Nie je neskoro dať 7,5-ročného syna do prvej triedy?
Dobry deň, hladám tu hlavne názor iných mamičiek, ktoré s tym mali možno skúsenoti, ze ako sa rozhodli… Ide o to, ze syn mal v marci 6 rokov vsetko slo v pohode, od septembra bol teda predskolak… videli sme na nom, ze uz ho ta skolka moc nebaví a ze sa uz zaujima skor o pisanie pismen, naucil sa podpisal, pozna celu abecedu, vie pisat vsetky tlacene pismena, pocitat priklady + - do 10 strasne ho bavi anglictina, co sme podporili aj v skolke a dali sme ho na kruzok,postupne vsak zacali s pani ucitelkami navtevovat ZŠ v okoli a jemu sa tam strasne zapacilo.. proste uz vie, ze par mesiac bude este v skole a potom pojde do skoly…. povedal mi, ze on uz chodi dlho do skolky a chce uz ist do skoly…momentalne sa blizi zapis do ZŠ so teraz sme boli v tom ze do prvej triedy pojde, lenze prisli testy skolskej zrelosti a tam odporucili odklad…dovody boli take ze s nimi nemal zaujem robit tie ulohy, co od neho chceli, ze je velmi hanblivy, bojazlivý a nesmelý… Ked som sa pytala na nazor ucitelky v MS povedala, ze on nieje hlupy, ze by 1 rocnik zvladol ale je nesmely ze ho treba stale akoby podstcit…Ja si syna poznam nastupil do skolky ako 2,5 rocny s tym nech sa trosku osmely, no vidim to tak ze ano pomohla mu ta skolka jasne ale stale je bojazlivy a tichsi, myslim je to skor introvert, chodi uz 4 rok do skolky a furt je bojazlivy a citlivy, popravde nemyslim si ze za ten jeden sa to zmeni, skor je o jeho povahe…boli sme na predskolkom vysetrení u nasej doktorky a ona ja vyjadrila, ze ma ist do prveho rocnika, ze ho pozna od malicka a ze proste taka citlivka a ze sa skor otuka v skole ako zase v skolke s mladsimi detmi…teraz mam vlsne dilemu ci ho dat do tej prvej triedy, alebo pockať este ten jeden rok, co je dost dlha doba na jeho vek ….bojim sa aby mu ten jeden rok v skolke viac neuskodil ako pomohol kedze on sa zaujima uz o skolu a nie skolku a taktiez neviem ako sa potom adaptuje ako 7,5 rocny v prvej triede so 6 rocnymi, kedze od sa zaujima o nove veci. myslim, ze za ten rok sa vela nauci, ci sa proste potom nebude nudit v skole a nebude ho to bavit lebo to bude uz ovladat a ostatne deti sa to mozno budu len ucit… proste nechcem mu ublizit a potrebujem pocut nazor aj inych ludi dakujem za kazdu odpoved
@pallacinka29 stále sa hovorí ako je každé dieťa iné, má sa prihliadať na jeho schopnosti tempo, ale v 3r sú všetky zrelé na škôlku a v 6,7 r na školu no nie, nie sú.Potom majú rodičia rok stres, lebo dieťa ešte nepatrí a nezvláda škôlku a prvák je hravý a nepozorný.Neviem aku hra rolu či je niekto vyšší o 2 hlavy ide o vedomosti a nie výzor.
@123vera123 ak chces mať pocit, že si spravila všetko daj si ho otestovať sama niekde inde a rozhodneš sa
Chcem sa opýtať viete mi niekto prosím povedať, kedy sú tieto prijímačky splnené a kedy nie? Napr. majú 10 úloh a keď z nich spravia polovicu ? Či je to v závislosti aké úlohy splnili? Ďakujem
@123vera123 ja som na zapise nepovedala ani slovo len som ukazovala a pisala narodila som sa v marci 😀😀 vzali ma isla som bez odkladu a bez problemov
@123vera123 ani som necitala cele, lebo vidim problem, len ze je hanblivy. Ja mam takych 2 z 3 deti.
V skolke sa robia depistaze, kde tak narychlo zistia ci je zrely na skolu. Mojmu tretiemu vysla slabsia grafomotorika. U psychol.sa to potvrdilo, ale nic vazne. Ja som riesila tiez skor jeho socializaciu, kedze v skolke od 3r nerozpraval, max.prikyvol alebk ano, nie. Inak bol zlaty, robil co treba. Doma je ukecany, ale s cudzimi proste nechce hovorit. V skolke mal dobre ucitelky, posledny rok sa tomu venovali a postupne s nimi zacal hovorit. Aj na logopedii spolupracoval. Bala som sa ako zapis...ale hovoril s ucitelkou. Tiez som sa pytala na nazor uciteliek v skolke...oni, ze jasne ze moze ist. S jeho buducou ucitelkou som hovorila, lebo ucila mojho prveho, povedala som aky je...nemala s tym problem, ...ze mala take introvertne deti...ze ako rastli, tak sa to zlepsovalo. Aj prvy je introvert, mydry, sikovny, ale bol rozdiel ako prvak a aky je teraz piatak...zacal asi v 3.r.hrat v druzine futbal, tak to bol vyrazny pokrok, ze ho to bavi. On siel do skoly presne ako 7r, chcela som ho dat skor, lebo bol mudry, ale emocne som videla, ze este nie, tak siel ako 7r. Najmensi je januarovy a siel ako 6,5r. Je prvacik, velmi nekomunikuje s detmi, ale co treba cez vyucovanie, tak ano. Tiez na nom vidim, ze sa meni, je smelsi, uz je aj on sibal ako moji starsi 🤦♀️. To pismo bolo veru skarede, ale uz sa rozpisal a uz celkom pekne.
Povahu nezmenis, ak je raz introvert, tak bude taky, hoci vekom sa meni.
Ja by som sa riadila skolkou, ucitelky su s nim denne, vidia aky je...ak oni hovoria, ze ok, tak by som ho dala. Aj na zapise su casto ucitelky buducich prvakov, tak sa ich popytaj na ich nazor.
Moj je k tomu este malicky, len cca 112cm ma. Ale ma rad skolu, rad tam chodi, ma dobru ucitelku a aj vychovavatelku, beru ho takeho, aky je. S ucenim problem nema.
Ja by som dala na nazor uciteliek z MS..porozpravat sa s oboma, oni vedia, ako pracuje v skolke..vidia ho realne v kolektive detu...
Mozno to napisem az prilis laicky. Ale toto podla mna nie su dovody na odklad. To au jeho povahove crty ktore mu mozu ostat aj do dospelosti.
Kym ostatne veci ktore sa tykaju uciva. Pisania. Tvorenia tak toto ho prave moze motivovat a ist dalej. Skolka a skola je rozdiel. Podla mna ak by ostal v skolke este viac sa bude nudit a budd to akoby krok nazad.
Mam doma druhaka a predškolačku. Tak na nich tiez vidim. Napr syn ke v septembri. Tak je v triede najstarsi. Tiez bol tichsej povahy. Bojazlivy. A prave v skole sa to zlomilo. Vidi starsich ziakov. Neboji sa ozvat a ucitelka na rodicku mi povedala ze vie upozornit aj celu triedu. A dokonca ked sa nahneva ze su hlucni tak si aj rukou po stole buchne-co napr doma nikdy nespravil.
@mima595 s nazorom uciteliek MS tiez opatrne..
mna prehovarali dat do skoly dieta, ktore pomerne necisto rozpravalo , vraj "Lebo aj s horsou recou idu deti do skoly a su ok". Mam podozrenie, ze I'm islo o miesto v skolke..
Pritom ja som videla, ze je to nezmysel a odbornicky z cpppap tiez..
@pallacinka29 prečo by som to robila, nikdy som neposudzovala žiadne z mojich detí s rovesníkmi, každý dozrieva inak, jedno dieťa chodí v 10mesiacoch a druhe v 14 tích napríklad, a? Aj medzi dospelými je vidieť, že niekto proste ani nedozrie na zdravého dospelo zmyslajuceho človeka. Žiaľ a je to dosť rozšírené.
@andreatytler Ahoj, nečítala som celú diskusiu, takže netuším či niekto reagoval na možnosť návratu do škôlky, ak sa dieťa v škole neadaptuje. Bohužiaľ, už táto možnosť neexistuje. Dieťa sa nemôže vrátiť do škôlky, môže prepadnúť, čo je však v 1. triede zriedkavé a nie kladne prijímané (nielen zo strany rodičov, ale aj "tých hore"). Obvykle dieťa ide do 2. ročníka a vlečie si so sebou všetky problémy, na ktoré sa nabaľujú ďalšie a ďalšie, lebo dom bez riadnych základov je dom na spadnutie... Čo sa týka v diskusii riešeného problému, rodič nemusí akceptovať odporúčanie odložiť školskú dochádzku, ktorá odznela z úst učiteľky na zápise (potom však nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutia a nech na to nezabúda, ak by dieťa nezvládalo školu). Rešpektovala by som však odporúčanie psychológov z CPPPaP, ak oni odporúčajú odklad (aj keď do septembra je ešte čas s dieťaťom pracovať a pripravovať ho na to, čo sa od neho bude očakávať). @123vera123
Bežne, neprispievam, ale nedá mi.
Milá mamička, pred rokom som riešila podobný problém. Mám doma dvoch fešakov dvojičky, sú júnovi. Boli na dvoch zapisoch a na oboch im navrhli učiteľky odklad. Dôvod: nedostatočná komunikácia, dlho im trvalo kým odpovedali, boli pomalí. Mala som z toho hlavu v smútku. Keď som im dávala úlohy doma, robili ich radi, bavilo ich to. Ešte stále im komunikácia s druhými neide a s cudzimi už ani toľko. Na testoch školskej zrelosti im povedala pani psychologička, že sú síce spomalení, ale hlavu na to majú. Dala som ich do školy a neľutujem. Keď ich vidím dnes, škôlka by bola stratený čas. Pani učiteľka ich pochválila, že krásne píšu. Čitajú knihy a počty žiaden problém. A komunikácia? Stále taká kostrbatá, jedna veta max. Nuž na ústnych odpovediach v budúcnosti sa asi potrápia a ja s nimi. Výzva.
Odporúčam odpozorovať si doma dieťa, ako raeguje na zadané úlohy, ci rozumie zadaniam. Ak áno, dala by som ho do školy. Dôležité je že sa teší. Motivácia je silná vec. :0)
Za mňa všetko. Prajem Vám, aby ste sa rozhodli správne.
J.
@ivanaks však včera ci predvčerom bola reportáž na RTVS v správach a tam hovorili, že nie je problém vrátiť dieťa z prvého ročníka nazad do škôlky.Vyjadrovali sa aj psychológovia a aj učitelia, že keď sa ukáže, že dieťa má problémy v prvom ročníku,tak, že je možnosť návratu nazad do škôlky.Neviem odkiaľ to vy máte, že sa to nedá
@janecream nie každé dieťa je hneď pohotove a vie nadviazať komunikáciu.Moja dcéra dodnes a to je pubertacku si premysli a povie.Ved to je aj temperament povahové črta, az mi je niekedy tých detí ľúto všetko ide podľa nejakej šablóny a kto nezapadá má hneď nálepku.Hyperaktivne, pomalé...zasnivane...
@janecream ja mam doma druhaka. A učitelka sa sťažovala že deti nevedia tvoriť vety. Ked maju niecmo prerozpravať alebo vymyslieť vetu napr na auto tak-po ceste ide auto. Ze vobec nevedia dlhsiu vetu. Alebo proste viac viet.
Napr. Po našej ceste ide velke červene auto.
Sama bola z toho prekvapena ze ci nevedia alebo sa im nechce.
@janecream presne dobrá učiteľka ich bude motivovať a posmelovat.My sme mali minulý týždeň rodičovské na gymnáziu.. učiteľka mi povedala, že dcéra je málo aktívna na hodine, ale keď ju vyvolá všetko vie.Ze prečo sa nehlasi?toto počúvam od kedy chodí do školy dcerina odpoveď je, že nebude sa hlásiť načo, viem, že to viem nepotrebujem na seba upozorňovať nemá rada byť "videná" ide si svoje má takú povahu.Nikdy nebude extrovert
@pallacinka29 vy ste mali ísť i rok pozdejsie,pomohlo by vám to.Lebo tie sprostosti, čo tu vypisujete,to normálny človek nenapíše.Ten rok navyše by sa vám zišiel
@luccija dobrá blbosť toto,kde sa dakedy čítalo deťom alebo toľko komunikovalo ako teraz.My na dedine sme už od 7-8 rokov samé behali po vonku skupinky.A rodičia sa striedali pri deťoch, však sa chodilo do roboty.Ani na výlety sa nechodilo, boli autá ale nie ako teraz, že aj otec má aj mama.Take krásne slohy sa písali.A teraz nakúpite knižiek od výmyslu sveta, čítate a aj tak deti nevedia poriadne rozprávať a písať.
@123vera123
@123vera123 ahoj. Ja sa tiež prikláňam k nazoru dat ho do školy hneď. To ze je tichší a hanblivý je podľa mňa povahové črta, ktorá bude rovnaká aj o rok. Keď už všeličo vie a o školu sa zaujíma, bol by ďalší rok v škôlke stratený. Moja dcéra išla do školy ako 7 ročná, lebo jej zle vychádzajú roky (je októbrová), a mam pocit, ze je to zle, ze je vlastne najstarsia, všetci sú mladší. Všetci kamaráti sú o rok vyssie
@123vera123 ja som dala odklad...išiel ako 7.5 a vooobec neľutujem....sú viacerí v triede už 9 roční...teda teraz bude mať ,9 a je druhak...išiel do školy vedel čítať ale to čítal od 5....ale na základe školskej zrelosti bol intelektuálne vysoko...sociálne nie...ja som mala skôr strach zo šikany...trošku v škôlke bol mimo kolektív
Nezapájall sa...skôr bol pozorovateľom...veľmi veľa urobila ešte škôlka pol roka a videla som ako matka že je už pripravený po každej stránke....mám vyštudovanú psychológiu a vedela som že ak by nebol pripravený sa integrovať do kolektívu tak je to horšie aj so známkami....takže ja som išla na to viac zdravým rozumom...a materinským citom...neľutujem.
Tiež sa prikláňam k tomu dať ho DO ŠKOLY.

@luccija
Robila som s tým, odtiaľ viem a co ty spomínaš, to je úplne od veci. Miešaš hrušky s jablkami.
Ale vieš, mne to môže byť jedno, nie to moje dieťa. Ja som chcela poukázať, nech maminka vie, že existuje aj táto možnosť pre deti s odkladom, o čom sa však malo vie.