Nie som spokojná s triednou učiteľkou mojej dcéry
Ahojte, mam tazke srdce na triednu mojej dcery. Dnes som sa s nou skaredo pohadala. Dcera je piatacka, pani ucitelka je triedna aj piatakom a aj deviatakom, co uz je prva vec na povazenie. Ako moze mat pod sebou dve triedy? potom sa ani jednej dostatocne nevenuje. Stale im odpadavaju hodiny s nou, lebo nie je tam, bud je chora, alebo neviem kde je. ale stava sa to velmi casto, niekolkokrat do mesiaca mi dcera oznami, ze ucitelka nebola v skole. Ale k veci, dnes prisla dcera zo skolskeho vyletu, vystupili z autobusu a skupinka, na cele s pani ucitelkou isla cez cestu, nie vsak po priechode pre chodcov, ktory bol par metrov dalej, Bola to dost husta krizovatka, a auta kvoli nim museli zastavovat. Zakricala som na dceru, ze preco ide tadial. Ucitelka zacala rozhadzovat rukami, ze aky mam problem, tak som jej zvysenym hlasom povedala, ze aky to dava ziakom priklad, ked ide s nimi takto cez cestu. a ona namna, ze sak isla s nimi, nic sa nestalo. nakricala som na nu, ze sa budem stazovat, chytila dieta a isla prec. a ona zamnou, ze kludne, a dajte ju aj preradit do inej triedy, budem len rada.
Ano, reagovala som kusok prehnane, lebo uz ma stvu ucitelkyne vymysli, dcera sa na nu vela stazuje doma.
Zvazujem sa jej ospravedlnit, ale len preto, ze som kricala, za tym co som povedala si stojim. Mam sa na nu stazovat? (inak riaditel je jej partner, cize myslim ze zle z tej mojej staznosti aj tak nebude mat) Tiez sa bojim, ze si zasadne na moje dieta, dcera je taka labilnejsie, ofucala sa za to namna, a zamkla sa v izbe, a nechcem aby kvoli tomuto mala problem s chodenim do skoly :(
@operaphantom super, tak mi povedz ako by si to robil ty. Lebo porovnavat vytvarnu a matematiku je dost od veci. Ci mas pocit, ze ked niekto naozaj zodpovedne kontroluje pisomnu pracu, vzorce, hlada, kde ziak spravil chybu, tak je blbec? Vies, kolko krat prave to, ze sa hram na detektiva a hladam chybu, som dietatu nemusela dat zlu znamku? Ci je lepsie rovno dat 5 a mat volno....???? Nuz, to je naozaj pristup ako sa patri....
@zltyslonik a tie nahradne volna ludom padnu z neba. Si uvedom, ze za SVP dostanu tak 3 dni NV , ale su tam plnych 5 dni 24/5. A to , ze odsuplujes hodinu, tak tiez pracujes.Ci sedis anic nerobis?
@jajka257 Ja neviem ci mas problemy s citanim alebo chapanim textu. Ja som pisal, ze uci aj slovencinu, teda pisomnky, diktaty atd. Je asi LOGICKE, ze nebude opravovat pisomky z vytvarnej vychovy 😀
A opakujem, zvlada to celkom v pohode. Ono ludia co nieco nevedia, maju s tym problem sa potom sami seba snazia presvedcit, ze to vsetci maju tak isto ako oni a su vlastne na tom rovnako. NIE SU ! Skus hadat preco? Opakujem ti znova, ze to ze napr. ja urobim za 2 hodiny robotu lepsie ako moj kolega za 5 hodin, je toho jasnym prikladom.
@operaphantom ok, som total neschopna😀😀😀😀lebo ty vies najlepsie ako to funguje😂😂😂😂zajtra sa opytam kolegyne, co ide do dochodku, co si mysli o oprave pisomiek za 20 minut😂😀
@operaphantom aj ja dokazem opravit psiomku za 20minut, ekd si taku pripavim....logicky.....koncorocne, polrocne su o niecom inom.........predpokaldam teda, ze opravuje aj slohy........ja len, ze mne trva opravit 60 slohov cca. 2 tyzdne...ak chcem byt dosledna a opravit ich co najspravodlivejsie a anjobjektivnejsie.....(co chcem)......tiez zalezi, kolko ziakom opravuje a kolko hodin sj uci.....ak uci povedzme 8 hod. sjl a zvysok vytvarnej...pohoda dzezz....nie vsetci mame takuto kombinaciu ako tvoja mama.....neikto ma este lepsiu....TV-ETV.....neopravuje nic;) a niekto horsi SJL -ANJ napr. ....a opravuje raz tolko....vsetci robia za tie iste peniaze;)
P.S. a to aj sa nestazujem...len uvadzam rozne moznosti a treba vidiet aj B, C, nielen A.....vsetko am svoje yvhody a nevyhody...ci uz ucitelstvo, ci ina praca, ci ucit na ZS, ci na SS, VS....tiez co ucit, kolko ucit, koho ucit.....nemozete porovnvat vsetkych ako by bol jeden....
a myslim, ze kazde jedno povolanie si zasluzi svoju uctu a respekt.....nie zavist ci opovrhovanie alebo vyvysovanie sa....🙂
@jajka257 Co sem pleties nejaku tvoju kolegynu a co si ona mysli alebo nemysli??? Skus reagovat vecne, nie takto trapne "emočne" ako bezna zena 😀😀
Opakujem, to ze niekto nieco zvladne rychlejsie je jeho sikovnost, co sa ma za to hanbit?
A predstav si, ze moja svokra popri skole sa stiha venovat aj Avonu, predaju tych vonaviek, chodi na rozne seminare a vela krat riesi veci okolo toho. A zo skoly ju nechcu pustit, ponukaju jej aby robila dalej aj na dochodku. Ja nechapem 😀 Co na to napises. Ale prosim k veci, nie nejake tvoje emocne vylevy 😀
@sorciera24 No konecne nieco aspon trochu k veci nazor, to co tu predvadza jajka, je hotova diskusna parodia a to vraj uci matematiku, kde by sa cakalo nejake racionalne rozmyslanie. OMG 😨
Ano, je jasne, ze niekedy je toho viac, aj ona ma toho viac vtedy. Ale kolko je takych pisomiek (dni )do roka? Nech teda neprehanam, tak 20 percent roka maka riadne, 80 percent z roka to ma volnejsie. OK. Ale tiez to zalezi aj od cloveka ako si to vie sam nastavit casovo, hovori sa tomu aj time management. A preto ked niekto ma zly time management, potom je jasne ze nikdy nic nestiha a ma pocit, ze je toho strasne vela.
Suhlasim, ze netreba znevazovat ziadne povolanie. Ja neznevazujem povolanie ucitelov. Sikovnych ucitelov si vazim, nesikovnych a neschopnych velmi nie. Len mi prislo smiesne ako tu mnoho ludi opisuje ake je to nenormalne casovo narocne opakujem CASOVO, co si myslim, ze pravda nie je. A dokonca to tu potvrdili aj same niektore ucitelky. Stresy su aj v skolstve a ucitelskom povolani, to je jasne. Ale casovo to vobec taka katastrofa nie je.
@zuzana76 vies co... neviem:-/ moja podriadena dobrovolne u nas v praci uci 2 jazyky - robi to cez obedne prestavky 2x do tyzdna - od vstupnych testov az po vystupne pre ludi ktori su uz dost daleko - super to uci, pripravuje gramatiku( nie zakladnu, tam su otazky na rozne zlozite slovne spojenia, na 15ty vyznam daneho slova v zlozitom kontexte etc. ), konverzacie, videa etc. ... popritom naozaj zlozita a narocna praca... chce to robit a stale mi hovori ako ju to naplna... pride mi to ze ucit by mal naozaj najma ten koho yo bavi - lebo pre nwho to potom asi nie je taka strasna praca ako tu niektore popsuju... inak triedny mojej malej ma s nimi matiku, anglictinu aj nemcinu - za matiku ma vyznamenanie kreativny mlady ucitel - bola som na jeho otvorenej hodine a mozem povedat len wau... na oboch jazykoch detska pisu rozsiahle slohove prace viac menej kazde 2 tyzdne, vedu su svoje citatelske denniky - teraz som akurat pozerala drobkine - kazda praca opravena, za kazdou pisomne hodnotenie ma pol strany - od gramatiky cez stylizaciu az po obsah... pri nom som bola naozaj ochotna uverit ze ho to musi stat nenormalne vela casu - pokial mi sam nepovedal aka je to pre neho krasna praca plus bonus ze o 4tej ma kazdy den pokoj... tieto predmety uci v dalsich 2och triedach, v triede malej je 18 deti...
@jajka257 nikde som ucitelom ich dlzku dovolenky nevycitala len pisem ze pisat o 45 dnoch LEN vyznieva pre 90% zvysnych pracujucich provokativne... tema tu nie je o politikoch ( par ktori realne pracuju poznam a ver mi ze by si nechcela byt na ich mieste ani ich manzelkov kedze tam padla neexistuje:-/) umelcoch - aj tu par poznam a teda tam definitivne nie je praca len odohrat hru v divadle - tu treba pripravit, nadrilovat etc. ... pisem o umelcoch nie pseudocelebritam ktorym moc dava len pospolity lud citanim bulvaru...vojakov z povolania neuznavam ale ani ich pracu nepoznam tak neviem posudit - akurat viem ze im urcite nezavidim a nikdy by som taku pracu robit neisla cize u mna su z obliga...
@operaphantom joj, tak parodia😀😀😀emotivne reakcie😀😀😉skoda, ze sa neda zachytit ton, ktory k tomu patri😀😀😀lebo asi by sa ti nepacil😀😀😉a moje logicke myslenie mi mozes akurat zavidiet. Kolegyne sa opytam, lebo uci SJL a viem, ze urcite je oprava diktatov netrva 20 minut😀😀😀. Pisomku za 20 minut opravim, ak su to piataci a dostali 4 prilkady na delenie alebo nejake jednoduche vecicky....urcite nie velku pisomku z celku alebo stvrtrocnu pracu. Ale mam aj pisomku opravenu za 10 sekund😋
Inak podľa mňa chýba nejaký zákon na diferencovanie obtiažnosti vyučovacích predmetov, resp učiteľ čo uci menej obtiazny predmet by nemal mať taký úväzok ako učiteľ viac obtiažne ho predmetu
@jajka257 tak potom neviem o ake divadlo islo🙂 moja dcera robi len amaterske a stoji ju to dost casu - a to hraju 1 hru raz zacas🙂 moj kamarat hra vo filharmonii, chodi koncertovat po celom svete - vela si ho rodina neuzije etc. ...
Ak to bolo take easy peasy preco nie si hereckou ak sa smiem spytat? 🙂
@zuzana76 zuzka ja neidem porovnavat - to nie je mojim cielom - nepisem tu kolko hodin musim venovat mojim lufom, kolko ich hodnoteniam ktore mna stoja realne 2 tyzdne od 8mej vecer do 3tej rano kazdy quartal - im to ovplyvnuje priamo buducnost a plat, musi to byt postavene na faktoch a pod. - je to moja praca, tato cast ma absolutne nebavi ale co uz... kazdy ma nieco... to co pisem je len ze urcite ucitelstvo nie je tak narocne ako to popisuje jajka - asi nie je na spravnom mieste - nic pozitovne som totiz z jej prispevkov nevycitila... keby sa mna spytas na moju pracu tak ti poviem milion pozitiv napriek tomu ze je casovo nenormalne narocna - mna totiz moja praca bavi a naplna... nebudem ale klamat ze ako matke by sa mi to volno co maju ucitelia dost hodilo:-/
@jajka257 @jajka257 @jajka257 No ak mas take logicke zmyslanie ako to, ze sem zacnes pliest to, ze sa chces ist spytat tvojej kolegyne, tak OMG. To fakt zavidim 😀
Cely cas ti tu vysvetlujem ako malemu ziacikovi v skole, ze niekto je sikovnejsi, niekto menej, niekto pomaly, niekto rychly, ze niekedy toho je viac, niekedy menej. Dokonca aj co je to "time management" a ze ako sa daju veci nastavit. A ty ako protiargument urazene napises, ze sa ides spytat kolegyne, OMG 😀
Vies co, spytaj sa kolegyne, ty logik 😀
A este nabuduce daj tych smajlikov aspon 17. Ide ti karta.
@zuzana76 tak ja pokladam napr. Kazdy predmet za dolezity - pre kazdeho inak... ja napr. Viem ze moja dcera matiku po strednej neuvidi, ze to absolutne nebude jej cesta - preto je pre nu ten predmet len nutne zlo - ja chcem aby sa naucila tu prakticku cast - aby vedela co stihne autobus ked je v mieste a a autobus ide z miesta b urcitou rychlostou🙂 chapeme sa? Co sa sj tyka, nepatrim medzi rodicov ktori spochybnuju iq len kvoli tomu ze nevie napisat i/y - omnoho vacsi doraz kladiem nato ako dokaze tvorit text, vyjadrovat sa etc. ... dolezita je pre mna telesna lebo chcem aby boli moje deti pohybovo zdatne, detto umelecke smery - osobne si myslim ze na taku vytvarnu ta priprava aj dost dlho trva - chcem aby moje deti mali cit pre esteticno- ci v hudbe alebo vo vytvarnom prejave... etika - nenormalne dolezity predmet tak zalostne chybajuci aktualne☹ privitala by som debatne kruzky - opat nieco co dnesnym ludom v spolocnosti preferujucej konspiracou plavajucu na na vode a emociach bytostne chyba etc. ... ja si myslim ze ak ucitel robi svoju pracu poriadne tak neexistuje predmet lahsi a tazsi...ale to je teda len moj skromny nazor na vzdelanie v duchu kalokagatie😉
@operaphantom ja celkom verím, ze svokrusa opraví písomky za 20 minút a potom behá po okolí s vonavkami. Situácia je taká, ze mladých schopných učiteľov je málo, lebo z toho platu nezvládnu hypotéky. Často na školách sedia pomaly dôchodkyne, ktoré už tým deťom dokopy nič nedajú, majú zastaraly prístup aj pamäť a potom rodič v opravenej pisomke nájde slovo bycikel. Neplatí to samozrejme na všetky, ale čo vidím tak samotné učiteľky by boli radšej keby niektoré damy čo to dávajú až s neznesitelnou ľahkosťou radšej odišli šetriť svoje staré kĺby inam. Ale riaditelia si ich podrzia uz len preto, ze učiteľov nie je dosť. Takže o tých 20 minútach sem radšej už moc nepis.
@operaphantom nuz moja logiga hovori jasnou recou, ak je v triede 25 ziakov, jeden diktat ma 8 viet. Potom ma na otvorenie jedneho zosita, nalistovanie spravnej strany, precitanie jedneho diktatu, opravu, zapisanie hodnotenie a podpisu rovnych 48 sekund. A to nepocitam cas, ze ten zosit zdvihne a odlozi opraveny na spravnu kopku. V tom lepsom pripade, je svokra mimoriadne zdatna, v tom horsom to odflakne. 😋Ak hovorim o kruzkovacom teste, tam by to slo. A sloh asi tazko, 25 slohov, kde ma kazdy aspon jednu stranu a ma pisat viac znamok, nuz neviem, ale stoji to za zvazenie, ci hovoris pravdu....
@operaphantom prečo ty môžeš písať o svokre a ona nemôže o kolegyni? Recnicka otázka.
Ja napíšem k tejto téme už len jedno: úctu rodičov si nezískate sťazovanim sa na svoju prácu či žiakov, ani pridávaním hodín travenych opravami písomiek a prípravou na hodinu. Úctu si získate, keď budete o svojej práci písať s láskou, keď ukážete, že ich deti máte rady a že to, čo robíte vás baví. Vid učiteľ, o ktorom píše @dai. Ak vás táto práca otravuje, nenapĺňa a nemáte koli nej žiaden voľný čas, treba sa poobzerať niekde inde- bude to prínosom nielen pre vás, ale aj pre deti a ich rodičov.
Ja si všetkých učiteľov, ktorými prešli moje deti vážim, vždy rozprávali o deťoch s láskou, učili ich s veľkou dávkou kreativity a nikdy sa negatívne nevyjadrovali o svojej práci.
@zltyslonik "Pisala som ze maju 3 mesiace volna, tolko je totiz prazdnin." ... cez prázdniny učitelia nemajú automaticky voľno. Máme 8 týždňov, u nás to zhruba vychádza tak, že máme týžden cez jarné prázdniny, 6 týždnov v lete a týžden cez vianoce. Ostatné dni sme v práci, väčšinou robíme byrokraciu, vypisujeme rôzne papiere a hlásenia, robíme nové plány, pretože stále sú nejaké reformy a treba niečo nové vypisovať. Prípadne skúšame komisionálne skúšky, my máme aj individuálnych študentov, to sú športovci, mamičky, študujúci v zahraničí, prípadne nejakí prepadajúci. Prípadne si vybavujem doktorov, preventívky, aby som nemusela chýbať cez školský rok. Zvyšné dni čerpám náhradné voľno - za odučené a nezaplatené hodiny supláže, prípadne exkurzie trvajúce niekoľko dní. nedostanem ani diety, ani zaplatené, len NV.
No a isto zostane aj den-dva, ked sme síce v robote, ale nie je moc čo robiť ... ale to je určite v každej robote tak, také hluché obdobia. No my nemôžeme iba tak byť doma len preto, že sú "prázdniny". My prázdniny nemáme, to majú len žiaci.
Ale už končím, celá táto téma sa zvrhla na nikam nevedúce handrkovanie sa "kto z koho", plné otrepaných fráz o učiteľoch. Pre mna je učitelstvo aj tak najlepšia práca, akú som mala ... a tiež som robila aj iné a viem, že aj inde majú kopu voľna. Učiteľský plat som si vedela zarobiť prekladateľstvom aj za týžden a zvyšok mesiaca som mala veget, lenže ma to ubíjalo, nebavilo.