Nie je neskoro dať 7,5-ročného syna do prvej triedy?
Dobry deň, hladám tu hlavne názor iných mamičiek, ktoré s tym mali možno skúsenoti, ze ako sa rozhodli… Ide o to, ze syn mal v marci 6 rokov vsetko slo v pohode, od septembra bol teda predskolak… videli sme na nom, ze uz ho ta skolka moc nebaví a ze sa uz zaujima skor o pisanie pismen, naucil sa podpisal, pozna celu abecedu, vie pisat vsetky tlacene pismena, pocitat priklady + - do 10 strasne ho bavi anglictina, co sme podporili aj v skolke a dali sme ho na kruzok,postupne vsak zacali s pani ucitelkami navtevovat ZŠ v okoli a jemu sa tam strasne zapacilo.. proste uz vie, ze par mesiac bude este v skole a potom pojde do skoly…. povedal mi, ze on uz chodi dlho do skolky a chce uz ist do skoly…momentalne sa blizi zapis do ZŠ so teraz sme boli v tom ze do prvej triedy pojde, lenze prisli testy skolskej zrelosti a tam odporucili odklad…dovody boli take ze s nimi nemal zaujem robit tie ulohy, co od neho chceli, ze je velmi hanblivy, bojazlivý a nesmelý… Ked som sa pytala na nazor ucitelky v MS povedala, ze on nieje hlupy, ze by 1 rocnik zvladol ale je nesmely ze ho treba stale akoby podstcit…Ja si syna poznam nastupil do skolky ako 2,5 rocny s tym nech sa trosku osmely, no vidim to tak ze ano pomohla mu ta skolka jasne ale stale je bojazlivy a tichsi, myslim je to skor introvert, chodi uz 4 rok do skolky a furt je bojazlivy a citlivy, popravde nemyslim si ze za ten jeden sa to zmeni, skor je o jeho povahe…boli sme na predskolkom vysetrení u nasej doktorky a ona ja vyjadrila, ze ma ist do prveho rocnika, ze ho pozna od malicka a ze proste taka citlivka a ze sa skor otuka v skole ako zase v skolke s mladsimi detmi…teraz mam vlsne dilemu ci ho dat do tej prvej triedy, alebo pockať este ten jeden rok, co je dost dlha doba na jeho vek ….bojim sa aby mu ten jeden rok v skolke viac neuskodil ako pomohol kedze on sa zaujima uz o skolu a nie skolku a taktiez neviem ako sa potom adaptuje ako 7,5 rocny v prvej triede so 6 rocnymi, kedze od sa zaujima o nove veci. myslim, ze za ten rok sa vela nauci, ci sa proste potom nebude nudit v skole a nebude ho to bavit lebo to bude uz ovladat a ostatne deti sa to mozno budu len ucit… proste nechcem mu ublizit a potrebujem pocut nazor aj inych ludi dakujem za kazdu odpoved
Ja ti dám z iného uhla. Naša Lenka šikovná, testy spravila dobre komunikuje nebojí sa ale je živá a tiež nám bolo odporučené počkať a čo sa za rok zmení niečo nič. Boli sme aj mimo MŠ u psychologičky a no má veľký temperament a energie veľa treba ju na pol hodiny vybehať môžme byť celý deň vonku a neunavi sa v živote nezaspala niekde od únavy. Dali sme ju do školy a neľutujem
@kvietocek87 o tom, že deti sedia na mobile, tablete, alebo na TV pri rozprávke už od 3,4 r s tebou nebudem diskutovať to je fakt.A preto majú problém s komunikáciou a slabou slovnou zásobou.Ano, chodila si von a tam kecala celý deň s vrstovnikmi....dnes deti menej čítajú do veku 10-12 r fakt len tie, čo ich k tomu vedú, čítajú aj rodičia majú vzor.
@kvietocek87 nemáš pravdu, dnešná doba je taka, že decko príde domov a ma tablet v ruke, pardon ani nemusí prísť domov, už v aute, autobuse ma mobil a pozerá kraviny, pripadne hra, knihy vždy boli a na vynikajúcej úrovni, naopak teraz kniha ako sviňa, a cez svoj stranu napísané baaaaang a na ďalšej dvojstrane booom a učiteľka sú prdla, hahahá a to pre čitateľov od 9 rokov, čo som ja už čítala dumasovky. Takže žiaľ, je to dobou, v TV 30 programou, načo by sa deckankbtazivali čítaním, večer sa pustí nejaký stroj, čo rozpráva rozprávky a je to. Aj naša učiteľka sa sťažovala, že deti nevedia hovoriť v rozvitých vetach
Inak ja som včera civela, dcera hola na návšteve s polročnom vnučkou a pozerám, na malé ma volant, že jej chutné a ze co sa tam dá dat ešte, že mobil.... Waw, polročný +treba dávať mobil na madlo... Je to super.
@luccija žiaľ nie vo veku 3roky plus.... Už aj bábätká, aby sedeli v kočíku zjavne. Nuž, čo už, doba je iná. Moje posledne dve by sedeli snáď doteraz v kočíku keby sa dalo🤣bez mobilu. A malý sam číta knihy, našiel si školu magických zvierat a tu sériu priam žerie. Tak sa teším.
@maryetta podla mna to nemusi byt vzdy tym, ze by nevedeli. Moja dcera vety typu ako pises "Po našej ceste ide velke červene auto" bez problemov hovorila pred 2. narodeninami. Ma vybornu slovnu zasobu, pravidelne citame, komunikujeme nonstop, ale ked mali niekedy na zaciatku 1. rocnika v skole na ulohu opisat vetami obrazok, tak ho opisovala jednoduchymi vetami, musela som vety z nej tahat. A predpokladam, ze to tak bolo aj ked to v skole opisovala. Proste ako by bola v takom strese, ked ma nieco "oficialne" hovorit a este aj pred druhymi.
@kvietocek87 tak potom neviem ci v tv bovorili,a niekedy sa to dalo,od.min.roku sa to uz neda,mas lin.na tu reportáž? alebo kedy to bolo
@cucoriedkacucoriedka preto je lepšie radšej odklad.
@kvietocek87 áno.presne tak...súhlasím s vami
@79viktoria79 trebalo by to pohľadať v archíve sobotu alebo nedeľu to bolo v správach.Akurat som sme to pozerali s mužom, lebo to budeme na rok riešiť s dcérou, keďže pôjde do predškolskej už.
@123vera123 Nečítala som všetky príspevky - stačil mi jeden z tých prvých - tak možno zopakujem, čo je tu už napísané - kamoška učí prvákov a viem, že je možné, ak má dieťa problém s adaptáciou v škole..., aby sa vrátilo naspäť do škôlky. Ja by som ho do školy dala. Ak by sa veľmi trápil, zvolila by som túto možnosť...
@kvietocek87 googl tiez píše,ze sa to uz neda,tak bud tv zavadza,alebo ste to zle pochopili,pôjdem to kuknut v archive
@luccija veď aj my sme sedeli pred telkou a pozerali rozprávky ešte niekedy na satelite na cartoon network v angličtine bola.Skoda , že sa na nás nenalepila tá anglina.Kazetu sme mali s Cip aDale a tú kým sme nekukli ani deň sa nám nerátal.A pekne som rozprávala aj písala slohy.Potom na gymply sme sa medzi sebou rozprávali a nebolo nikoho,kto by povedal, že nepozeral Cartoon Network , ešte aj čo sme si pamätali rozprávky.Potom sme už začali chodiť von medzi vrstovnikov.Moj muž veľa čítal v detstve tie vinetuovky ale v slovnej zásobe sa mi nevyrovná 😂😂😂
@kvietocek87 nie, vrátiť dieťa do škôlky po poslednej reforme už nie je možné. Dokonca ani o odklade nerozhoduje škola, ale škôlka.
@kvietocek87 bolo to v sobotu,ale neviem,mne povedali mi.rok ze sa to uz neda,ale teda ja by som to neurobila,ale par rokov dozadu sa tak vratilo u nas jedno dieta a bolo to este horsie
@letfenixa presne tak,uz sa nedava odklad do skoly,ale sa dava žiadosť do skolky,ze dieťa bude navštevovať este jeden rok skolku,ale teda,treba mat posudky od lekárov
@maciatkolulu viem, ale nechcela som prudit ešte viac.Mne deti v škôlke hovorili čo pozerajú a kedy mu mama dá mobil a pod...deti nie sú hlúpe povedia všetko.A matka poobede povie,že nevie odkiaľ má také slová a pod ..a malý mi hovoril ako bojuje a zabíja príšery ešte nemal 4 r.a všetkých v triede tlckoval s mecom
Ja by som na tie testy si až tak nezakladala keď je šikovný tak prečo nie ja poznám jedno dieťa nepekné nakreslia postavu a všetko bolo dobre tá hneď tie psychologičky jej dali odklad kvôli jednej zle nakreslenej postavičke aj moja mala v marci 6 rokov a neviem si predstaviť žeby som jej mala dať odklad, na školu sa teší , my sme mali vo štvrtok tie skúšky ešte výsledky nám nedali ale aj keby napísali odklad tak určite do školy ju dám je šikovná a viem jak zvláda úlohy ktoré s ňou robím tie psychologičky boli s ňou 30 min. A môže sa stať že je s tremovane a predsa nová cudzia osoba a veľa faktorov zohrá pri tých skúškach
@123vera123 ups - takže dodatočný odklad povinnej školskej dochádzky (návrat zo školy do škôlky) bol zrušený - za môj predchádzajúci /t.č. už neaktuálny/ príspevok sa ospravedlňujem
@maciatkolulu a je celkom zaujímavé, že s rozprávaním má problém čoraz viac chlapcov.Ze toľko,ako teraz zle rozprávajú hlavne chlapci,to predtým nebolo.Sami logopedicky to hovoria.
@123vera123 ja mám druháka, májového, a my veľmi ľutujeme, že neostal ešte rok v škôlke:( veľmi sa do školy tešíl, bol šikovný, múdry. ALE je veľmi rozvážny, detský, pomalý. a ostalo mu to doteraz. v triede je najpomalší, niečo začne písať, potom si začne upratovať peračník... učiteľka už má z neho nervy, na poslednom rodičku bola riadne nepríjemná. náš mohol byť kľudne ešte v škôlke, rád sa hrá s hračkami, doteraz.
@kvietocek87 nás rozprával od 17 mesiacov...chvála Bohu rozpráva krásne.bez chýb a recovej vady...a slovník má neuveriteľný...asi preto že je sám a vyrastal medzi dospelakmi
@kvietocek87 toto som si fakt nevšimla a ani nepočula. Mam syna a plynulo rozpráva slovenský a nemecký. A veľa. Dievčatá rozprávali tiež veľa, logopédia nepotreboval nikto. Skôr ta snaha terajších mamičke vychovávať dvojjazyčné deti a púšťajú tablet už bábätkám, kecaju na ne blbou angličtinou a myslia si, že waw. A potom logopédi makaju
@kvietocek87 mne zase pri prvom synovi povedala sama logopedicka (cca 65rokov) že chlapci boli vždy v rozprávaní opozdeni, že nech si nerobím starosti, že on sa rozkeca.. tak ak bolo, rozprávať začal až ako 3r.. môj muž 40tnik vraj tiež hovoril vyraznejsie neskôr ako jeho staršie sestry.. takže asi to nebolo také výnimočné ani kedysi, len zase a opäť ako vždy - nebol net, ľudia vedeli len o svojom okolí, nie o polovici sveta..
@maciatkolulu nie celkovo, že chlapci majú viac problémov s rečou ako dievčatá a videla som aj sama, keď sme chodili so starším synom aj kvôli r,l.Vzdy tam bolo oveľa viac chlapcov ako dievčat.aj sama logopedicka vravela, že čo je to s tými chlapcami, potom sme zmenili aby sme nemuseli toľko dochádzať a tá tiež to isté, že oveľa viac má chlapcov ako dievčat.A že aj keď je zmiešaný súrodenecky pár, chlapec s dievčaťom, že dievčatá krásne rozprávajú a chlapci majú aj veľké problémy a pritom sú z jednej rodiny
@jana_eyre_2 ale teraz chodia aj veľký chlapci už zo škôl ich posielajú ku logopedom lebo nevedia dobre hovoriť.Ako neviem si predstaviť ako sa tie deti učia,ako čítajú,ako píšu diktáty
Generácia týchto našich deti bude strašne múdra. Každý druhý príspevok, najlepšie dieťa v triede 🙈
Môj starší, pri nástupe do školy 6.5 roka nedobre rozprával (NKS) trvá to dodnes a stále na tom pracujeme, stále placlivy (nezrelá CNS) place kvôli hlúpostiam aj teraz, šnúrky nevie zaviazať, všetko mu dlho trvá (obliekanie, jedenie). A dali sme odklad? Nie! Vedel citat, písať privnastupe do školy už aj pisanym. Neskutočná hlava na matiku. A takémuto dieťaťu som mala dať odklad?
Viaceré píšete, že dieťa vie citat písať a nevie si zaviazať šnúrky. No nevie, resp aj by vedel a viazal by si ich 10 minut. Toto nie sú priority podľa mna. Dieťa vo veku 6 rokov práve v tomto obdobi najviac nasáva ako špongia. Potrebuje byt stimulovane.
Teraz je druhak a triedna ucitelka vraví, že má konginitve myslenie na úrovni piataka, ale stále je veľmi detský svojim spôsobom aj chápaním života oproti niektorým spolužiakom. No a? Dozrie časom, naučí sa pri deťoch.
Mladší má 5.5 a v septembri ide do školy tiež. Neukracujeme ich o detstvo, škola tiež nie. Doobeda sa učia a poobede su vonku aj vnutri a vychovavatelky im vždy spravía program, aby zrelaxovali oddychli si aj zabavili sa. Doma tiež vymýšľame aktivity tak, aby boli oni spokojní.
Odklady za mna nie, pokial na to nie je závažný dôvod.

@kvietocek87 dá sa to....a viete čo prežíva to dieťa???