Odklad nástupu do školy pre výslovnosť? Vaše skúsenosti a rady
Caute baby. Co by ste prosim robili na mojom mieste? Dcera by mala v septembri nastupit do skoly. Mali teraz depistaz v skolke. Vedela vsetko, nic jej nerobi problem, ucitelky sa vyjadrili ze po rozumovej stranke ma na to aby sla do skoly. S cim je ale problem tak rec. Pismena ako c, s, z, č, š, ž v jej podani zneju takmer rovnako, R este tiez nevie.. na logopediu samozrejme chodime,ked sa snazi tak v kratsich slovach a aj po jednom ich vyslovi pekne.. len sa to este neprenieslo do kazdodennej reci. Doma trenujeme, opravi sa uz niekedy aj sama.. ale problem je ten ze v skolke povedali ze je mozne aj zvazit odkad, aby sa jej deti neposmievali atd. Ale zas sa bojim ze by sa mohla v skolke rok nudit kedze uz vsetko ovlada co ma (okrem ineho popri starsom bratovi sa uz naucila aj scitavat do 10, atd atd) vy by ste take dieta dali do skoly ci by ste dali odklad? Dakujem za nazory.
Pokiaľ je problém let toto, tak by som ju do školy dala. Do septembra sa jej reč ešte oveľa zlepší, teda pokiaľ poctivo trénujete. V škôlke ďalší rok "zakrpatie".
Samozrejme ja som skor naklonena ju do tej skoly dat,ale ma zneistili vcera lebo som necakala ze jej navrhnu odklad.
Stale tu je cas 7m skoro kym bude nastup do skoly. Tu skolkovu depistaz ja osobne by som sla este vyskusat jeden raz cpp a poradit sa tam. Skolkove depistaze su vacsinou skupinove a nevenuju tolko dietatu pozornost ako ked ides sama. Pokial je problem len v tom co popisujes nedavala by som odklad. To R nemusi vediet vobec.
Joj, to oni radi navrhujú aj pre maličkosti. Konečné rozhodnutie je aj tak na rodičoch.
@gypsomilka mali aj skupinovu aj individualnu depistaz..
buď ju dať do prvého ročníka, alebo ešte, ak máte, ten úvodný, nultý ročník. Určite nie škôlka pre ňu
@aliziana nulty rocnik u nas v meste nie je
Mala som rovnaký problém do školy syn išiel. Počas prvého ročníka sa naučil všetky "sikavky" avšak r nevie doteraz (je druhák). On to r vysloviť vie, ale bez napomenutia ho bežne nepovie. Už nás vyradili aj z logopédie, že už musí len to "uvedomenie " prísť stálym opakovaním- vie jazyk položiť tak, aby ho povedal. V skole je jednotkar, dokonca zvlada perfektne aj angličtinu.
Ja tomu neverim. Myslim depistaz v skolke ze je individualna. Ale to je moj nazor.
Neviem nepoznam tvoje dieta,to urcite vies posudit aj ty,co zvlada,co nie. Ja by som normalne isla na zapis a pocitala s tym ze skola od septembra. Keby bola moznost nulteho rocnika,tak ok ale ked nemate tak skola.
@gypsomilka comu neveris? 🙂 Mali najprv triede skupinovu depistaz a o par dni si zavolali kazde dieta osobitne a este s nim mali "pokec".. povedali mi to ucitelky a dcera mi hovorila vsetko co robila, kde boli a co sa jej pytali.. asi si teda nevymyslali 😅
Určite by som nedávala odklad len kvôli tomu. Ešte má pred sebou kopu mesiacov a u detí je to veľa. To sa postupne upraví. Hlavne, keď na tom pracujete. Aj ona bude mať motiváciu.
Ze neverim depistazam v skolke. Nie ze tvoja dcera ju nemala.
@gypsomilka prisli do skolky zeny z cpp
Suhlasim s ostatnymi. Pokojne daj dceru do skoly. Tie sykavky zvlada, je len otazkou casu, kedy ich prenesie do beznej reci. Urcite by som pokracovala v domacom precvicovani. Obe moje deti sli do skoly s tym, ze nevedeli povedat R. Ale poculi ho, logopedicka bola spokojna s progresom. Obom naskocilo R pocas prvej triedy. Nebol to ziadny problem 🙂
Autorka, podľa mňa zle chápeš, čo píše @gypsomilka ona podľa mňa nepíše, že neverí, že tie ženy boli v škôlke. Podľa mňa ona neverí ich záverom.
Mimo toho, ja by som ju do školy dala. Okrem toho, do septembra ak takto trénujete, ešte môže a určite aj urobí veľký pokrok.
a moje už dávno dospelé dieťa nevie R doteraz. a ani mu to nevadí 🙂
do septembra je este daleko, takze tiez sa skor priklanam k tomu, ze dat do skoly. moj syn nevedel R este v juni pred nastupom do skoly a v juli ho uz vedel.
co sa tyka logo, ako dlho uz chodite? vidis pokroky? viem, ze k logo je tazke sa dostat, ale treba hladat kvalitnu s dobrymi referenciami, aby ste sa aj niekam pohli - hlavne teda s tymi sykavkami. a ten odklad nie je kvoli vyslovnosti, ale kvoli tomu, ze sa budu tie pismena ucit pisat a ona potrebuje mat zvladnute ich rozlisenie sluchom aj v reci, aby si ich vedela priradit k tvarom pismen.
@deedol na logo chodime cca rok.. pomaly ju ucili kazde to jedno pismenko ako sa vyslovuje.. ide to pomaly ale pokroky robim foneticke uvedomovanie je vraj v poriadku, to tvrdia aj na logopedii..
to je fajn, to treba kvoli tomu pisaniu a citaniu. rok sa mi zda celkom dlho, my sme riesili L a R a boli sme tam dokopy asi 7x. s logo vzdy asi polhodinu riesili pred zrkadlom s palickou atd. a na doma nam davala pracovne listy (cca 2-4 strany vselijakych slov a riekaniek, z ktorych sme si mali vybrat kazdy den ine).
@deedol ano, aj nam dava, vcera sme akurat dostali k pismenu ž.. nasa logopedicka je dost dosledna, trenuju aj ine veci pocas sedenia takze sa to predlzilo..
Deti v škole sa jej smiať nebudú, ale trenujte čo najviac, pretože to porozumenie je fakt dôležité. Mala som žiačku, ktorá nevedela R, ničím ho nenahradzala, jednoducho ho vynechavala. Pkus rozprávala rýchlo a bolo to dosť strašné ju počúvať.
Toto určite nie je dôvod na odklad. Do septembra času dosť, sústredila by som sa na výslovnosť a poctivo, často trénovať, skúšať. A aj keby vyslovovala horšie aj naďalej, určite by som ju do školy dala. Ďalší rok v škôlke je krok späť.
Ťažko povedať. Dieťa si Vy poznáte najlepšie, ale myslím, že treba vždy zvážiť aj názor odborníka. Ja som školská špeciálna pedagogička. Problém s rečou - výslovnosťou je v prvom ročníku veľký. Deti sú šikovné, niektoré sa postupne pri učení nového písmenka pekne naučia aj vysloviť ho, niektoré nie. Ja mám syna teraz predškoláka. Je šikovný, ale tiež to R ešte nerozpráva čisto. Mali sme problém s rovnakými písmenkami, teda c,s,z, č,š,ž, sama som vyhľadala logopedičku, nečakala som až na predškolský vek. A syn sa to do 2 týždňov naučil. U nás chodí logopedička aj do škôlky, minulý rok ho už nebrala k sebe, tak som myslela, že je to ok, teraz naposledy ho brala a cvičili r. Cvičíme aj doma, odklad nezvažujem vôbec. Tiež nás čaká testovanie školskej zrelosti, som zvedavá , ako to dopadne. Ja vidím, že je šikovný a vedomostne zrelý, ale tam sa berú do úvahy aj iné stránky. Inak- mám takú skúsenosť - keď som dala testovať staršieho syna kvôli predčasnému zaškoleniu, dávala som ho o rok skôr, tak na tomto škôlkarskom testovaní vyšiel veľmi zle. Ale keď som ten test videla, tak sa nečudujem. To bolo pred 9 rokmi. Keď sme boli potom v poradni, tak mi povedali, že on je na školu dávno pripravený a nie že chceme ho dať, ale on už MUSÍ ísť do školy. Ale každé dieťa je individuálne.
@gypsomilka neveríš v depistaz v škôlke??? Veď je to úplne bežné ak majú viac predškolákov.
Uvidíš ešte pri zápise. Bude robiť rôzne veci s učiteľkou psychologičkou oni ti opäť povedia svoj názor či je pripravená alebo ešte počkať.
Len kvôli tomu je odklad zbytočný.
@veronikavaneska u nas byva tiez,viem ze je to bezne, poznam to. Syn mal tiez,a s nim aj dalsie deti. A vysledky? Vysledky mali pomerne rovnake,boli take ,ze opisane len poprehadzovane vety,trosku pozmenene. Keby som nevidela par tych papierov od inych rodicov,tak nerverim. Takze u nas bola depistaz asi taka no. Netvrdim ,ze vsade to tak je. A preto ak by som chcela ten papier ,pojdem radsej do cpp sukromne.

Čo jej dá další rok v škôlke? Nič
Veď k logopedicke chodí pol základky. Normálne decka chodia ako školáci. Teraz keď R nebude vedieť povedať ani v 8 rokoch tak ju nedáš ani vtedy do školy?