Obvinenie syna z násilia v škole: Rady a skúsenosti
Syn bol včera obvinení v správe od pani učiteľky, že škrtil iného spolužiaka, výpovede sa líšia.
Nemôžem ani spať, tak píšem sem, z čista jasna mi prišla včera správa na edupage, večer o siedmej, že môj syn škrtil v pondelok spolužiaka a dnes mu iný žiak dal facku, tomu istému žiakovi, a že to už riešil aj otec žiaka, že písal pani učiteľke a máme im dohovoriť.
Zavolala som si syna, jednoducho sme sa ho pýtali až kým spať nešiel, s manželom, aj plakal, stále tvrdí, že nič neurobil, že áno niekto pani učiteľke povedal, že niečo spravil, ale že to je klamstvo. Stále mi to nejde do hlavy, hlavne preto, že nik ma neinformoval počas dňa, nedostal syn poznámku, ak to naozaj urobil, prečo ju nedostal?
Syn je druhák, nikdy nedostal totiž poznámku, pokarhanie už vôbec nie, stále sa pýtam na správanie syna, či je rodičovské, alebo keď sa niečo v škole rieši, nikdy si syna nebránim. Je pravda, že posledné týždne spomína konkrétneho bitkára v triede, že sa s ním začal kamarátiť náš syn. Mám podozrenie, že to na syna hodil, resp že v tom má prsty a konkrétne ten bitkár šikanuje toho chlapčeka už dlhšie.
Slušne som napísala aj otcovi žiaka, preposlal len to čo poslalsprávu,,
Mam uzasnu milu srdecnu dceru,v skolke mala 5r chodila tam od 2,5 r nikdy neboli problemi, do predskoskej triedy prislo tak isto nove dievcatko z kt sa moja zacala kamosit, nejake zmeny v chovani som si vsimla ale vysvetlila som a pochopila, casom som prisla nato ze sa kamarati s cistym manipulatorom a dcerka sa nechala, bola pojasena a cela zblaznena do novej kamosky, vedela som ze zacina byt zle, uplne prestala mat svoju hlavku, ,,,docvaklo jej co sa deje ked jej kamoska kazala kamenom popisat auto, a zbila ju ze preco nepise😓 dcerka nechcela a dievca skrabalo kamenom po aute, ked sme si to vsimli uz ju vydierala ako vsetkym povie aka je mala, sprosta, a povie v skolke aby sa s nou deti nekamaratili, dcerka zrutena,,, odstrihla som to uplne, s mamou dievcata vysvetlila razne, lebo chceli zvalit na moju ze doskriabala,,, chval bohu 7 svedkov z okna ze moje dieta len hladelo co sa deje,,, za 2 minuty skoda na aute hrozna.... tvoj syn sa kamarati s manipulatorom,, nevies co urobi syn, ked na nom lipne,,, stoj za synom,,, ale blikali by mi vsetky kontrolky a kamaratstvo zatrhla
A vy také nemáte ošetrené v školskom poriadku? U nás chudata ani karty nemôžu nosiť, že hazardné hry, cez volne hodiny napr na konci roka. Co mne už prišlo za vlasy pritiahnuté. Nejaký predaj medzi detmi by neprichádzal vôbec v úvahu.
Bitkar môže byť zo zlých sociálnych pomerov či mať doma ťažkú situáciu. A môže kopírovať čo vidí doma- násilie a snažiť sa prísť k veciam, ktoré by mu doma nedali nekúpili. Napr. sladkosti. Hot dog atď.
Prosto môže mať milión "svojich" problémov
A tiež môže byť len zhyckany manipulátor. To by mal spolupracovať učiteľ psychológ rodičia.
autorka este ma napadla aj taka vec, spominala si ako si dala syna ani nie 6rocneho do skoly, on moze mat vysku, moze byt aj vedomostne sikovny...ale ta psychicka zrelost nepusti. Viem o com pisem, moj najmladsi isiel augustovy na 6rokov do skoly.
a proste ten agresor moze mat aj vekovu psychicku prevahu, v takom veku rok, ci rok a pol robi vela.
Moj syn vedel 5,5 rocny citat aj pisat v 2 jazykoch, v skolke ostat nechcel...ale napriek tomu aj ked bol dobry ziak a skolu zvladal, ten vekovy posun, bol unho oproti spoluziakom vidiet. A to som ho vzdy povazovala za vyspeleho chlapca na svoj vek.
To moze byt aj dovod, ze ho ten bitkar tak ovplyvnil, prenho je to "krpec" ktoreho moze naviest na hocico, a on naivne posluchne.
Véd keď nemôžu hrať o peniaze, tak predaj výrobkov zrejme tiež podporovaný nebude, či myslíš, že áno?
A to mu náramok najprv dal z kamarátstva a potom chcel späť? A keď ho chalan nechcel vrátiť sa on natahovali? Či ako to chápať?
@janage Najmä, drvivá väčšina rodičov by takéto predaje medzi malými školákmi, okamžite zatrhla, aj bez toho, aby to bolo priamo zakázané školským poriadkom. Je to jednoducho absolútne nevhodné. Autorka píše tak strašne chaoticky, akoby to pisalo priamo to dieťa, čo sa snaží narýchlo vymyslieť nejakú uveriteľnú story...
Synovi by som vysvetlila, že ak raz niečo daruje, nemôže to vymáhať späť. A za ďalšie tieto dotazníky sú na 99% anonymné. Teda nemôže tvoj syn vedieť co kto napísal konkrétne. Zas je to len, že Janko povedal, že beta povedala ze Juro na teba napísal, že....
Synovi poriadne vysvetli, kamaratstvo zatrhni, a verim ti ze to citite ako krivdu ale viac sa v tom podla mna nevrtaj, tie ucitelky nemaju oci na chrbte, a len ked takto pozatlacas na informacie vidis ze zistis pravdu, vies ja sa ucim teraz za vychovavatelku, a uz ju robim, ale to 5 deti povie tak, 10 deti povie tak,pomedzi to strazi dalsich 15 deti,,, ja keby takto dieta obvinim nepravom sa ospravedlnim, mne by to dusa nespracovala🤣 ale to som ja, daktore kolegyne si neviem predstavit sa omluvit,, drzte sa vysvetli si to s triednou svojho syna , a uz rob ako citis, ale ja by sa v tom viac nevrtala, synovi vysvetli ze to nieje dobry kamarat, aj ja mam teraz druhacku dcerku.. tie deti este nevedia ze ich niekto doslova manipuluje k zlym veciam
pohľad z druhej strany - matka šikanovaného....na ZŠ... nabehla som do školy, rovno za riaditeľkou, povedala, že to idem riešiť cez políciu a sociálku, riaditeľka to oznámila v triede, decká sa ukľudnili a na začiatku Ďalšieho šk. roka, prehádzala skupinu, ktorá šikanovala do iných tried aby neboli pokope...
@aduskatt rozumiem tvojmu rieseniu, aj ked sa to takto nema velmi riesit, resp u nas je skola zamknuta, do skoly sa nik z rodicov nedostane ani ku riaditelke, ani do jedalne, asi presne kvoli tomuto, aby nechodili rodicia riesit taketo veci do skoly. Mna tato situacia naozaj velmi mrzi, podla mna je to vzdy velmo neprijemne a zlozite riesit to, v skole aj medzi rodicmi, hlavne skola by to mala chcieť riesit a rodicia aby to bolo spolocne riesenie a usilie. Ja verim, ze sa taketo uz u nas nezopakuje, nas isiel sice do skoly skor ale aj tak to neľutujem, aj ked sa udialo toto, dala bby som ho znova takto do skoly, lebo ho skola bavi, nema odpor k skole k uloham. Myslim, ze vsetko sa da vzdy vyriesit, ked sa chce.
Ak sa nedá, tak sa iste dá dohodnuť si s riaditeĺkou školy stretnutie.
Pre boha, najprv som myslela ze druhák na SŠ, ale na základke druháci, a už sa riešia takéto veci? A co z nich bude, keď budu mat 20?? Moje nervy....
Ono tieto vekové rozdiely začnú byť vypukle v puberte a neskôr ma SŠ. Pri prvom dieťati si ja myslím, že kľudne mohlo ísť o rok neskôr. Nie tesne 6rocne. Obzvlášť vypukle to bolo keď všetci spolužiaci už boli plnoletí.
Vidím aj teraz pri cestovaní, ubytovaní, vybavovaní papierov všetko je iné, keď máš už 18😉
A tiež učenie, aktivity neboli problém. Ale uvedom si, že keď tvoj syn bude mať 13, jeho spolužiaci už 15.
A to je v tom veku obrovský rozdiel. Tak ako 11 a 13.
So školou už teraz neurobíš nič, už je v systéme.
Ale rozhodne popracujte na ovplyvnitelnosti syna. Lebo príde puberta a ti 15 roční ho 13 ročného prevalcuju
Môj známy tak dopadol, keď chodil jeho syn na základnú školu. Išiel ráno do školy so svojím synom, dal si zavolať triednu a takého bitkara čo robil zle. Keď došiel chlapec k nim, známy skôr, ako učiteľka stihla niečo povedať, skočil a dvihol bitkara nad seba a vraví mu, ak neprestanes robiť zle, uvidíš ten cirkus. Učiteľke poďakoval, chlapci si museli podať ruky a odvtedy boli celá trieda za jedno, nikto nikoho nebil.