka. Najprv sa vysmieval tym mladsim,teraz ich sikanuje a to s nim pojdu aj do prvej triedy. A taky je presibany, ze robi xle ked ho nik nevidi.
@poopsie nemam to zaco a preco prezivat, zle sa ti zdá. Psycholog ohladne skolskej zrelosti ma u seba v kancelarii rodica a dieta, s ktorymi neurobi absolutne nic, len povie rodicovi, ze do spravy nspise to, co nakaze rodic, lebo si pozna svoje dieta a ze co on zmoze za hodinu, co sedia unho. Tak jediny, kto sa s tym vtedy v mojej dobe ozaj zaoberal a vedel a hlavne chcel, to vyhodnotit, ze ked ziak nerobi ulohy na prijimackach , ako sa patri a v tomto pripade - ze ho netreba do nicoho postrkavat, tak je asi ta ucitelka. S pristupom psychologa ' napisem do spravy, co mi rodic nakaze' - moze urobit aj pekár, cukrár, zámočniķ. Sa mi nezdalo byt to, co som hladala.
@123vera123 moj syn mal takto odklad, on je dokonca februárový, lebo mal oneskorený vývin reci. Moj je však extrovert, ten vyšší vek mu bol skôr na osoh, lebo je to taky vodca stáda, aj keď paradoxne je najmenší z triedy. Jemu odklad pomohol, navyše som vedela, že v tejto triede bude mať aj lepší kolektív.
Môj je presne taký istý ako tvoj, narodený v marci a tiež išiel do škôlky už ako dva a pol ročný… Trochu nesmelý tiež som sa bála či to zvládne. Keď im robili testy zrelosti tiež mu doporučili odklad… Ale ja mám pocit, že ten odklad teraz dávajú 8 deťom z 10.. Dala som ho do školy, prvé dva mesiace sa trošku oťukal a teraz super. Stane sa niekedy že mu diktát úplne dobre nedopadne ale ony aj veľmi nepozorný čo sa týka dĺžňov a mäkčeňov… Ale úplne v pohode školu zvláda… Podľa mňa je podstatné čo povie učiteľka, ktorá s ním je celý deň v škôlke a vidí jeho aktivitu, nie niekto kto ho vidí hodinu a dávam urobiť len úlohy… Tie deti sa inak správajú
@123vera123 daj ho do školy.je sikovny pozna farby pismena pisat citat pocitat. V prvej triede su pani ucitelky milunke ,tam sa stretne 10 ustrachanych deticiek a 10 nebojacnych šašov ktorí budu skakat behat a tych nebudu mat ucitelky rady hah. Dobre,a mudre deticky maju rady 😆 moja kamaratka robi v cppp a bola som tam s dcerkou ked mala ist do skolky a tiez sa tam hanbila. Cele to prostredie otrasne..to vobec by som neriesila.oni kazde dieta len otabulkuju,daju mu testy.a odchod.cest vymimkam.
7.5 rocny nastupit to je uz stary kon.co tam bude s tymi malymi pajtasmi robit.bude o hlavu vyssi 🤭
A ked uz je nastaveny ze ide.. plus kamarati zo skolky budu po sidlisku s taskami chodit zo skoĺy a vy este rok na ihrisku trapasit.
Daj ho !
@123vera123 my mojej aprilovej davame odklad na odporucanie uciteliek v skolke v skole ale aj psychologickeho posudku, kedze je dost hrava nesustredena aj ked sikovna ale najhorsi problem je rec, skoro vobec jej nieje rozumiet navstevujeme aj logoelpediu ale nechce vobec spolupracovat. Bolo to najhorsie rozhodnutie v mojom zivote a verim ze ten rok ju len posunie dopredu
@123vera123 mám dcéru v rovnakom veku len je februárová a bude mať odklad, to že potom bude najstaršia v triede absolútne neriešim. Vidím na nej že keby šla do školy trápili by sme sa, aj psychológ ktorý jej robil testy povedal že robíme dobre , že yvsi mýlila písmenká atď.a že je veľmi dôležitá aj tá emocionálna zrelosť a tu ona bohužiaľ nemá. Takže ak sa rozhodnete pre odklad bude to fajn akoby ste sa mali potom trápiť c škole
@sunnytt moja dcera ma v škole dievcatko co vobec nerozprava.ani milo k nej,ani vyhrazky ze prepadne.nic nepomohlo.uz su druhacky a ona v skole nic nepovie 🙈po vyucovani ide domov 🤷♀️ani obed,ani šk.klub. už vonku sa rozprava s mojou dcerkou na ihrisku,ale pri mne tiez nic. Tak to len taka zaujimavost 😊
Jaj a som zabudla ze ma asistentku.
@123vera123 riadne dat dieta do skoly, mam mamu ucitelku MS, a viem taku jednu story kedy sa jej u tej navstevy psychologa najsikovnejsie dievca zablokovala, a hned verdikt odklad....mama ani nahodou, stala si za svojim ze proste cudzi clovek ze dievcatko sa len zlaklo,alebo mala nejaky stres...chodi do skoly a je jedna z najlepsich....len proste su deti co si potrebuju zvyknut na nove prostrdie, ludi, deti...ach tie psychologicke postupy to je take ....hranicne....🤔
@123vera123 dobrý deň, ja by som dala na radu odborníka, predsa má vzdelanie a prax v danom odbore, že je na školu príliš hanblivý a bojazlivý ale ako píšu vyššie ten vekový rozdiel medzi spolužiakmi bude cítiť na druhom stupni ale aj na SŠ. Ja osobne ak by som bola v takej situácii by som dieťa do školy dala s tým,že od teraz do septembra by som sa radila s detským psychológom ako tú hanblivosť a bojazlivosť trošku prekonať. Nečakala by som zázraky ale určite existuje veľa spôsobov ako dieťaťu "zdvihnúť sebavedomie". Niekedy stačí zlepšiť zázemie doma inokedy treba terapie. Držím palce
@dadka_bb tak moja trojrocna rozprava cistejsie ako ta 6 rocna a 6 rocka sa plieska o zem ked doma cvicime aj ked ona vsetko co ma vediet vie ale rozprava takze - sipk-psik, cevrene-cervena, bez okno - cez okno, cucoriedka opiča a pod, r make trvde spoluhlasky 0 bodov ž š č kde ma byt z s c naopak,
Tak snad to lutovat nebudem lebo ona je aj strasne vysoka

Dala by som do školy, ALE veľmi by som si dala záležať na výbere p.učiteľky, ktorá ho bude učiť a uprednostnila by som menší kolektív.