icon

Nie som spokojná s triednou učiteľkou mojej dcéry

krejzinka11
2. jún 2017

Ahojte, mam tazke srdce na triednu mojej dcery. Dnes som sa s nou skaredo pohadala. Dcera je piatacka, pani ucitelka je triedna aj piatakom a aj deviatakom, co uz je prva vec na povazenie. Ako moze mat pod sebou dve triedy? potom sa ani jednej dostatocne nevenuje. Stale im odpadavaju hodiny s nou, lebo nie je tam, bud je chora, alebo neviem kde je. ale stava sa to velmi casto, niekolkokrat do mesiaca mi dcera oznami, ze ucitelka nebola v skole. Ale k veci, dnes prisla dcera zo skolskeho vyletu, vystupili z autobusu a skupinka, na cele s pani ucitelkou isla cez cestu, nie vsak po priechode pre chodcov, ktory bol par metrov dalej, Bola to dost husta krizovatka, a auta kvoli nim museli zastavovat. Zakricala som na dceru, ze preco ide tadial. Ucitelka zacala rozhadzovat rukami, ze aky mam problem, tak som jej zvysenym hlasom povedala, ze aky to dava ziakom priklad, ked ide s nimi takto cez cestu. a ona namna, ze sak isla s nimi, nic sa nestalo. nakricala som na nu, ze sa budem stazovat, chytila dieta a isla prec. a ona zamnou, ze kludne, a dajte ju aj preradit do inej triedy, budem len rada.
Ano, reagovala som kusok prehnane, lebo uz ma stvu ucitelkyne vymysli, dcera sa na nu vela stazuje doma.

Zvazujem sa jej ospravedlnit, ale len preto, ze som kricala, za tym co som povedala si stojim. Mam sa na nu stazovat? (inak riaditel je jej partner, cize myslim ze zle z tej mojej staznosti aj tak nebude mat) Tiez sa bojim, ze si zasadne na moje dieta, dcera je taka labilnejsie, ofucala sa za to namna, a zamkla sa v izbe, a nechcem aby kvoli tomuto mala problem s chodenim do skoly :(

sardinka32
2. jún 2017

@dm2 Vies ono prazdniny...rozumej pre ucitelov dovolenka je to jedine, co ucitelsky prefeminizovany kolektiv este drzi v skolstve a keby neboli, tak po roku - dvoch kazajka. Moj manzel nie je ucitel, chvalabohu, lebo by sme asi byvali v karavane 😅 ma napriklad 6 tyzdnov dovolenky, co je tiez fajn a doma cista hlava. Na zakladnych skolach je to samozrejme ine trosku, co sa tyka hodin, ale zas to ma ine nevyhody. Ja by som na ZS skolu nesla ucit, ani keby mi pridali. 🙂 Neviem ale preco vsetci zavidia stale ucitelom, lebo su viacere povolania, kde su prazdniny...politici, herci...a co viem ani v niektorych inych profesiach sa zrovna nepretrhnu a nerobia ako otroci celych 8 hodin. Ja rano kusnem do rozka a poobede ho zbalim do tasky. 🙂 Toto je ale nikdy nekonciaca tema.

sardinka32
2. jún 2017

@sardinka336 Ja viem, ale aj tak casto neodolam a citam tu tieto diskusie a ide mi na nervy uz, ako skreslene ludia nase profesie vnimaju. Nie sme jedini, co to maju tazke v praci, ale asi ani dokonca voci poslancom v nasom "uzasnom" parlamente ludia nemaju tolko nevrazivosti a závisti ako voci ucitelom. A mozno len 1 percento z nich by islo tuto pracu skusit. Radsej ozeleju extra dovolenku cez prazdniny, ktoru by mali ako ucitelia a idu si inde zarobit lepsie, ked maju nejaku skolu, ale aj tak stale v diskusiach ucitelov napadaju. To, ze dotujeme skolu z nasich vyplat, vieme len my, co tu pracu robime...to nevysvetlis. Ja bezne za rok miniem cely svoj toner na materialy, ktore rozdam detom...a je toho daleko viac. My si rozumieme, vsak? 😉 A pracu vychovavatelky by som nerobila, nemala by som na to nervy, takisto obdivujem ucitelky v MS, tiez som dakedy rada, ked tam mozem svoje dieta odlozit na pol dna a niekto iny sa mi on postara. 😅

sardinka336
2. jún 2017

Presne tak, to je ako tema dojčiace verzus nedojčiace....stale dokola o tom istom.
Všetko má svoje pre aj proti, kazdé povolanie má aj vyhody aj nevyhody, tak ako všetko na svete. Kazdé zamestnanie - povolanie je potrebné. Ja si vážim prácu aj pani upratovačky, vratnika, kucharok, tí ludia su tiez často demotivovany, pracuju za menej ako ,,málo,, a kolko krát si vysluzia len kritiku. Suhlasim so @sardinka32. Keby tam neboli tie ,,prazdniny,, aspon tieto benefity vykryju tuto ,,charitu,, tak uz to vazne moze človek zabalit. Apropo...poznám zopar učitelov čo cez tu dovolenku maju nejaku ,,bokovku,, a privyrabaju si, brigaduju.

margotka33
3. jún 2017

@dai mozno sme sa nepochopili.. Ale vyslo mi z toho, ze krajcirstvo sa da naucit doma na kolene.. Ano da.. usit si nejaku jednoduchu bluzku, alebo suknu. Preco si nesila oblekycsvojmu muzovi ty?Ked vies sit? 🙂Ja poznam vela ludi od ,,fachu,, aj ludi co po strednej priemyselnej skole odevnej v Trencine studovali dizajn a vytvarnictvo.. Ale veru sitiu odevu sa sa venuje uz malo kto.. @sardinka jasne ze to bolo lazo plazo.. take predmety ako Nauka o materialoch, Technologia, Konstrukcie strihov, Stroje a zariadenia... To by si ty dala popri vychovavstelstve lavou zadnou 🙂

margotka33
3. jún 2017

@sardinka336 Presne tak treba si vazit kazdu pracu.. Ja si vazim aj pracu cloveka co maka niekde vo vyrobe na 3 smeny.. Na zaciatku som len poukazala na to, ze ked sa niekomu nepaci, nech si ide vyskusat pracovat niekde inde, aby vedel porovnavat.. A neviem aky je rozdiel naucit deti matematiku, slebo odborny predmet.. ;). Zboznujem strajky ucitelov a zdravotnych serstier.. ;)

jajka257
3. jún 2017

@dm2 treba citat vs porozumenim.😉to bolo pre zltyslonik, ako reakcia na 3 mesiace prazdnin. Moj muz nerobi v skolstve a ma 35 dni dovolenky. Takze len o 10 menej ako. A ked si myslis, ze prestavky su na oddych, mylis sa. Kto podla teba robi dozor na chodbach? My mame styri dozory za tyzden. Ked ochorie kolegyna, mame dozor aj za nu. Kavu v praci nepijem. K ostatnemu asi tolko, nezavid, ked nevies o com to je. Ja viem o com je praca za pasom, pokladnou a v restauracii. Brigadovala som tak pocas VS. Dokonca aj v pracovni. Ale ten, kto neucil, nemoze posudzovat pracu ucitela. ...

dai
3. jún 2017

@margotka33 tak nesijem lebo robim nieco ine🙂 len ked proste pses o tych strihoch a tak ... moja mama bola dlho navrharkou a technologickou vyroby obuvy, za pasom som od 13toch brigadovalo, s habkou sne strihali strihy z burdy alebo same pripravovali... ona kazda praca ma nieco do seba - ale zase netreba z nicoho robit strasiaka - niekde je stresu viac niekde menej - napr. Za tym pasom to bolo fyzicky jemne narocne, psychicky totalna pohoda - nikdy by som v dospelosti tu pracu neisla robit lebo si jednoducho svoj cas cenim na viac - podla mna aj tak vaecsina pasovej prace skor ci neskor skonci...
V kazdom pripade co som chcela svojimi prispevkami napisat je ze to bitue sa do hrude a ospravedlnovanie vlastnej dolezitosti je blbost... kazfy sa sam rozhodol co chce robit a v jazdej jednej praci ak ju robi poriadne mize zaziarit a jeho okolie si ho bude vazit - nikomu nic na mk dokazovat nemusi , pretoze ono casto to dokazovanie ci nejake obhajovanie a vyvracanie objektivnej skutocnosti vyznieva skor provokativne az smiesne... pisat ze nemam zavidiet 45 dni dovolenky🙂 no jasne ze budem lebo viem aky problem kazdy rok riesim s detmi cez prazdniny ktorych je neurekom, kolko penazi ma stoja rizne tabory etc. Len aby som ten cas kedy my s muzom nemozme nejak zmysluplne pre deti vykryla etc. ...cize ten moment a fakt podavat ze je to nic je dost pre ine mamky provokativny😉

dai
3. jún 2017

Ospravedlnujem sa za preklepy - mobil☹

margotka33
3. jún 2017

@dai zTak sme sa v konecnom dosledku pochopili.. ;). Ja som to na zaciatku pochopila tak, ze si mala v skole nejaky predmet domace prace a tam si sa naucila sit.. a sila si papuce pre rodinu, tak sa mi zdalo, ze si tym chcela povedat, ze naucit sit sa vie kazdy... Takze vies, ze praca technologa nie je len o siti papuc.. Apropo, tie papuce som si predstavila, nie ako realne papuce, ale take nasuchovacky z latky.. 😀 co sa predavaju na lestenie podlah. A ano vsetky povolania su dolezite.. Ja tiez nepracujem pri pade.. Chvala bohu, ale bolo obdobie, ked som jednoducho nemala na vyber a robila som aj takuto robotu.. Preto som pisala, ked niekto nie je so svojou pracou, ohodnotenim spokojny, nech si to ide skusit inam.. Mimochodom s tvojou mamou sme ,, kolegyne,,.. ;)Akurat, ze ja nerobim uz odev, a ani topanky...

dm2
3. jún 2017

@jajka257 s tou dovolenkou som.nenarazala na teba 😉 a ja vobec nezavidim, vravim ze by som ucit nechcela, len poukazujem na to volno ktore zrejme z beznych zamestatni nema nikto take dlhe. 😎 ...

dai
3. jún 2017

@margotka33 tie papuce som hackovala 🙂 nesila... a boli nahodou krasne😉
Ja som to myslela ako kompliment - ze by som bola rada keby sa take predmety do skoly vratili😉

nini1010
3. jún 2017

Pani icitelka je kapanek drza.cudujem sa ti ze to riesis tu alebo s nou len nie a riaditelkou.

sardinka336
3. jún 2017

@dm2 vieš kolko ludi ma ,,home office,, z mojho okolia? Kolko krat si tak vybavia doktora, deti ked su chore tak idu tak... Plus tých 35 dni dovolenky....
Skratka kazdy to vidime ,,svojou optikou,,. No, my to nevyriešime, dnes je krasny den a my ideme ,,čundrovat,,. Majte sa tu krasne a chodte aj vy von do prirody...pa pa

sardinka336
3. jún 2017

@dai
tie prakticke predmety by som aj ja uvitala, pestovatelske, ručne prace...ja tak chcem vediet hačkovat ...ja si pamätám ako sme na druhom stupni chodili varit do kuchynky, vzdy dvojica sme mali na starosti nakup, do dnes na to spominam.

zuzana76
3. jún 2017

@dm2 no a vies,ze v iných krajinach maju plateny dokonca aj cely rok po oducenych napr. 5 rokoch, ktore je urcene na dalsie sebavzdelavanie, regeneraciu atd...

jana_eyre
3. jún 2017

@dm2 nikto z beznych zamestnani asi nie je tak ohucany z deti ako ucitelia... Takze to volno si myslim maju adekvatne k psychickemu oddychu.. (ja mam doma casto tri deti bez oddychu a keby som ich mala mat 25, uz davno pisem z pinnelovej nemocky.. Inak bolo mi ponuknute miesto v sukr.skolke o dva roky.. Realne si neviem predstavit, ze by som to po tomto narocnpm roku nejako zvladala 😅 )

Skor si myslim, ze ine narocne zamestnania maju volna malo, to ale nie je chybou ucitelov, ale nastavenim zakonov..

Vobec sa nepozera na to, ze clovek stale v praci travi vacsinu dna a nemal by, lebo to nie je zdrave..

dai
3. jún 2017

@zuzana76 tak v inych krajinach ma vela normalnych zamestnani sabatical, nielen ucitelia...
a tych ohucanych je myslim ludi vela - sofery autobusov, lekary a sestry na novorodeneckom, ludia pracujuci v open space, v restauraciach, o krcmach sa nevyjadrujem🙂

eliska13
3. jún 2017

@krejzinka11 ak je riaditeľ jej partner nemá to význam.Ale za učiteľkou by som išla a porozprávala sa s ňou mali ísť cez prechod a jej veta, ze máš preradiť dieťa to si pedagóg hlavne, ak to to dieťa poculo nemá co dovoliť.Toto bolo za hranicou.
@sardinka336 áno učíte deti praktické veci a nie drilovat poucky a v realite nevedia čo je kladka co ozubene koleso...
Hlavne by sa mali učiť psychológiu ako spracovať stres komunikácia medzi ľuďmi veci, ktoré veci sú dôležité pre zivot

novana
3. jún 2017

@dai, ale no! 🙂 Snáď nechceš porovnávať ten rev, áno rev, lebo to už ani nie je krik, čo sa cez prestávky ozýva zo škôl, s plačom bábätiek na novorodeneckom či hlukom v autobuse? 😉

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
jajka257
3. jún 2017

😂to je ako v ZOO niekedy😀

jajka257
3. jún 2017

@dai ale prosim ta, kde v autobuse beha cca 300 deti a huci ako o zivot😀ani u lekara sa ich nestretne naraz v ambulancii viac ako dve. Tak no

dm2
3. jún 2017

@jana_eyre myslimnze z mnohych inych zamestnani chodia ludia ohucany a maju stale iba 20 dni dovolenky😉

dm2
3. jún 2017

@jajka257 vidis, napriklad ten vodic autobusu sa zas moze ohanat.tym ze pocuva hukot ludi/ deti a musi sa stopercentne sustredit na cestu, lebo zodvoveda za nase zivoty 😒 a ma len 20-25 dni dovolenky

loginexistuje
3. jún 2017

tak zasa pokial vam deti nonstop pocas vyucovania kricia a su hlucne treba asi nieco zmenit lebo min. pocas vyuc. hodin by tam mal byt aspon aky taky hluk

jasne ze su aj ine povolania, kde je to omnoho stresovejsie a hlucnejsie ... u deti aspon vies urobit poriadok ale v sukromnej firme pri zakaznikoch si take jednanie ako je popisane v uvodnom prispevku čo povedala pani učitelka tej mamicke dovolit nesmies a najma ak urobila chybu s tym prechadzanim cez cestu, uz by mala z toho vazne dosledky (plat a pod)

jana_eyre
3. jún 2017

@dm2 hm a pisem snad nieco ine? Ved som napisala, ze skor si myslim ze ostatni maju tej dovolenky menej akoby bolo potrebne, ale nie je riesenim ucitelom ich volno vziat a oni nemozu za to, ze zakony su nastavene tak ako su nastavene..

sisaka
3. jún 2017

@zuzana76 a vieš, že v niektorých krajinách nedostanú učitelia za letné prázdniny nič? Jedine, čo môžu spraviť je, že im počas školského roka vyplatia menej a to našetrené im potom vyplatia za júl a august.

sisaka
3. jún 2017

Ja som kedysi na Slovensku učila a aj moja mama bola cely život učiteľka.
V žiadnej inej práci som doteraz nemala každých 45 min prestávku, v žiadnej inej práci som neskončila o jednej poobede, áno keď skončilo vyučovanie padla aj mne, okrem dni, keď som mala dozor v jedálni, alebo krúžok. Písomky som si opravovala počas prestávky, alebo zobrala domov, nikdy som neopravovala každý deň, aj keby to niekto robil, stále je to menej ako normálna prac. doba. Vo veľa povolaniach sa ľudia musia neustále vzdelávať, či nosiť prácu domov, nie je to nič špecifické pre učiteľov. Niekto písal, že ma ako učiteľ LEN 45 dni dovolenky a nie 3 mesiace. Tak ja mám teraz AŽ 20 dni, keď k tomu prihodim 3 dni osobného voľna som na 23! dňoch to len na porovnanie, keď sa niekomu zdá 45 malo. Robím pritom na 3 smeny, vrátane nocnych, samozrejme vikendy, sviatky, spravenie chyby môže mat fatálne (a to doslovne) následky pre pacienta. Taký veget a take benefity aké som mala ako učiteľka už nikdy mat nebudem, jedine mínus bol plat, ale tak to na Slovensku môžu vykrikovať ľudia vo viacerých, ak nie väčšine povolaní

carolenka
3. jún 2017

@sisaka si asi ucila v nejakej zaprdenej dedinke s osmimi ziakmi v triede. moja kamoska ma dozor na chodbe pri 100 ziakoch 3x do tyzdna, 1x dozor v jedalni... a pracovnu dobu do tretej. cez prestavky opravovat!? 😀 ty si sa cez prestavky stihla asi pripravit aj na vyuc. hodiny nasledujuceho dna. verim, ze to pre teba bol veget. len sa cudujem, ze si sa tych benefitov a vegetu v slovenskom skolstve vzdala a teraz nariekas nad trojsmennou pracou a kratkou dovolenkou. preco nerobis ucitelku? tie maju v canade 100x vacsie benefity ako na slovensku. 😉

jajka257
3. jún 2017

@sisaka a ty si co ucila a kde? Opravit pisomky cez prestavku???? To sa ako da??? A ani dozor si nikdy nemala? A kedy si si chystala dalsie veci???A preco neucis aj v Kanade a aku mas vlastne skolu, ked si teraz v zdravotnictve?