Odkedy pustiť dieťa bez sprievodu mestskou dopravou?
Ahojte. Od akého veku by ste pustili dieťa samé na cestu MHD? Dcérka by mala mobil, cesta by bola bez prestupov, cca 25 minút, celý čas by mohla sedieť (nastupovala by na jednej z prvých zastávok).
Ďakujem za Vaše názory.
Dada
aliza jasné viem ako to myslíš nemusia si všimnúť toho dotyčného a už je "prúser" ale večne ich takto "uťahovať" nemôžme 😒
Ahojte. Asi to vyznelo inak, teraz ako 7r by som ju busom samu nepustila. Pripadalo by to do uvahy az cca o 1 kal. rok, mozno tu dalsiu jar (to by mala vyse 8.5r). Len som nevedela, kde je ta hranica u druhych, kedze teraz chodime do skoly peso a vela tak malych deti v busoch teda nevidim. 🙂 Mna tiez napadlo, ze v strese by mohla reagovat skratovito. Ale mne by velmi pomohlo hoc aj keby sa odviezla busom 2 zastavky na tu, ktoru mame najblizsiu spolocnu a tam ma pockala. S dochvilnostou nemam problem, dcerka pozna hodinky uz teraz.
@dada07 ono to strašne závisí aj od lokality, v ktorej bývate...od povahy dieťaťa...napríklad bojazlivé dieťa by som netrápila....ale sú deti, ktorým sa samostatnosť páči...Ak hodiny pozná, tak by už mohla fungovať samostatne...ja som v jej veku fungovala už samostatne, hoci som mala z tej zodpovednosti samej za seba stres...a dodnes nerada cestujem MHD, linkovými spojmi autobusovými či vlakovými...mám z toho stres...radšej sadnem do auta a odšoférujem si to...a mám väčší pôžitok z cestovania...
zalezi aj kedy chodi zo skoly, ked je teraz uz o 16 tma...syn chodieval na treningy mhd uz od 8,5 roka sam...dcera ma 9 , byvame kusok od skoly na sidlisku, rano chodi o pol 8 sama...to chodi aj kopec inych deti....ale poobede chodim pre nu ja, lebo je do pol 5 v druzine a to je uz tma
inac cerstva skusenost: spoluziacka cakala kusok od skoly pri ceste na mamu, zastalo pri nej auto a zacal ju cudzi vodic lakat dnu...nechcem strasit, ale realita dnesnej doby ☹
@silvia07 Ahoj. V zime by sme chodili mozno aj s nou, ale aspon obcas by mi dobre padlo, keby zvladla cestu sama. 😉 Ale musi to chciet aj ona, takze nic nasilu, casom. Ano, aj mna napaldi taketo veci .... ale to sa dialo aj za sociku a nema zmysel dieta nepustit same az do dospelosti, lebo sa musi tiez naucit byt samostatne, orientovat sa.
mam podobnu otazku ako zakladatelka temy,tak sa pripojim: moju 13-rocnu neter nechcu rodicia takmer nikam pustat samu. Jednu cestu do skoly ju odvezu a zo skoly teda musi prejst cez jednu frekventovanu cestu. Kvoli ich strachu jej nedovolia ist napr.na kruzok, kam by chcela velmi chodit,ale nestihali by ju tam vozit a samu ju pustit nechcu.
Je to v dnesnej dobe bezne,ze tak velke deti vsade rozvazaju rodicia? Mam chut im dohovorit,ale mozno som mimo a naozaj to tak teraz funguje. Ja som od 8r.cestovala dennodenne dost daleko cez velke krizovatky,takze mne je to prirodzene. Sama neviem,ako sa zachovam,ked moje deti dorastu. Uz teraz ale viem,ze im nemienim do dospelosti robit taxikarku..vopred dakujem za vase skusenosti a nazory. este doplnim,ze neterka ma samozrejme mobil,a nie je nejaka poplasena,nevyraba prusery a pod..ide o uplne normalne dievca
@danka79 ale veď deti sú rôzne...niektoré sú maximálne zodpovedné, dajú si pozor .... iné sú dosť nepozorné....takže naozaj rodič vie najlepšie aký typ dieťaťa má doma a čo môže od svojho potomka požadovať a čo ešte nie....takže plne chápem rodičov tvojej neterky....rodičia, ktorí už zažili úraz svojho dieťaťa na ceste dobre vedia, že stačí chvíľočka nepozornosti a nehoda je hneď.....dosť veľa rodičov rieši krúžky cez starých rodičov...starších súrodencov...bratrancov...susedovcov....rodičov kamarátov....

@veve39 mne sa dnešnou najviac ohrozenou skupinou vidia skôr deti nad 10 , nad 15 rokov, ktoré bežne sú samostatné...ale nechce sa mi o tom ani písať... 🙄