Osnova - Babička
Prosim, baby, neviem mi niektora pomoct? Sestra je leniva a necitala babicku (boze nemcova) a zajtra majuodovzdat. Ak by mala nejaka s vas rozpor (osnovu) (dcerka/syn yeraz robi) prosim, napiste mi. Ja som to citala, len som zabudla. A film je uplne iny.. prosim babule, ak mate, napiste. Dakuje,
@mawka Na slovo projekt a to na aky typ uloh je pouzivany, som uz odkedy zacali moje deti navstevovat ZS alergicka. 😝
Praca z textom sa da nacvicovat aj inak nez na temer 300 stranovych archaickych dielach pisanych specifickym stylom a jazykom. Hlavne ked deti nevedu cez temer ziadne predstupne ktore by ich zaujali.
takze statisticky som uspesna, dobre vediet , ved to je ok, ze niekto ma 3 z nejakých predmetov a 1 z iných, ved to je tak vsade, aj vo vyspelých krajinach a tu predsa ziaci aj tak to, co ich nebavi odignoruju
@horana ano, su deformovani. ALE. neviem si predstavit ake telata by sme tu mali, keby sme to nechali vsetko len na deckach. vseobecny rozhlad, hlavne ten zaklad poznat treba. preto je to tu tak ako to je a volnejsie to zacina byt az na strednych skolach a vyssie, kedy si uz clovek moze vybrat. a kolkokrat este ani 18-20 rocne decko sa nevie zaradit, co by ho bavilo.
Literatura, slovensky jazyk, historia a matika je hadam zaklad, nie? Neviem si predstavit aka tupa by som bola, keby som si mohla vybrat ze sa nebudem venovat matike, lebo ma nebavi. no fuuuha. alebo niekto taku literaturu. iste, nase skolstvo potrebuje sviezi vanok, ale odtial potial.
napriklad nase decka su zaostale v citani oproti inym krajinam. no cim to asi bude ze? tu mame odpoved od zakladatelky. lebo su hnile a citanie beru ako nutne zlo.
dieta ma s knizkou vyrastat. a ma si byt vedome, ze ma aj povinnosti. aj dospeli maju povinnosti. a to, ze si precita aj nieco ine, k comu inklinuje, to mu nikto neberie.
@mawka Nechat vsetko len na deckach sa vola unschool, to som nemala na mysli, aj ked experimentalne vo svete su s nim vynikajuce vysledky, paradoxne uplny opak predpokladaneho flakania sa.
Co sa tyka citatelskej gramotnosti zatial sa to u nas velmi nedari ucit, nevedia ucitelia moc ako na to, uz od prvej triedy je ocenovany ziak ktory cita pekne hoc by aj nevedel co, pred ziakom ktory kostrbatejsie, bars by presne vedel co, nakolko si to predstavuje, potom to uz len pokracuje vsetko direktivnym stylom, sablonovito, nic na vyber, len to kopiruje system skolstva ako taky. Ziadna zapalovanie ohna nadsenia podla Komenskeho, ale nosenie vedier s vodou - nalievanie vedomosti bez suvislosti... sa niekto cuduje ze su ziaci bez nadsenia a tzv. "lenivi"? Kde by z ziakov ubudlo keby ich k tomu privadzali uryvkami a spolocnou diskusiou, nakoniec by si kazdy vybral tituly z ponuky, ktore su mu najblizsie a pod. bolo by to fakt na dlhu diskusiu, nie o tom som chcela...
@horana ako moze niekto pochopit text, ked cita kostrbato a nevie poriadne doslova pismenka? ked som raz pocula ako cita deviatak, tak mi to normalne dvihalo tlak a viem, ze je x ziakov takych, co v 9. rocniku citaju ako v prvom... myslim, ze citanie, ktore sa uz vytratilo, je velmi dobre z minimalne 3 dovodov - dieta VIDI gramaticku stranku jazyka a dostane sa mu pravopis do oci a cim viac cita, tym sa zlepsuje a ked uz vie citat rychlejsie a plynulejsie, tak sa nemusi trapit nad tym, co ktore slovo znamena, ale moze sa sustredit nad celou vetou a jej obsahom. tretim dovodom je, ze si precvicuje svoju fantaziu.
co sa tyka povinneho citania, tak niektore diela su naozaj kravoviny, s tym suhlasim aj ja. napr. kto chyta v zite bola taka blbost, ze som to necitala doteraz. alebo taky chram matky bozej v parizi... ale napr. velmi ma zaujal zivy bic a ten som doslova zhltla. a v dnesnej dobe nie je problem pozhanat si podrobny oficialny rozbor diel a staci si ho pozriet. samozrejme, ze vtedy clovek nebude vediet odpovedat na otazku typu aky privesok mala dana postava na strane 35, ale bude mat prehlad o diele.
@guiseppinka No Salinger, Kto chyta v zite som chcela spomenut, ze to bola super kniha 😀
@guiseppinka V zaciatkoch tak cita, aj neskor ale je isty rozdiel medzi formou - schopnosotu prednesu a vedomim o com presne citam. Su to casto pomerne oddelene oblasti, rozhodne oddelenejsie nez sa vseobecne mysli. Nie je kostrbate citanie ako kostrbate citanie, niekto povedzme nestiha len tempu, iny aj ano, ale vsetko co cita si predstavuje, dava do suvislosti, jeho mozog pracuje zlozitejsie (nevyhodu to dava hlavne v pociatkoch) nez klasicky ocenovany "biflos" ktory rychlo vyciti co ucitelky chcu a cita len pre prednes. To sa da naucit rychlejsie a vobec nemusi mat sajnu k kontexte. Ten co vnima kontext malokedy stiha na cisteho prednesara. V tom su slovaci typicki, zistili to v medzinarodnych testoch porovnavacich. Su k tomu nespravne vedeni.
Vnimanie hodnotnych a menej hodnotnych knih je vec cisto subjektivne, Kto chyta v zite je pre mna jedna vynikajuca kniha, ale opat bolo by na dlho nestiham moc..
@horana citanie s biflovanim nema nic spolocne. ja poukazujem na to, ze pokial clovek citat vie, tak sa moze viac sustredit na obsah textu ako ten, ktory ledva rozozna pismenka. tento konkretny chalan cital dvojvetovu instrukciu k zadaniu cvicenia. a akoze fakt nechapem, ze co si tam uz len mohol predstavovat. samozrejme, ze v skole je to ine, pretoze vzdy sa najdu sikonvnejsi a menej sikovni ziaci, tam su rozdiely. ale ak cita 1 clovek "svojim tempom" a to tempo v 15 rokoch je na urovni 5 - 6 rocneho decka, tak mi nepovedz, ze ten clovek nebude mat v dalsom zivote problemy - predovsetkym na SS a potom ciastocne aj v praci...
@guiseppinka Nejde o rozoznavanie pismenok, ani o hapkanie v 15tich, nejde o poruchy, ktore su maskovane akoze ved inak je super, ide ciste o citanie nahlas vs. citanie potichu (to im ide dobre), ked pismenka sa nepletu, ale vacsine deti ktore od pociastku citaju s porozumenim, citaju nahlas pomalsie a akoby menej "duchom pritomne" lebo toho musia spracovavat viac nez len ti, ktori citaju aby pekne precitali. A ked je raz tlak na prednes, a zbytocne rychle zvladanie vsetkych v jednom tempe, vacsina ziakov sa prisposobi a to aj ti lepsi a idu vyhradne po ocenovanej vonkajsej forme. Su vynimky ktore stihaju to aj to ale je ich malo. Nie je to moja teoria, dospeli k tomu odbornici, prave na zaklade tych medzinarodnych testov a porovnavani. Nasi ziaci maju obrovske medzery v tomto, vseobecne. Preto sa aj zavadazju rozne metody, ako to napravat, ale jednak je to este v plienkach a druhak vsade vacsinou prezivaju stare kadre ktore ani nechapu kde je problem a preco by mali menit.
Ja som nemala rada povinne čítanie hlavne niektore knihy okrem tarec a more nic. Ale sadla som za pc natukala do google a daco som vytvorila a oeovzdala. Niektore knihy su take ze nezaujmu ale aspon som si sadla a asi tei osnovy som pozrela resp rozbor diela a z toho som dačo vytvorila ...
Náš učiteľ SJ na gympli mal super prístup k povinnému čítaniu. Na začiatku roka prišiel s 34 dielami, ktoré boli "povinné čítanie". Toľko, koľko bolo žiakov v triede. Každý žiak si mohol vybrať 1 z nich (vždy sa to delilo na jednej celej vyučovacej hodine na začiatku roka) a po prečítaní, podľa toho, ako nasledovalo učivo počas roka, ho predniesol ako referát, resp. prerozprával obsah diela - podrobný. Za ten referát potom bola 1-ka rovnocenná s písomkou či odpoveďou. Ostatní sme si ten obsah vždy písali, lebo tie obsahy, resp. veci okolo tých diel, boli v rámci skúšania. Nás všetkých to v triede veľmi bavilo, vždy sme sa tešili na tie obsahy (vždy nám vopred povedal, že napr. budúci týždeň preberáme to a to, referáty budú mať ten a ten - podľa toho, kto mal čo zapísané). Veľa z tých kníh, hoci ozaj nie všetky boli to povinné čítanie určené do čitateľských denníkov, sme si mnohí prečítali na základe toho, že nás proste zaujali tie obsahy, bez ohľadu na to, že ten referát mal už niekto iný.

Vacsina ucitelov je uz skolskym systemom tak ci onak deformovana, mozno uznava iste negativa ale v pricipe jeho nedostatky v celej hlbke a komplexnosti nie je zial schopna vidiet. Nie je na to nic zle, su skartka v tom tak blizko, tak utopeni ze stracaju potrebny odstup. Ziaci su zbytocne zahlcovani kvantami nepodstatnych veci, citat svojho casu vsetko co mi predpisovali, nezostala by mi energia najist svoj vlastny potencial, vacsina bola balast pre vacsinu deti nemala rozvojovy potecial, bola pre nich cistym trapenim. (Asi preto existuju statistiky ze najuspesnejsi v profesnom zivote su statisticky trojari.)