icon

Od akého veku by ste pustili dieťa autobusom k babke, ktorá býva 120 km od nás?

denkatn
5. apr 2023

neukamenujte ma, len hladam riesenie. babka (moja mama) byva 120 km od nas. ma 70 rokov a nie je velmi ciperna. moja dcera ma 8 rokov. Niekedy by mi babka rada postrazila malu cez prazdniny, ale dcera vydrzi u babky len 1 den alebo 2. ( dcera sa sama hra na dvore, babka uz nevari ani pre seba, nosia jej jedlo, dlhsie ju nechcem zatazovat.) ked spravim tak, ze idem 120 km tam zaviest dceru a potom ten isty den 120 km naspat a na druhy den pre nu 120km tam a 120 naspat, tak som ja velmi unavena a vlastne mi to nepomoze, ani nic nespravim. tak babka vymyslela ze ona pojde pre nu vlakom 120 km, na stanici prevezme a 120 spolu naspat. a na druhy den ja pridem pre nu. to sa mi zda pre babku velmi unavne.
tak som myslela, ci by som nemohla uz dceru aj poslat autobusom.
nemate lepsi napad ako sa da riesit toto? (moj muz robi v zahranici a inu rodinu tu nemame)

Strana
z5
leskovael
8. apr 2023

Ked babka chce, tak nech pre nu príde. Využi to kým s ponúka, určite vie aj v takom veku odhadnúť či hore/dole vlakom/autobusom zvládne ísť.. A zažila by som aa dohodnúť s dcérou aspoň na 3dňoch, v 8mich rokoch by už toľko mohla vydržať u babky keď je to potrebné.
Ja mám doma 9 ročného a nepustila by som ho samého, je to chlapec ale mal by stres, nieje zvyknutý cestovať sám a už vôbec nie takú vzdialenosť. Max by som v takom veku dovolila do vedľajšej dediny autobusom, inak nie.

wiqux
8. apr 2023

@denkatn ahoj, my ked sme boli mali, tak sme k babke chodievali cez 200km s bratom. Mala som asi 6, on 8 rokov. Autobus siel priamo, mamka nas dala do autobusu a na zastavke nas cakali. Pana autobusara mamka poprosila, nech nam povie, ze sme na spravnej zastavke. Vtedy s nami sli aj dve debnicky marhul a panovi autobusarovi sla jedna taska za sluzbu. Mamka inu moznost nemala a chodili sme tak co rok.
Deti chodievaju aj lietadlom...ale zalezi od dietata. Ci je dost vyspele na to, aby vedelo cestovat. Lebo my sme sa celu cestu zo sedadla ani nepohli, boli sme na cestovanie v autobuse zvyknuti. Najlepsie by bolo, ak by autobusova spolocnost mala stewarda, potom by si lahko mohla poziadat o asistenciu. 🙂

davidofff
8. apr 2023

@denkatn 8rocnu by som nepustila samu.vobec

babalenka
8. apr 2023

Keď sa dohodnes so šoférom ,že na tej stanici konkrétnej ju bude čakať babka či by nedohliadol aby správne vystúpila.Moj oco bol šofér a vždy jej ho poprosili tak dohliadol na to dieťa v buse.Sedelo dieťa blízko ocina aby ho videl aj v zrkadle.Sive som bola staršia 10 rokov má.posadili na autobus do Košíc kde ma už čakali na stanici krstný otec.Tiez šofér dohliadal na mňa a to si pamätám ,že mal ešte v rimavskej sobote 30 minútovú prestávku a čakala som pri autobuse.A keď je to len hodina po diaľnici ti nie je až tak veľa

prasiatko30
8. apr 2023

@wiqux rozdiel toho, ze ty poprosis sofera v autobuse a ze zajednas doprpvod v lietadle je dost velky - sofer to nema vobec pravne osetrene, co ak sa nieco stane pocas tych 120km?? Kto si to zoberie na tricko? V tejto dobe by som sa velmi cudovala kebyze sa na to niekto da, aby si este aj problemy nahnal. V lietadle platis a podpisujes akoby plnu moc, pri dietati je vzdy jedna osoba, ktora ich doprevadza, aj na zachod pomaly, a v lietadle sa o nich staraju letusky - pilot/sofer ma ine problemy. A pri prilete ich uz caka dalsi clovek s lajstrom a vyvedie ich z letiska a odovzdava zodpovednej osobe po predlozeni dokladov a proti podpisu. Vcera pisala nejaka zena, ze ju otravoval nejaky ozraty a sprievodkyna, sice vo vlaku, ho nedokazala uzemnit, a v kupecku dost dlhu dobu nikto nebol schopny ho zneutralizovat, az po dlhsej dobe nejaki chlapi ho uzemnili. Co ak to dieta bude potrebovat na zachod? Bude zvracat alebo hocico ine sofer zastavi bus a bude sa starat o dieta? Ja by som takuto zodpovednost cudziemu cloveku na krk nedala

slavomira236
8. apr 2023

@denkatn ja som od10rokov chodila sama cez prszdniny rychlikom humenne praha nocnym...raz ked som mala asi 12 nast ma mal v prahe cakat bratranec na hlavnom nadrazi nejak sme sa minuli. Sama som nasla spravne metro aj autobus a dosla k nim domov..neskor prisiel on vystresovany a ja som sedela na lavicke pred bytovkou

zuz246
8. apr 2023

@denkatn ja som takto chodila zo Žiliny do Bratislavy k ujovi na prázdniny. Posadili ma úplne dopredu k vodičovi, dohodli sa s ním, nech na mňa dozrie a ujo ma čakal v BA. Mohla som mať 6-8r. Ja som vedela, že mám len sedieť a čakať, kým neprídeme na poslednú zastávku. Ja som bola špeciálne poslušné decko 😀. Ale vždy som tam zostala aspoň týždeň.

slavomira236
8. apr 2023

@zuz246 presne ten tyzden alebo aspon 5dni je idealne tak by som dieta poslala a nie na 2dni jeden den tam druhy nazad to sa neoplati stresy prezivat z tej cesty dietata ci to zvladne

nelka09
8. apr 2023

Moji rodičia bývajú 170km od nás. Vlakom je to s 2 prestupmi. Môj syn vtedy 12r.,dcera11r. sa rozhodli, že chcú ísť k babke. Vyprevadila som ich na našej stanici povedala kde majú prestúpiť (jeden prestup v KE,druhý v menšom meste) a došli v pohode. Ja od malička deti učím samostatnosti. Sú deti, ktoré cez cestu v 12r. neprejdú bez dozoru. Moje deti nemajú problém urobiť nákup, sami cestovať po okolí, navariť si jednoduchšie jedla, vyprať atď. Si myslím, že veľa záleží ako deti boli k tomu vedené.

lienka9
8. apr 2023

@denkatn no bud sa odhodlas a dieta pustis,alebo nie.ina moznost nieje,uz asi vsetky scenare baby napisali.
Ak je to hodina po dialnici,podla mna ak povies soferovi a bude sediet za nim,nic sa jej urcite nestane.babka nech ju caka.asi ma mobil,ved sa vedia spojit aj 2x po ceste.
Ak sa az tak bojis,musi prist babka,ma zadarmo vlaky a den dva tiez vydrzi.ved ani dcera by viac u nej nebola...lepsie ako nic.

cervenaruza123
8. apr 2023

@denkatn Ked je cesta prilis zlozita pre 70 rocnu zenu, tak je prilis zlozita aj pre 8-rocne dieta. Dieta v necakanych situaciach bude o to menej vediet skor reagovat.
Skusila by som bud tak, ze pride babka, ostane den dva a potom spolu pojdu k babke na den dva a uz potom ty len pojdes po dceru. Alebo potom zaplatit opatrovatelku ci nejake dievca ktoremu doverujes, nech ju doprevadza a strazi aj u babky.
Starsia som bola a pocas cestovania som vselijake negativne veci zazila, malokedy sa stane, ale neriskovala by som pri dietati. Niekedy sa stane necakana neprijemnost na 5 minutovej ceste a dieta nevie ako reagovat. Uz fakt babka by skor vedela co robit v roznych situaciach ako take male dieta.

mamadievcatiek
8. apr 2023

@denkatn 8 ročnú? Ja mám takmer 10 ročnú a v žiadnom prípade by som ju samú nepustila. A dcérka je veľmi rozumna a spoľahlivá. Ale ludia okolo vieš aký sú a čo všetko sa môže stať.

tomcimka
8. apr 2023

@denkatn ak dôveruješ dcére,tak ju pusť. No najprv sa s ňou porozprávaj,či je ochotná ísť sama. Odporúčam niekde na tašku napísať aj kontakt na teba. Ja si pamätám, keď som cestovala z BB do školy na východ, tak v autobuse cestovalo dievčatko d z Brezna do školy v Levoči. Musela. Dievčatko mohlo mať tiež tak okolo osem rokov (desať nemalo určite). Do Levoče musela ísť lebo to je jediná škola pre nevidiace deti. Dievčatko videlo no malo problém so zrakom. Používala preventívne bielu palicu.Jeden celý školský rok chodievala v pondelky sama na internát. Mamka s ňou nemohla ísť. V piatok naspäť. Šoféri ju veľmi dobre poznali a my cestujúci tiež. Veľa ľudí jej teda pomáhalo. Raz sa pokazil autobus. Došli sme pred Poprad. Čakať na náhradný spoj by bolo dlho. Niektorí z nás cestujúcich sme išli ďalším spojom. Ja som si vzala na starosť to dievčatko. Šofér mi bol veľmi vďačný,čo som ostala prekvapená. Pýtal odomňa číslo. Lenže ten spoj nestal v Levoči a tak som ju vzala k sebe do školy. Že tam vystúpime a neskôr pôjdeme do Levoči. Jej mamke sa mi nepodarilo dovolať. Už sme skoro vystupovali, keď volali z jej školy. Boli veľmi vďační a s ochotou prišli pre ňu. Takže si myslím,že keď bude chodiť pravidelne,tak ju bude aj šofér poznať. A v prípade núdze sa určite nájde aj niekto ochotní.

zabka4
8. apr 2023

Ja by som určite 8 ročnú dcérku nepustila tak ďaleko a samú. A zvlášť keď viem, že babka je uz ozaj stará.

danulicek
8. apr 2023

Nečítam úplne všetko, ale napadlo mi: nebolo by riešením napríklad to, že by ste sli autom k mame, boli tam par dni a kým by ju babka strážila, ty by si bola zavretá v izbe a pracovala? Neviem, či je to technicky možné, ale aj toto je možno riesenie.

Inak, ja mam skoro 10 r a je samostatný, v rámci mesta chodí peso zo školy, vyzdvihuje aj mladšieho. A viem sa nanho 100 percent spoľahnúť, ale na 120 km tam a o den-dva naspat by som sa ho bala asi pustit. Ak by chcel ísť sám, nebola by som úplne proti. Ale ak by to sam tak nevnimal a mal by mat z toho nejake šoky, tak by som ho samého nepustila. Ja viem, že existuju mobily atd, ale stále je to dieťa. Ale urcite by som sa dohodla so šoférom, že by dieťa mal na očiach, čo tiež nie je úplne jeho povinnosť toto sledovat.

dulazh
8. apr 2023

@denkatn ja som cestovala skoro kazdy piatok sama od 8 rokochMHD,VLAK,MHD-vzdy poucena,aby som si nesadala do kupe,ale tam kde je viac ludi.Pokial je dcera rozumna a spolahliva kludne by som ju pustila.Mam vnucku v DE.Vsade sa vzdy presuvala len s rodicmi autom.Vlani nastupila do 1 rocnika a hned prvy den ju ucitelka posadila na zly skolsky autobus.Povozila sa a ked uz sa jej zdalo dlho sla za soferom a spytala sa,kedy budu u nich.Sofer dokoncil svoju trasu az potom sa vracal do skoly a posadil ju na spravny.Samozrejme rodicia ju uz davno hladali aj s ucitelkou,lebo mala byt uz davno doma.Nebala by som sa ju posadit na autobus a poslat.Oslovila by som sofera,poprosila nech dohliadne.Vnucka je spolahliva.Druha vnucka extrem 12 rokov a mama ju stale vodi do a zo skoly hoci skolu ma na par krokov,ale je tam jedna cesta😂.Myslim,ze vela zalezi od vychovy,ci je od malicka vedena k samostatnosti ci nie a ci je ,,rozumna ci skor detska,,Sama najlepsie poznas svoju dceru,presnu odpoved ti nik neda.

nadjam
8. apr 2023

Babka to zvládne. Urcite lepšie ako dieta. Ak si ona trúfa. 70 rokov nie je až tak veľa. Aj oni sa potrebujú prekonávať. Môže si vo vlaku s niekym pokecat atď.

janage
8. apr 2023

@danulicek to vôbec nie je povinnosť šoféra (nie že to nie je tak celkom jeho povinnosť) Ako tu už niekto písal začne vracať dieťa napr. A čo ten šofér potom. Moje dieťa, ktoré NIKDY v aute nevracalo a nebývalo mu zle, sa povracalo v aute, v najväčšom lejaku, v noci na najnevhodnejsom mieste po ceste na dovolenku.. Keďže som s tým vôbec nerátala, bolo to dosť zaujímavé.
Nemusí sa stať vôbec nič, môže sa stať kadečo a dôsledky bude znášať len autorka.
A dnešná doba je aká je, ja osobne, ak by som bola šofér odmietnem prevziať zodpovednosť za malé cudzie neznáme dieťa, o ktorom nič neviem.

danulicek
8. apr 2023

@janage ano, ja sa s tymto úplne stotoznujem. Mne môj syn tiež vracal v autobuse prvýkrát a naposledy, ked bol na školskom výlete. Chodime všetkými možnými dopravnými prostriedkami, nikdy sa nám to nestalo. Lenze ako prváčik mal z toho výletu úplne nervy, prvýkrát isiel takto sam (s triedou teda) a bojoval so sebou, takze viem, že to zvracanie bol len výsledok toho celého napätia. Ucitelka sa oňho postarala, ale čo keby isiel sám. Ako som písala vyššie, stále je to dieťa, aj ked ma 10 a v beznych dňoch je relatívne samostatne. Ale 120 km je 120 km

lolita555
8. apr 2023

Ty si už akoby rozhodnutá ,píšu ti tu baby že nie a stále máš že a tak a tak....pusti je to tvoje decko ,keď sa niečo stále budeš s tým žiť celý život .nepustila by som určite ,mám rovnako staré dieťa a na jeden deň určite nie.nech príde babka,ale aj to by som ja mala problém keďže je to žena ktorá sa už o seba nedokáže dobre postarať .

chlpana
8. apr 2023

@denkatn nie! Kadejaki zli ludia chodia aj autobusmi aj na zastavkach su. Male dieťa je zranitelne, dovercive. Nedajboh sa daco stane...nie nie

chlpana
8. apr 2023

@janage presne tak. Ako matka sa nemôžeš spoľahnúť na nikoho cudzieho. To sa proste neda.

alexka89
8. apr 2023

Ja mám rodičov skoro 300km preč no neviem najstr.syn má zatiaľ 5rokov ahadam ešte aj 10rokov potrvá keď ho samého pustím.

januarova
8. apr 2023

@denkatn mňa zaujalo, že nemáš peniaze na nejakú študentku resp. staršiu pani a muž robí v zahraničí... Neber to v zlom... Ale na čo je muž v zahraničí, keď z jeho +tvojho zárobku neviete zaplatiť opatrovanie. To môže robiť muž aj na SK a budete na dcéru dvaja.

scorpionflower1
8. apr 2023

@denkatn ja mam sice male dieta, takze toto este neriesim, ale ked ideme na navstevu k babke, ktora byva cca tolko km od nas ako ta vasa od vas, tak si beriem PC a robim robotu tam ako aj moj muz, aj zajtra to ideme tak riesit. Neviem aku robotu robis, od toho dost zalezi. Ale 8-rocnu by som nepustila samu, to je moc male. Mam dvoch synovcov (14 a 9) a ten mladsi aj MHDckou moze chodit len s tym starsim, sam nikdy. Babka by ti mohla pomoct, ked si v takejto nudzi, nech este pride k vam, resp. nech pride zobrat dceru a dcera tam ostane dlhsie. Alebo, ked uz nenajdes ine vychodisko a pojde sama, tak sa porozpravaj so soferom busu, nech si sadne prinho dopredu a popros, aby na nu trochu dohliadal.
O praci pri dietati (moje ma 4) viem svoje, tiez robim robotu, kde musim napr. kontrolovat alebo pisat texty a to sa neda, uplne ti rozumiem. Ja mam tiez tento problem - muz je v robote 11 hodin denne okrem vikendov a ja len vecer robim, ked mala zaspi, pri nej ani ťuk.

scorpionflower1
8. apr 2023

@januarova To je snad ich vec, preco nemaju na opatrovatelku.

miskakyska
8. apr 2023

Niektoré nemajú problém zbaliť pakšamiety pomaly trojročnému dieťaťu a poslať ho z jedného konca republiky na druhý 🙈
Ale mám taký dojem, že autorka si spraví aj tak po svojom,tak neviem načo tu potom dráždi" úzkostlive matky, ktoré trpia paranojou"..
Osobne by som ani neuvažovala o takej ceste.

adrianka2606
8. apr 2023

Podla mna nie je ani riesenie dohodnut sa s vodicom autobusu. Ten clovek musi venovat maximalnu pozornost tomu, co ma robit a kludne sa moze stat, ze sa pokazi autobus, vsetci budu musiet vystupit a cakat na iny, moze sa stat dopravna nehoda a dieta bude mat traumu do konca zivota. Napr v Kanade nesmie byt dieta doma same do 12 rokov a to je doma a tu sa spekuluje nad takymto niecim.
Nebolo by skor riesenim najst nejaku vysokoskolacku, zaplatit jej cestu plus 20 - 30€, ona si zarobi a postara sa o dceru a odvedie ju kam treba.
Ale inak si myslim presne to co @miskakyska a mozno autorka nad niecim takym vobec neuvazuje a iba sa tu zabava, lebo neverim, ze normalnemu a sudnemu cloveku toto vobec napadne.

karolina196
8. apr 2023

@denkatn 8rocnu dceru?To vazne?Ja nepatrim teda medzi uzkostlive matky,ktore vsade vidia hrozbu,aj na detskom ihrisku,ale toto by ma ani vo sne nenapadlo.To ti vazne za to stoji?Pustis ju raz,nic sa nestane,povies si super,tak ju pustis znova a znova a na 5ty krat sa nieco stane.Co si potom povies?Aka som sprosta,ze som ju prave v ten den pustila alebo si povies,ze ako si mohla toto dopustit,ze si ju vobec niekedy takto pustila?Uvedomujes si,ze aj na tej dialnici sa deju nestastia a ty v ten moment by si nebola pri nej.Nezijeme uz v dobe kedy auto bolo v kazdej 20tej domacnosti.Dnes ma auto skoro kazdy,tym padom je premavka ovela hustejsia.A taktiez kedysi nejazdilo tolko opitych soferov.A dat jej do ruky mobil?Nikdy nevies kto bude v tom autobuse a co mu moze zašvitoriť hlave.Toto nie su paranoje,to je predvidavost.Ale ak mas pocit,ze u nas sa nehody nedeju a ani ziadna kriminalita,tak ju kludne posli aj do australie.Ty si zodpovedny rodic a aj zodpovedna osoba za taketo napady..

Strana
z5